PC & Mudah Alih

Bolehkah Life360 Melihat Teks Anda?

Life360 adalah aplikasi yang sering disalahpahami. Sebagai aplikasi pencari keluarga, ia mempunyai beberapa ciri yang mungkin serupa dengan pelbagai aplikasi pengintipan. Tetapi ia juga mengikuti beberapa had dan protokol anti pencerobohan yang sangat jelas.

Bolehkah Life360 Melihat Teks Anda?

Ada perkara yang dapat dilacak dan dipantau dan perkara yang tidak dapat dilakukan, tanpa mengira berapa banyak izin yang anda berikan kepada aplikasinya. Mari membimbing anda melalui ciri penjejakan yang penting, apa yang boleh dan tidak dapat dilakukan oleh aplikasi untuk anda, bergantung pada jenis ahli anda.

Apa yang Anda Boleh Lakukan dengan Life360

Life360 membolehkan anda menjejaki ahli keluarga atau rakan rapat tanpa perlu melakukan jailbreak atau membasmi telefon pintar anda. Ini adalah aplikasi pencari keluarga, tersedia secara percuma dan dengan beberapa faedah premium tambahan untuk orang yang menginginkan beberapa ciri tambahan untuk ketenangan dan keselamatan.

Fungsi asas aplikasi termasuk membenarkan beberapa peranti dihubungkan dan berkomunikasi antara satu sama lain di peta. Ciri lain adalah memberi kawalan terhadap perkongsian lokasi. Aplikasi ini juga dapat digunakan untuk melacak perangkat yang hilang atau dicuri, selama fitur lokasi dihidupkan dan aplikasi aktif di ponsel yang salah tempat.

Di samping itu, terdapat sejarah lokasi yang boleh anda gunakan untuk melihat apa yang suka dilakukan oleh ahli lain, atau laluan apa yang mereka gemari. Salah satu ciri paling keren, bagaimanapun, adalah ciri amaran. Anda boleh menggunakan ciri seperti butang panik untuk menghantar SMS massa atau amaran teks dengan koordinat GPS anda.

Ciri ini hanya berfungsi untuk satu bulatan pada satu masa. Oleh itu, anda tidak perlu risau untuk menyiarkan lokasi anda kepada ahli keluarga, rakan minum, rakan sekerja, dan orang lain secara serentak.

logo kehidupan

Kebimbangan Privasi

Salah satu masalah yang paling biasa dengan Life360 dan semua aplikasi lain seperti ini ialah aplikasi yang sebenarnya dapat dipantau dan dikongsi mengenai anda. Ramai orang tertanya-tanya apakah Life360 dapat mengesan teks. Baiklah, ya dan tidak. Ia dapat mengesan teks yang dihantar antara anggota lingkaran kerana aplikasi membenarkan peranti dihubungkan.

Tetapi adakah ia juga menyiarkan lokasi anda berdasarkan teks yang dihantar ke kenalan lain di telefon anda? Tidak. Life360 hanya akan memberitahu anggota lingkaran lokasi anda ketika aplikasi anda aktif (aplikasi akan berjalan di latar belakang telefon anda dengan syarat izin ditetapkan untuk membiarkannya). Tetapi tidak akan menyedarkan mereka mengenai interaksi anda dengan orang di luar kalangan.

Sekarang, adalah penting untuk menunjukkan bahawa dengan perkhidmatan berbayar, ciri Pengesanan Pemanduan Selamat Life360 dapat menunjukkan bahawa anda menghantar SMS semasa memandu. Setiap orang dalam kalangan boleh mematikannya dari telefon mereka sendiri. Tetapi, di bawah tab ‘Penggunaan Telefon’ mungkin menunjukkan bahawa anda melakukan sesuatu di telefon anda.

Selain itu, ada beberapa faedah kerahsiaan menggunakan Life360, ciri lengkap dan semua, cara ia digunakan.

Ciri-ciri Terkenal

Sekarang setelah kami menyelesaikan apa yang boleh dan tidak dapat dipantau oleh Life360, mari kita bincangkan beberapa ciri lain yang ada. Dengan menyemak senarai ini, anda boleh memutuskan apakah aplikasi ini sesuai untuk anda atau tidak.

Petunjuk Masa Nyata

Apabila anda berada dalam lingkaran dengan ahli lain, anda boleh mendapatkan petunjuk arah ke lokasi mereka sekarang tanpa perlu bertanya kepada mereka melalui teks atau panggilan. Ini caranya:

  1. Lancarkan aplikasi.
  2. Pergi ke bulatan anda.
  3. Cari ahli keluarga yang ingin anda dapatkan di peta.
  4. Ketik avatar ahli.

Anda memerlukan pengesanan lokasi diaktifkan pada telefon anda agar ini berfungsi. Sekiranya aplikasi tidak dapat mendapatkan lokasi semasa anda, tidak masalah jika orang lain sedang dilacak oleh aplikasinya.

peta

Setelah anda mengaktifkan penjejakan GPS, aplikasi dapat mengira jarak antara anda dan ahli itu dan membuat rancangan perjalanan.

Bantuan di tepi jalan

Inilah ciri lain, yang disediakan untuk ahli premium, yang dapat menjadikan hidup anda lebih mudah dan selamat semasa dalam perjalanan. Sebaik sahaja anda menjadi ahli premium, anda akan mendapat akses ke butang ‘Call Roadside Assistance’.

Anda akan menemuinya di bawah tab ‘Keselamatan’. Menggunakan ciri ini akan menghubungkan anda melalui telefon dengan wakil dari Life360. Sekiranya anda mengaktifkan perkhidmatan lokasi anda, maka perwakilan akan mengetahui dengan tepat di mana anda berada, apa yang anda lakukan, siapa anda, dll.

Anda seharusnya dapat menyelesaikan masalah anda dengan sedikit bantuan. Satu lagi perkara menarik mengenai ciri ini ialah ia dapat membantu anda sekiranya anda tidak dapat membuat panggilan sendiri. Setelah berhubung dengan wakil langsung dari Life360, anda boleh meminta trak tunda atau jenis campur tangan di tepi jalan yang lain.

Pengesanan Kerosakan

Inilah sebab lain mengapa anda mungkin ingin memanfaatkan sepenuhnya teknologi penjejakan Life360. Untuk pengguna AS yang premium, satu ciri yang disebut Driver Protect juga tersedia. Fungsi ini mungkin tidak berfungsi dengan sempurna melainkan anda mempunyai telefon pintar generasi baru, tetapi, pada dasarnya, ia menggunakan sensor di telefon anda untuk mengesan kesan yang berlaku pada kelajuan minimum 25mph.

Sebaik sahaja berlaku kerosakan, Life360 akan menghubungi anda serta semua anggota lain dalam kalangan anda melalui teks atau e-mel. Aplikasi ini juga dapat memberitahu kenalan kecemasan serta menghantar perkhidmatan kecemasan ke lokasi anda.

Apa yang menarik ialah ciri ini berfungsi sama ada anda pemandu atau penumpang. Sekali lagi, ia tidak akan memasuki komputer di dalam kereta anda tetapi sebaliknya menggunakan sensor telefon anda. Oleh itu, kedudukan anda di dalam kereta sama sekali tidak penting.

Tetapi ia tidak dapat mengesan jika seseorang menabrak anda jika anda hanya pejalan kaki yang berjalan. Oleh itu, ingatlah sebelum berfikir bahawa aplikasi ini menawarkan teknologi pelacakan dan pengesanan kemalangan yang terbaik.

Makluman

Ciri lain dari Life360 adalah jenis amaran yang dihantarnya. Dari jangka hayat bateri yang rendah hingga ketibaan anda di destinasi tertentu, aplikasinya unik. Semasa pertama kali menyiapkan Life360, anda akan mendapat dua destinasi percuma. Setiap kali seseorang dalam kalangan anda tiba, anda (dan orang lain dalam kalangan anda) akan menerima makluman. Anda juga akan menerima makluman apabila seseorang meninggalkan salah satu tempat ini.

Anda boleh menghidupkan pemberitahuan Pemacu Selamat untuk pemandu remaja atau juga orang yang sering melakukan perjalanan yang mungkin anda bimbangkan. Setiap minggu, setiap anggota bulatan secara automatik membuat laporan pemanduan yang selamat. Insiden keselamatan boleh merangkumi pecutan pesat, pengereman keras, dan bahkan penggunaan telefon (walaupun tidak menunjukkan aktiviti yang mungkin berlaku pada pergerakan telefon yang menunjukkan pemanduan tidak selamat).

Kos Berbanding Bayaran

Life360 mempunyai tiga peringkat perkhidmatan tidak termasuk pilihan percuma.

Pilihan Perak ialah $ 4.99 / bln atau $ 49.99 / tahun. Pilihan ini Daftar Masuk Tanpa Had, Pengesanan Kerosakan, Ringkasan Memandu, dan $ 100 untuk penggantian telefon yang hilang atau dicuri.

Pilihan Emas ialah $ 9.99 / bln. atau $ 99.99 / tahun. Anda mendapat sedikit lagi dengan pilihan ini seperti penghantaran Kecemasan, bantuan di tepi jalan, dan $ 250 untuk kos penggantian telefon yang hilang atau dicuri.

Akhirnya, pilihan Platinum memberi anda semua yang ditawarkan Life360 dengan harga $ 19.99 / bln. atau $ 199.99 / tahun. Itu masih tidak memberi anda pilihan untuk melihat apa yang sebenarnya dilakukan seseorang di telefon mereka (seperti teks, e-mel, panggilan telefon) tetapi memberi anda sejarah memandu selama 30 hari. Ini bermaksud anda boleh kembali dan melihat laluan yang telah diambil oleh orang tersebut.

Pelan Life360 (termasuk pelan percuma) membolehkan pengguna mempunyai 10 orang dalam kalangan mereka pada satu masa.

Kehidupan360 tidak boleh dipandang rendah

Mudah-mudahan, sekarang anda boleh yakin bahawa Life360 bukanlah aplikasi yang akan memantau dan merakam setiap pergerakan anda. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan secara tertutup, seperti berkomunikasi dengan orang lain di dalam atau di luar kalangan peribadi anda, tanpa aplikasi menyimpan setiap butiran terakhir.

Sekiranya anda bimbang tentang privasi anda, mungkin yang terbaik adalah mengelakkan aplikasi sama sekali. Walaupun kami tahu bahawa tidak ada yang dapat melihat aktiviti telefon anda yang sebenarnya (selain jangka hayat bateri anda), ia sangat invasif. Bergantung pada keadaan anda, anda mungkin ingin memalsukan lokasi di Life360.

Beri tahu kami jika anda melihat perkara lain yang tidak kelihatan mengenai tetapan privasi. Adakah anda masih merasa seperti mengawasi lebih dari yang sepatutnya? Atau adakah anda mendapati Life360 kurang mengganggu dan lebih senang digunakan daripada aplikasi lain yang serupa? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.