PC & Mudah Alih

Cara Mengosongkan Ruang di Android

Tidak memerlukan banyak usaha untuk mengisi ruang simpanan anda di Android, terutamanya jika anda mempunyai telefon yang hanya dilengkapi dengan ruang 8 atau 16GB. Sebaik sahaja anda mengurangkan data sistem operasi dari storan yang tersedia pada peranti, itu tidak akan banyak memberikan aplikasi, foto, dan video.

Cara Mengosongkan Ruang di Android

Selepas anda mula memuatkan aplikasi kegemaran anda dan mengambil gambar dan video yang indah, perkara-perkara mulai menjadi sesak dengan cepat. Pada masa ini, anda mungkin menyedari telefon anda tersekat, restart secara kerap dan bug atau gangguan lain.

Selain penggunaan ruang sistem operasi, perlu ada beberapa ruang kosong agar Android dapat berjalan dengan bebas. Tanpa ruang simpanan dalaman yang banyak, anda mula mengalami masalah di atas.

Oleh itu, dengan storan dalaman di bawah 16GB, bagaimana anda mengosongkan cukup ruang untuk memegang aplikasi, foto, dan video kegemaran anda dengan sisa yang cukup agar Android berfungsi dengan baik? Tidak mustahil, terutamanya dengan ciri Android versi terbaru. Inilah cara untuk mengosongkan ruang pada peranti Android anda, sama ada anda mempunyai tablet atau telefon pintar.

Kosongkan Storan pada Android Oreo dan Ke Atas

Masalah penyimpanan yang dijelaskan di atas menyusahkan pada versi awal Android, tetapi Android 8.0 Oreo mengubah sedikit demi sedikit untuk menjadikan sistem lebih efisien. Di Oreo, kumpulan Android semuanya ke dalam kategori. Sebagai contoh, di anda Penyimpanan pilihan, akan ada kategori Foto & Video, yang menunjukkan kepada anda tidak hanya foto dan video ruang kumulatif yang diambil, tetapi juga aplikasi yang berkaitan dengan foto dan video (iaitu, Foto Google).

Google tidak dapat memasukkan semuanya ke dalam kategori tertentu. Itu sahaja Aplikasi Lain dan Fail kategori adalah untuk, dan kemungkinan label tersebut di mana anda akan dapati kandungan yang paling banyak dihapuskan.

Selain itu, Android 8.0 Oreo hingga 11.0 Red Velvet Cake terbaru mempunyai ciri yang kemas untuk menyingkirkan data yang tidak berguna. Di bawah Penyimpanan tetapan, ada Kosongkan Ruang butang. Setelah anda mengetuk butang ini, Android akan memaparkan senarai panjang Muat turun, foto, dan video yang telah disandarkan (oleh itu, tidak perlu disimpan secara tempatan), dan aplikasi yang jarang digunakan. Android tidak akan menyingkirkannya secara automatik, anda harus melalui dan memeriksa perkara yang ingin anda hapus, dan kemudian anda boleh memilihnya Percuma butang untuk menyingkirkan semua kandungan itu. Ini akan memberitahu anda berapa banyak ruang yang anda keluarkan tepat di sebelah butang itu.

Mungkin itu tidak membebaskan ruang untuk anda. Oleh itu, kita harus melalui aplikasi secara manual dan memastikan mereka tidak menggunakan terlalu banyak ruang. Beberapa aplikasi boleh terkumpul banyak data dari masa ke masa, terutamanya perkhidmatan streaming. Oleh itu, cache dan data perlu dikosongkan secara manual. Cukup klik pada aplikasi anda, seperti Pandora, dan pilih biru besar Kosongkan Data dan Kosongkan cache butang.

Proses yang dijelaskan di atas serupa dengan Android 7.0 Nougat dan lebih rendah; namun, Nougat tidak mempunyai kemas Kosongkan Ruang butang. Anda harus memeriksa aplikasi anda secara individu dan memeriksa jumlah ruang yang mereka ambil atau memuat turun aplikasi Files by Google yang baru untuk mengosongkan ruang.

Membersihkan Foto, Video, dan Awan

Sekiranya anda belum sedar, gambar dan video akan diambil satu tan ruang, terutamanya gambar dalam definisi setinggi mungkin. Foto biasanya berukuran beberapa megabait, tetapi setelah anda mula mengumpulkan beratus-ratus dan kemudian beribu-ribu foto, itu akan memakan masa banyak ruang.

Salah satu cara untuk mengosongkan ruang di kawasan ini adalah dengan menggunakan Foto Google, yang membolehkan anda menghantar foto dan video anda ke Cloud. Anda tidak perlu menyimpan foto dan video secara tempatan lagi.

  1. Buka Foto atau pasangkannya dari Play Store. Log masuk dengan akaun Google anda jika diminta.

  2. Seterusnya, ketik anda gambar profil berhampiran bahagian atas aplikasi, dan pilih "Tetapan foto."

  3. Ketik "Sandarkan & segerakkan."

  4. Pastikan slaid sandaran ditetapkan ke "Hidup" kedudukan.

  5. Untuk lebih banyak pilihan penjimatan ruang, pilih "Sandarkan folder peranti" di bahagian bawah.

  6. Geser suis / butang ke posisi "Hidup" untuk folder yang ingin anda tambahkan. Umumnya, folder "Tangkapan Skrin" adalah satu-satunya pilihan, tetapi anda mungkin mendapati orang lain seperti "kitar semula".

Di sini, menghantar semua foto dan video anda ke Cloud adalah mudah. Cukup putar Sandaran & Penyegerakan slaid hidup atau mati. Apabila anda menghidupkannya, Google akan menyandarkan semua foto dan video anda secara automatik ke Cloud — ditambah dengan folder tambahan yang anda pilih.

Sekarang, anda boleh membuang salinan peranti dari foto dan video anda, sama ada memindahkannya ke PC untuk mengekalkan resolusi penuh atau menghapusnya. Pilih foto yang disandarkan (anda boleh memilihnya berdasarkan album untuk mempercepat prosesnya), dan kemudian di bahagian atas, pilih elips menegak (ikon menu tiga titik). Akhirnya, ketik butang yang berbunyi Padamkan Salinan Peranti. Foto dan video tempatan anda akan dihapus selama-lamanya, tetapi versi Foto Google tetap ada di Awan, yang dapat anda tarik dan lihat di Awan sesuka hati.

Sekiranya anda mengikuti langkah Android dalam artikel ini, Anda mungkin sudah berusaha menyingkirkan salinan peranti dari foto dan video anda. Walau bagaimanapun Kosongkan Ruang butang hanya memberikan pemeriksaan cepat mengenai foto dan video yang sudah disandarkan tetapi tidak melihat seluruh perpustakaan anda. Namun, anda mungkin perlu masuk ke penyemak imbas fail pilihan anda dan memastikan bahawa salinan peranti anda telah diselaraskan atau dipindahkan ke tempat lain, dan kemudian menghapusnya dari telefon pintar anda. Jangan lupa untuk memeriksa folder lain di mana anda mungkin menyimpan gambar.

Bukan peminat Foto Google? Anda juga dapat memindahkan foto dan video ke penyelesaian penyimpanan Cloud yang lain, seperti Dropbox.

Pindahkan Aplikasi dan Fail ke Kad SD

Terdapat banyak telefon pintar yang disertakan dengan slot kad microSD sekarang. Kad microSD hilang di telefon, tetapi karena permintaan yang popular, mereka membuat kemunculan kembali, bahkan di ponsel unggulan. Sekiranya telefon anda mempunyai slot kad microSD, kami dapat memperluas penyimpanan kami secara eksponen - anda dapat memindahkan foto, video, muzik, dan bergantung pada versi Android anda, bahkan aplikasi! Sekiranya anda belum mempunyai kad microSD, anda boleh mengambilnya di sini.

Ukuran storan yang anda beli semuanya bergantung pada sokongan telefon anda. Sebilangan besar telefon utama hari ini menyokong 256GB atau lebih, tetapi masuk dalam talian dan periksa semula. Sekiranya anda hanya mahu menambahkan beberapa gigabait, kad microSD 32GB atau 64GB akan berfungsi dengan baik dan tidak akan dikenakan biaya lebih daripada $ 10 atau $ 20.

Sebaik sahaja anda mendapat kad microSD anda dan memasukkannya ke dalam slot kad microSD, jika anda mempunyai Android 6.0 Marshmallow atau yang lebih tinggi, formatnya sebagai storan mudah alih atau dalaman. Setelah selesai, sambungkan telefon anda ke komputer anda, masuk ke sistem fail di File Explorer anda, dan kemudian anda boleh menyeret atau memotong fail ke kad microSD anda.

Memindahkan Aplikasi ke Kad SD

Anda juga boleh memindahkan banyak aplikasi Android ke kad microSD anda. Setelah anda menetapkannya sebagai storan mudah alih atau dalaman, jika anda menggunakan Android 6.0 Marshmallow atau lebih tinggi, Android akan menawarkan untuk memindahkan beberapa data ke kad SD secara automatik. Apabila anda memilih pilihan ini, Android dengan bijak akan memindahkan aplikasi ke kad SD (aplikasi yang paling masuk akal). Anda boleh memintanya untuk memindahkan aplikasi sekarang, atau anda boleh melalui proses ini lagi kemudian. Sekiranya anda memilih untuk memindahkan fail dan aplikasi anda, Android akan memberi tahu anda berapa banyak ruang simpanan yang anda kosongkan.

Perlu diingat bahawa, jika anda memformat kad microSD anda sebagai storan dalaman, anda tidak akan dapat memindahkan aplikasi secara manual. Ini semua proses automatik pada ketika ini.

Sekiranya anda menggunakan versi Android yang lebih tua dari 6.0 Marshmallow, anda dapat memindahkan beberapa aplikasi ke Android menggunakan pilihan bawaan (sekali lagi, hanya beberapa aplikasi). Untuk melakukan ini, anda akan masuk ke dalam Penyimpanan menetapkan, dan melalui aplikasi satu persatu, mencari butang yang mengatakan sesuatu di sepanjang Pindah ke Kad SD. Ia akan memindahkan seberapa banyak data aplikasi seperti kad microSD, serta beberapa data cache.

Penutup

Seperti yang anda lihat, mengosongkan ruang penyimpanan di Android memang mudah, tetapi boleh menjadi proses yang terlibat. Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda seharusnya dapat mengosongkan ruang penyimpanan yang cukup untuk menjadikan Android berfungsi dengan lancar seperti mentega lagi, atau sekurang-kurangnya mengosongkan ruang untuk kandungan lain yang mungkin ingin anda konsumsi. Ada petua anda sendiri? Pastikan anda memberikan komen di bahagian komen di bawah!