PC & Mudah Alih

Cara Mengeluarkan Garis Grid di Helaian Google

Garis garisan kadang kala membingungkan, terutamanya ketika anda menggunakan banyak gambar di spreadsheet anda. Untuk kerja meja tulen, semuanya baik-baik saja, tetapi itu tidak bermakna keseluruhan lembaran kerja anda harus menjadi satu jadual besar bagi setiap sel. Anda boleh menyembunyikan garis grid atau menggunakannya secara selektif untuk keuntungan anda, walaupun di Helaian Google.

Cara Mengeluarkan Garis Grid di Helaian Google

Keluarkan Garis Garis dari Penyemak Imbas

Sekiranya anda menggunakan Helaian Google di penyemak imbas anda, membuang garis grid sebenarnya tidak sukar. Walau bagaimanapun, ia sedikit berbeza dengan cara anda melakukannya di Excel. Oleh itu, dapat difahami jika anda mengalami kesulitan dengannya jika anda seorang pemula di Helaian Google.

Pergi ke menu Lihat.

Nyahpilih pilihan Garis Garis.

garisan grid bertukar

Keluarkan Garis Garis dari Aplikasi

Sekiranya anda tidak menggunakan penyemak imbas, berikut adalah cara anda boleh membuang garisan grid dari aplikasi Helaian Google:

Pilih tab. Ketuk anak panah ke bawah di sebelah nama tab.

Tatal ke bawah sehingga anda menemui pilihan Garis Garis.

Nyahaktifkan pilihan untuk membuang garis grid.

Garisan Garisan Masih Ada Semasa Mencetak

Inilah perkara. Walaupun Helaian Google memahami bahawa garis grid boleh mengganggu ketika mengerjakan hamparan, ia tidak menyembunyikannya selamanya. Sekiranya anda menggunakan dua kaedah sebelumnya untuk menyembunyikannya, hamparan cetak anda masih akan mempunyai garis grid. Oleh itu, anda juga perlu mengeluarkan pilihan ini dari pilihan format cetak.

Pergi ke tab Fail.

Pilih Print terbuka.

Periksa pilihan Tiada Garis Garis dari tetingkap dialog cetak.

Sebagai pilihan, hapus centang pilihan Tunjukkan Garis Garis dari bawah tab Pemformatan.

Ketik atau klik ‘Next’ untuk mencetak hamparan anda.

Anda boleh melakukan ini sama ada anda bekerja dengan talian grid hidup atau mati. Sekiranya mereka tidak mengganggu anda, biarkan mereka. Kemudian gunakan tetingkap dialog cetak untuk menghapusnya dalam versi bercetak.

Garis Garis Selektif

Ketahui bahawa Helaian Google membolehkan anda menyesuaikan diri seperti orang gila. Oleh itu, sama seperti anda dapat membuang garisan grid dari keseluruhan spreadsheet, anda juga boleh menambahkan garis grid untuk memilih bahagian helaian anda.

Ini sangat berguna jika anda ingin mempunyai garis grid untuk menyerlahkan tarikh atau cap waktu dengan lebih baik. Anda juga boleh menggunakannya untuk lebih menonjolkan jadual tetapi tetap membuatnya sehingga kawasan lain pada hamparan mempunyai teks yang mengalir bebas di atasnya.

Jelas, garis grid terpilih juga dapat membantu anda menggunakan carta dan jadual pada lembaran kerja yang sama. Bukan hanya soal pilihan. Kadang-kadang garis grid dapat sangat membantu. Terserah anda untuk mencuba pelbagai perkara sehingga anda mendapat sesuatu yang menarik secara visual dan sangat relevan untuk data anda.

Untuk menambahkan garisan grid ke kawasan tertentu, bukan keseluruhan lembaran kerja, pertama sekali anda harus mematikan garisan grid sepenuhnya. Anda tahu bagaimana untuk melakukannya sekarang. Selepas itu, anda boleh memilih julat sel dan menerapkan sempadan tertentu padanya dari butang Garis Batas / Garis di bar alat.

Apa yang anda suka?

Dari segi penyesuaian, jelas bahawa Helaian Google lebih dari sekadar memenuhi pandangan. Malah sesuatu yang generik seperti garis grid jadual dapat digunakan dalam pelbagai cara. Kadang-kadang untuk keuntungan anda, kadang-kadang merugikan anda. Sekarang anda tahu bagaimana memanipulasi garis grid dengan mudah, sudah tiba masanya untuk membuat hamparan yang lebih baik untuk pekerja, rakan sekerja, dan klien anda.