PC & Mudah Alih

Cara Memastikan Paparan Skrin Hidup di Windows 10

Sekiranya anda mempunyai Windows 10, maka anda mungkin menyedari bahawa membiarkan PC anda dalam keadaan tidak aktif untuk jangka masa tertentu akan mengaktifkan screen saver anda. PC anda juga mungkin masuk ke mod tidur setelah lama tidak aktif.

Cara Memastikan Paparan Skrin Hidup di Windows 10

Ini adalah ciri-ciri yang dimaksudkan untuk membantu komputer anda menjimatkan kuasa dan juga boleh bertindak sebagai langkah keselamatan ketika anda berjalan jauh dari PC.

Namun, ada kalanya anda mahu skrin anda tetap hidup tanpa mengira anda menggunakan komputer secara aktif atau tidak. Nasib baik, ini cukup mudah dilakukan.

Dalam artikel ini, saya akan memberi anda tutorial asas mengenai beberapa cara yang berbeza untuk mengatur sistem anda agar layar tetap aktif di Windows 10.

Mari kita mulakan.

Windows 10

Cara Memastikan Paparan Skrin Hidup di Windows 10

Terdapat dua kaedah yang boleh anda gunakan untuk memastikan paparan anda sentiasa menyala. Anda boleh melakukannya dengan menukar tetapan Windows 10 anda atau dengan menggunakan alat pihak ketiga.

Menukar Tetapan Windows 10 Anda

Pertama, mari kita lihat bagaimana anda dapat memastikan paparan anda dihidupkan dengan mengubah tetapan Windows 10 anda.

Untuk membuka tetapan screensaver anda, ketik "Ubah screen saver" ke dalam kotak carian Cortana di bar tugas Windows 10 anda. Pilih Tukar screen saver untuk membuka tetingkap seperti di bawah. Dari sini anda boleh mengubah semua tetapan screen saver anda.

tetapan paparan tingkap

Pilih Gambar skrin menu lungsur turun dan klik (Tiada) dari sana. Klik Memohon dan okey untuk menggunakan tetapan. Itu mematikan penyelamat skrin; namun, ada beberapa langkah lagi untuk memastikan bahawa paparan sentiasa menyala.

Seterusnya, klik Tukar tetapan kuasa di bahagian bawah tingkap. Kemudian pilih Tukar semasa komputer mati untuk membuka tetingkap di bawah:

tetapan paparan tingkap2

Pada tetingkap ini, anda akan mempunyai pilihan untuk mengubah berapa lama komputer anda tidur dan berapa lama sebelum paparan dimatikan.

Untuk memastikan paparan anda sentiasa aktif, pilih Tidak pernah dari menu lungsur turun dan klik Simpan perubahan.

Sekarang, paparan PC anda tidak boleh dimatikan sehingga anda menutup penutupnya.

Menggunakan Alat Pihak Ketiga

Anda juga dapat mengaktifkan layar tanpa mengkonfigurasi tetapan Windows 10 dengan menggunakan perisian pihak ketiga.

Salah satu program tersebut ialah Kafein, yang boleh anda pasangkan dari sini. Klik kafein.zip untuk memuat turun program yang dimampatkan. Buka folder di File Explorer, tekan Ekstrak semua butang dan kemudian pilih jalan untuk mengekstraknya. Anda boleh menjalankan perisian dari folder yang diekstrak.

Kafein secara berkesan mensimulasikan seseorang menekan kekunci F15 (yang pada kebanyakan PC tidak melakukan apa-apa) setiap 59 saat sehingga Windows 10 menganggap seseorang menggunakan mesin tersebut.

Semasa berjalan, anda akan menemui ikon Kafein di dulang sistem seperti gambar di bawah. Anda boleh klik kanan ikon itu dan pilih Aktif untuk menghidupkannya. Anda boleh mematikannya dengan mengklik pilihan itu sekali lagi.

tetapan paparan tingkap3

Cubalah dengan memilih screen saver yang akan muncul setelah jangka masa tertentu. Kemudian hidupkan pilihan Aktif Kafein. Penjimat skrin tidak akan muncul sama sekali.

Pemikiran Akhir

Secara lalai, kebanyakan, jika tidak semua, PC mematikan paparan anda setelah beberapa waktu. Ini dapat membantu komputer anda menjimatkan kuasa dan menghalangi orang lain daripada menggunakan komputer anda semasa anda berada di tempat lain, tetapi sangat menjengkelkan apabila anda harus selalu menghidupkan mesin anda.

Itulah dua cara berbeza untuk mengekalkan paparan. Adakah anda mempunyai petua atau teknik untuk memastikan paparan menggunakan alat lain? Kongsi mereka dengan kami dalam komen di bawah!

Dan, jangan lupa untuk melihat beberapa artikel Windows 10 lain yang hebat, seperti Cara Memasang Alat Pentadbiran Pelayan Jauh (RSAT) pada Windows 10.