PC & Mudah Alih

Pixel 3 vs Pixel 2: Adakah layak untuk menggunakan jentera kuasa terbaru Google?

Pixel 3 Google adalah penerus yang tepat untuk Pixel 2, dan kedua-duanya cenderung mendapat potongan besar pada hari Black Friday. Anda perlu tahu telefon mana yang anda mahukan, jadi anda boleh bertindak ketika penjualan bermula.

Pixel 3 vs Pixel 2: Adakah layak untuk menggunakan rumah kuasa terbaru Google? Lihat kesepakatan Google Pixel 3 Black Friday yang berkaitan: Tinjau dan tawarkan Google mengumumkan ulasan Pixel 3, Pixel 3 XL, Home Hub dan Pixel Slate Google Pixel (dan XL): Google nampaknya membunuh Pixel 2016

Pixel 3 menawarkan kamera yang luar biasa, pembelajaran mesin pintar untuk mengurangkan kesibukan, dan pembantu Google yang lebih berguna. Sudah jelas bahawa Google berusaha sedaya upaya untuk menandingi pesaing terdekatnya, Apple.

Tetapi bagaimana sebenarnya Pixel 3 dibandingkan dengan pendahulunya, Pixel 2?

BACA SETERUSNYA: Telefon pintar terbaik yang terdapat pada tahun 2018

Untuk membantu anda memutuskan sama ada anda mahu menaik taraf ke model Pixel terbaru, beli model tahun lalu dengan murah atau cukup dengan apa yang telah anda gunakan, kami telah membuat panduan berguna ini untuk menganalisis semua ciri dan penambahbaikan baru yang disertakan dengan Google Pixel 3. Sebagai alternatif jika anda mempertimbangkan untuk melompat kapal dan mencuba jenama telefon lain, kami mempunyai panduan membandingkan Pixel 3 dengan iPhone Xs.

Pixel 3 vs Pixel 2: Bagaimana perbezaan Pixel 3?

Pixel 3 vs Pixel 2: Harga

Pixel 3, akan dikenakan biaya £ 739 untuk peranti 64GB, atau £ 839 untuk model 128GB. Ini tidak banyak dibandingkan dengan peranti unggulan lain, tetapi tentunya lebih mahal daripada telefon lama di pasaran.

Berbanding dengan itu, Pixel 2 berharga 629 £ semasa dikeluarkan tahun lalu, dan kini lebih murah lagi pada £ 511 di Amazon untuk model 64GB berkat potongan sebelum Pixel-3. Lebih dari £ 200 lebih murah untuk peranti yang masih merupakan telefon pintar yang layak.

Pixel 3 vs Pixel 2: Reka bentuk dan paparan

Pixel 3 bukanlah penemuan semula besar reka bentuk atau paparan Pixel - setengah inci lebih besar pada 5.5 inci berkat bezel yang lebih tipis, nisbah aspek tweak dan layar yang melengkung. Layar OLED Fleksibel Pixel 3 juga sedikit lebih baik dengan resolusi 2.160 x 1.080 piksel tetapi anda akan sukar untuk membezakan perbezaan antara peranti tanpa benar-benar memegang kedua-duanya pada masa yang sama.

BACA SETERUSNYA: 13 telefon Android terbaik 2018

Pixel 2 adalah peranti langsing dengan ketebalan 7.8mm berbanding pinggang 7.9mm Pixel 3, yang diakui harganya jack bicu fon kepala dan potensi penyimpanan yang boleh dikembangkan. Layar dilengkapi dengan paparan 5in, resolusi 1,080 x 1,920 dan teknologi AMOLED, menjadikannya paparan yang indah - walaupun Pixel 3 sedikit mengubahnya sekarang.

Secara keseluruhannya, ukuran paparan yang sedikit lebih besar pada Pixel 3 tidak cukup semata-mata untuk menjamin peningkatan.

Pixel 3 vs Pixel 2: Hayat dan prestasi bateri

Semasa kami menguji hayat bateri Pixel 2 dalam tinjauan kami, kami mendapati ia bertahan lebih dari 14 jam. Secara umum, ini lebih lama daripada yang diperlukan oleh semua orang, walaupun lebih pendek daripada jangka hayat Pixel yang asli. Semasa kami menyemaknya dengan Android Oreo, sukar untuk melakukan perbandingan langsung berkat teknik penjimatan bateri pintar Android 9 Pie, tetapi bagaimanapun, kami tahu ia akan bertahan selama 14 jam di penanda aras kami.

pixel_3_vs_pixel_2_pixel_3_xl

Dalam ujian kami, Pixel 3 berlangsung selama 12 jam, yang merupakan langkah yang agak mengejutkan. Walaupun ia menawarkan pengecasan pantas tanpa wayar (jika anda membeli Pixel Stand yang berasingan atau menggunakan pengecas Qi), 12 jam mungkin tidak berlangsung sepanjang hari bekerja, dan itu sesuai dengan kelebihan Android 9 Pie kerana Pixel 3 hadir dengan Pie langsung kotak.

Sekiranya jangka hayat bateri sama dengan anda, mungkin bijak untuk tetap menggunakan Pixel 2 jika anda akan menggunakannya untuk jangka waktu yang lama. Sudah tentu tidak semua orang perlu sentiasa berhubung, jadi jika 12 jam itu adalah masa yang sukar untuk menggunakan telefon, kelebihan Pixel 2 tidak akan penting bagi anda.

Pixel 3 vs Pixel 2: Ciri

Tidak banyak yang membezakan antara telefon dalam hal ini, kerana kedua-dua telefon ini menggunakan Android Pie.

Android Pie direka untuk menyederhanakan pengalaman pengguna. Ia menggunakan pembelajaran mesin untuk menjalankan banyak fungsi penting, dan memperkenalkan isyarat pengguna untuk mempercepat navigasi. Walaupun Pixel 2 dan Pixel 3 menjalankannya, Pixel 3 akan menerima ciri utama dan kemas kini sebelum Pixel 2.

BACA SETERUSNYA: 13 permainan Android terbaik 2018

Pembantu Google juga mendapat peningkatan untuk Pixel 3, dengan ciri baru termasuk dapat menempah meja restoran atau bahkan kemampuan telefon untuk menjawab sendiri dengan mesej automatik jika anda tidak dapat. Ciri terakhir ini, Google Duplex, adalah contoh ciri yang akan disertakan Pixel 3 yang akan dilancarkan ke peranti Pixel 2 dari masa ke masa.

Pixel 3 vs Pixel 2: Kamera

Google sangat bangga dengan kamera Pixel 3, berdasarkan jumlah masa yang dihabiskan untuk membincangkannya semasa pengumuman Pixel 3. Tidak hanya ada kamera 12,2 megapiksel di belakang, tetapi juga ada kakap 8-megapiksel f / 1.8 ganda di bahagian depan dengan lensa f / 2.2 super lebar untuk "Mod Selfie Kumpulan" yang baru.

Pembaca kamera dan cap jari Google Pixel 2

AI bersepadu Google membantu meningkatkan kamera Pixel 3 dengan banyak ciri baru. Pertama terdapat Top Shot, yang mengambil banyak gambar - termasuk sebelum anda menekan shutter - dan mencadangkan yang terbaik untuk anda; Night Sight yang secara automatik meningkatkan gambar cahaya rendah melalui pembelajaran mesin untuk gambar cahaya rendah kelas terbaik; Fokus Auto Fokus, yang membolehkan anda tetap fokus pada objek atau orang walaupun dalam gerakan, dan Super Res Zoom, yang mengambil banyak gambar dan menggabungkannya untuk membuat gambar besar yang diperbesar. Di samping semua ini, anda juga akan mendapat alat pasca pemprosesan untuk menyesuaikan jarak fokus, titik fokus dan bahkan untuk menambah dan menghilangkan kesan bokeh.

BACA SETERUSNYA: Pixel 3 vs iPhone Xs: Mana yang patut anda beli?

Sebagai perbandingan, Pixel 2 hadir dengan kamera 12,2 megapiksel yang dilengkapi dengan HDR + pintar Google, yang dibuat untuk tangkapan cahaya rendah yang sangat baik dan mengekalkan ketepuan warna yang sempurna. Peranti ini juga memperkenalkan fitur seperti "Motion Photo" yang mengambil video sekaligus sebagai gambar pegun, dan "2Portrait" yang memperkenalkan bokeh ke dunia kamera telefon pintar. Namun, kami merasakan bahawa tepu warna dalam mod video agak eklektik.

Bagi peminat fotografi, Pixel 3 memang boleh dinafikan. Banyaknya ciri-ciri berasaskan AI menjadikannya hebat sebagai kamera untuk majlis sosial dan juga fotografi yang serius.

Pixel 3 vs Pixel 2: Keputusan

Pixel 3 pasti meningkatkan banyak ciri yang menjadikan Pixel 2 hebat sebagai permulaannya. Kameranya dan AI yang mendorongnya adalah keajaiban teknologi. Sebenarnya, jumlah ciri yang dimilikinya menjadikannya lebih tinggi daripada pesaingnya, termasuk Pixel 2.

Walau bagaimanapun, ini datang dengan kelemahan. Hayat bateri yang lebih rendah dan harga yang lebih tinggi menjadikannya lebih menarik bagi orang yang tidak akan memanfaatkan sepenuhnya teknologi baru yang dibawanya ke meja.

Sekiranya anda fikir anda akan menggunakan semua ciri yang dimiliki oleh Pixel 3, seperti fungsi kameranya dan alat yang didorong oleh AI, ia semestinya patut anda dapatkan. Namun, kerana banyak ciri perisiannya yang kurang menuntut akan diluncurkan ke Pixel 2 akhirnya (seperti Google Duplex untuk respons telefon automatik), anda pasti tidak akan berpegang pada Pixel 2.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found