Media Sosial

Bagaimana Instagram Memilih Susunan Cerita?

Cerita Instagram telah menjadi salah satu ciri aplikasi yang paling popular kerana mereka membolehkan orang memuat naik dan berkongsi bahagian hari mereka dengan pengikut mereka.

Bagaimana Instagram Memilih Susunan Cerita?

Sekiranya anda menggunakan ciri ini, anda mungkin tertanya-tanya siapa yang menonton Cerita anda dan mengapa Cerita pengguna lain disiarkan mengikut urutannya. Percaya atau tidak, Instagram lebih pintar daripada yang anda fikirkan.

Algoritma Pintar

Instagram menggunakan algoritma berdasarkan pembelajaran mesin untuk membantu aplikasi menentukan profil mana yang lebih menarik bagi anda daripada yang lain.

Algoritma mengesan profil yang paling dekat dengan anda - rakan dan keluarga yang gambar yang sering anda gemari dan komen, atau dengan siapa anda bercakap melalui mesej langsung. Ini juga berlaku untuk Cerita. Orang yang paling sering berinteraksi dengan anda atau Cerita yang selalu anda sukai muncul pertama kali di bahagian atas skrin anda.

Statistik Instagram

Adakah Algoritma untuk Cerita Sama?

Walaupun terdapat persamaan, algoritma Instagram untuk Stories berbeza dengan algoritma untuk suapan anda.

Perbezaan utama adalah bahawa, dengan Cerita, Instagram mencari "isyarat." Isyarat ini adalah corak tingkah laku anda. Setelah menentukan isyarat, algoritma menyesuaikan dengan cara anda menggunakan aplikasi ini.

Sekiranya anda ingin tahu apakah isyarat tersebut, jangan heran lagi: kami telah mendapat maklumat di sini untuk anda periksa.

Minat

Sekiranya anda mencari profil yang sama setiap hari secara manual, misalnya, ini bermakna anda berminat dengannya. Ini boleh menjadi rakan, rakan kongsi, orang yang suka berkecai, selebriti, atau jenama yang anda suka. Sekiranya anda mengikutinya untuk beberapa lama, Instagram akan mengetahui dan akan berusaha mengutamakan Kisah mereka.

Minat Instagram

Interaksi

Sekiranya anda sering bertukar suka, komen, dan mengarahkan mesej dengan orang tertentu, Instagram akan memindahkan profil ini lebih tinggi pada 'pesanan mematuk' Stories. Logikanya mudah - anda cenderung menonton Cerita yang disiarkan oleh orang yang selalu anda berinteraksi.

Susunan Cerita Instagram

Ketepatan masa

Kadang kala Instagram memerintahkan Cerita dari yang terbaru hingga yang paling lama. Walau bagaimanapun, Kisah lama yang disiarkan oleh seseorang yang anda berinteraksi atau berminat untuk mendapat keutamaan berbanding kandungan dari profil yang tidak anda minati.

Pengalaman

Anda selalu mengetuk Kisah profil yang sama sebaik sahaja anda membuka aplikasinya. Selepas beberapa ketika, anda akan melihat bahawa ia selalu menjadi yang pertama dalam Cerita anda.

Tidak menjadi masalah ketika profil memuat naik Cerita - sehingga anda menontonnya, profil akan menjadi yang pertama dalam suapan anda. Ini kerana Instagram bergantung pada pengalaman masa lalu dan cuba menganggap Kisah baru yang anda tidak sabar untuk melihatnya.

Cerita Instagram

Dengan faktor-faktor ini dipertimbangkan oleh algoritma, Cerita menjadi lebih menarik. Sekiranya anda melihat seseorang yang anda minati menonton Cerita anda secara berkala, ini bermakna algoritma disiapkan kerana minat dan tingkah laku dalam talian yang serupa.

Bagaimana Pesanan Instagram Yang Menonton Cerita Anda?

Seiring berjalannya hari, anda akan melihat semakin banyak orang melihat Kisah anda. Ada yang akan naik ke puncak dan ada yang akan turun. Anda akan sering melihat orang yang sama di bahagian atas senarai penonton anda walaupun terdapat beratus-ratus yang lain menonton Cerita anda.

Mengapa perkara ini berlaku?

Itu semua ada kaitan dengan algoritma Instagram.

Senarai penonton berfungsi sama dengan suapan Cerita. Sekiranya anda lebih banyak berinteraksi dengan beberapa profil daripada yang lain, profil tersebut akan berada di bahagian atas senarai. Perkara yang sama berlaku untuk minat dan pengalaman bersama.

Susunan Cerita Instagram

Sekiranya anda melihat profil di bahagian atas senarai penonton, ini bermaksud bahawa anda berminat dengannya dan sering berinteraksi dengannya, sekurang-kurangnya sejauh mana algoritma dapat diketahui. Terdapat beberapa perbincangan dalam talian bahawa melihat orang yang sama di atas senarai penonton anda sepanjang masa bermaksud bahawa mereka "mengekori" anda, tetapi jurutera Instagram menolaknya.

Ramai penyelidik telah menunjukkan bahawa algoritma itu benar-benar beralih apabila lima puluh orang melihat kisah anda. Ini sebenarnya boleh menghilangkan teori stalker bergantung pada berapa banyak penonton yang anda miliki dan cara mereka muncul dalam senarai anda. Pada asasnya, lima puluh penonton pertama anda disenaraikan mengikut kronologi. Tetapi, setelah jumlah penonton melebihi lima puluh, algoritma menunjukkan kepada anda penonton yang kemungkinan besar anda minati.

Sambungan Facebook

Oleh kerana Facebook dan Instagram disambungkan, kadang-kadang profil yang anda berinteraksi di kedua platform sosial akan melonjak ke senarai teratas penonton.

Bolehkah Anda Mengubah Susunan Cerita?

Ya, anda boleh mempengaruhi algoritma Instagram dan mengubah susunan Cerita dalam suapan anda dengan berkelakuan berbeza. Mesin belajar dan menyesuaikan diri dengan tingkah laku anda, jadi jika anda tidak mahu beberapa profil muncul terlebih dahulu pada suapan anda, anda harus cuba berinteraksi dengan mereka lebih jarang.

Salah satu masalah utama dengan algoritma ini ialah selepas beberapa saat ia menyempitkan suapan kepada sebilangan kecil profil yang anda berinteraksi.

Sekiranya anda ingin menyesuaikan algoritma dan menyusun semula suapan anda, anda harus mengunjungi profil lain, berinteraksi dengan orang lain, dan terlibat dengan kandungan yang mereka hantar.

Bagaimana Saya Mendapat Lebih Banyak Penglibatan?

Apa pun alasan untuk kehadiran media sosial anda, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda boleh mendapat lebih banyak suka dan komen. Adakah terdapat cara untuk mengatasi algoritma Instagram? Baiklah. Fokus Instagram untuk tahun 2020 adalah minat, ketepatan masa, dan hubungan pengguna seperti yang dinyatakan di atas. Menggunakan hashtag yang relevan, menyiarkan kandungan berkualiti tinggi dan menghiburkan secara konsisten, dan menjadi yang unik mungkin adalah permulaan yang baik untuk memberi peringkat cerita anda lebih tinggi dalam suapan Instagram.

Semakin banyak masa dan usaha yang anda masukkan ke dalam akaun Instagram anda, semakin banyak pengikut dan pertunangan yang akan anda miliki. Sekiranya matlamat anda adalah untuk menjadi seorang yang berpengaruh, atau anda mempunyai perniagaan yang harus dijalankan, lihat artikel ini untuk mendapatkan lebih banyak bantuan dengan mendapatkan pengikut.

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Instagram

Instagram adalah aplikasi hebat dengan pelbagai ciri yang berbeza. Untuk memanfaatkan sepenuhnya pengalaman Instagram anda, pastikan untuk melihat beberapa karya hebat kami yang lain, seperti Aplikasi Terbaik untuk Membuat Cerita Instagram yang Lebih Baik [April 2020] dan Cara Menambah Imej atau Video ke Kisah Instagram yang Ada.