Permainan

Cara Membuat Peta di Minecraft

Peta menjadikan penerokaan kawasan baru menjadi lebih mudah. Anda boleh menandakan tempat yang pernah anda kunjungi, di mana anda perlu kembali, dan kadang-kadang mencari jalan pulang. Minecraft tidak berbeza dalam hal ini - peta dalam permainan sangat diperlukan untuk mengawasi persekitaran anda.

Cara Membuat Peta di Minecraft

Tetapi peta Minecraft berfungsi sedikit berbeza daripada permainan lain. Daripada menunjukkan ke mana anda mesti pergi melalui GPS dalam permainan atau peta mini, ia memberitahu anda di mana anda sudah berada. Pengecualian yang jarang berlaku adalah peta yang dijarah dari peti atau diperoleh melalui perdagangan.

Sekiranya itu membingungkan, anda tidak sendirian. Peta di dunia Minecraft sedikit membiasakan diri, tetapi setelah anda melakukannya, anda akan tertanya-tanya bagaimana anda berkeliling tanpa mereka.

Teruskan membaca untuk mengetahui semua perkara yang berkaitan dengan peta di Minecraft. Ketahui semuanya dari apa yang anda perlukan untuk membuatnya, bagaimana membuatnya dan bagaimana menggunakannya setelah anda memilikinya.

Cara Membuat Peta di Minecraft

Minecraft menggunakan mekanik unik untuk ciri petanya. Daripada peta statik yang diletakkan di suatu tempat di menu anda atau peta mini GPS yang ditanam di sudut skrin anda, Minecraft mahu anda pergi ke sekolah lama.

Bayangkan para kartografer yang menjelajah ke padang gurun untuk memetakan tanah baru yang belum diterokai sepanjang sejarah. Di Minecraft, anda adalah kartografer. Daripada menyediakan peta serta-merta untuk anda, anda perlu membuat sendiri dan menjelajahi kawasan untuk "menggambar" peta anda sendiri.

Bahan yang Diperlukan untuk Membuat Peta di Minecraft

Terdapat dua komponen utama yang diperlukan untuk membuat peta di Minecraft:

· Kertas (9 Tebu)

Walaupun anda baru mula bermain permainan, kemungkinan anda akan menemui tebu dalam penjelajahan anda. Mereka suka air, jadi anda akan menjumpainya berhampiran tasik, sungai, dan lain-lain, di bioma yang berlainan seperti padang pasir dan paya.

Anda membuat kertas dalam gandaan tiga dengan nisbah satu-ke-satu: satu tebu membuat satu keping kertas. Tetapi apabila anda menggunakan meja membuat, anda akan menggunakan tiga tebu untuk tiga keping kertas.

Susun atur Kertas Kerajinan

 1. Letakkan satu bahagian tebu di kotak pertama barisan tengah.

 2. Letakkan sekeping tebu di kotak tengah barisan tengah.

 3. Letakkan sekeping tebu terakhir di kotak terakhir di barisan tengah.

 4. Seret tiga keping kertas yang dihasilkan ke inventori anda.

Lakukan ini tiga kali dan anda akan berakhir dengan sembilan keping kertas. Anda hanya memerlukan lapan keping kertas untuk membuat peta, tetapi anda boleh menggunakan kepingan kesembilan tambahan untuk projek yang berbeza.

· Kompas (4 Besi Ingot + 1 Redstone Dust)

Anda juga perlu membuat kompas jika belum memilikinya. Jongkong besi dan debu batu merah banyak terdapat di bahagian bawah dunia, jadi sudah waktunya untuk mengambil beliung. Pastikan bahawa beliung itu besi atau lebih baik. Ini satu-satunya cara anda dapat melombong batu merah untuk kompas.

Setelah anda memiliki semua komponen, anda mempunyai proses dua langkah di hadapan anda untuk membuat kompas:

Langkah Pertama - Membuat Ingot

Pertama, anda perlu memasukkan empat blok bijih besi ke dalam jongkong.

 1. Buka menu tungku.
 2. Tambahkan sumber bahan bakar ke kotak bawah.

 3. Tambahkan satu bahagian bijih besi ke kotak di atas sumber bahan bakar.

 4. Tunggu tungku mencium bijih besi anda.
 5. Seret jongkong besi baru anda ke inventori anda.

 6. Ulangi proses sehingga anda mempunyai empat jongkong.

Langkah Kedua - Buat Kompas

Sekarang anda mempunyai semua komponen yang diperlukan, sudah tiba masanya untuk membuat kompas untuk peta anda:

 1. Buka menu meja membuat.
 2. Letakkan habuk redstone di tengah grid.

 3. Tambahkan jongkong besi di ruang di sekitar batu merah (atas, bawah, kiri, dan kanan).

 4. Seret dan lepaskan kompas baru ke dalam inventori anda.

Membuat Peta di Minecraft

Anda telah mengumpulkan, melombong, membuat, dan melumasi sumber daya anda. Sekarang, anda sudah bersedia untuk membuat peta. Pergi ke meja pembuatan anda dan ikuti langkah berikut:

 1. Buka menu pembuatan.
 2. Letakkan kompas di kotak tengah di grid pembuatan.

 3. Letakkan satu keping kertas di setiap kotak kosong yang mengelilingi kompas, berjumlah sembilan slot kertas.

 4. Ambil peta kosong anda dan masukkan ke dalam inventori anda.

Cara Menggunakan Peta

Anda membuat "peta kosong" dan bersedia untuk pengembaraan anda seterusnya. Masalahnya ialah peta itu kosong dan itu sama sekali tidak membantu anda Tetapi ingat bahawa mekanik Minecraft unik yang membolehkan anda membuat peta semasa anda menjelajah? Sudah tiba masanya untuk mengisi peta anda.

Untuk menggunakan peta, lengkapkannya dari inventori anda. Setelah selesai, anda akan melihat garis-garis muncul pada sehelai kertas kekuningan yang sebelumnya kosong. Peta anda tersusun tepat di depan mata anda.

Bersiar-siar dan anda akan dapati bahawa peta anda mengisi perincian persekitaran anda. Anda juga dapat melihat diri anda di peta. Cari penanda putih kecil itu.

Setelah anda menggunakan peta, peta tidak akan dilabel sebagai "peta kosong" lagi. Sebaliknya, permainan memberikannya nombor sehingga anda dapat membezakan antara peta yang diisi dan yang kosong.

Cara Memperluas Peta

Tahukah anda bahawa anda boleh mengembangkan peta anda hingga empat kali? Setiap kali anda meluaskan peta, anda akan mendapat peta "lebih besar" dengan lebih banyak kawasan yang harus diisi semasa anda menjelajahi pemandangan.

Untuk memulakan dari "Level 0" atau peta yang baru dibuat dan diisi, lihat proses di bawah:

 1. Pergi ke meja pembuatan anda dan buka menu.
 2. Letakkan peta semasa anda di kotak tengah grid pembuatan.

 3. Letakkan lapan keping kertas di dalam kotak kosong yang mengelilingi peta anda.

 4. Letakkan peta "Tahap 1" yang baru dikembangkan ke dalam inventori anda.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda boleh mengulangi proses ini hingga empat kali. Setiap kali mengembangkan peta, anda mungkin melihat kawasan kosong ketika anda melengkapkannya. Jangan risau! Kawasan-kawasan tersebut diisi dengan perincian sekitar semasa anda menjelajahi dunia.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya mencari peta yang ada di Minecraft?

Anda boleh mencari peta untuk dipasang di Minecraft dalam talian. Beberapa laman web popular untuk peta yang boleh dimuat turun termasuk Peta Minecraft dan Planet Minecraft. Ingatlah bahawa anda memerlukan perisian penyusun fail untuk mengekstrak fail .zip atau .rar.

Bagaimana cara memuat turun dan memasang peta di Minecraft?

Sekiranya anda menemui peta yang ingin anda cuba, ikuti langkah-langkah ini untuk memuat turun dan memasangnya di Minecraft:

Langkah Pertama - Memuat turun Fail Peta

Memuat turun fail peta melibatkan mencari butang "Muat turun" dan memberi kebenaran pada komputer anda. Setiap laman web sedikit berbeza, jadi butang "Muat turun" mungkin berada di lokasi yang berbeza bergantung pada laman web tersebut. Namun, biasanya terdapat di halaman utama peta.

Langkah Kedua - Memasang Peta

Setelah anda mempunyai peta di komputer anda, inilah masanya untuk mengekstraknya dan memasangnya ke dalam permainan anda. Ini adalah proses dua bahagian, tetapi agak mudah.

Untuk mengekstrak fail yang diperlukan, lihat langkah-langkah berikut:

1. Buka fail .zip atau .rar dengan penyusun fail anda.

2. Cari folder yang disebut "wilayah" dan fail yang disebut "level.dat" di dalam folder itu. Sekiranya anda melihat fail, ekstrak folder ke desktop atau lokasi tersuai komputer anda.

3. Sekiranya anda tidak melihat fail yang disenaraikan di atas, periksa folder yang disebut, "your_save" untuk folder dan fail yang tertera di atas. Apabila anda mencari folder / fail yang betul, anda boleh mengekstrak keseluruhan folder ke komputer anda.

Setelah anda mempunyai folder dan fail di komputer anda, inilah masanya untuk mengimportnya ke permainan anda. Untuk proses ini, anda memerlukan dua lokasi di komputer: folder ".minecraft" dan folder / fail yang baru anda ekstrak.

1. Pergi ke folder peta yang diekstrak di komputer anda dan salin folder satu folder di atas folder di mana "wilayah" dan "level.dat" berada.

2. Buka folder ".minecraft" anda. Mungkin di lokasi yang berbeza, bergantung pada sistem anda. Lihat lokasi lalai ini terlebih dahulu jika anda tidak tahu harus bermula dari mana:

Windows:% APPDATA% \. Minecraft

macOS: ~ / Perpustakaan / Sokongan Aplikasi / Minecraft

Linux: ~ / .minecraft

3. Setelah anda mencari folder ".minecraft", buka folder "simpan". Semua dunia permainan anda disimpan di sini.

4. Tampal folder peta yang disalin sebelumnya ke folder "simpan".

5. Periksa semula folder baru untuk memastikan kedua-dua "wilayah" dan "level.dat" terletak tepat di bawah folder "simpanan_anda".

6. Sekiranya semuanya teratur, lancarkan permainan dan cari peta baru dalam senarai dunia anda.

Bagan Dunia Anda

Sebelum melayari penyemak imbas kegemaran anda untuk memeriksa semua peta yang tersedia untuk dimuat turun, ingatlah untuk berhati-hati. Gunakan akal sehat semasa memuat turun fail dari sumber yang tidak diketahui dan selalu periksa fail anti-virus anda sebelum membukanya di komputer anda. Anda mungkin ingin meneroka dunia baru, tetapi jika anda membuka fail yang dijangkiti, anda mungkin akan lebih banyak petualangan daripada yang anda tawarkan.

Adakah anda memuat turun peta untuk Minecraft, atau adakah anda lebih suka meneroka sendiri? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.