PC & Mudah Alih

Berapa kerapkah Google Sheets Autosave?

Helaian Google adalah bahagian dari kotak alat Google Drive yang membolehkan anda melihat dan mengedit dokumen hamparan dalam masa nyata. Salah satu kelebihan utama alat ini ialah secara automatik menyimpan semua perubahan yang anda buat pada dokumen.

Berapa kerapkah Google Sheets Autosave?

Namun, bagaimana anda dapat memastikan bahawa kehilangan sambungan tidak akan menjadikan sebahagian daripada kerja anda sia-sia? Tidak perlu risau, kerana Helaian dapat berfungsi dengan berkesan di luar talian juga.

Baca artikel ini untuk mengetahui semua tentang ciri penyimpanan automatik dan manual Google Sheet, serta cara menggunakan alat ini di luar talian.

Kekerapan Autosaves Helaian Google

Sama seperti Slaid dan Dokumen Google, Helaian Google menyimpan perubahan pada dokumen anda dalam masa nyata. Ini bermaksud bahawa setiap perubahan pada fail (keluar dari sel, menambah nilai, mengubah format, memasukkan fungsi) akan disimpan.

Helaian Google versi yang baru dikemas kini tidak selalu memberitahu anda bahawa penyimpanan automatik sedang dilakukan di bahagian atas skrin. Apabila anda melakukan tindakan mudah seperti menambahkan nilai berangka atau huruf ke sel, anda mungkin tidak akan mendapat pemberitahuan menyimpan otomatis.

Sebaliknya, aplikasi akan memberitahu anda bahawa dokumen tersebut disimpan setiap kali anda melakukan tugas yang lebih kompleks. Contohnya, jika anda mengubah format sel, tambahkan jadual, atau masukkan fungsi atau formula.

Juga, jika anda bimbang kehilangan data kerana kehilangan sambungan, lebih baik anda mengaktifkan pilihan penggunaan luar talian di Helaian Google. Ketahui lebih lanjut mengenainya di bahagian berikut.

Cara Menggunakan Helaian di Luar Talian

Sekiranya anda mengaktifkan penggunaan Helaian Google di luar talian, anda dapat melihat dan mengubah dokumen anda walaupun tanpa sambungan internet.

Dokumen luar talian akan disegerakkan ke versi di Cloud sehingga Helaian Google akan disimpan secara automatik walaupun sambungannya terputus. Setelah kuasa kembali, versi dalam talian akan diperbarui dengan perubahan yang telah anda lakukan semasa di luar talian.

Pastikan anda mempunyai sambungan pada kali pertama anda mahu mengaktifkan penggunaan luar talian. Anda juga harus menggunakan Google Chrome dan menambahkan pelanjutan rasmi Dokumen Google. Kemudian, lakukan perkara berikut:

 1. Log masuk ke akaun Google anda di Chrome.
 2. Pergi ke tetapan Google Drive anda
 3. Centang kotak di sebelah pilihan ‘Buat, buka, dan edit fail Google Dokumen, Helaian, dan Slaid terbaru anda di peranti ini semasa di luar talian’.

  buat

 4. Buka Google Drive anda.
 5. Klik kanan pada fail Helaian yang ingin anda gunakan di luar talian. Sekiranya anda ingin menyimpan banyak dokumen, anda boleh menahan Ctrl (PC) atau Command (Mac) dan mengklik fail lain.
 6. Togol pilihan ‘Tersedia di luar talian’.

  tersedia di luar talian

 7. Kembali ke halaman Utama Google Drive anda.
 8. Klik butang ‘Pratonton Luar Talian’ di bahagian atas halaman (tanda semak di atas garis mendatar dalam bulatan).
 9. Togol ‘Pratonton Luar Talian’.

Pada saat anda terputus sambungan, anda dapat mengakses Google Drive menggunakan ‘Pratonton Luar Talian’. Anda akan dapat melihat dan mengedit semua dokumen yang telah anda sediakan di luar talian. Helaian Google akan terus menyimpan perubahan secara automatik selepas setiap kemas kini.

Lihat Sejarah Versi

Dengan kemas kini Helaian Google baru-baru ini, versi baru dokumen tidak kerap direkodkan. Ini menjadikan pelacakan perubahan kecil sedikit lebih telus daripada sebelumnya, tetapi akan menyimpan versi baru dokumen setelah setiap perubahan besar.

Anda juga boleh menyimpan versi secara manual supaya anda dapat menggunakannya kembali pada masa akan datang. Untuk melakukan ini, anda perlu:

 1. Klik menu 'Fail' di bahagian atas dokumen anda.
 2. Arahkan kursor ke ‘Sejarah versi’.
 3. Klik ‘Namakan versi semasa’ Apabila menu berkembang.

  namakan versi semasa

 4. Tetapkan nama ke versi dan sahkan.

Sekiranya anda ingin kembali ke versi dokumen yang disimpan sebelumnya, ikuti dua langkah pertama di atas dan kemudian klik 'Lihat Sejarah Versi.' Untuk kembali ke versi sebelumnya, anda perlu melakukan perkara berikut:

 1. Klik pada versi yang dikehendaki di sebelah kanan skrin.
 2. Klik butang ‘Pulihkan versi ini’ hijau di kiri atas skrin.

pulihkan versi ini

Tidak Perlu Bimbang Dengan Selimut

Semasa menggunakan Helaian Google, anda tidak perlu risau kehilangan pekerjaan yang berharga. Ciri autosave harus berfungsi secara automatik, mencatat setiap perubahan yang anda buat.

Sekiranya helaian anda tidak dikemas kini secara automatik, anda harus memeriksa kualiti sambungan internet anda. Juga, ada kemungkinan fitur tersebut tidak akan berfungsi dengan baik jika cache penyemak imbas anda berlebihan. Sekiranya demikian, mengosongkan cache dan sejarah harus menyelesaikan masalah tersebut.

Adakah anda sering menyimpan versi Helaian Google yang berbeza? Berapa kerapkah anda memulihkan versi dokumen sebelumnya? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found