PC & Mudah Alih

Cara Memainkan Muzik Apple di Mana-mana Peranti

Satu perkara yang menjadikan Apple Music menonjol adalah penyatuannya yang lancar dengan pelbagai peranti. Dengan Apple Music, anda boleh menstrim lagu terbaru, tonton radio Internet, atau mainkan senarai main yang dikuruskan secara peribadi selama berjam-jam.

Cara Memainkan Muzik Apple di Mana-mana Peranti

Dalam panduan ini, kami akan menerangkan cara menyambung dan memainkan Apple Music pada pelbagai peranti.

Apa itu Apple Music?

Apple Music adalah perkhidmatan streaming muzik yang sangat popular yang ditawarkan oleh Apple. Ia dilancarkan pada tahun 2015 dan sejak itu menjadi kekuatan untuk diperhitungkan dalam industri streaming muzik. Ini membolehkan sesiapa sahaja yang mempunyai peranti Apple memainkan lebih dari 60 juta trek dengan satu sentuhan butang. Di samping itu, anda boleh:

 • Strim berjuta-juta video muzik tanpa iklan;
 • Pilih dan muat turun sehingga 100,000 lagu ke perpustakaan peribadi anda;
 • Saksikan ribuan stesen radio internet;
 • Streaming konsert, rancangan, dan acara eksklusif;
 • Dengarkan walaupun di luar talian, dan;
 • Kongsi akaun anda dengan sehingga enam orang.

Anda boleh mengatur perpustakaan Apple mengikut genre, artis, atau album. Sebenarnya, anda boleh membuat barisan muzik dan mendengar lagu yang paling anda gemari tanpa gangguan. Terlebih lagi, perkhidmatan ini membolehkan anda membuat profil anda sendiri, yang boleh anda kongsi dengan keluarga dan rakan.

Cara Memainkan Muzik Apple

Untuk memainkan Apple Music, anda perlu melanggan salah satu pakej yang ditawarkan. Selepas itu, anda dapat membuat perpustakaan muzik peribadi dengan memilih muzik dan video muzik yang anda inginkan dari katalog Apple. Inilah cara menambahkan muzik ke perpustakaan jika menggunakan iPhone, iPod, iPad, Mac, PC, atau perangkat Android.

 1. Muat turun dan buka aplikasi Apple Music.

 2. Tinjau katalog Apple untuk mencari muzik yang anda mahukan.

 3. Untuk menambahkan item ke perpustakaan, ketuk butang "Tambah" di sebelahnya. Sebagai alternatif, ketuk dan tekan lama fail dan kemudian pilih "Tambah ke Perpustakaan" dari menu pop timbul.

 4. Untuk memainkan lagu tertentu di perpustakaan anda, cukup tekan "Mainkan."

Setelah memuat turun muzik atau menambahkannya ke pustaka Apple Music, anda boleh memasangkan peranti Apple dengan rangkaian peranti audio pihak ketiga untuk pengalaman mendengar yang lebih baik.

Cara Memainkan Muzik Apple di Alexa

Amazon dan Apple mungkin merupakan pendatang utama dalam industri teknologi, tetapi dalam bidang muzik, kedua-dua syarikat telah memastikan bahawa mereka serasi. Semua ini dapat dilakukan berkat Alexa, pembesar suara pintar yang dikembangkan oleh Amazon. Untuk memainkan Apple Music di Alexa, anda perlu memasangkan peranti Apple dan Alexa melalui Bluetooth.

Sebagai gambaran, kami akan menganggap bahawa peranti Apple anda adalah iPhone. Inilah yang perlu dibuat.

 1. Hidupkan Bluetooth pada peranti anda dan letakkan berdekatan dengan Alexa.
 2. Beri arahan kepada Alexa, "Alexa, sambungkan ke iPhone saya." Sekiranya anda menggunakan nama yang diperibadikan untuk peranti anda, gunakannya.
 3. Alexa diprogramkan untuk berpasangan dengan peranti anda secara automatik. Apabila ini selesai, Alexa akan bermain berpadu, dan kemudian mengesahkan sambungannya dengan mengatakan sesuatu seperti, "Sambungan dengan iPhone terjalin."
 4. Buka aplikasi Apple Music, pilih file, dan ketuk "Mainkan."

Sama seperti itu, lagu yang dipilih harus mula diputar di Alexa. Anda boleh mengawal kelantangan melalui salah satu daripada dua peranti tersebut.

Cara Memainkan Senarai Main Muzik Apple di Alexa atau Echo

Untuk memainkan senarai main tertentu di Alexa, berikut adalah langkah-langkah untuk diikuti:

 1. Hidupkan Bluetooth pada peranti anda dan letakkan dekat dengan Alexa.
 2. Beri arahan kepada Alexa, "Alexa, sambungkan ke iPhone saya."
 3. Alexa akan berpasangan dengan peranti anda secara automatik dan bermain berpadu semasa sambungan terjalin.
 4. Beri arahan kepada Alexa, "Alexa, mainkan [nama senarai main]." Sebagai pilihan, anda boleh mengetuk senarai main pilihan anda pada peranti Apple anda. Alexa harus memainkannya secara automatik.

Cara Memainkan Muzik Apple di Laman Utama Google

Pembesar suara Google Home anda boleh memainkan muzik yang disimpan di peranti Apple anda. Untuk melakukannya:

 1. Pasangkan peranti mudah alih anda dan Laman Utama Google. Untuk melakukan ini, buka aplikasi Google Home dan ketuk tanda tambah di sudut kiri atas, kemudian ‘ketuk Siapkan peranti’ dan ikuti langkah-langkah untuk memasangkan Google Home anda.
 2. Hidupkan Bluetooth pada peranti anda dan letakkan berdekatan dengan Google Home.

 3. Selepas beberapa saat, Google Home akan kelihatan dalam senarai "Peranti yang Tersedia" pada peranti mudah alih anda. Ketik "Laman Utama Google" untuk memasangkan.
 4. Ketuk butang "Main" pada peranti mudah alih untuk memainkan lagu yang anda mahukan.

Cara Memainkan Muzik Apple di Google Home Mini

Google Home Mini memberikan alternatif yang kompetitif untuk Alexa Amazon. Walaupun jauh lebih kecil daripada Google Home, Google Home Mini menawarkan kualiti suara yang baik dan berintegrasi dengan peranti mudah alih Apple anda dengan lancar. Untuk memainkan Apple Music di Google Home Mini:

 1. Pasangkan peranti mudah alih anda dan Google Home Mini. Untuk melakukan ini, buka aplikasi Google Home, ketuk "Perangkat" di sudut kanan atas, ketuk "Tetapan", pilih "Perangkat Bluetooth Berpasangan" dan ketuk "Aktifkan Mode Berpasangan."
 2. Hidupkan Bluetooth pada peranti anda dan letakkan berdekatan dengan Google Home Mini.
 3. Setelah beberapa saat, Google Home Mini akan kelihatan dalam senarai "Peranti yang Tersedia" pada peranti mudah alih anda. Ketik "Laman Utama Google" untuk memasangkan.
 4. Buka pustaka Apple Music anda, pilih lagu, dan ketuk "Mainkan."

Cara Memainkan Muzik Apple di Roku

Anda juga boleh memainkan Apple Music di kotak dekoder Roku, tetapi ada tangkapannya. Fail Apple Music terdapat dalam format M4P yang tidak disokong oleh Roku. Oleh itu, anda mesti menukar fail Apple Music menjadi MP3 terlebih dahulu untuk memainkannya di Roku.

Perkara yang baik adalah mudah untuk menukar fail Apple Music ke dalam format MP3. Anda hanya perlu memuat turun dan memasang Apple Music Converter pada peranti Apple anda dan menggunakannya untuk menukar fail yang anda mahu mainkan di Roku. Selepas itu, anda boleh menstrim fail MP3 Apple melalui Saluran Pemain Media Roku.

Cara Memainkan Muzik Apple di Peloton

Basikal senaman Peloton dilengkapi dengan pembesar suara terbina dalam yang boleh anda gunakan untuk bermain Apple Music. Untuk melakukannya,

 1. Buka aplikasi Apple Music dan log masuk.
 2. Ketik lagu untuk dimainkan. Hati merah akan muncul di sebelah lagu.
 3. Ketuk hati merah untuk menambahkan lagu ke senarai main peribadi anda.
Artikel Bantuan Peloton

Untuk melihat semua item Apple Music yang anda sukai di basikal anda, cukup lawati halaman profil anda, dan ketuk "Music".

Cara Main Muzik Apple di PS4

Mendengarkan lagu kegemaran anda semasa permainan boleh menjadi pengalaman yang indah. Malangnya, PS4 tidak menyokong perkhidmatan Apple Music. Bagaimanapun, anda masih dapat memainkan lagu kegemaran anda di PS4 setelah menukar fail anda ke format yang disokong PS4 seperti MP3. Untuk melakukannya,

 1. Muat turun lagu yang anda mahu mainkan di akaun Apple Music anda.
 2. Gunakan penukar Muzik Apple pihak ketiga untuk menukar lagu anda menjadi salah satu format yang disokong.
 3. Pindahkan lagu anda ke konsol anda melalui Pemacu USB.

Cara Memainkan Muzik Apple di Xbox One

Untuk memainkan Apple Music di Xbox One, mula-mula buat sambungan antara peranti Apple anda dan Xbox One. Untuk melakukan ini, sediakan AirServer di Xbox One, dan kemudian sediakan AirServer Connect pada peranti Apple.

Setelah membuat sambungan antara peranti:

 1. Buka pustaka Apple Music anda dan pilih lagu untuk dimainkan.
 2. Ketik ikon Airplay pada peranti Apple. Ikon terdiri dari tiga cincin dan anak panah menghadap ke atas.

 3. Ketuk "Xbox One" untuk mewujudkan sambungan. Pada ketika ini, Xbox One harus mula memainkan lagu yang dipilih.

Cara Memainkan Muzik Apple di Sonos

Pembesar suara tanpa wayar Sonos boleh menjadi apa yang anda perlukan untuk memanfaatkan sepenuhnya Apple Music. Untuk memainkan lagu di Sonos, ikuti langkah berikut:

 1. Muat turun dan pasang aplikasi Sonos pada peranti Apple anda.
 2. Buka aplikasi Sonos.
 3. Di sudut kanan bawah, ketuk "Tetapan."
 4. Pilih "Perkhidmatan dan Suara."

 5. Dari menu yang dihasilkan, pilih "Tambah Perkhidmatan Muzik."
 6. Pilih "Apple Music."
 7. Ikuti arahan di skrin untuk log masuk ke akaun Apple Music anda.

Setelah berjaya masuk, tab "Apple Music" akan muncul apabila aplikasi Sonos dibuka semula.

Cara Memainkan Muzik Apple di Echo Dot

Apple Music bergabung dengan Echo Dot dengan lancar untuk memberikan pengalaman mendengar yang tidak dapat dilupakan. Untuk memainkan Apple Music di Echo Dot, inilah yang perlu dilakukan.

 1. Buka aplikasi Alexa.
 2. Di sudut kanan bawah, ketuk butang "Lagi".
 3. Ketuk "Tetapan" dan ketuk "Muzik dan Podcast" di bawah tajuk Pilihan Alexa.

 4. Pilih "Pautkan Perkhidmatan Baru."

 5. Pilih "Apple Music."
 6. Ikuti arahan di skrin untuk log masuk ke Apple Music. Pada ketika ini, anda boleh memerintahkan Echo Dot untuk memainkan lagu atau album tertentu.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Anda Menggunakan Perpustakaan Muzik Apple?

Setelah melanggan Apple Music, perpustakaan anda berfungsi sebagai lokasi pusat di mana semua item yang anda beli atau muat turun disimpan. Perpustakaan anda boleh memuatkan sehingga 100,000 lagu.

Bagaimana Anda Memainkan Muzik di iPhone?

Pada skrin utama iPhone anda, ketik "Muzik". Kemudian pilih senarai main, artis, atau album untuk melihat lagu-lagu tertentu. Untuk memainkan lagu, ketuk butang "Main" di sebelahnya.

Bagaimana Anda Mendengarkan Muzik Apple?

Untuk mendengarkan Apple Music, cukup muat turun aplikasi Apple Music dan pasangkannya pada peranti anda.

Apakah Kaedah Terbaik Menggunakan Muzik Apple?

Untuk memanfaatkan Apple Music secara maksimum,

• Muat turun lagu untuk mendengar luar talian.

• Nilaikan lagu untuk membantu algoritma Apple Music untuk mengetahui selera muzik anda.

Bagaimana Apple Music Berfungsi?

Untuk memainkan Apple Music, anda perlu melanggan salah satu pakej yang ditawarkan. Selepas itu, anda dapat membuat perpustakaan muzik anda sendiri dengan memilih trek dan video muzik yang anda inginkan dari katalog Apple yang luas.

Adakah Alexa Menyokong Muzik Apple?

Ya. Alexa dibina untuk berintegrasi dengan Apple Music hanya dalam beberapa klik.

Nikmati Muzik Apple di Pelbagai Peranti

Apple Music telah merevolusikan penstriman muzik dengan memastikan anda dapat mendengarkan semua lagu yang anda gemari dengan menggunakan kebanyakan peranti audio yang popular hari ini. Dan terima kasih kepada panduan ini, anda boleh melompat masuk dan menikmati trek kegemaran anda. Peranti apa yang anda gunakan untuk memainkan Apple Music? Adakah anda mengalami sebarang cabaran sambungan dengan peranti anda? Mari terlibat dalam komen.