PC & Mudah Alih

Cara Mematikan Notasi Ilmiah di Helaian Google

Notasi ilmiah sangat membantu apabila anda berurusan dengan nombor yang terlalu besar atau terlalu kecil. Walaupun ahli kimia atau jurutera menggunakan notasi ilmiah sepanjang masa, kebanyakan kita tidak. Terlebih lagi, ia boleh menjadi agak menjengkelkan, kerana ia menunjukkan maklumat yang tidak berkaitan dengan anda.

Cara Mematikan Notasi Ilmiah di Helaian Google

Jangan risau. Anda boleh mematikannya lebih cepat daripada yang anda fikirkan. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya di Helaian Google.

Matikan Notasi Ilmiah di Desktop

Sekiranya anda pernah berurusan dengan notasi ilmiah di Excel, anda akan mengenali beberapa langkah yang ditunjukkan di bawah. Prosesnya cepat dan mudah. Namun, alih-alih mematikan pilihan ini, Anda akan beralih ke pilihan lain. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Buka hamparan anda.

 2. Pilih julat sel.

 3. Klik pada Format.

 4. Klik pada Nombor (atau tanda "123").

 5. Anda akan melihat bahawa pilihan "Ilmiah" telah dipilih.

 6. Jangan pilih dan pilih pilihan lain.

Di sana anda memilikinya! Mematikan notasi ilmiah tidak pernah semudah ini. Sebaik sahaja anda mematikannya, ia mesti dimatikan. Walau bagaimanapun, jika menghidupkannya semula, anda kini tahu cara menanganinya.

Petua: Kebanyakan orang memilih pilihan "Nombor" kerana agak universal. Kecuali anda menulis laporan kewangan atau ingin memformat tarikhnya, pilihan ini semestinya sesuai untuk anda.

notasi saintifik

Matikan Notasi Ilmiah di Telefon

Anda juga boleh melakukan ini di telefon anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu memuat turun aplikasi Helaian Google terlebih dahulu, jika anda tidak memilikinya. Sekiranya anda mempunyai iPhone, anda boleh memuat turunnya di sini. Sekiranya anda menggunakan peranti Android, anda boleh mencarinya di sini. Seterusnya, ikuti langkah berikut:

 1. Buka hamparan anda.

 2. Pilih julat sel.

 3. Ketuk Format (atau "A" dengan bar mendatar di bahagian atas skrin).

 4. Ketik Sel.

 5. Ketik format Nombor.

 6. Anda akan melihat bahawa pilihan "Ilmiah" telah dipilih.

 7. Jangan pilih dan pilih pilihan lain dari senarai.

Sekiranya anda tidak pasti apa yang harus dipilih, anda hanya boleh memilih "Nombor", kerana ini adalah pilihan yang biasa kita gunakan.

Bolehkah Saya Menghidupkan Notasi Ilmiah Lagi?

Sudah tentu! Anda boleh melakukannya bila-bila masa yang anda mahukan. Namun, ingat bahawa ia mungkin tidak berlaku secara automatik pada semua sel. Sekiranya anda telah mengisi beberapa sel dengan data semasa pilihan ini dimatikan, anda mungkin perlu memilih sel tersebut dan kemudian menghidupkannya. Ini caranya:

 1. Klik pada Format.
 2. Klik pada Nombor.
 3. Pilih pilihan "Ilmiah".

Tidak ada batasan untuk berapa kali anda boleh mengubah format, yang hebat.

Memformat Nombor

Sekiranya anda mengikuti panduan kami, anda mungkin telah melihat beberapa pilihan di bawah tanda Nombor. Kami akan menerangkan beberapa perkara yang paling penting:

 1. Memformat Tarikh - Anda boleh memilih format tarikh yang biasa anda gunakan atau format tarikh antarabangsa (tahun pertama). Sekiranya anda mahu Lembaran Google menulis nama bulan dan bukan nombornya, klik pada Lebih Banyak Format dan pilih pilihan ini.
 2. Memformat Masa - Terdapat juga pelbagai pilihan untuk masa. Sebilangan besar daripadanya merangkumi jam dan minit, tetapi jika anda ingin menambahkan masa yang lebih spesifik, anda boleh mendapatkan pilihan ini di bawah Lebih Banyak Format.
 3. Mata Wang - Untuk menukar mata wang, klik pada Lebih banyak Format, dan kemudian pada Mata Wang Lebih Banyak. Anda semestinya dapat mencari semua mata wang dunia di sana. Anda juga dapat menyesuaikan berapa banyak nombor perpuluhan yang anda ingin ditunjukkan.

Akhirnya, jika tidak ada yang bermanfaat, anda sentiasa dapat menambahkan pemformatan tersuai anda:

 1. Klik Nombor.
 2. Klik pada Lebih Banyak Format
 3. Klik pada Format Nombor Tersuai.

Anda boleh menetapkan format yang anda suka. Sekiranya anda ingin membuat perbezaan antara dua kumpulan nombor, nombor genap dan ganjil, anda boleh menetapkan warna bagi masing-masing. Untuk melakukannya, anda mesti menulis warna yang anda inginkan dalam tanda kurung - contohnya, (Merah).

matikan notasi saintifik

Berguna tetapi Tidak Selalu

Kami harap anda sekarang mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai cara memformat fungsi nombor di Helaian Google. Seperti yang anda lihat, Notasi Saintifik adalah ciri yang sangat menarik, tetapi tidak untuk semua orang. Anda kini tahu cara mematikannya jika mengganggu anda. Lebih-lebih lagi, anda boleh menyesuaikan rupa nombor.

Adakah anda mengetahui petua atau trik lain mengenai nombor di Helaian Google? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found