Alat

Ulasan Etymotic ER-4PT: Kejelasan, ditakrifkan semula

£ 249 Harga semasa dikaji

Terdapat tiga jenis penggemar audio: mereka yang menggelar diri mereka sebagai audiophile, dan menghabiskan sejumlah besar wang untuk pemisahan dan peningkatan eksotik; profesional dan jurutera yang menganggap orang-orang ini sebagai orang bodoh yang sesat dan membeli peralatan untuk melakukan pekerjaan dan bukan untuk apa yang kelihatan atau kosnya; dan yang lain, yang hanya ingin menikmati mendengar muzik, podcast dan rancangan radio kami.

Ulasan Etymotic ER-4PT: Kejelasan, ditakrifkan semula Lihat ulasan Sennheiser Momentum In-ear yang berkaitan: Tingkatkan keseronokan

Sudah jelas kumpulan mana yang dimaksudkan Etymotic ER-4PT: dengan graf frekuensi yang dicetak pada risalah di dalam kotak dan reka bentuk yang tidak masuk akal, fon kepala dalam telinga ini adalah untuk sesiapa sahaja yang hanya mementingkan suaranya. Mereka mungkin pemuzik profesional, dan semi profesional, pengeluar atau mereka yang hanya mementingkan kesetiaan audio.

Etymotic ER-4PT MicroPro: Reka bentuk, kesesuaian dan aksesori

Sekiranya anda pernah membeli sepasang fon kepala berdasarkan penampilannya, ER-4PT pasti bukan jenis produk anda. Mereka dibina hampir sepenuhnya dari plastik hitam yang kelihatan kasar, sementara kabelnya dibuat dari vinil hitam berkilat. Mereka berasa cukup kuat, tetapi tidak seperti sepasang fon kepala £ 249.

Satu-satunya percikan minat visual ialah kabel berkepang yang mengarah dari telinga telinga kanan dan kiri ke simpang Y pada kabel fon kepala. Ini diharapkan dapat mengurangkan kesan "mikrofon" yang menjengkelkan yang berlaku ketika kabel fon kepala di telinga menggosok pakaian.

Sayangnya, jalinan itu tidak banyak memberi kesan. Sebenarnya, kabel pada ER-4PT nampaknya sangat buruk dalam hal ini, menghantar setiap gosok, gumpalan dan lebam kabel semasa anda berjalan di jalan. Walau bagaimanapun, penggunaan klip pakaian yang digabungkan nampaknya membetulkan yang terburuk dan sangat digalakkan.

ER-4PT mungkin kelihatan biasa dalam reka bentuk, tetapi binatang sepasang fon kepala bersembunyi di dalamnya. Dalam gaya Etymotic khas, mereka menggunakan pemacu angker seimbang, teknologi yang meluas dalam alat bantu dengar dan fon telinga monitor profesional.

Apa perbezaannya? Reka bentuk angker yang seimbang mengambil ruang yang lebih sedikit daripada pemacu dinamik, dan tidak bergantung pada banyak tempat atau udara di sekitar untuk menghasilkan bunyi, jadi ia boleh menjadi lebih kecil - oleh itu penggunaannya dalam alat pendengaran - dan mereka biasanya mempunyai tindak balas sementara yang lebih cepat, yang bermaksud lebih baik prestasi frekuensi tinggi.

Ulasan Etymotic ER-4PT MicroPro: Sarung lembut membantu menjaga fon telinga selamat, tetapi kuat dan sukar

Untuk menekankan kelayakan profesional mereka lebih jauh, Etymotic menyertakan penyesuai sebaris 3.5mm yang merata tindak balas frekuensi dan mengurangkan kepekaan mereka - nampaknya digunakan dengan amp fon kepala yang kuat atau sebagai monitor telinga oleh pemuzik.

Anda juga mendapat banyak aksesori. Di dalam kotak itu, terdapat kantung pembawa lembut, bersama dengan tiga pasang kelengkapan telinga silikon triple-flange cap dagang Etymotic, ditambah empat pasang sisipan busa pelbagai bentuk. Dengan kata lain, apa sahaja bentuk dan saiz saluran telinga anda, anda semestinya dapat mencari sesuatu sesuai dengan keinginan anda.

Ulasan Etymotic ER-4PT MicroPro: Banyak pilihan petua disertakan dalam kotak

Pilihan peribadi saya adalah untuk petua triple-flange terkecil. Mereka sedikit terbiasa pada mulanya, kerana mereka harus didorong ke bawah saluran telinga anda - lebih jauh daripada petua biasa - tetapi setelah anda mendapatkannya, pengasingan bunyi sangat hebat. Etymotic mendakwa mereka menyekat sehingga 98% kebisingan persekitaran, dan jika itu tidak cukup baik untuk anda, firma itu menawarkan pilihan acuan khas, walaupun anda perlu membayar lebih banyak untuk itu.

Aksesori lain di dalam kotak, selain daripada penyesuai sebaris yang disebutkan di atas, termasuk kotak penyimpanan keras, alat untuk mengeluarkan penapis lilin telinga dari hujung penutup telinga, dua pasang penapis pengganti, ditambah penyesuai palam 3.5mm hingga 6.3mm. Yang tidak anda dapat ialah penyesuai syarikat penerbangan atau alat kawalan jauh sebaris.

Ulasan Etymotic ER-4PT MicroPro: Kes keras dimasukkan untuk memastikan keselamatan semua bit dan bob anda

Etymotic ER-4PT MicroPro: Kualiti bunyi

Setelah mendengar fon kepala ini selama beberapa minggu, saya harus mengatakan bahawa sangat sedikit tentangnya yang saya tidak suka. Perincian dan serangan yang jelas dalam jarak pertengahan dan frekuensi tinggi mesti didengar untuk dipercayai. Sekiranya anda mendengar banyak karya klasik, paduan suara dan akustik, anda akan terkejut melihat betapa baiknya pemisahan instrumen dan pencitraan stereo.

Terdapat juga banyak perincian aural yang ditunjukkan di sini. Sekiranya anda ingin memilih petunjuk kecil dalam persembahan langsung - bunyi jari meluncur di sepanjang tali gitar, pernafasan soprano, suara penonton yang mengganggu yang mengganggu - ini adalah fon kepala untuk anda.

Ulasan Etymotic ER-4PT MicroPro: Aksesori lain termasuk penyesuai 6.3mm, klip pakaian dan penapis telinga lilin pengganti

Yang paling penting adalah bahawa apa-apa yang lebih berlapis, kompleks dan kuat boleh menjadi sedikit melelahkan untuk didengarkan, yang bermaksud saya tidak banyak mendengar Metallica atau Manic Street Preachers akhir-akhir ini.

Sekiranya bass berair lemak besar adalah perkara anda, anda mungkin juga ingin mencari di tempat lain. Walaupun Etymotic mengatakan bahawa ER-4PT merangkumi pelbagai frekuensi audio, dari 16kHz hingga 20Hz pada hujung rendah, saya dapati kelantangannya cukup cepat di bawah 30Hz. Hasilnya adalah bahawa mereka tidak dapat menghasilkan semula jenis bass berdenyut tengkorak yang boleh dilakukan oleh fon kepala seperti Sennheiser Momentums.

Namun, apabila anda menggunakan bass pada tanda 30-40Hz, ia cenderung sangat ketat, sangat terkawal dan sangat menyenangkan untuk didengarkan. Sebagai contoh, kesimpulan Holst's Jupiter masih mengekalkan semua emosi dan kekuatannya, menumbangkan gendang telinga anda dengan berat dan impak, sementara nada rendah di trek seperti remix Trentemoeller dari Les Djinns kekurangan pukulan visceral yang mereka miliki pada fon kepala bassier. Pendek kata, ia sangat bergantung pada rakaman sama ada bassnya bagus atau tidak pada ER-4PT.

Ulasan Etymotic ER-4PT MicroPro: Penyesuai meratakan tindak balas frekuensi dan mengubah ER-4PT menjadi monitor pro

Etymotic ER-4PT MicroPro: Keputusan

ER-4PT adalah fon kepala telinga yang hebat, mampu menghasilkan butiran terperinci yang luar biasa. Mereka tanpa henti mengungkapkan, terperinci secara agresif, sangat muzikal dan tepat untuk tee, tetapi tidak untuk semua orang.

Reproduksi bass mereka kurang memuaskan, petua sedikit membiasakan diri dan harganya mahal, apatah lagi jelek sekali. Tetapi mereka menghidupkan muzik dengan banyak fon kepala telinga lain yang tidak pernah saya dengar. Saya terpukul.

  • Suka sesuatu dengan sedikit bass? Baca ulasan kami mengenai fon telinga Sennheiser Momentum In-ear - ini mungkin lebih penting untuk anda
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found