Media Sosial

Cara Menyembunyikan "Terlihat Terakhir" Anda di WhatsApp

Dalam soal pemesejan, WhatsApp adalah salah satu pelanggan kegemaran kami di pasaran sekarang. Di luar iMessage, WhatsApp nampaknya merupakan aplikasi terbaik untuk menggabungkan kesederhanaan teks dengan kemajuan dalam pemesejan segera moden. Ia merangkumi ciri seperti resit baca, petunjuk menaip dan banyak lagi.

Cara Menyembunyikan Anda

Salah satu ciri ini adalah kemampuan untuk melihat kali terakhir seseorang dilihat di platform. Di dalam WhatsApp, anda dapat melihatnya Kali terakhir dilihat status sesiapa sahaja yang tersimpan dalam kenalan peranti anda, yang menjadikannya sangat mudah untuk melihat sama ada orang yang ingin anda pesan aktif atau dalam talian.

Oleh itu, apakah ada cara bagi pengguna WhatsApp untuk menyembunyikan status "terakhir dilihat" mereka dari orang-orang di WhatsApp? Mungkin tidak menghairankan, untuk aplikasi milik Facebook, WhatsApp menawarkan pelbagai pilihan dan tetapan privasi, yang membolehkan setiap pengguna WhatsApp menyesuaikan pengalaman mereka dan menjadikan keseluruhan penggunaan platform menjadi lebih unik bagi setiap orang di platform. Tetapi di mana anda bermula? Dan apakah pilihan anda untuk menjadikan sesuatu sebagai peribadi mungkin? Mari lihat di dalam WhatsApp untuk mengetahui.

Cara Menyembunyikan ‘Terlihat Terakhir’ di WhatsApp

Nasib baik, WhatsApp menjadikannya sangat mudah untuk menyembunyikan status ‘Last Seen’ anda dari rakan dan pengunjung profil. Mungkin anda tidak mahu seseorang menyangka anda mengabaikannya, atau anda mahu ditinggalkan sendirian. Walau bagaimana pun, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyembunyikan ‘Terakhir Terlihat’ anda pada Android dan iPhone di bahagian ini.

Sembunyikan ‘Terakhir Terlihat’ pada Peranti Android

Pengguna Android dapat menyembunyikan ‘Last Seen’ mereka dengan mudah dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka WhatsApp dan ketik tiga titik menegak di sudut kanan atas.

 2. Ketik Akaun.

 3. Ketik Privasi.

 4. Ketik Kali terakhir dilihat.

 5. Pilih salah satu pilihan yang sesuai dengan keperluan privasi anda. Anda boleh memilih dari Semua orang, Kenalan Saya, atau Tiada.

Setelah memilih salah satu pilihan di atas, tidak perlu disimpan. Perubahan akan berlaku serta-merta, dan hanya yang anda pilih akan melihat status ‘Terakhir Terlihat’ anda.

Cara Menyembunyikan ‘Terlihat Terakhir’ pada iPhone

Pengguna iPhone dapat menyembunyikan status ‘Last Seen’ mereka dari orang lain juga. Ini caranya:

 1. Buka WhatsApp dan ketik Tetapan di kiri bawah.

 2. Ketik Akaun.

 3. Ketik Privasi.

 4. Ketik Kali terakhir dilihat.

 5. Akhirnya, pilih salah satu pilihan di halaman ini. Anda boleh berkongsi status ‘Terakhir Terlihat’ anda dengan semua orang, hanya kenalan anda, atau tidak ada orang sama sekali.

Kini, hanya mereka yang anda inginkan yang dapat melihat status ‘Last Seen’ anda. Ingat; perubahan ini berlaku serta merta.

Cara Menyembunyikan ‘Terlihat Terakhir’ di Web WhatsApp

WhatsApp juga tersedia sebagai aplikasi di komputer PC dan Mac. Sayangnya, aplikasi desktop tidak menawarkan kemampuan untuk menyembunyikan status ‘Last Seen’ kepada pengguna. Tetapi, anda boleh menggunakan WhatsApp Web dan jalan penyelesaian yang mudah jika anda sudah bersedia menggunakan komputer anda untuk berkomunikasi dengan orang lain di WhatsApp.

Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Tambahkan pelanjutan Penyamaran WAI ke Penyemak Imbas Chrome anda.

 2. Klik pada Sambungan di sudut kanan atas Chrome. Web WhatsApp akan dibuka dan anda boleh berkomunikasi tanpa menunjukkan status ‘Last Seen’ kepada orang lain.

Seperti yang ditunjukkan oleh WhatsApp di bahagian bawah daftarnya, mematikan tetapan "terakhir dilihat" dari semua pengguna - seperti dalam, menetapkannya ke "Tiada siapa" juga akan membuatnya sehingga anda tidak dapat melihat "orang terakhir yang dilihat sendiri" Maklumat. Ini adalah ciri keselamatan yang terdapat di dalam WhatsApp untuk menghentikan orang daripada mengintip maklumat orang lain mengenai perkhidmatan tersebut secara peribadi. Pada dasarnya, jika anda ingin mematikan tetapan pada peranti anda sendiri, anda harus menerima bahawa ini tidak akan membolehkan anda melihat maklumat orang lain. Sekiranya tidak apa-apa, anda boleh menetapkan paparan anda ke "Tiada siapa" dan maklumat anda akan disembunyikan dari dunia.

Menyekat Pengguna

Harus mematikan sepenuhnya tetapan WhatsApp anda sehingga tidak ada yang dapat melihat aktiviti dalam talian anda di platform dapat menjadi tarikan sebenarnya. Sangat disayangkan bahawa WhatsApp tidak mempunyai tetapan yang lebih disesuaikan untuk melarang hanya pengguna tertentu untuk melihat aktiviti anda di WhatsApp, tetapi sehingga ciri itu ditambahkan pada pelanggan WhatsApp, sebenarnya ada satu pilihan untuk menyesuaikan paparan "terakhir dilihat" di platform. Untuk itu, anda mesti beralih menggunakan ciri penyekat.

Menyekat pengguna di WhatsApp membolehkan anda melumpuhkan komunikasi sepenuhnya dengan orang lain di platform, termasuk mematikan kemampuan mereka untuk melihat status dalam talian anda dan pada masa yang sama membolehkan anda meneruskan aktiviti anda agar dapat dilihat oleh pengguna lain — dan untuk anda melihat aktiviti orang lain . Menyekat pengguna di WhatsApp jelas mempunyai kesan lain di luar hanya menghentikan pengguna daripada dapat melihat status dalam talian terakhir anda. Mereka juga tidak akan dapat mengirim pesan kepada anda — mesejnya akan muncul seperti yang dikirim tetapi tidak pernah dibaca, dan anda tidak akan pernah melihatnya — melihat kemas kini status anda, atau melihat perubahan pada gambar profil WhatsApp anda.

Untuk menyekat seseorang di WhatsApp, buka maklumat hubungan atau utas mesej mereka di aplikasi, ketuk pada bar menu di sudut kanan atas (pada Android) atau pada butang tetapan (di iOS) dan ketuk "Sekat." Anda boleh menyahsekat siapa pun pada bila-bila masa, jadi jika anda memutuskan untuk membuka blokir kenalan, mereka akan dapat menghubungi anda sekali lagi. Juga, WhatsApp tidak memberitahu orang yang anda blokir bahawa akaunnya telah dikunci dari peranti anda, jadi jangan bimbang tentang orang yang anda blokir mengetahui bahawa anda menutupnya dari akaun anda selama beberapa hari — mereka ' Saya tidak akan tahu.

Membuat WhatsApp Sekunder

Oleh itu, seperti yang disebutkan di atas, WhatsApp bergantung pada nombor telefon anda untuk menambah dan menghantar mesej pada perkhidmatan. Aplikasi ini bergantung pada nombor telefon anda walaupun dibina sebagai alat pesanan, bukan pelanggan SMS. Tetapi pada masa yang sama, WhatsApp juga mendapatkan kenalan anda dari senarai kenalan peranti anda, walaupun peranti anda menggunakan nombor telefon yang sama dengan akaun anda atau tidak. Oleh itu, dengan membuat akaun WhatsApp alternatif, kami dapat menyembunyikan aktiviti akaun utama anda sambil membiarkan nombor WhatsApp alternatif digunakan untuk berkomunikasi dengan rakan anda. Ini membantu merahsiakan aktiviti anda daripada ahli keluarga, rakan, dan orang lain yang anda tidak mahu melihat aktiviti anda sendiri di perkhidmatan dan pada masa yang sama tidak memaksa anda mematikan sepenuhnya ciri "terakhir dilihat".

Perkara pertama yang kami perlukan adalah nombor telefon gantian. Terdapat banyak aplikasi untuk memberi anda nombor telefon baru atau sementara, dan kegemaran peribadi kami adalah Google Voice. Apabila anda mendaftar dengan akaun Google anda, anda akan diberi nombor baru berdasarkan lokasi anda. Malangnya, Google Voice hanya dapat didaftarkan dari Amerika Syarikat sekarang. Terdapat panduan dalam talian untuk membantu anda mendapatkan akses ke nombor Google Voice di luar Amerika Syarikat, serta perkhidmatan nombor ganti popular yang berpusat di negara asal anda. Sekiranya anda berada di luar Amerika Syarikat dan tidak mempunyai kemampuan untuk menggunakan pelindung VPN dan IP untuk mendaftar ke Google Voice, jangan ragu untuk memilih perkhidmatan nombor sekunder kegemaran anda dari mana-mana laman web yang terkenal dalam talian.

Baiklah, setelah anda bersenjata dengan nombor baru anda dari Google Voice atau mana-mana perkhidmatan tempatan yang anda pilih, anda sudah bersedia untuk memulakan penyediaan akaun WhatsApp baru. Kami akan menggunakan WhatsApp versi Android untuk menguji perkhidmatan ini, jadi ingatlah bahawa jarak tempuh anda mungkin berbeza pada iOS atau sistem operasi lain.

Mulakan dengan log keluar dari akaun WhatsApp anda sepenuhnya. Sebagai alternatif, anda boleh menyahpasang aplikasi dan memasangnya semula dari App Store atau Play Store untuk menjamin pemasangan baru. Setelah anda sampai di layar masuk untuk WhatsApp, WhatsApp akan meminta nombor telefon anda untuk mendaftarkan akaun anda dan mengesahkan peranti anda. Daripada memasukkan nombor telefon semasa anda, masukkan nombor sekunder yang anda buat melalui Google Voice atau pilihan perkhidmatan nombor sekunder pilihan anda. Tekan ikon "Seterusnya", dan WhatsApp akan memberitahu anda tentang nombor yang akan mereka verifikasi. Pastikan anda memasukkan nombor anda dengan betul; setelah anda memastikan nombor yang betul dimasukkan ke dalam peranti anda, tekan "OK" untuk meneruskan ke langkah seterusnya.

Selepas ini, WhatsApp akan meminta anda mengesan kod pengesahan anda secara automatik dengan melihat mesej SMS anda. Walaupun ini biasanya kaedah mudah untuk melangkau memasukkan kod pengesahan secara manual, jangan biarkan WhatsApp melakukan ini. Oleh kerana teks tersebut menuju ke nombor Google Voice anda dan bukan ke peti masuk SMS peranti anda, WhatsApp tidak akan dapat mengesan kod dari dalam telefon anda. Sebaliknya, klik "Bukan Sekarang" untuk menghantar kod. Setelah anda menerima kod anda di dalam peti masuk alternatif anda, masukkan enam digit ke dalam medan pada peranti anda. Setelah anda menaip angka keenam, peranti anda akan mengesahkan nombornya secara automatik. Anda akan diminta memasukkan nama untuk akaun WhatsApp anda (ini selalu dapat diubah kemudian; ini bukan nama pengguna), dan setelah ini selesai, anda akan masuk ke peti masuk baru anda.

Walaupun menggunakan nombor gantian anda, anda masih dapat melihat kenalan anda secara automatik dari dalam peranti, namun perhatikan bahawa mereka tidak akan melihat nama anda di akaun anda melainkan anda memberi mereka nombor ganti atau anda mula menghantar mesej melalui perkhidmatan tersebut. Ini menjadikannya mudah untuk berkomunikasi dengan rakan anda secara peribadi dan pada masa yang sama menyimpan aktiviti anda di akaun secara rahsia, yang, bagi banyak pengguna WhatsApp, adalah cara terbaik untuk menjauhkan diri daripada sesiapa sahaja yang ingin mengawasi ketika anda aktif dan dalam talian. Ini memang sedikit merisaukan, terutamanya kerana anda tidak dapat log masuk ke dua akaun WhatsApp sekaligus, tetapi bagi banyak pengguna, ini adalah salah satu cara terbaik untuk mengatasi batasan yang telah kita lihat dengan platform pesanan.

Dalam banyak cara, WhatsApp adalah salah satu platform pesanan terbaik di telefon bimbit sekarang. Ini mempermudah untuk melihat resit yang dibaca untuk mesej anda, menghantar gambar dan video ke kedua-dua mesej individu dan kumpulan, dan tentu saja, untuk melihat siapa yang sedang dan tidak aktif pada waktu tertentu. Sudah tentu, anda tidak selalu mahu menyebarkan maklumat ke seluruh dunia mengenai apakah anda aktif atau tidak, dan itulah sebabnya WhatsApp telah memasukkan tetapan ke dalam aplikasi yang membolehkan anda mematikan pilihan "terakhir dilihat" dalam tetapan privasi anda. Sekiranya itu tidak cukup kawalan untuk anda — atau jika anda lebih suka menyekat orang tertentu — mudah untuk menyekat pengguna di WhatsApp untuk menyembunyikan maklumat peribadi anda. Dan tentu saja, selalu ada pilihan untuk memulakan akaun WhatsApp baru untuk menutup identiti sebenar anda, sesuatu yang sangat mudah dilakukan apabila anda mempunyai nombor alternatif percuma.

Soalan Lazim

Kami telah memasukkan bahagian ini untuk menjawab lebih banyak soalan anda mengenai privasi WhatsApp.

Bilakah Whatsapp mengakui bahawa saya berada dalam talian?

Status ‘Last Seen’ atau aktif WhatsApp hanya akan meningkat apabila aplikasi berada di latar depan sistem operasi anda. Ini bermaksud bahawa sistem hanya akan mengakui bahawa anda sedang dalam talian (atau anda dalam talian) semasa aplikasi dibuka di skrin anda dan tidak hanya berjalan di latar belakang.

Sekiranya saya menyembunyikan status ‘Terakhir Terlihat’ saya, adakah pengguna masih dapat melihat bahawa saya sedang dalam talian?

Ya. Penting untuk difahami bahawa status ‘Last Seen’ anda memberitahu pengguna kali terakhir anda menggunakan WhatsApp sementara status ‘Online’ menunjukkan bahawa anda sedang menggunakan aplikasi tersebut. Malangnya, jika anda menggunakan aplikasi secara aktif, orang lain akan melihat bahawa anda sebenarnya dalam talian.