Alat

Apakah Semua Lubang di Airpod Anda?

Reka bentuk Apple Airpod terbaru adalah salah satu yang paling ringkas dan selesa di sekitar. Cahaya, pekat di telinga anda, dan kualiti suaranya sempurna.

Apakah Semua Lubang di Airpod Anda?

Tetapi ada sesuatu dalam pembinaan yang menimbulkan persoalan - port kecil (lubang) pada kedua-dua fon kepala, dengan tujuan yang nampaknya misteri. Namun, jika anda pernah menggunakan fon kepala Apple sebelumnya, anda akan tahu bahawa reka bentuk lubang bertahan untuk beberapa waktu, dengan hanya sedikit perubahan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai lubang ini, teruskan membaca artikel ini. Tetapi untuk mengetahui apakah lubang-lubang ini, anda harus membiasakan diri dengan struktur fon kepala yang popular.

Komponen Apple Airpods

Anda akan kagum dengan berapa banyak perkara yang boleh dimasukkan ke dalam fon kepala tanpa wayar kompak ini. Semua komponennya, termasuk pembinaannya berat hanya 0.28 oz (atau 8g), sementara casing pengecas (yang biasanya anda tinggalkan di rumah) beratnya hanya 1.34 oz (38g). Setiap AirPod terdiri daripada:

 1. Cip W1 Apple dan teknologi Bluetooth yang membolehkannya menyambung ke peranti iOS anda tanpa bicu audio.
 2. Mikrofon terbina dalam di hujung bawah dan belakang Airpod.
 3. Sensor optik termasuk percepatan gerak, jadi ia dapat mendaftar ketika fon kepala berada di telinga anda. Accelerometer lain juga diletakkan di dekat mikrofon untuk membatalkan bunyi statik dan latar belakang, hanya menyerap suara anda.
 4. Bateri dan antena disatukan ke dalam aci.
 5. Pembinaan plastik keras yang menampilkan pelbagai lubang pelbagai guna. .

Bahagian berikut akan memberi anda penerangan mendalam mengenai tujuan lubang-lubang ini.

Apakah Lubang di Airpod?

Sekarang setelah anda memahami struktur Airpod anda, anda hanya boleh fokus pada lubang. Walaupun kelihatan serupa, tidak semuanya mempunyai tujuan yang sama. Sekiranya anda mengeluarkan lubang untuk pembesar suara itu sendiri, terdapat tiga lubang lain di Setiap Airpod.

 1. Lubang pertama terletak di bahagian paling bawah fon kepala, di tempat yang anda cari dengan wayar. Lubang ini membolehkan udara mengalir ke dalam pod, dan juga salah satu dari dua tempat mikrofon menyerap suara.

  saluran udara

 2. Lubang kedua di sisi Airpod ada untuk meningkatkan getaran pembesar suara.
 3. Lubang ketiga terletak di bahagian belakang pembesar suara, dan di sinilah mikrofon lain diletakkan. Pada versi sebelumnya, fon kepala fon kepala Apple (Earpads), mikrofon sudah terpasang pada wayar. Oleh kerana sifat peranti tanpa wayar, mikrofon terpaksa mencari tempat lain.

  lubang di saluran udara

Setiap lubang ini mempunyai fungsi penting dalam sistem Airpods. Bahagian berikut akan menerangkan bagaimana ia berfungsi.

Bagaimana Lubang Ini Berfungsi?

Untuk memahami bagaimana lubang Airpod berfungsi, pertama anda perlu memahami bagaimana pembesar suara berfungsi. Setiap pembesar suara fon kepala menggetarkan kerucut berkat kekuatan elektromagnetik. Kekuatan ini mendorong gelombang suara ke udara, sehingga menimbulkan bunyi (atau suara).

Walau bagaimanapun, masalah mungkin berlaku semasa proses, kerana getaran dapat mengumpulkan banyak tekanan. Apabila terdapat terlalu banyak tekanan, pembesar suara tidak akan bergetar dengan baik (atau berhenti bergetar sama sekali), yang mengurangkan kualiti suara dengan ketara.

Terima kasih kepada lubang ini, tekanan tidak berlaku untuk Airpods. Udara mengalir masuk melalui lubang di bahagian bawah, bergerak melalui poros, dan keluar melalui sisi. Lubang sisi membebaskan tekanan sehingga kerucut dapat bergetar dengan lancar. Jadi, pertama dan terpenting, lubang ini meningkatkan kualiti dan kejelasan suara.

Selain itu, dua dari tiga lubang tersebut adalah penerima bunyi yang ditetapkan untuk mikrofon anda. Berkat struktur Airpod yang kompleks, mikrofon hanya dapat mendaftarkan bunyi suara anda dengan mudah sambil mengabaikan kebisingan latar belakang. Ini membolehkan orang-orang di sisi lain mendengar anda dengan jelas, tanpa mengira persekitaran anda, sementara anda boleh berkomunikasi secara bebas tangan.

Jaga Lubang Bersih

Sekarang setelah anda mengetahui pentingnya lubang Airpods, anda harus sentiasa memastikannya kemas dan rapi. Sebagai lilin, serpihan, habuk, dan pelbagai zarah lain cenderung terkumpul di dalam lubang ini kerana penggunaan yang kerap (dan bahkan kurang kerap).

Perkara-perkara ini menyumbat pelabuhan yang disebutkan di atas. Di samping itu, anda mungkin menyedari kualiti bunyi yang buruk, frekuensi bass rendah, dan tingkah laku tidak teratur yang lain. Oleh itu, pastikan anda menggunakan sikat lembut kering untuk membersihkan port dan pastikan tiada cecair masuk ke dalamnya.

Adakah anda kerap membersihkan Airpod anda? Sekiranya ya, kaedah mana yang anda gunakan? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found