Media Sosial

Berapa kerapkah kemas kini rakan-rakan Facebook yang berdekatan

Seperti banyak platform media sosial lain, Facebook mempunyai ciri yang menjejaki lokasi rakan anda dan memberitahu anda jika ada di antara lokasi anda sekarang. Ciri ini dipanggil Rakan Berdekatan.

Berapa kerap dikemas kini rakan-rakan Facebook yang berdekatan

Dilancarkan pada tahun 2012, ia adalah antara ciri pertama seumpamanya. Pada asalnya, ia hanya menunjukkan senarai rakan yang berada berdekatan dengan anda dan jarak antara anda berdua. Pada tahun 2018, Rakan Berdekatan didesain semula untuk menyerupai Peta Snapchat - peta yang menunjukkan lokasi rakan anda pada waktu tertentu.

Namun, sebilangan pengguna menyedari bahawa lokasi mereka atau lokasi rakan mereka seperti yang ditunjukkan di peta tidak selalu terkini. Walaupun dalam beberapa keadaan lokasi tepat, di lain waktu cap waktu menunjukkan bahawa lokasi terakhir dikemas kini beberapa minit atau lebih yang lalu.

Ini telah menimbulkan pertanyaan umum - berapa kerap Rakan Berdekatan dikemas kini?

rakan-rakan yang berdekatan

Berapa kerap lokasi anda dikemas kini?

Facebook menggunakan gabungan teknologi internet - Wi-Fi, GSM, 3G, dan GPS - untuk menentukan lokasi tepat anda dan menghantar maklumat tersebut ke aplikasi. Selagi anda mempunyai sambungan internet yang stabil, lokasi Rakan Berdekatan anda hendaklah sentiasa dikemas kini setiap masa. Tambahan pula, semakin tinggi kualiti sambungan internet anda, semakin tepat lokasi yang diberikan oleh Facebook pada telefon anda.

Sebagai peraturan, ada dua kemungkinan sebab mengapa lokasi Rakan Berdekatan anda mungkin ketinggalan zaman.

Pertama, jika telefon anda tidak mempunyai akses ke internet, tidak ada cara untuk Facebook mengetahui di mana anda berada. Oleh itu, lokasi terakhir anda yang diketahui akan dipaparkan dengan cap waktu yang menunjukkan ketika lokasi tersebut direkodkan. Kedua, anda boleh mematikan penjejakan lokasi secara manual, dalam hal ini - sekali lagi - rakan anda hanya dapat melihat lokasi terakhir yang dirakam sebelum anda mematikan masa depan.

Adakah Ciri Rakan Berdekatan Diaktifkan Secara Automatik?

Walaupun Facebook tidak begitu terkenal kerana menghormati privasi pengguna mereka, mereka harus menyelamatkan wajah mereka berdasarkan skandal baru-baru ini, jadi mereka nampaknya lebih berhati-hati dengan data pengguna mereka. Oleh itu, Rakan Berdekatan adalah ciri pilihan. Untuk menggunakannya, anda harus mengaktifkan Perkhidmatan Lokasi pada iPhone atau telefon pintar Android anda.

Sekiranya anda menggunakan Facebook pada iPhone, inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Dari Skrin utama anda, ketik pada Tetapan.
  2. Di menu Tetapan, ketik Privasi.
  3. Ketuk Perkhidmatan Lokasi dan alihkan suis ke "hidup".

Inilah cara melakukannya pada peranti Android:

  1. Ketuk ikon Tetapan, dari skrin Utama atau laci aplikasi.
  2. Di menu Tetapan, tatal ke bawah dan ketik Aplikasi (atau Aplikasi).
  3. Tatal ke bawah senarai aplikasi yang dipasang, cari Facebook, dan ketuk padanya.
  4. Di bahagian Kebenaran, ketuk Lokasi dan beralih beralih ke "hidup".

Sudah tentu, jika anda ingin berhenti berkongsi lokasi anda pada bila-bila masa, anda boleh mengulangi langkah-langkah untuk peranti anda dan menukar suis di sebelah Perkhidmatan Lokasi kembali ke "mati".

Sekiranya Anda Mengaktifkan Lokasi Latar Belakang di Android?

Dengan Perkhidmatan Lokasi dihidupkan, pengguna Android juga dapat mengizinkan Facebook untuk melacak lokasi mereka walaupun aplikasi dimatikan. Sekiranya anda bersedia memberi Facebook akses ke maklumat ini, inilah yang perlu anda lakukan untuk mengaktifkan ciri ini:

  1. Ketuk ikon Tetapan ("hamburger") di aplikasi Facebook.
  2. Pergi ke Tetapan & Privasi.
  3. Pilih Pintasan Privasi, dan kemudian ketuk Urus Tetapan Lokasi Anda.
  4. Alihkan suis di sebelah Lokasi Latar ke "hidup".

Seperti Perkhidmatan Lokasi, anda dapat mematikan Lokasi Latar dengan menukar suis kembali ke "mati".

Cara Menggunakan Ciri Rakan Berdekatan

Untuk mengakses ciri Rakan Berdekatan, lakukan perkara berikut:

  1. Buka aplikasi Facebook di telefon anda.
  2. Ketuk ikon Tetapan ("hamburger") di sudut kanan atas.
  3. Tatal ke bawah senarai dan ketik pada Rakan Berdekatan.

Sekiranya anda sudah mengaktifkan Perkhidmatan Lokasi, anda akan dibawa terus ke peta. Sekiranya belum, pilih Rakan di menu lungsur di halaman seterusnya untuk membolehkan rakan melihat lokasi anda.

Oleh kerana pilihan Rakan Berdekatan adalah jalan dua arah, jika anda meninggalkan pilihan sebagai "Hanya saya" dan menghalang orang lain melihat lokasi anda, anda tidak akan dapat menggunakannya.

kawan-kawan berdekatan fb

Perkataan Tentang Sejarah Lokasi

Sekiranya anda mengaktifkan perkongsian lokasi, Facebook akan menyimpan secara automatik setiap lokasi yang direkodkan dan menyimpannya dalam sejarah lokasi anda. Ini pada dasarnya bermaksud bahawa Facebook akan mempunyai rekod digital lengkap dari semua tempat di mana anda telah menggunakan aplikasi (atau lebih buruk lagi, semua tempat yang pernah anda lawati jika anda mengaktifkan Lokasi Latar).

Walaupun idea seseorang melacak setiap langkah anda agak menakutkan, untungnya, anda dapat menghapus item individu dari sejarah lokasi anda, dan juga keseluruhan sejarah sekaligus. Walau bagaimanapun, anda mesti ingat untuk melakukan ini secara berkala sekiranya tidak mahu mengambil risiko maklumat ini berada di tangan yang salah.