PC & Mudah Alih

Cara Menambah Sidebars Tab ke Google Chrome

Google Chrome, dan mungkin setiap penyemak imbas lain, mempunyai bar tab mendatar di bahagian atas tetingkapnya. Itu hanya boleh memuatkan begitu banyak tab, dan apabila anda membuka sekitar sembilan atau 10, tab tersebut mula menyusut agar sesuai dengan bar. Walau bagaimanapun, anda boleh menambahkan bar tab menegak yang sama sekali baru ke Chrome dengan beberapa sambungan.

Cara Menambah Sidebars Tab ke Google Chrome

Ini sebenarnya lebih masuk akal untuk mempunyai bar menegak kerana semua tab kemudian boleh dipasang tanpa mengecilkannya. Selain itu, lebih mudah memuat pilihan carian di bahagian atas bar sisi. Oleh itu, sangat mengejutkan bahawa penyemak imbas belum memasukkan bar sisi tab. Ini adalah beberapa sambungan yang menambah bar sisi tab ke Google Chrome.

Bahagian Sisi Vtabs

Pertama, periksa pelanjutan vtabs untuk Chrome. Buka halaman ini dan tekan + Percuma butang untuk menambahkan pelanjutan ini ke penyemak imbas. Ia menambah a Status vtabs butang ke bar alat. Tekan butang itu untuk membuka bar sisi yang ditunjukkan di bawah.

bar sisi krom

Tekan Tab butang untuk membuka senarai tab yang terbuka di penyemak imbas seperti di atas. Anda boleh beralih antara tab terbuka di penyemak imbas anda dengan memilihnya di sana. Klik Tab baru butang di bar sisi untuk membuka tab baru. Perhatikan bahawa bar sisi tidak berfungsi di halaman tab Google Store atau Baru.

Pilih Tetapan di bar sisi untuk membuka halaman yang ditunjukkan dalam gambar di bawah. Di sana anda boleh memilih tema alternatif untuk bar sisi. Selain itu, anda juga memindahkannya ke kanan tetingkap penyemak imbas. Tekan Jimat butang perubahan di bahagian bawah tetingkap untuk menerapkan pilihan yang dipilih.

bar sisi krom2

Bar Tab Vertikal Sidebar Sisi

Tidy Sidebar adalah pelanjutan alternatif yang menambahkan dok tab di sebelah tetingkap Chrome. Tambahkan pelanjutan ke penyemak imbas dari halaman ini. Kemudian anda akan menjumpai Bilah Sisi yang kemas butang pada bar alat. Tekan itu untuk membuka dok bar sisi dalam gambar tepat di bawah.

bar sisi krom3

Bar tab ini sebenarnya merupakan tetingkap yang terpisah dari Chrome, tetapi dipasang di sebelah kiri penyemak imbas sebagai bar sisi. Klik Senarai Tab untuk membuka senarai semua tab penyemak imbas anda seperti di bawah. Perhatikan bahawa bar sisi ini termasuk tab yang terbuka di semua tetingkap Google Chrome. Anda boleh beralih antara tab dan menutupnya dari sana.

Tidy Sidebar juga mempunyai kotak carian di bahagian atas. Oleh itu, jika terdapat banyak tab yang terbuka di penyemak imbas, masukkan kata kunci di sana untuk mencari tab. Perhatikan bahawa bar sisi ini juga menyertakan halaman bertanda buku dan sejarah laman web anda, dan anda juga boleh mencarinya dengan kotak di bahagian atas.

Anda juga boleh mengambil dan menyimpan nota di Tidy Sidebar. Tekan Memo butang di bahagian atas bar sisi dan kemudian masukkan nota di kotak teks seperti di bawah. Tekan ikon cakera untuk menyimpan nota, yang kemudian anda boleh buka dari senarai drop-down di bahagian atas.

Bar sisi Chrome4

Sambungan ini juga merangkumi senarai tab anda yang baru ditutup. Tekan Sejarah butang di bahagian atas bar sisi dan kemudian pilih Tab yang baru ditutup untuk membuka senarai dalam gambar di bawah. Di sana anda boleh membuka semula halaman yang baru ditutup.

bar sisi krom5

Sidebar Tab Gaya Pokok Sidewise

Tab Gaya Pokok Sidewise adalah pelanjutan lain yang menambah bar sisi tab yang boleh disambungkan ke Chrome. Klik di sini untuk membuka halaman pelanjutan dan menambahkannya ke penyemak imbas. Kemudian tekan Buka Sidewise butang pada bar alat untuk membuka bar sisi dalam gambar tepat di bawah.

bar sisi krom6

Menekan butang akan membuka bar sisi tab di sisi tetingkap penyemak imbas. Walau bagaimanapun, bar sisi ini juga merupakan tetingkap terpisah yang boleh anda seret dan pindah ke kawasan lain di desktop. Bar sisi merangkumi semua tab yang terbuka di tetingkap Google Chrome dan tab hibernasi dari sesi terakhir.

Bar sisi mempunyai struktur pokok hierarki untuk tab. Oleh itu, anda boleh mengklik anak panah kecil di sebelah tab untuk memperluas halaman kecil yang terbuka. Selain itu terdapat kotak carian di bahagian atas di mana anda boleh memasukkan kata kunci untuk mencari tab.

Tab Hibernate adalah salah satu pilihan peluasan yang lebih terkenal ini. Dengan itu anda boleh menutup tab untuk sementara waktu untuk membebaskan RAM dan memulihkannya kemudian. Klik kanan halaman di bar sisi dan pilih Tab Hibernate pilihan untuk menutupnya buat sementara waktu. Ia tetap berada di bar sisi, dan anda boleh memulihkan halaman dengan mengklik kanan dan memilih Tab bangun.

Di samping itu, Sidewise mempunyai pilihan notepad yang boleh anda pilih. Tekan Notepad butang di bahagian atas bar sisi untuk membuka notepad di bawah. Kemudian masukkan nota di kotak teks bar sisi.

bar sisi krom7

Sambungan ini mempunyai senarai tab yang baru ditutup yang boleh anda buka semula tab tertutup. Tekan Baru Ditutup butang di bahagian atas untuk membuka senarai tab tertutup. Kemudian anda boleh membukanya semula dengan memilihnya dari sana.

Tekan Tetapan butang di bahagian atas bar sisi untuk membuka halaman di bawah. Itu termasuk pilihan tambahan untuk bar sisi. Sebagai contoh, anda boleh memindahkan bar sisi ke kanan tetingkap dengan memilih pilihan tersebut dari Bilah sisi dok ke sisi tetingkap ini senarai juntai bawah.

Bar sisi Chrome8

Tambahkan Senarai Tab Vertikal dengan Tab Sisi Chrome

Tab Sisi Chrome adalah bar sisi yang sedikit lebih asas dengan pilihan yang lebih sedikit daripada sebilangan yang lain yang disebutkan di sini. Ini adalah halaman pelanjutan dari mana anda boleh memasangnya. Kemudian tekan Tab Sisi Chrome butang untuk membukanya seperti di bawah.

bar sisi krom9

Ini juga dok yang merangkumi senarai tab anda di semua tetingkap Chrome. Di kanan atas bar sisi terdapat a Mencetuskan Tetingkap butang anda boleh tekan untuk menyaring tab yang tidak terbuka di tetingkap penyemak imbas aktif (terpilih).

Sesuaikan warna bar sisi dengan mengklik kanan Tab Sisi Chrome butang pada bar alat dan memilih Pilihan. Itu membuka halaman yang ditunjukkan dalam gambar di bawah. Itu termasuk kotak palet warna yang boleh anda pilih untuk menyesuaikan latar belakang tab, teks dan warna sempadan dengan. Gerakkan bar sisi ke kanan dengan memilih Bahagian Sisi Terbuka senarai juntai bawah.

bar sisi krom 10

Itulah empat sambungan yang akan menambahkan bar sisi tab ke Google Chrome. Daripada peluasan tersebut, pelanjutan Tab Gaya Pokok Sidewise mungkin mempunyai pilihan tab yang paling luas. Mereka pasti akan berguna jika anda membuka banyak tab di beberapa tetingkap.