PC & Mudah Alih

Cara Menukar Fail PDF ke dalam Google Doc

Anda mungkin telah mengusahakan karangan sejarah anda selama berminggu-minggu, dan akhirnya anda bersedia menyerahkannya. Atau anda telah memuat turun penerbitan PDF, dan anda ingin melakukan beberapa pengeditan.

Sekarang persoalan mula timbul. Bagaimana cara menukar fail anda ke format yang betul? Mencuba sendiri ini boleh mengakibatkan banyak masa terbuang. Nasib baik, anda telah sampai di tempat yang betul. Anda akan berjalan hari ini dengan mengetahui cara menukar fail PDF anda menjadi Dokumen Google (dan sebaliknya). Menulis dokumen teks dalam Dokumen Google adalah pilihan yang sangat baik kerana ia membolehkan anda melakukan perkara itu hanya dalam hitungan detik.

Cara Menukar Fail PDF ke dalam Google Doc

PDF adalah salah satu format fail yang paling banyak digunakan di web. Berjuta-juta buku, penerbitan, majalah, termasuk brosur dan buku kecil terdapat dalam format ini. Bayangkan anda telah menyiapkan semua dokumen anda, sudah siap untuk mula menyunting, tetapi Anda secara teknikal - "Bagaimana di bumi saya menukarnya?" Ikuti langkah mudah ini.

Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda ketahui sebelum kita masuk:

 • Fail PDF anda tidak boleh lebih besar daripada 2Mb.
 • Ia berfungsi paling baik jika dokumen anda ditulis dalam Arial atau Times New Roman.
 • Sekiranya gambar tidak terlalu tajam, kualitinya mungkin mengalami penukaran pasca penukaran.
 • Dokumen anda harus berorientasi ke kanan. Sekiranya berorientasi dengan cara lain, pastikan untuk memutarnya.
 • Sekiranya anda tidak peduli untuk mengekalkan format fail asal, anda hanya memerlukan Google Drive dan PDF anda yang dimaksudkan untuk penukaran.
 • Sekiranya anda menjaga pemformatan fail PDF, anda juga akan menggunakan Microsoft Office Word.

Tukarkan Fail PDF Ke dalam Dokumen Google Tanpa Pemformatan

Menggunakan Google Drive anda untuk menukar fail PDF menjadi Dokumen Google adalah cara terpantas, paling mudah. Sekiranya anda tidak keberatan kehilangan format asal fail PDF, anda boleh menyiapkan versi Dokumen anda dalam masa beberapa saat.

Perhatikan bahawa penukaran ini hanya mungkin dilakukan di desktop. Sekiranya anda mencuba langkah-langkah ini di telefon anda, ia akan menukar PDF anda ke fail Word yang hanya boleh dibaca, jadi anda tidak akan dapat membuat perubahan padanya.

 1. Log masuk ke Google Drive anda.

 2. Muat naik fail PDF yang ingin anda ubah di Google Drive anda. Anda boleh melakukannya dengan dua cara:
  • Seret fail ke halaman utama Drive anda.

  • Buat folder baru, buka, klik kanan padanya, dan klik "Muat naik fail." Pilih fail PDF yang ingin anda tukar dari komputer anda.

 3. Tunggu dokumen dimuat naik. Anda boleh mengikuti kemajuan di sudut kanan bawah skrin anda.

 4. Semasa fail PDF dimuat naik, klik kanan padanya.

 5. Pilih pilihan "Buka dengan ..." dari menu drop dan pilih "Google Docs."

 6. Dokumen Google akan dibuka, dan ia akan mula menukar fail anda. Ini mungkin memerlukan sedikit masa, bergantung pada ukuran dan jenis fail PDF.

 7. Setelah fail ditukar, fail akan muncul sebagai teks yang dapat diedit di skrin utama Dokumen Google anda, dan kemudian anda boleh mula mengerjakannya.

Dokumen Google akan melakukan pekerjaan dengan baik jika PDF anda mengandungi teks biasa. Namun, jika terdapat banyak gambar, carta, atau jadual, anda mungkin mendapat hasil yang buruk sehingga beberapa bahagian bahkan tidak menukar.

Petua bonus: Perhatikan bahawa fail anda yang ditukar masih mempunyai .pdf di belakang namanya. Itu hanya kerana Dokumen menyalin nama fail PDF asal anda. Sekiranya anda perlu memuat turun fail anda setelah selesai mengedit, pergi ke Fail> Muat turun sebagai> Microsoft Word (.docx).

Tukarkan Fail PDF Menjadi Dokumen Google Dengan Pemformatan

Dokumen Google akan melakukan pekerjaan dengan baik jika anda tidak peduli dengan format fail asal anda. Walau bagaimanapun, jika pemformatan tetap penting untuk pekerjaan anda, anda akan mendapat sedikit bantuan daripada menggunakan Dokumen. Di sinilah Microsoft Word memasuki tahap. Mungkin memerlukan beberapa langkah tambahan untuk melakukannya, tetapi kami akan membimbing anda melaluinya.

 1. Lancarkan Microsoft Word di desktop anda.

 2. Pergi ke "Fail"> "Buka".

 3. Cari fail PDF yang ingin anda tukar.

 4. Tetingkap pop timbul akan muncul memberitahu anda bahawa fail anda akan diubah menjadi dokumen Word yang dapat diedit. Cukup klik "Ok."

 5. Tunggu beberapa saat sehingga Word menyelesaikan penukaran.
 6. Anda akan dapat melihat hasilnya di halaman utama. Teks anda akan mempunyai jarak yang sama, pemformatan font, lekukan, dll. Namun, jika terdapat banyak grafik dalam salinan asalnya, teks tersebut mungkin tidak sama pada versi yang ditukar.
 7. Klik "Aktifkan Penyuntingan" di bahagian atas fail yang baru ditukar.

 8. Pergi ke "File"> "Save as", dan simpan dokumen di komputer anda sebagai file "docx".

 9. Pergi ke Google Drive anda dan muat naik fail "docx". Drive akan memuat naiknya sebagai fail Word.

 10. Klik kanan pada fail, klik "Buka dengan" dan pilih "Google Docs." Drive kini akan menukar fail Word menjadi Google Docs.

 11. Apabila dokumen bertukar, pergi ke "Fail"> "Simpan sebagai Google Docs".

Anda kini telah menukar fail PDF anda ke dalam Google Docs, dengan mengekalkan format fail yang asli. Memerlukan masa lebih lama untuk menukar fail anda dengan cara ini, tetapi sangat berbaloi. Fikirkan setiap masa anda tidak perlu memformat dokumen anda secara manual kepada yang semula.

Cara Mengeksport Dokumen Google ke PDF

Mengeksport Dokumen Google ke PDF hanya memerlukan beberapa saat sahaja. Anda boleh melakukannya dari menu Dokumen Google anda, dan anda tidak perlu menggunakan perisian tambahan. Sangat mudah, dan yang perlu anda lakukan adalah mengikuti langkah berikut:

 1. Log masuk ke Dokumen Google anda jika anda belum melakukannya.
 2. Buka Dokumen Google yang ingin anda eksport.

 3. Di sudut kanan atas, klik "Fail."

 4. Pergi ke "Muat turun" dan pilih "Muat turun PDF (.pdf)" dari pilihan drop.

Dokumen Google kini akan melakukan semua pekerjaan untuk anda. Fail akan dimuat turun di komputer anda di lokasi muat turun lalai anda.

Terdapat cara lain untuk menyimpan Dokumen Google anda sebagai PDF dan menghantarnya ke e-mel anda:

 1. Pergi ke Google Docs dan buka dokumen yang ingin anda eksport.

 2. Pergi ke "Fail"> "E-mel sebagai lampiran."

 3. Di tetingkap "E-mail sebagai lampiran", pilih "PDF" di bawah "Lampirkan sebagai."

 4. Tambahkan e-mel yang ingin anda kirimkan fail anda. Anda boleh menghantar fail ke peti masuk anda.

 5. Klik "Hantar".

Kedua-dua cara itu cukup mudah dan hanya memerlukan beberapa saat sahaja — tidak membuang masa melayari perisian yang akan menukar fail untuk anda. Anda sekarang mengendalikan pekerjaan anda dalam setiap aspek, dari menulis hingga mengeksport.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa Anda Perlu Menggunakan Dokumen Google untuk Menukar dan Mengedit Fail PDF?

Jawapan untuk soalan ini agak mudah. Menggunakan Google Docs adalah kaedah terpantas dan termudah untuk menukar dan menyunting fail PDF. Seperti yang anda lihat dalam langkah-langkah di atas, menukar fail PDF secara harfiah memerlukan beberapa saat.

Terdapat puluhan, jika tidak beratus-ratus, perisian dalam talian yang menawarkan perkhidmatan yang sama. Sebilangan dari mereka, seperti smallpdf.com, cukup mudah, tetapi harganya mahal. Dengan Google Docs, anda tidak perlu mengikuti percubaan percuma. Juga, sebagai produk Google, "Dokumen" memberikan salah satu cara yang paling dipercayai untuk menukar fail anda.

Bagaimana Anda Menyahpasang Fail PDF?

Mungkin anda telah memuat turun fail PDF yang salah, atau anda tidak perlu menggunakannya lagi. Sekiranya demikian, anda boleh membuang fail dari lokasi yang tersimpan. Anda boleh melakukannya dengan mengklik kanan pada fail dan memilih pilihan "Buang". Cukup hapuskan fail dari "Recycle Bin" anda untuk mengeluarkannya dari komputer anda sepenuhnya.

Bagaimana Anda Membuat Dokumen PDF secara Percuma?

Sekiranya anda mengikuti langkah yang kami jelaskan sebelumnya, anda akan mendapat jawapan anda. Mengeksport dan menukar fail menjadi PDF adalah percuma di Google Docs. Yang anda perlukan hanyalah akaun Google.

Anda mungkin bekerja dengan PDF setiap hari, dan mungkin kerja anda bergantung padanya. Sekiranya demikian, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk membeli langganan Adobe Acrobat. Ini adalah program terbaik yang ada di pasaran untuk membuat, menukar, mengedit, dan hampir semua perkara lain dengan fail PDF.

Bagaimana Anda Menukar Fail PDF Ke dalam Dokumen Word?

Jangan buang masa mencari "Cara menukar fail PDF menjadi dokumen Word". Kami membuat anda dilindungi. Cukup tatal ke bahagian "Ubah Fail PDF menjadi Dokumen Google dengan Pemformatan" artikel ini dan ikuti Langkah 1-8.

Terdapat beberapa laman web yang boleh dipercayai untuk anda gunakan untuk menukar PDF menjadi Word dengan lebih pantas. Anda boleh mencuba Adobe, PDF2DOC, atau Smallpdf. Perhatikan bahawa sebilangan dari ini mungkin hanya menawarkan sejumlah dokumen untuk ditukar, atau mereka mungkin menukar fail anda menjadi dokumen Word yang tidak dapat diedit melainkan anda melanggan salah satu rancangan mereka. Nasihat kami adalah mengikuti langkah-langkah yang kami berikan kepada anda dalam artikel ini. Perisian Google Docs adalah percuma dan tidak terhad.

Menukar PDF Dimudahkan

Tidak syak lagi bahawa PDF adalah salah satu format yang paling sesuai untuk berkongsi maklumat yang berguna. Tidak ada yang boleh menghalang anda dalam membuat dan berkongsi fail. Itulah sebabnya kami memberi anda langkah terperinci tentang cara mengeksport PDF anda ke dalam fail Dokumen Google dengan mudah dan sebaliknya.

Adakah anda berminat untuk mengekalkan format asal fail PDF anda semasa menukarnya? Apakah kaedah menukar fail Word menjadi PDF yang paling sesuai untuk anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.