PC & Mudah Alih

Cara Membuka & Mengekstrak Fail RAR Dari Mana-mana Peranti

Dengan meningkatnya internet, memampatkan fail untuk tujuan memuat naik dan memuat turun menjadi perkara biasa. Salah satu standard pemampatan tersebut ialah pelanjutan .rar, yang dapat membuat arkib yang lebih padat daripada format lain.

Cara Membuka & Mengekstrak Fail RAR Dari Mana-mana Peranti

Dalam artikel ini, anda akan melihat cara termudah untuk mengekstrak fail RAR di platform tertentu.

Cara Mengekstrak Fail RAR pada PC Windows

Menggunakan WinRAR

Program yang paling jelas digunakan semasa mengekstrak ".Rar" fail akan menjadi WinRAR. Tambahannya adalah hak milik. Walaupun secara teknikal, anda harus membayar program ini setelah tempoh percubaan selama 40 hari, WinRAR tidak pernah menyahaktifkan fungsi teras program. Oleh itu, anda boleh memuat turun percubaan, kemudian terus menggunakannya selama-lamanya.

Semasa menggunakan WinRAR, ekstrak fail dengan melakukan perkara berikut:

 1. Pilihan 1: Klik kanan pada fail dan pilih "Mengekstrak fail…" untuk membuka menu pengekstrakan. Anda juga boleh memilih "Ekstrak Di Sini" untuk mengeluarkan semua fail dalam direktori semasa atau "Ekstrak ke [nama folder]" untuk menggunakan nama ".rar" semasa sebagai folder pengekstrakan.

 2. Pilihan 2: Pada WinRAR, klik pada "Fail," kemudiannya "Arkib Terbuka." Telusuri folder anda untuk mencari fail yang ingin anda buka, kemudian klik "Ekstrak ke" butang.

 3. Pilihan 3: Klik dua kali pada fail RAR di Explorer juga akan membukanya secara automatik di tetingkap WinRAR. Dari sini, anda boleh menggunakan "Ekstrak ke" butang seperti biasa.

Menggunakan WinZip

Alat pengarkiban lain yang popular, WinZip, adalah salah satu pesaing utama WinRAR. WinZip juga merupakan aplikasi berbayar, tetapi versi percubaan tersedia untuk dimuat turun. Namun, tidak seperti WinRAR, WinZip akan mengunci anda dari program setelah tempoh percubaan berakhir. Fail arkib seperti Zip, 7Zip, dan RAR boleh dibuka oleh program.

Sekiranya anda memasang WinZip, anda boleh membuka arkib dengan melakukan perkara berikut:

 1. Pilihan 1: Klik kanan pada fail RAR, arahkan kursor ke atas "WinZip" ikon, kemudian pilih "Unzip ke ...,""Unzip ke sini," atau "Unzip ke folder [direktori folder / nama]."

 2. Pilihan 2: Klik kanan pada fail RAR, arahkan kursor ke atas "Buka dengan" ikon, kemudian pilih "WinZip" atau "Pilih aplikasi lain" jika tidak tersenarai, kemudian keluarkan RAR dari dalam WinZip.

 3. Pilihan 3: Klik dua kali pada fail RAR secara langsung di Explorer untuk membukanya di WinZip, kemudian pilih pilihan pengekstrakan.

Menggunakan 7-Zip

Baik perisian percuma dan perisian sumber terbuka, 7-Zip telah menjadi alat pengarkiban pilihan untuk pengguna PC untuk sementara waktu sekarang. Kerana tidak memerlukan sebarang kos dan serasi dengan semua jenis fail arkib yang lain, banyak pengguna mengesyorkan memuat turun pemasang 7-Zip. Sekiranya anda mempunyai 7-Zip, anda boleh membuka fail arkib dengan melakukan perkara berikut:

 1. Pilihan 1: Klik kanan pada folder yang diarkibkan di Explorer, arahkan kursor ke atas "7-Zip" pilihan menu, kemudian pilih "Mengekstrak fail…" untuk membuka menu pengekstrakan. Anda juga boleh memilih "Ekstrak Di Sini" untuk membuka zip semua fail dalam direktori semasa atau "Ekstrak ke [nama folder]" untuk menyah zip sebagai folder.

 2. Klik kanan pada folder yang diarkibkan di Explorer, arahkan kursor ke atas "7-Zip" pilihan menu, pilih "Arkib Terbuka" untuk membuka tetingkap aplikasi 7-Zip, kemudian pilih pilihan pengekstrakan anda.

 3. Pilihan 3: Klik dua kali pada folder RAR menggunakan Explorer untuk membukanya di 7-Zip, kemudian klik pada "Ekstrak" butang di menu atas dan pilih lokasi folder untuk membuka zip dari arkib.

Cara Mengekstrak Fail RAR pada Mac

Terdapat versi macOS untuk alat arkib berbayar, iaitu WinZip dan WinRAR, yang digunakan serupa dengan versi PC mereka. Di samping itu, macOS dilengkapi dengan program Utiliti Arkib terbina dalam yang membolehkan anda mengekstrak fail arkib tanpa perlu menggunakan aplikasi lain.

1. Menggunakan Utiliti Arkib Built-In

Klik dua kali fail arkib. Tidak ada perintah tambahan yang diperlukan kerana Archive Utility dilancarkan secara automatik. Sekiranya anda menukar nama fail arkib, folder yang diekstrak akan sama dengan nama fail arkib.

2. Menggunakan Unarchiver

Aplikasi arkib percuma yang mudah dimuat turun dari Mac App Store, aplikasi ini lebih serba boleh daripada alat arkib asli di macOS. Unarchiver juga serasi dengan jenis fail arkib yang jauh lebih banyak. Ini adalah alat yang bagus untuk dimiliki, dan kerana percuma, sebenarnya tidak ada alasan untuk tidak memasangnya. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Unarchiver.
 2. Klik pada Fail pada menu.
 3. Pilih sama ada Nyaharkibkan ke Folder Semasa, Nyaharkibkan ke Desktop, atau Nyaharkibkan ke. Pilihan terakhir membolehkan anda menentukan lokasi untuk meletakkan fail anda.
 4. Pilih fail yang ingin anda ekstrak, kemudian klik Nyaharkibkan.
 5. Fail yang diekstrak akan muncul sebagai folder yang diberi nama arkib asal.

Cara Mengekstrak Fail RAR pada Chromebook

Chromebook adalah platform yang agak terhad. Secara lalai, tidak ada program tambahan yang dapat dipasang di dalamnya kecuali aplikasinya telah disetujui oleh Google. Nasib baik bagi mereka yang ingin mengekstrak fail, anda tidak memerlukan program tambahan kerana OS Chrome mempunyai sokongan arkib secara lalai. Untuk mengekstrak fail di Chromebook, ikuti langkah di bawah:

 1. Klik dua kali fail RAR yang ingin anda buka. OS Chrome akan memasangkan fail ini seolah-olah ia adalah pemacu luaran. Ini adalah biasa. Klik pada fail arkib dari menu di sebelah kiri.

 2. Anda akan ditunjukkan senarai fail yang ada dalam arkib. Pilih fail yang ingin anda ekstrak. Pilih Salin.

 3. Navigasi ke folder destinasi pilihan kami. Klik kanan dan pilih Tampal Di Sini.

 4. Keluarkan fail arkib untuk menghapusnya dari menu pemacu yang dipasang. Anda boleh memadam arkib jika tidak lagi memerlukannya, jika tidak, tutup tetingkap.

Sebagai alternatif, anda boleh mengaktifkan Google Play Store di Chromebook anda. Anda kemudian boleh mencari di kedai untuk alat arkib RAR yang boleh anda gunakan untuk mengekstrak fail arkib. Beberapa yang lebih popular akan disenaraikan di bawah Aplikasi Android di bawah.

Cara Mengekstrak Fail RAR pada Peranti Android

Oleh kerana peranti Android, secara semula jadi, mudah alih, memuat turun fail yang dimampatkan dapat menjadi suatu keperluan untuk mengelakkan capaian data rancangan mudah alih yang melelahkan. Untuk Android, sebilangan besar alat yang diperlukan untuk membuka arkib boleh dimuat turun dari Google Play Store. Model peranti tertentu mungkin disertakan dengan perisian pengarkiban mereka sendiri mengikut tetapan kilang mereka, tetapi biasanya, tidak ada secara default. Beberapa aplikasi yang lebih popular dari Play Store adalah:

1. RAR

Program pemampatan all-in-one, pengarkib, pengekstrak, dan penjelajah fail asas, aplikasi RAR dapat dengan mudah membuka semua jenis fail arkib. Dengan lebih daripada 700,000 ulasan memberikannya 4.4 daripada 5 bintang, ia boleh dibilang salah satu aplikasi archiver terbaik di Android. Memulakan aplikasi membuka penjelajah fail yang membolehkan anda mencari arkib yang ingin anda ekstrak. Pilihan pengekstrakan ada di menu di bahagian atas.

2. ZArchiver

Aplikasi lain yang popular dengan bintang 4,5 yang dinilai oleh lebih dari 600,000 pengguna, alat pengarkiban ringkas ini menjalankan tugasnya dengan sangat baik. Untuk mengekstrak fail yang diarkibkan, buka di dalam aplikasi, kemudian pilih di mana anda mahu fail-fail tersebut dibongkar.

3. Pengurus Fail RS

Tidak seperti aplikasi sebelumnya, Pengurus Fail RS adalah penjelajah fail dengan ciri penuh dengan fungsi arkib. Sekiranya anda ingin memuat turun aplikasi yang lebih daripada sekadar alat pengekstrakan, ini mungkin berada di lorong anda. Mengetuk fail arkib dari dalam Pengurus Fail RS memberi anda pilihan untuk mengekstraknya ke lokasi pilihan anda.

Cara Mengekstrak Fail RAR pada iPhone

Tidak seperti Android, iPhone dilengkapi dengan archiver secara lalai. Malangnya, ini hanya menyokong fail Zip. Untuk membuka fail RAR atau fail 7Zip, anda perlu memuat turun perisian pihak ketiga dari Apple App Store.

1. iZip

Salah satu aplikasi yang lebih popular untuk mengekstrak fail yang diarkibkan seperti RAR, Zip, dan 7Zip, iZip adalah alat percuma yang dapat menyelesaikan tugas dengan baik. Untuk membuka fail RAR menggunakan iZip, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Aplikasi iZIp.

 2. Pilih Penyemak Imbas Dokumen.

 3. Cari fail yang diarkibkan anda kemudian ketik padanya.

 4. Pada tetingkap pop timbul yang meminta anda membuka fail, ketuk YA.

 5. Apabila diminta untuk membuka zip semua fail, ketuk OK.

 6. Fail akan diekstrak ke folder Files iZip. Anda dapat melihat fail yang tidak dimampatkan di sana.

2. Buka zip

Aplikasi archiver lain yang popular, Unzip mudah digunakan, dan dapat mengekstrak fail RAR dengan melakukan perkara berikut:

 1. Buka aplikasi Fail pada iPhone anda.

 2. Cari fail arkib anda, kemudian ketuk dan tahan sehingga menu muncul. Pilih Kongsi.

 3. Tatal ke kanan sehingga anda melihat Lagi. Ketik ikon tiga titik.

 4. Ketik Unzip.

 5. Buka Unzip kemudian ketik nama fail yang anda kongsi. Ini akan membuat folder baru yang diberi nama fail RAR. Anda kini boleh melihat fail yang tidak dimampatkan dari sini.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah beberapa soalan lazim yang sering muncul apabila cara mengekstrak fail RAR dibincangkan.

1. Mengapa fail RAR digunakan dan bukannya fail zip?

Walaupun kedua-dua format mampatan menjalankan fungsi yang sama, fail RAR lebih dioptimumkan.

Mampatan RAR lebih padat daripada kedua Zip dan 7Zip, menghasilkan fail yang diarkibkan lebih kecil. Walaupun perbezaannya mungkin tidak begitu ketara untuk ukuran file yang lebih kecil, ketika Anda berusaha mengarkibkan data gigabait, kontrasnya jauh lebih jelas.

2. Apa sebenarnya fail RAR yang digunakan?

Fail RAR digunakan terutamanya untuk mengurangkan jumlah data yang digunakan dengan memuat naik atau memuat turun fail. Bergantung pada rencana data anda, lebar jalur mungkin lebih tinggi, dan meminimumkan ukuran file adalah cara yang baik untuk memastikan penggunaan data tetap terkendali. Sekiranya anda sentiasa memuat naik atau memuat turun fail, mengarkibkannya terlebih dahulu dapat membuat perbezaan besar, dan format RAR menawarkan kadar pemampatan yang lebih baik

Masih Format Fail Yang Sangat Popular

Walaupun terdapat format arkib yang lebih baru sekarang yang menawarkan fungsi pengarkiban sumber terbuka percuma, pelanjutan RAR masih sangat popular. Tahap pemampatannya yang lebih baik, bersama dengan versi percubaan WinRAR yang nampaknya tidak berkesudahan, telah memanjangkan jangka masa panjang format yang sudah puluhan tahun ini.

Adakah anda tahu cara lain mengenai cara mengekstrak fail RAR? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found