PC & Mudah Alih

Bagaimana Mencari Berlian di Minecraft

Sebelum mencapai permainan akhir Minecraft dan mendapatkan Netherite, berlian adalah sumber terpenting bagi pemain Minecraft. Ini adalah keperluan pembuatan untuk peralatan tingkat tinggi, suar, dan pelbagai barangan lain.

Bagaimana Mencari Berlian di Minecraft

Ia juga merupakan sumber perdagangan yang hebat di pelbagai kampung Minecraft. Walaupun mungkin mencari intan, seringkali memerlukan penggilingan. Panduan berikut akan memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui untuk membina simpanan berlian anda.

Bagaimana Mencari Berlian di Minecraft

Tidak seperti besi, emas, atau Netherite, anda tidak perlu melakukan peleburan untuk mendapatkan berlian. Blok bijih berlian menjatuhkan berlian secara langsung dan anda dapat menggunakannya dengan cepat untuk membuat barang-barang unggul.

Kaedah pertama dan paling biasa untuk mencari bijih berlian di Minecraft adalah melombongnya. Sejak permainan dilancarkan, berlian muncul di mana sahaja di bawah lapisan ke-16. Setelah bertahun-tahun menjelajah dan menguji, kebanyakan pemain bersetuju bahawa anda dapat menjumpai simpanan berlian dan urat yang kaya antara tahap lima hingga 12.

Sudah tentu, anda tidak perlu menambang berlian. Penjelajahan di atas tanah atau bawah air juga dapat menghasilkan sumber berharga ini. Pelbagai peti boleh mengandungi blok berlian atau jongkong di lokasi berikut:

 • Bangkai kapal
 • Kubu
 • Perkampungan
 • Kuil hutan dan gurun
 • Mineshaft
 • Bandar akhir
 • Altar kubu kuat

Cara Mencari Berlian di Minecraft Cepat

Perlombongan cawangan adalah cara terpantas untuk mendapatkan berlian untuk membuat alat dan peralatan berlian pertama anda. Dengan sedikit keberuntungan, anda boleh mencari besi dan berlian pada malam pertama anda, dengan syarat anda dapat mengumpulkan cukup sumber.

Anda memerlukan beberapa pickax (yang terbuat dari besi sekurang-kurangnya atau lebih tinggi), beberapa baldi air, perisai yang baik, makanan, dan pedang atau busur. Bawa banyak obor juga untuk menerangi jalan anda.

 1. Pilih tempat dan mulailah menggali mineshaft tangga, bukannya terus ke bawah.
 2. Berhenti di tahap 12 pada paksi-Y anda.

 3. Mula menggali dahan panjang.
 4. Pastikan cawangan dua blok tinggi dan satu blok lebar.

 5. Cabang ke arah yang berbeza untuk menutup lebih banyak tanah.
 6. Elakkan menggali lorong yang terlalu besar untuk menjimatkan masa.

 7. Cabang dua demi satu adalah yang paling berkesan jika anda ingin mencari bijih berlian dengan cepat.

Cara Mencari Berlian di Minecraft dengan Mudah

Sekiranya anda cukup bernasib baik untuk mencari jurang yang dalam dan kaya dengan sumber daya, anda mungkin dapat melangkau penambangan cawangan. Beberapa gaung berlari jauh di bawah permukaan dan hanya menjelajah sambil mengelakkan atau membunuh massa dapat membantu anda mencari blok bijih berlian.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa jika anda ingin mengumpulkan banyak berlian dengan cepat, lebih baik mencari urat.

Juga, pesona membuat perbezaan besar. Sekiranya anda dapat meratakan jadual pesona anda ke tahap 30, anda boleh meletakkan daya tarikan tahap tiga pada beliung anda. Ini akan memberi anda peluang tambahan untuk menjatuhkan dua bijih berlian dan bukannya satu.

Cara Mencari Berlian di Minecraft 1.16

Ketika datang ke lokasi pemijahan, tidak ada yang berubah selama bertahun-tahun kemas kini Minecraft Penambangan berlian pada tahap 12 dan lebih rendah masih merupakan salah satu cara terpantas untuk mengisi peti simpanan anda.

Walau bagaimanapun, kemas kini 1.16 menambah cara baru untuk mendapatkan berlian semasa meneroka permainan akhir. Berlian boleh dihasilkan di peti harta karun yang terdapat di Bastion Remnants di Nether. Ciri ini tersedia dalam versi Minecraft versi Java dan Bedrock.

Anda juga dapat mempercepat proses perlombongan cawangan dengan menggunakan trik dengan pintu perangkap;

 1. Gali sehingga anda mencapai tahap 11 pada paksi-Y.

 2. Carilah ruang dua demi satu di mana anda ingin menggali cawangan pertama anda.

 3. Letakkan pintu perangkap di blok kedua dan buka.

 4. Langkah di bawah pintu perangkap untuk menutupnya.

 5. Dari kedudukan berjongkok / rawan anda terus menggali urat pertama anda.

Kaedah ini membolehkan anda menggali satu blok cawangan dalam usaha untuk menjimatkan masa, sementara masih mendedahkan empat blok sekaligus.

Cara Mencari Berlian di Minecraft di PS4

Tidak ada perbezaan antara versi PS4 Minecraft dan permainan PC / Mac. Untuk mencari berlian semasa bermain di PS4, anda harus melombong antara tahap 0 dan 16 pada paksi Y anda. Lapisan 12 akan meningkatkan kemungkinan anda mencari urat berlian dengan lebih cepat.

Walau bagaimanapun, beberapa pemain memilih tahap 11 untuk keselamatan tambahan. Pada tahap 11, anda mendapat lava di tingkat lantai. Oleh itu, ketika terlibat dalam perlombongan cawangan, kemungkinan besar menambang terus ke sungai lava dan mati.

Cara Mencari Berlian di Minecraft di Xbox

Konsep yang sama berlaku untuk Minecraft di Xbox. Anda dapat mencari berlian dengan mudah di tingkat 11 dan 12. Sama ada menggali batang anda sendiri sehingga anda sampai ke lokasi yang diinginkan memanfaatkan jurang atau sistem gua yang dalam.

Ia dapat menjimatkan masa penggalian dan menjimatkan alat anda untuk hari lain. Gunakan blok yang tersedia untuk membuat jalan turun untuk mengelakkan kerosakan jatuh. Beberapa jurang boleh membunuh anda jika anda jatuh.

Cara Mencari Berlian di Minecraft pada Suis

Switch menggunakan versi Minrraft Bedrock. Seperti platform lain, lokasi berlian tetap sama, di bawah tahap 16, dengan peluang lebih tinggi antara tahap lima dan 12.

Cara Mencari Berlian di Minecraft di iOS dan Android

Perlombongan di telefon bimbit mungkin sedikit janggal jika anda menghabiskan sebahagian besar masa bermain Minecraft di PC, Mac, atau konsol.

Walau bagaimanapun, proses perlombongan tetap sama. Peranti iOS dan Android menggunakan mesin Minecraft Bedrock Edition. Permainan inti, ciri-cirinya, dan lokasi bertelur tetap sama.

Lakukan sebahagian besar perlombongan anda pada tahap 11 atau 12 pada paksi-Y untuk mencari berlian dengan lebih pantas.

Bagaimana Mencari Berlian di Minecraft Dengan Perintah

Satu arahan adalah baik jika anda ingin mencari berlian di Minecraft. Peraturan nombor satu untuk mencari berlian adalah melombong pada tahap yang tepat. Sebilangan besar pemain bersetuju bahawa tahap 12 pada paksi-Y adalah yang terbaik, sementara tahap 11 mungkin lebih selamat untuk diterokai.

Walaupun begitu, tanpa mengetahui di mana anda berada di paksi-Y, perlombongan berlian dapat berlangsung selamanya. Menggunakan arahan yang relevan untuk memaparkan koordinat akan menjadikan permainan lebih mudah.

Secara tradisional anda boleh mengaktifkan koordinat permainan dari pilihan dunia. Anda juga boleh menekan F3 atau Fn + F3 semasa bermain Minecraft Java Edition.

Anda juga boleh memasukkan arahan berikut:

 • / gamerule showcoordinates benar

Ini membolehkan koordinat pada skrin anda dan membolehkan anda mengesan kedudukan anda pada paksi-Y. Perlu juga diperhatikan bahawa sejak versi 1.8.0, perintah berfungsi dalam edisi Bedrock tanpa memerlukan dunia dengan pengaturan cheat diaktifkan.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Anda Mencari Berlian di Minecraft Dengan Cepat?

Kelajuan dan kemudahan di mana anda dapat mencari berlian di Minecraft bergantung pada perkembangan permainan anda. Semakin baik peralatan anda dan semakin banyak penjelajahan yang anda dapat lakukan, semakin cepat anda dapat mencari berlian.

Pemain yang cukup bernasib baik untuk mencari kuil atau kampung dapat mencari berlian tanpa sedikit masa menggali. Namun, setelah menyediakan sekurang-kurangnya kapak besi dan sekop, anda boleh melakukan penambangan cawangan untuk mencari berlian dengan cepat.

Bagaimana Anda Mencari Berlian di Minecraft Survival?

Tahap kesukaran dalam mod bertahan hidup mengubah pengalaman anda dan bagaimana anda mendekati strategi anda - termasuk perlombongan.

Meneroka sistem gua adalah kaedah terbaik untuk mencari berlian serta sumber berharga lain seperti Redstone, lapis, emas, dll.

Perlu diingat, ruang terbuka bawah tanah yang besar boleh mengandungi banyak massa, lava, dan bahaya lain. Membuat mineshaft anda sendiri dan melakukan perlombongan cawangan adalah pilihan yang jauh lebih selamat. Perkara yang sama berlaku untuk menjelajah di atas tanah untuk mencari kampung-kampung yang mungkin mempunyai berlian yang tersembunyi di pelbagai peti.

Di mana anda boleh mencari berlian di Bumi di Minecraft?

Berlian secara semula jadi bertelur di bawah tahap 16 pada paksi-Y. Walau bagaimanapun, anda juga dapat menjumpainya di atas tanah di pelbagai lokasi.

Desa boleh mengandungi berlian. Cari peti Alat Tukang dan Senjata untuk mendapatkan peluang 1/10 atau 1/6 untuk mencari sumber berharga ini.

Serangan kuil hutan dapat membantu anda memperluas bekalan berlian anda tanpa perlu melakukan penggalian. Anda juga boleh menemui berlian di peti harta karun yang dikuburkan, dalam edisi Java dan Bedrock Minecraft. Tidak seperti sumber lain di atas tanah, peti harta karun yang terkubur mempunyai peluang 50/50 untuk melahirkan berlian.

Apa Yang Anda Gunakan untuk Mendapatkan Berlian di Minecraft?

Anda boleh menggunakan beliung atau TNT untuk mendapatkan berlian di Minecraft. Walaupun anda dapat memecahkan blok dengan beliung batu, ia tidak akan menjatuhkan berlian. Berlian yang dilombong dengan beliung batu akan dikeluarkan. Hanya besi, berlian, dan picka Netherite yang dapat menambang berlian.

Semasa menggunakan TNT, anda dapat memperoleh sejumlah besar berlian dalam jangka masa yang terhad. TNT adalah sumber yang berkesan kerana menjatuhkan semua item lain. Namun, ia hanya berfungsi dalam edisi Java Minecraft, bukan di Bedrock.

Sumber Yang Paling Berharga

Gear berlian bukan lagi yang paling kuat dalam permainan. Namun, anda tetap memerlukannya jika anda ingin mencapai permainan akhir dan memaksimumkan item anda. Ia juga merupakan bahan yang boleh diperdagangkan di kebanyakan pelayan berbilang pemain, jadi anda harus mencari seberapa banyak yang boleh dan pantas.

Apakah teknik penambangan yang anda gunakan untuk mencari urat berlian? Bagaimana anda memilih tempat anda, mengukir dahan, atau anda lebih suka mencari peti harta karun? Tinggalkan pendapat anda di bahagian komen.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found