PC & Mudah Alih

Cara Membekukan Baris Teratas dalam Excel

Sekiranya anda kerap menggunakan spreadsheet yang besar, anda akan mengetahui kemudahan tajuk dan kategori, terutamanya apabila anda menatal ke bawah baris hamparan. Kehilangan tajuk tersebut boleh menjadikan data lebih sukar ditafsirkan. Membekukan baris teratas dalam Excel mengekalkan tajuk / kategori berharga ketika anda menggerakkan hamparan anda. Anda tidak perlu lagi menghafal kategori.

Cara Membekukan Baris Teratas dalam Excel

Ciri ini dipanggil Panel Beku, dan ia memegang baris pertama atau lajur pertama di tempat semasa anda menatal hamparan. Pengaturan menjadikan perbandingan data lebih mudah dan membantu mencegah ralat, terutama yang melibatkan penyisipan data. Menempatkan data di sel yang salah boleh membawa kesan besar.

Inilah cara mengunci baris teratas di Excel 2007, 2010, 2016, 2019 dan Office 365.

 1. Buka Lembaran Kerja yang ingin anda kerjakan.

 2. Pilih "Lihat" tab dan arahkan ke "Membekukan Panel."

 3. Pilih "Bekukan Baris Teratas."

Anda sekarang harus melihat baris atas dibatasi dengan kotak nipis. Menatal ke bawah halaman akan mengekalkan baris teratas untuk keseluruhan spreadsheet.

Membekukan Beberapa Baris dalam Excel

Sekiranya tajuk anda mengambil lebih dari satu baris atau anda ingin membandingkan data dalam beberapa baris teratas dengan tempat lain di hamparan, anda boleh membekukan beberapa baris dengan cara yang serupa.

 1. Klik pada sel pertama di lajur di bawah baris yang ingin anda beku.

 2. Pilih "Lihat" tab.

 3. Klik "Membekukan Panel" kotak, kemudian pilih "Membekukan Panel" dari senarai.

Langkah-langkah di atas harus mengunci baris atas yang terpilih dan bersebelahan sehingga anda dapat menatal ke bawah dan menyimpan tajuk di tempat semasa melakukannya.

Contohnya, jika anda ingin membekukan tiga baris teratas Lembaran Kerja, anda akan memilih sel pertama di A4. Setelah anda membekukan panel, garis A1, A2, dan A3 akan dibekukan dan anda boleh menatal di mana sahaja anda perlu membandingkan data.

Membekukan Lajur dalam Excel

Pembekuan lajur mempunyai penggunaan yang serupa di Excel. Sekiranya hamparan anda mempunyai banyak lajur yang memerlukan pengguliran di seluruh halaman, mengunci lajur pertama ke bawah dapat membantu memahami semua data tersebut.

 1. Buka Lembaran Kerja yang ingin anda kerjakan.
 2. Pilih tab View dan arahkan ke Freeze Panes.
 3. Pilih Beku Lajur Pertama.

Anda menggunakan alat yang sama dengan membekukan baris tetapi membuat pilihan lain dalam menu lungsur.

Membekukan Pelbagai Lajur di Excel

Sekiranya anda ingin membekukan beberapa lajur di Excel, anda melakukannya dengan cara yang sama seperti anda akan membekukan beberapa baris.

 1. Pilih lajur di sebelah kanan lajur yang ingin anda beku.
 2. Pilih tab View dan Freeze Panes.
 3. Pilih Pembekuan Panel.

Sebagai contoh, jika anda ingin membekukan tiga lajur pertama, pilih lajur D dan Bekukan Panel. Lajur A, B dan C kemudian akan dibekukan. Anda juga boleh memilih sel D1 untuk mencapai perkara yang sama.

Bekukan Lajur dan Baris dalam Excel

Anda juga boleh membekukan lajur dan baris di Excel untuk membuat perbandingan pendek data.

 1. Pilih sel satu baris di bawah dan satu lajur di sebelah kanan baris dan lajur yang ingin anda beku.
 2. Pilih Freeze Panes dan Freeze Panes sekali lagi.

Sebagai contoh, jika anda ingin membekukan lajur A dan B dan baris 1 dan 2, anda akan memilih sel C3. Panel beku akan mengunci dua lajur dan baris pertama sehingga anda melepaskannya.

Bebaskan Baris atau Lajur dalam Excel

Sekiranya anda hanya perlu membekukan baris sementara untuk membandingkan data, anda boleh membekukan setelah selesai. Itu tidak mempengaruhi data atau pemformatan sehingga seolah-olah anda tidak pernah melakukannya.

 1. Pilih tab View dan Freeze Panes.
 2. Pilih Panel Beku.

Tidak kira sama ada anda membekukan baris pertama, berbilang baris, lajur pertama atau banyak lajur, tetapan ini menghapusnya.

Isu Pembekuan Baris dan Lajur di Excel

Sekiranya anda tidak dapat membekukan baris atau lajur di Excel, mungkin anda berada dalam mod penyuntingan sel. Sekiranya anda telah menulis atau mengubah formula, pilihan Freeze Pane mungkin berwarna kelabu. Tekan Esc untuk keluar dari mod penyuntingan sel dan anda seharusnya dapat memilih Freeze Pane seperti biasa.

Sekiranya anda cuba membekukan spreadsheet yang tidak anda buat, ia mungkin dilindungi. Perkara itu dapat dikenal pasti oleh gembok kecil atau fakta bahawa anda mungkin tidak dapat menyimpannya. Pilih Fail dari menu atas, kemudian Lindungi Buku Kerja dan pilih Lindungi. Anda juga boleh melakukannya dalam helaian dengan memilih tab Ulasan dan Melindungi Helaian di Pita.