PC & Mudah Alih

Cara Menyembunyikan Mesej Teks Pada Peranti Android Anda

Mesej teks sebagai bentuk komunikasi sering kali mengandungi isi dan maklumat sensitif. Oleh kerana telefon Android telah berkembang dari masa ke masa, mesej teks menjadi lebih rentan terhadap mata. Teks anda mungkin muncul di skrin kunci anda atau di menu dropdown.

Cara Menyembunyikan Mesej Teks Pada Peranti Android Anda

Nasib baik, ada banyak cara untuk menyembunyikan mesej teks di telefon Android anda, dan kami akan membincangkannya dalam artikel ini. Sama ada anda ingin menyembunyikan pemberitahuan teks atau menyembunyikan teks menggunakan aplikasi pihak ketiga, kami memberi anda liputan.

Cara Sembunyikan Pemberitahuan Teks

Salah satu masalah yang paling biasa dengan mesej teks dan privasi hari ini ialah orang lain dapat melihat siapa yang menghantar SMS kepada anda dan kandungan mesej tersebut. Nasib baik, ada cara untuk mengawal privasi anda. Di bahagian ini, kami akan mengajar anda cara menyesuaikan pemberitahuan teks anda, dengan berkesan menyembunyikan teks anda dari mata kasar.

Penting untuk diingat bahawa Android adalah sistem operasi yang popular, dan oleh sebab itulah anda dapat melihatnya pada pelbagai peranti pengeluar. Di bahagian ini, kami akan mengajar anda cara mencegah teks anda tidak muncul sebagai pemberitahuan. Tetapi, arahannya mungkin sedikit berbeza bergantung pada peranti Android yang anda miliki.

Matikan Pemberitahuan Teks

Pertama, mari kita tinjau cara mematikan pemberitahuan teks sama sekali. Sekiranya anda ingin menerima teks tanpa memberitahu sesiapa, lakukan ini:

  1. Buka Tetapan pada peranti Android anda dan ketik Pemberitahuan.

  2. Ketuk pilihan untuk melihat semua aplikasi pada peranti anda.

  3. Tatal ke bawah ke aplikasi pesanan dan matikan pemberitahuan.

Mengikuti langkah ini bermaksud anda tidak akan menerima pemberitahuan bahawa anda telah menerima teks. Itu mungkin agak melampau bagi sesetengah pengguna, jadi kami mempunyai lebih banyak pilihan untuk merahsiakan teks anda.

Cara Menyembunyikan Teks di Skrin Kunci

Salah satu penambahan yang lebih baru pada sistem operasi Android adalah kemampuan untuk melihat pesanan teks di layar kunci. Fungsi ini mempermudah meninjau isi yang dikirim seseorang kepada anda dengan cepat tanpa harus membuka kunci skrin anda. Malangnya, ini memudahkan pengintip untuk membaca mesej anda juga.

Sekiranya anda ingin menyembunyikan teks anda dari skrin utama, inilah yang harus dilakukan:

  1. Buka aplikasi Pemesejan di telefon anda. Kemudian, ketik ikon tiga titik di sudut kanan atas untuk mengakses Tetapan menu.

  2. Ketik Pemberitahuan.

  3. Ketik Tetapan pemberitahuan dalam aplikasi.

  4. Togol suis di sebelah Pratonton mesej baru sehingga ia dimatikan. Melakukan ini akan mematikan semua mesej timbul sehingga tidak ada yang dapat melihatnya.

Sekarang, mesej teks baru anda tidak akan muncul di skrin utama atau kunci telefon anda. Anda masih akan menerima pemberitahuan yang memberitahu anda bahawa mesej teks telah tiba, tetapi kandungannya tidak akan dipaparkan untuk dilihat oleh semua orang.

Catatan: Seperti yang kami sebutkan di atas, langkahnya mungkin berbeza-beza bergantung pada pengeluar telefon anda. Sekiranya anda menghadapi masalah, gunakan fungsi carian di tetapan telefon anda untuk mencari pratonton mesej dengan cepat.

Cara Sembunyikan Pemberitahuan Mesej untuk Satu Kenalan

Ciri berguna lain yang dapat menyembunyikan mesej adalah kemampuan untuk membungkam teks satu orang sahaja. Walaupun ciri itu dirancang untuk memberi anda ketenangan dari kenalan yang mengganggu, anda juga dapat menggunakannya untuk menyembunyikan pemberitahuan jika orang tersebut mengirim pesanan kepada anda ketika anda lebih suka orang lain tidak tahu.

Inilah cara untuk menyembunyikan teks masuk dari satu pengguna:

  1. Buka aplikasi Pemesejan anda dan arahkan ke kenalan yang ingin anda senyap. Kemudian, tekan lama ikon kenalan di aplikasi teks.

  2. Seterusnya, ketik loceng pemberitahuan di menu pop timbul.

Sekarang, setiap kali pengguna menghantar teks kepada anda, tidak ada pemberitahuan atau amaran yang akan muncul. Tetapi, mesej baru masih boleh dibaca di aplikasi pemesejan.

Sembunyikan Mesej Menggunakan Aplikasi Pihak Ketiga

Kadang-kadang kita memerlukan sedikit lebih banyak bantuan melebihi yang dapat diberikan oleh sistem operasi asli. Di sinilah aplikasi pihak ketiga sangat berguna. Aplikasi yang akan kami terokai dalam artikel ini akan membantu anda menyembunyikan mesej teks anda. Mari kita mulakan.

Locker Mesej - Kunci SMS

Message Locker mengambil pendekatan yang berbeza dengan aplikasi lain yang disebutkan di sini. Bukan hanya aplikasi SMS yang berdiri sendiri; message Locker mengesan semua aplikasi pemesejan di komputer anda dan membolehkan anda menguncinya.

loker_main

Anda akan diminta untuk menyiapkan pin baru sejurus memulakan aplikasi untuk pertama kalinya. Ini diperlukan untuk melindungi aplikasi anda.

Tangkapan Skrin_20160825-165644

Satu langkah lagi perlu dilakukan sebelum anda dapat mula mengunci aplikasi pesanan anda. Anda perlu memberi akses penggunaan Message Locker seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah.

capaian_penggunaan

Pergi SMS Pro

Go SMS Pro bukan sahaja alat yang berguna untuk menyembunyikan mesej teks sensitif; ia adalah tempoh aplikasi SMS yang hebat.

Tangkapan Skrin_20160825-191200

Di permukaan, ia memang kelihatan seperti aplikasi SMS tanpa petunjuk langsung bahawa ada sesuatu yang istimewa mengenai aplikasi tersebut.

2016-08-25 19_27_56-Tangkapan Skrin_20160825-192620

Tetapi jika anda pergi ke tab di sebelah kanan skrin aplikasi, anda akan dapat mengakses apa yang disebut Kotak Persendirian.

peti persendirian

Pada pertama kali membuka Kotak Persendirian, anda perlu menetapkan kata laluan untuk mengelakkan mata yang tidak mungkin berlaku. Anda harus melalui proses biasa menambahkan kenalan ke senarai peribadi anda, dan sebarang mesej dari mereka akan dihantar ke Kotak Persendirian.

Anda juga akan mendapati penyekat SMS terbina dalam menjadi ciri berguna. Ia secara automatik menyaring spam mesej teks.

Bilik kebal

Vault adalah aplikasi keselamatan yang selain melindungi pesan teks Anda dari mata kasar, juga dapat melindungi foto, video, aplikasi, dan penanda halaman Anda.

Tangkapan Skrin_20160825-193600

Untuk menyembunyikan mesej teks anda, anda perlu memilih SMS dan Kenalan.

2016-08-25 19_45_16-Tangkapan Skrin_20160825-194039

Dari sana, anda boleh menambahkan kenalan yang mesej teksnya ingin dilindungi.

Tangkapan Skrin_20160825-193941

Kenalan yang telah ditambahkan ke senarai peribadi anda juga akan menyembunyikan log panggilan mereka di Vault.

Pemikiran Akhir

Aplikasi yang disebutkan di atas semuanya berkesan untuk menyembunyikan mesej teks sensitif anda. Message Locker mengunci semua aplikasi pesanan anda, seperti Whatsapp, yang bagus, sementara Go SMS Pro menyembunyikan mesej peribadi dalam aplikasi SMS yang disatukan dengan baik.

Akhirnya, Vault memungkinkan penguncian aplikasi, pesanan teks, gambar, video, dan penanda halaman, secara amnya mengambil pendekatan merangkumi semua sebagai aplikasi privasi lengkap.

Jangan ragu untuk meninggalkan sebarang pertanyaan atau pemikiran di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found