Hiburan

Cara Mencerminkan Peranti Android ke PC atau Laptop

Dengan begitu banyak peranti yang digunakan orang setiap hari, menghubungkannya adalah perkara yang paling wajar dilakukan. Bergantung pada gabungan peranti yang anda miliki, proses ini boleh menjadi tugas yang cukup mudah. Malangnya, beberapa kombinasi peranti mungkin memerlukan lebih banyak usaha.

Cara Mencerminkan Peranti Android ke PC atau Laptop

Begitulah keadaannya jika anda ingin mencerminkan peranti Android anda ke komputer. Walaupun ini mungkin kelihatan seperti ciri yang menonjol, tidak. Nasib baik, ada cara yang boleh anda lakukan ini, dan setelah anda memasang semua aplikasi yang diperlukan, prosesnya menjadi sebiji kek.

Menyiapkan Peranti Android Anda untuk Pencerminan ke PC atau Komputer riba

Sebelum anda memulakan pencerminan Android ke komputer desktop atau komputer riba, anda perlu menetapkan beberapa pilihan pada peranti mudah alih anda. Anda mungkin ingin membaca sisa prosedur dalam artikel ini terlebih dahulu sebelum melakukan sebarang pergerakan. Dengan cara itu, anda dapat menentukan apakah proses ini sesuai dengan keperluan anda dan sesuai untuk anda. Bagaimanapun, inilah cara untuk mengaktifkan mod Pembangun dan penyahpepijatan USB di Android.

Catatan: Jika anda berencana untuk menggunakan pilihan Wi-Fi, Anda dapat mengikuti langkah "USB debugging" untuk menggunakannya juga untuk "Wireless debugging". Kedua-dua pilihan terdapat di kawasan yang sama pada peranti Android anda.

Dayakan Pilihan Pembangun Android

 1. Buka "Tetapan" pada peranti Android anda.

 2. Tatal ke bahagian bawah dan ketik "Mengenai telefon."

 3. Ketik "Bilangan nombor" lima kali berturut-turut. Anda mungkin perlu mengesahkan tindakan ini dengan memasukkan kaedah keselamatan pilihan anda. Itu boleh menjadi imbasan PIN, corak, atau cap jari.

 4. Anda akan melihat pemberitahuan bahawa anda telah berjaya mengaktifkan "Mod Pembangun" pada peranti anda.

Dayakan USB Debugging (atau Debugging Tanpa Wayar untuk Sambungan Wi-Fi)

 1. Buka "Tetapan" pada peranti Android anda.

 2. Ketik "Sistem & kemas kini."

 3. Tatal hingga ke bawah dan pilih "Pilihan pembangun."

 4. Tatal ke bawah ke bahagian "Debugging" dan beralih "Penyahpepijatan USB" pada.

 5. Android kini akan bertanya sama ada anda pasti mahu membenarkan penyahpepijatan USB. Sahkan dengan mengetuk "OKEY."

Sekarang, anda sudah bersedia untuk meneruskan penyediaan ciri pencerminan untuk komputer anda.

Mencerminkan Telefon Android ke PC Windows

Mencerminkan peranti Android anda ke komputer Windows boleh dilakukan melalui pelbagai aplikasi khusus. Walaupun Windows 10 memang mempunyai pilihan yang membolehkan anda melakukan ini, ia tidak berfungsi dengan setiap telefon pintar atau tablet Android.

Cara Menggunakan scrcpy untuk Mirror Android ke PC Windows

Sejauh ini, aplikasi terbaik dan paling mudah digunakan adalah "scrcpy". Aplikasi ini membolehkan sambungan berwayar atau tanpa wayar, dan sangat mudah digunakan, namun penyediaannya agak rumit. Anda boleh memuat turunnya di GitHub, salah satu perkhidmatan dalam talian yang paling popular untuk pembangun. Untuk melakukannya, ikuti langkah di bawah.

 1. Buka penyemak imbas web di komputer anda, kemudian pergi ke halaman scrcpy di GitHub.

 2. Tatal ke bawah ke bahagian "Dapatkan Aplikasi".

 3. Pada subseksyen "Windows", klik pada pautan muat turun untuk ".Zip" arkib. Ia kelihatan seperti ini: scrcpy-win64-v1.16.zip. Sudah tentu, beberapa nombor terakhir bergantung pada versi yang ada pada masa ini.

 4. Klik pautan untuk memuat turun fail ".zip".

 5. Setelah fail dimuat turun, inilah masanya untuk mengekstraknya. Buka folder tempat anda memuat turun fail "scrcpy .zip".

 6. Klik kanan fail, kemudian pilih "Mengekstrak fail…"

 7. Tetingkap "Extract Compressed (Zipped) Folder" muncul. Klik pada "Semak Imbas" untuk memilih destinasi untuk fail yang diekstrak. Sebaik sahaja anda memilih lokasi, anda boleh menandakan pilihan "Tunjukkan fail yang diekstrak setelah selesai" kotak pilihan. Klik pada "OKEY" untuk mengekstrak fail.

 8. Sekarang, anda boleh menavigasi ke lokasi di mana fail yang diekstrak muncul.

 9. Klik dua kali pada "Adb.exe" fail untuk memasang "Alat ADB Android." Proses ini dilakukan di latar belakang, jadi anda tidak akan melihat maklum balas di layar ketika pemasangan selesai. Selalunya memerlukan Windows sekitar satu atau dua saat untuk menyelesaikan tindakan ini.
 10. Dengan peranti Android anda siap untuk dicerminkan dan dipasang sccpy ke PC anda, inilah masanya untuk menghubungkan keduanya. Sambungkan peranti Android dan komputer anda menggunakan a "Wayar USB," atau untuk penyediaan Wi-Fi, lompat ke "Langkah 15."

 11. Klik dua kali pada "Csrcpy.exe" fail dari folder scrcpy untuk memulakannya.

 12. Bergantung pada tetapan keselamatan anda, Windows mungkin memberitahu anda bahawa anda akan menjalankan aplikasi yang tidak dikenali. Untuk meneruskan, klik pertama "Maklumat lanjut," dan kemudian pilih "Jalankan pula."
 13. Sekiranya peranti mudah alih anda bertanya kepada anda sama ada anda harus membenarkan penyahpepijatan USB, ketik "Benarkan." Untuk mengelakkan pop timbul ini muncul di masa depan, anda juga boleh mengetuk "Sentiasa benarkan dari komputer ini."

 14. Itu sahaja! Tetingkap yang kelihatan muncul, menunjukkan skrin peranti Android anda menggunakan USB. Untuk sambungan Wi-Fi, baca terus.
 15. Untuk sambungan Wi-Fi, pastikan peranti Android anda mempunyai "Mod Pembangun" diaktifkan dan "Penyahpepijatan USB" aktif (lihat instrukiton pada awal artikel ini.). "Penyahpepijatan Tanpa Wayar" (bukan USB) juga perlu dihidupkan.
 16. Sambungkan Android dan PC atau komputer riba anda ke rangkaian Wi-Fi yang sama.
 17. Pada PC, buka "Kacau" folder dan melancarkan zip "Adb.exe."
 18. Sambungkan peranti Android ke PC melalui USB sehingga anda dapat memasukkan perintah.
 19. Di Android, dapatkan Alamat IP anda dengan pergi ke "Tetapan -> Tentang Telefon" atau " -> Tentang Telefon -> Status " dan cari "Alamat IP" bahagian, atau taipkan yang berikut dalam baris arahan:

  laluan ip shell adb | awk '{cetak $ 9}'

 20. Di PC, aktifkan adb melalui TCP / IP dengan menaip ikuti di baris perintah:

  adb tcpip 5555.

 21. Putuskan sambungan USB dari peranti dan PC. Anda tidak lagi memerlukan sambungan USB.
 22. Pada PC, sambungkan secara wayarles ke peranti anda dengan menaip kod di bawah ini ke baris comman:

  adb sambungkan DEVICE_IP_HERE: 5555(ganti PERANTI_IP dengan anda).

 23. Lancarkan "Scrcpy.exe" dari folder yang tidak dizip pada PC anda, dan anda kini sudah selesai! Anda harus melihat skrin Android anda di PC atau komputer riba anda.

Iaitu ia. Aplikasi super sederhana ini berfungsi seperti daya tarikan. Sekarang anda boleh menggunakan papan kekunci dan tetikus untuk mengawal peranti Android anda. Tindakan ini membolehkan anda memulakan aplikasi, mengetik mesej, melihat galeri foto anda, dan bahkan bermain permainan mudah alih di layar besar. Terlebih lagi, dengan hanya menyeret dan menjatuhkan fail ke tetingkap yang tidak jelas, anda dapat menyalin hampir semua perkara dari komputer ke peranti Android anda.

Sudah tentu, seperti tetingkap lain, anda juga dapat mengubah ukuran, memaksimumkan, memulihkan, dan menutup aplikasi yang tidak jelas. Sekiranya anda ingin melihat peranti Android anda dalam skrin penuh, tekan "Ctrl + F" pada papan kekunci anda pada masa yang sama.

Cara Mencerminkan Telefon Android ke Mac

Nasib baik, aplikasi pencerminan skrin yang sangat sesuai juga tersedia untuk peranti Mac OS X. Tidak seperti komputer Windows, di mana anda memuat turun fail .zip dan membongkarnya, Mac melakukannya secara berbeza. Untuk menggunakan scrcpy, anda perlu memasang aplikasi Homebrew terlebih dahulu.

 1. Buka "Pencari" pada Mac anda.
 2. Klik "Permohonan" dari menu ke kiri. Sekiranya pilihan ini tidak kelihatan, tekan sahaja "Perintah + A" pada papan kekunci anda.
 3. Dari senarai Aplikasi, buka "Utiliti."
 4. Akhirnya, mulakan "Terminal" aplikasi.
 5. Sekarang pilih keseluruhan baris arahan di bawah dan salin / tampal ke dalam "Terminal," kemudian tekan "Masuk" untuk melaksanakannya.

  / bin / bash -c "$ (curl -fsSL //raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)"

 6. Biarkan 10 hingga 15 minit untuk Homebrew dipasang.
 7. Setelah pemasangan selesai, sudah tiba masanya untuk memasang alat Android ADB. Untuk melakukannya, ketik atau salin / tampal arahan berikut di bawah ke dalam "Terminal," kemudian tekan "Masuk" untuk melaksanakan.

  tong bir memasang alat-platform-android

 8. Akhirnya, inilah masanya untuk memasang aplikasi "scrcpy". Salin kod di bawah dan tampal ke "Terminal," kemudian tekan "Masuk."

  brew install scrcpy

 9. Sekarang tunggu pemasangan selesai.
 10. Untuk menjalin hubungan antara Android dan Mac OS, sambungkan peranti Android anda menggunakan kabel USB.
 11. Pemberitahuan Debugging USB muncul di layar Android. Ketik "Biarkan terus." Anda juga boleh mengetuk "Sentiasa membenarkan dari komputer ini" untuk mengelakkan pemberitahuan muncul setiap kali anda menyambung.
 12. Di Terminal Mac, ketik "Kacau" tanpa petikan untuk melancarkan aplikasi.

Akhirnya, anda kini dapat mencerminkan skrin Android anda pada komputer atau komputer riba Mac OS anda.

Cara Mencerminkan Telefon Android ke Chromebook

Malangnya, Pengguna Chromebook tidak memiliki kemampuan menggunakan aplikasi scrcpy untuk mencerminkan peranti Android mereka. Nasib baik, banyak aplikasi pihak ketiga lain berfungsi dengan Chromebook. Salah satu aplikasi yang paling popular adalah "Reflector 3." Walaupun ini bukan aplikasi percuma, ia melakukan tugas dengan sangat baik baik dan sepadan dengan harganya ... dan pengurangan sakit kepala!

Untuk mula menggunakan "Reflector 3," ikuti langkah-langkah di bawah.

 1. Pasang aplikasi "Reflector 3" dari laman web mereka ke kedua-dua peranti Android dan Chromebook anda.
 2. Sambungkan kedua-dua peranti ke rangkaian Wi-Fi yang sama.
 3. Mulakan aplikasi pada kedua-dua peranti.
 4. Pada aplikasi "Reflector 3" Android anda, ketuk butang menu di sudut kiri atas skrin.
 5. Pilih "Skrin Cast / Audio."
 6. Sekarang, anda harus melihat senarai peranti yang tersedia untuk dicerminkan. Pilih Chromebook anda untuk meneruskan.
 7. Akhirnya, anda akan melihat skrin peranti Android anda di Chromebook anda.

Mudah-mudahan, anda sekarang tahu cara mencerminkan peranti Android anda ke komputer Windows 10, Mac atau Chromebook. Semasa menggunakan aplikasi scrcpy, prosesnya menjadi mudah. Walaupun penyediaannya kelihatan tidak membebankan, petunjuk langkah demi langkah dalam artikel ini memberikan apa yang anda perlukan. Untuk peranti Chromebook, aplikasi "Reflector 3", walaupun tidak percuma, hanya memerlukan dua pemasangan untuk menyiapkan semuanya.

Adakah anda berjaya mencerminkan Android anda ke komputer? Aplikasi pencerminan mana yang anda anggap paling berguna?

Soalan Lazim Tambahan

Adakah saya mesti mencerminkan keseluruhan skrin saya, atau bolehkah sebahagian daripada skrin saya dicerminkan?

Penyelesaian yang anda dapati dalam artikel ini membolehkan anda mencerminkan keseluruhan skrin peranti Android anda. Pada dasarnya, sebarang aplikasi pencerminan akan melakukannya, tetapi hanya tanpa pilihan untuk memilih bahagian skrin mana yang muncul di PC anda. Sudah tentu, anda boleh mencari aplikasi yang membolehkan anda menghantar kandungan dari Android anda. Dengan cara ini, anda tidak perlu menunjukkan skrin telefon anda di komputer untuk dilihat oleh orang lain. Sebagai gantinya, anda boleh memulakan video, tayangan slaid, atau persembahan pada peranti Android anda dan menghantar kandungan tersebut ke komputer sahaja.

Adakah saya perlu mempunyai Wi-Fi untuk mencerminkan Android ke peranti lain?

Tidak, anda tidak memerlukan Wi-Fi untuk memulakan pencerminan. Aplikasi yang serupa dengan scrcpy membolehkan anda menggunakan ciri pencerminan dengan menyambungkan peranti anda melalui kabel USB. Oleh itu, anda sama sekali tidak memerlukan sambungan Wi-Fi. Sebaliknya, beberapa aplikasi membolehkan anda mencerminkan Android anda ke komputer melalui Wi-Fi. Walaupun ini kelihatan seperti cara cermin yang lebih mudah, setiap aplikasi dilengkapi dengan kebiasaannya. Bagi sesetengah orang, anda perlu membayar sekiranya anda tidak mahu iklan merosakkan pengalaman anda. Yang lain mungkin mempunyai antara muka yang sukar untuk dilayari. Pada akhirnya, tidak ada yang mengalahkan aplikasi licik kerana kesederhanaan dan fungsi asasnya, dan ia adalah sumber percuma dan terbuka.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found