Media Sosial

Cara Merakam Screencast di Windows 10

Rakaman skrin komputer anda mungkin kelihatan menakutkan pada mulanya. Terutama jika anda tidak mempunyai alat yang betul. Anda mungkin mahu merakam persembahan semasa mengulangi ucapan anda atau berkongsi permainan dengan rakan-rakan.

Apa pun, rakaman skrin anda di Windows 10 sangat mudah. Sekiranya anda mengetahui kombinasi kekunci papan kekunci yang betul, anda boleh mula merakam bila-bila masa yang anda mahukan. Walaupun ciri bawaannya cukup hebat, ia tidak sepadan dengan aplikasi khusus yang tujuan utamanya adalah menangkap apa sahaja di skrin anda.

Cara Merakam Skrin Anda di Windows 10 dengan Perisian Built-In

Windows 10 dilengkapi dengan perisian rakaman skrin terbina dalam. Awalnya bertujuan untuk merakam permainan yang anda mainkan, anda juga dapat menggunakannya untuk merakam apa sahaja yang anda lakukan di komputer.

Langkah pertama adalah mengaktifkan pilihan ini di menu tetapan Windows.

  1. Tekan Mulakan butang pada papan kekunci anda.

  2. Sekarang mulailah menaip tetapan. Pautan ke Tetapan aplikasi akan muncul. Klik.

  3. Di menu Tetapan, klik Permainan pilihan. Menu bar Permainan dibuka.

  4. Hidupkan rakam klip permainan, tangkapan layar, dan siarkan menggunakan bar permainan dengan mengklik suis togol ke kedudukan Hidup.

Ada juga cara alternatif untuk memunculkan menu Tetapan dengan menggunakan jalan pintas papan kekunci. Tekan kekunci Windows dan huruf 'I' pada masa yang sama dan menu akan muncul.

Sekarang setelah berjaya mengaktifkan bar permainan, sudah tiba masanya untuk memulakan rakaman.

  1. Pilih aplikasi yang ingin anda rakam tindakan anda. Itu boleh menjadi desktop, penyemak imbas web, permainan video, atau filem yang anda mainkan di komputer.

  2. Pada papan kekunci anda, tekan Tingkap dan surat itu ‘G’ kunci pada masa yang sama. Ini akan memaparkan overlay rakaman di skrin anda. Ini terdiri daripada beberapa widget, seperti Capture, Audio, dan Performance.

  3. Untuk memulakan rakaman, klik butang rakam di widget Tangkap.

  4. Sekarang cukup klik di mana sahaja di skrin anda untuk menyembunyikan tindanan bar Permainan. Widget kecil akan muncul di tepi kanan skrin yang menunjukkan kepada anda masa rakaman semasa. Ini juga membolehkan anda menghentikan rakaman, serta menghidupkan atau mematikan mikrofon jika anda memilikinya. Setelah selesai merakam, klik butang Berhenti pada widget kecil.

  5. Pemberitahuan rakaman klip Permainan akan muncul. Sekiranya anda mengkliknya, folder akan dibuka di Windows Explorer, di mana anda dapat melihat fail video yang baru anda rakam.

Sudah tentu, anda tidak perlu membuka bar permainan setiap kali anda ingin merakam sesuatu. Terdapat jalan pintas papan kekunci yang membolehkan anda memulakan atau menghentikan rakaman skrin anda dengan serta-merta. Cukup tekan kekunci Windows, Alt, dan R pada masa yang sama, dan rakaman akan bermula. Untuk berhenti merakam, tekan kombinasi yang sama sekali lagi: Win + Alt + R.

Pilihan Pihak Ketiga Terbaik

Sekiranya perakam terbina dalam Windows tidak memberikan tahap pilihan yang anda perlukan, ada alternatif lain yang perlu dipertimbangkan. Bergantung pada pilihan yang anda perlukan, berikut adalah tiga aplikasi yang pasti akan memenuhi keperluan anda.

Studio OBS

OBS Studio adalah juara rakaman skrin mutlak, dan ia adalah percuma. Pendek untuk Perisian Penyiar Terbuka, helah utama di sini adalah bahawa ini adalah produk sumber terbuka. Ini bermakna tidak ada iklan dan kemas kini terus datang, menjadikannya lebih kuat dengan setiap lelaran. Ia tersedia untuk sistem operasi Windows, macOS, dan Linux.

FlashBack Express

Dengan FlashBack Express anda mendapat versi perisian berbayar percuma. Lebih mudah daripada OBS, ia sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang tidak pernah menggunakan perisian tersebut. Apa yang hebat dari versi percuma adalah bahawa ia tidak mempunyai had masa untuk rakaman anda dan tidak ada tanda air yang muncul di video anda.

Perakam Skrin Dalam Talian Percuma Apowersoft

Tidak seperti OBS Studio dan FlashBack Express, perakam Apowersoft bukan perisian yang berdiri sendiri. Sebaliknya, anda menjalankannya terus dari penyemak imbas web di komputer anda. Mungkin tidak sesuai untuk merakam rakaman permainan apa pun, tetapi sangat sesuai untuk yang lain. Sama ada anda ingin merakam persembahan atau sembang video, aplikasi web ini sangat sesuai dengan apa yang dilakukannya.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya juga merakam kesan bunyi dari komputer semasa rakaman suara saya merakam?

Dalam kebanyakan perisian rakaman skrin, menangkap audio komputer ditetapkan secara lalai. Berkat ini, anda tidak perlu memilih pilihan untuk membolehkan rakaman audio juga.

Sekiranya anda tidak mahu memasukkan audio komputer dalam rakaman anda, terdapat dua cara untuk melakukannya. Bergantung pada perisian yang anda gunakan, mungkin ada pilihan untuk menonaktifkan suara komputer semasa merakam. Hasil akhirnya akan menjadi video yang sunyi. Sekiranya perisian tidak memberikan pilihan tersebut, anda harus mengedit audio dari video anda.

Bagaimana saya juga dapat merakam suar suara dan memadankannya dengan screencast saya?

Untuk dapat merakam suara anda melalui video, anda perlu menyambungkan mikrofon ke komputer anda. Sekiranya anda merakam di komputer riba, kemungkinan ia sudah mempunyai mikrofon bersepadu. Apabila anda mula merakam dengan rekod Windows bawaan, cukup tekan butang Nyahaktifkan mikrofon pada widget kecil. Ini akan merakam apa sahaja yang anda katakan pada mikrofon anda sehingga anda berhenti merakam. Sudah tentu, jika anda memerlukan, anda boleh mematikan dan mematikan input mikrofon pada bila-bila masa semasa merakam. Ini tidak akan mempengaruhi rakaman itu sendiri secara visual.

Bagaimana saya menyasarkan monitor tertentu untuk rakaman?

Sekiranya anda menyambungkan banyak monitor ke komputer anda, anda juga boleh memilih dari mana anda akan merakam. Bergantung pada aplikasi yang anda gunakan, prosesnya mungkin sedikit berbeza. Pada dasarnya, anda harus pergi ke senarai sumber video yang dikenali oleh perisian anda dan memilih monitor tertentu yang anda mahukan.

Sekiranya perisian tidak mengenali monitor kedua anda secara lalai, anda mungkin perlu menambahkannya. Anda melakukannya dengan menambahkan sumber baru ke perisian rakaman anda dan menetapkan monitor yang ingin anda tangkap ke sumber tersebut.

Bolehkah saya merakam lebih dari satu monitor sekaligus?

Ya awak boleh. Sekali lagi, bergantung pada perisian yang anda gunakan, cara anda melakukannya boleh jadi automatik atau manual. Sekiranya prosesnya automatik, anda hanya perlu memilih monitor mana yang ingin anda gunakan untuk menangkap.

Untuk penyediaan manual, anda mungkin harus menentukan kanvas rakaman yang ingin anda gunakan. Sebagai contoh, jika anda ingin menangkap dua monitor Full HD bersebelahan, kanvasnya hendaklah berukuran dua kali ganda dari lebarnya. Dalam kes ini, resolusi monitor tunggal adalah 1920 × 1080 piksel. Oleh itu, ukuran rakaman harus dua kali lebar 1920, iaitu 3840 × 1080 piksel.

Mengakhiri

Sekarang setelah anda mengetahui cara merakam screencast di Windows 10, anda boleh menyerahkan tugas ini ke perekam terbina dalam atau aplikasi khusus. Sama ada anda ingin menangkap permainan permainan kegemaran anda atau merakam panggilan video dengan rakan anda, melakukannya akan menjadi mudah sekarang.

Adakah anda berjaya merakam screencast di komputer anda? Adakah anda menggunakan perakam Windows bawaan atau salah satu aplikasi yang disebutkan? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.