PC & Mudah Alih

Cara Menjalankan Perisian Windows Pada Mac

Tidak diragukan lagi bahawa macOS mempunyai ekosistem yang hebat dan berkembang maju. Seringkali komputer riba yang sempurna untuk jurugambar, editor video, pengaturcara, pentadbir, dan banyak bidang lain. Malangnya, hanya ada beberapa perisian yang hanya tersedia di Windows yang akan menjadikan kehidupan beberapa orang di Mac menjadi lebih mudah. Kadang-kadang anda perlu membuka lembaran Excel dan menuliskan beberapa nombor, atau ada masa lain di mana Microsoft Word telah untuk digunakan untuk projek. Cukup untuk mengatakan, ada program yang eksklusif untuk Windows yang perlu dicemburui oleh banyak pengguna Mac.

Cara Menjalankan Perisian Windows Pada Mac

Berita baiknya ialah terdapat banyak cara untuk menjadikan perisian Windows berfungsi di macOS. Inilah caranya untuk mendapatkan program tersebut yang menjalankan Mac anda dalam masa yang singkat.

Menjalankan Windows pada Mac Menggunakan Boot Camp

Apple menyedari bahawa ada beberapa sebab mengapa orang harus menggunakan Windows, dan tidak ada jalan keluarnya. Oleh itu, mereka telah menghasilkan penyelesaian yang cukup rapi bagi mereka yang memerlukan akses ke jenis perisian: Boot Camp. Boot Camp adalah cara anda boleh memasang Windows di samping macOS. Proses ini dipanggil dual-boot. Anda hanya dapat menggunakan satu sistem operasi pada satu waktu, tetapi anda dapat memilih dan memilih sistem operasi mana yang perlu anda gunakan berdasarkan keperluan anda.

Mungkin anda seorang pemain permainan, tetapi bergantung pada aplikasi eksklusif Apple untuk pekerjaan seharian anda dalam penyuntingan video. Sebagai pemain permainan, anda tahu betapa mengerikannya macOS untuk permainan. Dengan dual-boot, anda boleh melakukan penyuntingan video anda pada siang hari, mematikan Mac anda pada akhir hari, dan kemudian boot ke Windows untuk permainan petang atau larut malam. Itu hanya satu contoh bagaimana ini boleh berfungsi.

Sudah tentu, dual-boot bukan untuk semua orang. Kadang kala anda mungkin perlu menjalankan aplikasi macOS di samping aplikasi Windows. Malangnya, anda tidak dapat melakukan ini secara asli dengan macOS, atau melalui dual-boot. Seperti yang kami katakan, dual-boot hanya membolehkan anda bekerja dengan satu sistem operasi pada satu masa, jadi untuk sesuatu seperti menjalankan aplikasi bersama-sama, anda perlu menggunakan mesin maya.

Menggunakan Mesin Maya untuk Menjalankan Windows pada Mac

Perisian mesin maya adalah sesuatu yang boleh anda pasang di macOS, yang membolehkan anda menjalankan sistem operasi "maya" - bahagian maya tidak semestinya penting di sini: yang perlu anda ketahui ialah mesin maya membolehkan anda menjalankan sistem operasi lain di tetingkap lain di macOS. Anda boleh memilih untuk menjalankan pelbagai versi Windows, pengedaran Linux, dan anda juga boleh menggunakan macOS untuk menggunakannya.

Sebelum kita bermula, perlu diperhatikan bahawa mesin maya dapat mengambil sejumlah besar sumber sistem komputer anda. Anda perlu memperuntukkan ruang cakera dan memori ke mesin maya ini. Sejauh memori berjalan, anda harus memperuntukkan sekurang-kurangnya 4-6GB ke mesin maya, dengan yang terakhir adalah yang paling disukai. Apa-apa yang lebih rendah, dan mesin maya anda akan berjalan pada perayapan, selalunya memerlukan beberapa minit untuk bertindak balas. Dengan ini, sistem utama anda harus mempunyai sekitar 16GB RAM atau memori untuk prestasi yang optimum. Anda boleh menggunakan mesin maya dengan lebih sedikit, tetapi sekali lagi, anda akan mendapat prestasi hebat.

Kami mengesyorkan menggunakan VirtualBox untuk Mac. Ini adalah perisian perisian maya percuma yang boleh anda muat turun dari Oracle. Anda boleh memuat turunnya secara percuma di sini.

Setelah dimuat turun, jalankan pemasang. Lancarkan program, dan anda akan melihat sesuatu seperti ini.

  1. Untuk membuat mesin maya Windows 10, tekan Baru butang berhampiran bahagian atas skrin. Butang VirtualBox Baru
  2. Dalam pop timbul, beri nama Mesin Maya anda. Anda boleh memanggilnya apa sahaja yang anda mahukan. Di bawah Jenis turun ke bawah, pilih Microsoft Windows. Dan kemudian, di bawah Versi turun ke bawah, pilih Windows 10 (64-bit). Menu pembuatan VirtualBox
  3. Seterusnya, kita perlu memperuntukkan RAM ke mesin maya kita, tetapkannya menjadi 4096 MB (4 GB) dan tekan Seterusnya. VirtualBox akan mengesyorkan 2GB, tetapi anda akan mengalami prestasi yang mengerikan ketika itu. Windows 10 semestinya berjalan lancar pada 4GB, tetapi jika anda mahukan kelajuan dan prestasi yang pantas, di mana sahaja antara 6- dan 8GB adalah optimum. Menu pembuatan VirtualBox 2
  4. Sekarang, di dalam skrin untuk membuat cakera keras maya kami, pilih pilihan yang mengatakan Buat cakera keras maya sekarang. Menu pembuatan VirtualBox 3
  5. Sekarang, pilih jenis fail cakera keras, pilihan lalai VDI (Imej Cakera Maya) akan berfungsi untuk kebanyakan orang. Menu jenis fail Kotak Maya
  6. Kemudian, pilih jenis storan dan klik Seterusnya. Kami mengesyorkan memilih Memperbaiki ukuran pilihan, kerana ia akan menjalankan mesin maya dengan lebih pantas, tetapi Diperuntukkan secara Dinamik juga akan berfungsi sekiranya anda terhad pada ruang cakera. Menu pembuatan VirtualBox 4
  7. Seterusnya, kita perlu memilih lokasi simpan serta saiz cakera dan kemudian klik Buat. Kami mengesyorkan memberi ruang sekurang-kurangnya 40GB - Microsoft mengesyorkan 20GB untuk Windows 10 64-bit, tetapi anda selalu memerlukan lebih daripada spesifikasi minimum yang disarankan untuk aplikasi dan fail tambahan. Menu pembuatan VirtualBox 5
  8. Tahniah, anda telah mencipta mesin maya! Sekarang yang perlu anda lakukan ialah memasang Windows di atasnya. Anda perlu membuat imej ISO untuk Windows 10, dan kemudian di bawah Sistem pilihan di VirtualBox, anda perlu menukar Boot Order menjadi Optical terlebih dahulu. Pilih Optik, dan kemudian pastikan ia berada di atas Cakera Keras. Tekan okey. Tetapan VirtualBox

Sekarang, anda sudah bersedia untuk memulakan Mesin Maya anda! Pilih di Virtual Box dan tekan Mulakan butang dengan anak panah hijau. Mesin Maya anda akan melancarkan dan membawa anda melalui langkah-langkah memasang Windows 10, dan setelah selesai, anda dapat memasang program Windows 10 anda seperti biasa.

Menggunakan Desktop Jauh untuk Mengendalikan Windows pada Mac

Cara terakhir untuk menggunakan program Windows di Mac adalah melalui desktop jauh. Ia lebih kurang melibatkan diri daripada membuat Mesin Maya, tetapi memerlukan anda mempunyai mesin Windows ganti, sama ada di tempat kerja atau di rumah.

Anda perlu menggunakan perisian desktop jauh pada Mac dan PC anda. Anda boleh menggunakan sesuatu seperti TeamViewer, walaupun biasanya memerlukan lesen dan juga seseorang untuk memberi anda kod PIN untuk mengakses PC anda. Anda boleh mengikuti langkah-langkah di sini untuk mengatur semua itu, walaupun pastikan untuk memasang perisian pada Mac dan bukannya telefon anda.

Perlu diingat bahawa, jika anda ingin memutuskan perisian desktop jarak jauh mana yang akan digunakan, GoToMyPC mungkin yang terbaik di sini. Ia direka untuk penggunaan peribadi, jadi anda tidak memerlukan kod PIN untuk mengaksesnya. Anda akan dikenakan biaya sekitar $ 20 sebulan, bergantung pada jenis penggunaan anda, walaupun penggunaan korporat lebih mahal. Mulakan dengan GoToMyPC di sini.

Keputusan

Seperti yang anda lihat, menggunakan aplikasi Windows semasa berada di macOS adalah tugas yang rumit, panjang dan sukar. Sekiranya anda mencari kecekapan dan masa, cara terbaik adalah menggunakan Windows 10 dual boot dengan Boot Camp atau menyediakan PC Windows 10 sekunder untuk digunakan.

Bagaimana anda menggunakan aplikasi Windows semasa berada di macOS? Pastikan untuk memberitahu kami di bahagian komen di bawah!