PC & Mudah Alih

Cara Menggunakan Unfold

Unfold adalah aplikasi yang direka untuk menambahkan Cerita Instagram anda dan menambahkan lebih banyak watak kepadanya. Ini adalah aplikasi yang kemas yang membantu anda menambahkan lebih banyak lagi reka bentuk ke Stories anda dengan menggunakan beberapa templatnya yang telah diformat sebelumnya untuk membantu meningkatkan permainan Stories anda.

Cara Menggunakan Unfold

Kekuatan Unfold terletak pada kesederhanaannya. Ini menyediakan sekumpulan templat untuk Cerita anda yang dapat membuatnya menonjol. Anda menambahkan gambar atau video anda ke templat itu dan memuat naik Cerita anda seperti biasa. Anda masih menggunakan semua alat penciptaan yang sama dengan yang anda miliki di Instagram tetapi kemudian anda juga mempunyai alat lain untuk digunakan.

Walaupun anda belum mengenalinya, anda akan melihat banyak templat Unfold di Instagram kerana ia digunakan di mana sahaja. Dari syarikat dan jenama dengan Kisah yang disusun dengan teliti hingga individu yang ingin meningkatkan permainan mereka, mereka benar-benar berada di mana-mana di Instagram kerana sangat bagus.

Menggunakan Buka

Unfold tersedia untuk Android dan iPhone dan percuma tetapi mengandungi pembelian dalam aplikasi. Pembelian tersebut adalah set templat yang boleh anda gunakan di Cerita anda. Terdapat banyak yang disertakan secara percuma tetapi beberapa yang lebih baik adalah premium dan berharga antara $ 0.99 hingga $ 1.99 setiap satu.

 1. Muat turun dan pasang Unfold dari kedai aplikasi tempatan anda.

 2. Buka aplikasinya dan pilih ‘+’ untuk memulakan Kisah baru.

 3. Namakan Kisah anda di skrin pertama dan pilih Buat.

 4. Pilih ‘+’ di halaman seterusnya untuk menambahkan halaman ke cerita anda.

 5. Pilih templat Unfold dari bahagian bawah skrin.

 6. Masukkan gambar ke tengah templat baru.

 7. Ketuk ikon pensil untuk memasukkan teks atau ketik dua kali teks placeholder yang sudah ada untuk diubah suai.

 8. Pilih ikon muat turun di kanan atas untuk menyimpan Kisah anda.

 9. Buka Instagram, buat Cerita dan pilih ciptaan Unfold anda.

 10. Edit lebih lanjut atau hantar.

Itulah cara membuat cerita asas menggunakan tetapan lalai. Seperti yang anda harapkan, anda mempunyai pelbagai pilihan penyuntingan dari dalam halaman penciptaan untuk menjadikan Cerita anda menjadi milik anda.

Saya suka bahawa ia tidak mahu semua butiran log masuk Instagram anda atau akses ke semua perkara di telefon anda. Ciri menyimpan Cerita dan membiarkan anda membuka di Instagram dan menyiarkan sendiri adalah ciri yang sangat baik dan sesuatu yang akan mendorong orang untuk menggunakannya lebih banyak.

Walaupun saya mengupas beberapa pilihan penyuntingan di atas, banyak yang perlu anda lakukan semasa membuat Cerita di Buka.

 • Pilih gambar perpustakaan di Langkah 6 dengan memilih Galeri dari bawah atau ambil gambar.

 • Tambahkan halaman tambahan ke Kisah anda dengan memilih ikon ‘+’ di bahagian bawah halaman.

 • Tukar fon dan ukuran dari dalam tetingkap teks di tab Edit Teks.

 • Tambahkan kesan teks seperti warna terbalik, tebal, miring dan sebagainya dari dalam tab Edit Teks yang sama.

 • Pilih ikon pensil di kanan bawah skrin utama untuk mengakses warna templat. Pilih ikon titisan hujan untuk warna.

 • Pilih pensil dan ikon T untuk menukar pilihan teks. Anda boleh menambahkan lebih banyak teks atau mengakses pilihan Edit Teks dan ubah mengikut keperluan anda.

 • Susun semula beberapa halaman dengan memilih ikon bintang dan ikon belakang yang muncul di tengah-tengah sebelah kiri.

Buka templat

Terdapat 25-30 templat percuma dan mungkin 100+ templat berbayar untuk Unfold. Apabila anda membuat Cerita dan memilih templat, anda akan melihat gelangsar di bahagian paling bawah halaman. Di sinilah anda memilih templat anda. Semuanya akan dapat dipilih tetapi jika anda memilih yang belum anda beli, anda akan melihat pemberitahuan yang memberitahu anda bahawa anda tidak memilikinya. Aplikasi ini kemudian memberi anda harga dan pilihan untuk membeli.

Membeli templat menjadikannya segera tersedia selagi anda mempunyai kaedah pembayaran yang terpasang di telefon anda dan dapat diakses oleh Unfold. Seperti disebutkan, harga bervariasi antara $ 0,99 dan $ 1,99 per set templat dan anda akan menerima antara 5-10 templat setiap set.

Untuk sekali, templat percuma yang terdapat dalam aplikasi sebenarnya cukup bagus. Masing-masing dari mereka layak digunakan dan dilengkapi dengan pelbagai pilihan susun atur dan warna. Yang premium memang meningkatkan kedudukan dari segi kualiti tetapi yang percuma cukup untuk membuat anda sibuk semasa anda menilai sama ada anda terus menggunakan aplikasi dan melabur di dalamnya. Oleh kerana jenama besar menggunakan Unfold dengan kerap, banyak pengguna individu mengikutinya.

Unfold adalah aplikasi yang sangat baik yang menambahkan lapisan lain yang menarik untuk Instagram Stories. Akan tiba masanya kita telah melihat setiap templat dan setiap warna tetapi sehingga saat itu, aplikasi ini layak digunakan.