PC & Mudah Alih

Ulasan HP Compaq Mini 700

Ulasan HP Compaq Mini 700

Gambar 1 dari 2

it_photo_6489

it_photo_6488
£ 279 Harga semasa dikaji

Netbook pertama HP, 2133 Mini-Catatan, adalah kekecewaan yang kejam. Casisnya yang cantik, layar yang hebat dan papan kekunci yang rapi dikecewakan oleh kombinasi yang salah dari pemproses VIA C7M yang lambat dan penggunaan Windows Vista dan Linux Enterprise SUSE.

Oleh itu, terdapat beberapa kepuasan bahawa HP Compaq Mini 700 menangani kedua-dua aduan tersebut dari awal. Pemproses VIA digantikan oleh Intel Atom dan bekerjasama dengan OS Microsoft yang lebih mesra netbook, XP Home.

Dapatkan Mini 700 dan terdapat gema yang tidak dapat disangkal dari penampilan baik pendahulunya. Selesai dalam warna hitam pekat, ia mempunyai sosok langsing tetapi terbentuk dengan sempurna yang boleh dibunuh oleh netbook saingan.

Tudung berkilat berbeza dengan dalaman matte, dan engsel krom berlipat lebar kelihatan cantik dan berfungsi untuk menempatkan pembesar suara Mini 700. Segala-galanya dari butang kuasa hingga paparan tepi-ke-tepi yang berkilat menunjukkan perhatian terhadap perincian yang paling banyak dihindari, jika tidak semua pertandingan.

Angka halus itu dipadankan dengan berat 1.15kg dan dimensi kecil hanya 261 x 167 x 25mm. Semuanya kelihatan dan terasa sangat mengagumkan, sehingga anda menyedari bahawa ini semua berlaku dengan mengorbankan sesuatu yang penting: hayat bateri.

Hasil daripada bateri kecil di bahagian bawah Mini 700, ujian penggunaan cahaya kami mendapati HP berjalan kosong setelah hanya 3 jam 18 minit. Diakui, beberapa saguhati muncul dalam skor penggunaan 2 jam 27 minit, yang menunjukkan bahawa anda akan mendapat sekitar 3 jam hidup dari Compaq apa sahaja yang anda lakukan dengannya.

Plus, HP mengesahkan bahawa bateri enam sel akan tersedia sebagai tambahan pilihan, tetapi pada masa penulisan tidak dapat memberikan anggaran harga.

Lihat spesifikasi HP Compaq dan, walaupun sebahagian besarnya adalah peningkatan daripada Mini Note 2133, tidak banyak yang dapat digembirakan. Intel Atom N270 dan satu gigabyte RAM menyamping di samping cakera keras 60GB yang kemas, dan grafik GMA 950 Intel melengkapkan pakej. Prestasi, seperti yang anda jangkakan, setara dengan persaingan berkuasa Atom yang selebihnya, meningkat 0.40 dalam penanda aras kami.

Sambungan tanpa wayar adalah setara untuk kursus ini, dengan 802.11bg dan Bluetooth 2.1 dilengkapi dengan soket Ethernet 10/100 untuk saat anda berada dalam jangkauan rangkaian berwayar.

Satu perkara yang ingin kita lihat di bahagian belakang adalah pad jejak 2133, tetapi malangnya ia kembali muncul. Dengan profil dan butang jongkok yang lebar dan beralih ke kedua-dua belah pihak, tidak begitu selesa untuk digunakan. Kami mendapati tapak tangan kami menekan butang secara tidak sengaja semasa menaip, tetapi syukurlah HP melepaskan kesabaran kami yang sudah semakin menipis dengan meletakkan butang di atas untuk menghidupkan dan mematikannya seperti yang diperlukan.

Papan kekunci membuat perubahan. Kekunci persegi yang lebar mempunyai tindakan positif dan rasa selesa di bawah jari, dan susun aturnya sangat baik. Kekunci Enter bersaiz masuk akal, kekunci Shift kanan lebar penuh dan tiada pilihan susun atur pelik - Samsung NC20, perhatikan - semuanya digabungkan untuk menjadikan Mini 700 sebagai papan kekunci netbook terbaik yang kami temui.

Lebih mengejutkan apabila HP bermain-main dengan kelebihan lain 2133 yang diadakan sepanjang pertandingan. Sebagai ganti paparan 1,280 x 768 piksel resolusi tinggi netbook itu, Mini 700 memilih alternatif 10.2 dalam 1.024 x 600.

Mungkin itulah yang diselesaikan oleh banyak netbook lain, tetapi berdasarkan percubaan masa lalu yang kami harapkan lebih baik. Kualiti gambar tidak ada yang boleh ditulis di rumah sama ada: pembiakan warna yang diredam dan kontras yang buruk menjadikan gambar kelihatan bersih, walaupun selesai berkilau. Walau bagaimanapun, tidak ada tanda-tanda kekasaran yang anda dapat dengan skrin paling murah.

Jaminan

Jaminan 1jam kumpulkan dan pulangkan

Spesifikasi fizikal

Dimensi 261 x 167 x 25mm (WDH)
Berat 1.150kg
Berat perjalanan 1.5kg

Pemproses dan ingatan

Pemproses Intel Atom N270
Kapasiti RAM 1.00GB
Jenis memori DDR2

Skrin dan video

Saiz skrin 10.2in
Skrin resolusi melintang 1,024
Skrin resolusi menegak 600
Resolusi 1024 x 600
Chipset grafik Intel GMA 950
Keluaran VGA (D-SUB) 0
Keluaran HDMI 0
Keluaran S-Video 0
Keluaran DVI-I 0
Keluaran DVI-D 0
Keluaran DisplayPort 0

Pemacu

Kapasiti 60GB
Teknologi cakera optik N / A
Pemacu optik N / A
Harga bateri ganti termasuk PPN £0

Rangkaian

Kelajuan penyesuai berwayar 100Mbit / saat
Sokongan 802.11a tidak
Sokongan 802.11b iya
802.11g sokongan iya
802.11 sokongan-n rancangan tidak
Penyesuai 3G bersepadu tidak

Ciri-ciri lain

Slot ExpressCard34 0
Slot ExpressCard54 0
Slot Kad PC 0
Port USB (hilir) 2
Port tetikus PS / 2 tidak
Port bersiri 9-pin 0
Pelabuhan selari 0
Port output audio S / PDIF optik 0
Port audio S / PDIF elektrik 0
Bicu audio 3.5mm 1
Pembaca kad SD iya
Pembaca Memory Stick tidak
Pembaca MMC (kad multimedia) iya
Pembaca Media Pintar tidak
Pembaca Flash padat tidak
pembaca kad xD tidak
Jenis peranti penunjuk Pad sentuh
Lokasi pembesar suara Di atas papan kekunci
Mikrofon bersepadu? iya
Kamera web bersepadu? iya
Peringkat megapiksel kamera 0.3MP
TPM tidak
Pembaca cap jari tidak
Pembaca kad pintar tidak

Ujian bateri dan prestasi

Hayat bateri, penggunaan ringan 198
Hayat bateri, penggunaan berat 147
Skor penanda aras aplikasi keseluruhan 0.40
Skor penanda aras aplikasi pejabat 0.52
Skor penanda aras aplikasi grafik 2D 0.31
Skor penanda aras aplikasi pengekodan 0.37
Skor penanda aras aplikasi pelbagai tugas 0.40
Tetapan rendah prestasi 3D (crysis) Gagal
Tetapan prestasi 3D N / A

Sistem operasi dan perisian

Sistem operasi Laman Utama Windows XP
Keluarga OS Windows XP