PC & Mudah Alih

Cara Mengubah Nisbah Aspek di iMovie

Salah satu aplikasi terbaik yang boleh anda gunakan untuk mengubah nisbah aspek fail video ialah iMovie, aplikasi penyuntingan video yang direka untuk peranti macOS dan iOS. Sebaik sahaja anda menggunakan iMovie untuk menukar nisbah aspek video, anda boleh memuat naiknya ke pelbagai platform media sosial. Ini penting kerana jika anda tidak mengubah nisbah aspek video, platform tempat anda menyiarkan video mungkin secara automatik memotong atau meregangkannya secara tidak betul.

Cara Mengubah Nisbah Aspek di iMovie

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengubah nisbah aspek menggunakan iMovie pada peranti yang berbeza. Kami juga akan melihat nisbah aspek mana yang paling sesuai untuk platform media sosial tertentu.

Sebagai contoh, TikTok memerlukan video dengan nisbah aspek 9:16, dan untuk YouTube, 16: 9. Sebenarnya, nisbah aspek standard untuk video sebenarnya adalah 16: 9, juga dikenali sebagai nisbah aspek skrin lebar. Sebilangan besar kandungan video yang anda lihat di TV, serta komputer dan peranti mudah alih, dipaparkan dalam nisbah aspek ini.

Nisbah aspek bergantung pada tetapan lalai peranti rakaman anda, sama ada telefon, tablet, kamera komputer riba atau kamera digital anda. Walaupun beberapa peranti mudah alih memberi anda pilihan untuk mengubah nisbah aspek sebelum mengambil gambar, anda juga dapat menggunakan aplikasi penyuntingan video untuk mengubahnya sesudahnya.

Walaupun aplikasi media sosial mengenakan batasan tertentu dari segi dimensi, aplikasi tersebut membolehkan anda memuat naik kandungan anda tanpa mengubah ukurannya. Namun, bukan sahaja secara automatik memotong video anda di semua tempat yang salah, tetapi juga dapat menurunkan kualiti video. Melewatkan langkah ini juga menyebabkan platform meregangkan video anda agar sesuai dengan keseluruhan skrin, sehingga memutarbelitkannya.

Itulah sebabnya untuk mengawal produk akhir, lebih baik menukar nisbah aspek video sebelum dimuat naik. Walaupun terdapat pelbagai program dan aplikasi yang dapat Anda gunakan untuk mengedit video, pengguna iPhone, Mac, atau iPad akan menemui perisian terbaik untuk digunakan adalah iMovie.

Cara Mengubah Nisbah Aspek di iMovie pada iPhone

Kerana skrinnya yang kecil, penggunaan iMovie pada iPhone anda mungkin lebih mencabar daripada pada peranti lain. Walaupun demikian, proses menyesuaikan nisbah aspek video anda di iMovie pada iPhone anda hanya memerlukan beberapa langkah.

Sekiranya aplikasi belum dipasang pada iPhone, anda boleh memuat turunnya dari App Store.

Satu-satunya masalah dengan menggunakan iMovie untuk mengubah nisbah aspek video adalah bahawa tidak ada pilihan yang disarankan secara automatik untuk anda pilih. Sebagai gantinya, anda harus mengubah nisbah aspek secara manual dengan memotong video.

Untuk menukar nisbah aspek video di iMovie pada iPhone anda, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka iMovie pada iPhone anda.

 2. Pergi ke pilihan "+ Buat Projek" di laman utama anda.

 3. Pilih "Filem" dari tetingkap "Projek Baru".

 4. Import fail video dari peranti anda.

 5. Ketik video anda pada garis masa.
 6. Arahkan ke kaca pembesar di sudut kanan atas skrin anda.
 7. Zum video anda dengan mencubit garis masa. Untuk menjadikan dimensi video lebih kecil, picit ke arah tengah skrin. Untuk memperbesar video, seret jari anda ke tepi luar skrin anda.
 8. Setelah selesai, pilih "Selesai" di sudut kiri atas skrin anda.

 9. Teruskan ke butang "Kongsi".

 10. Pilih "Simpan Video."

Video akan disimpan dalam gulungan kamera iPhone anda. Anda boleh berkongsi video ke iCloud Drive, Mail, dan Messages terus dari aplikasi. Anda juga boleh menggunakan ciri AirDrop untuk membaginya dengan peranti lain.

Mengenai nisbah aspek yang anda pilih, ia bergantung pada platform tempat anda merancang untuk berkongsi video. Mungkin sukar untuk memotong video dengan tepat dengan jari anda, dan anda mungkin perlu kembali ke aplikasi untuk menyesuaikan dimensi sekali lagi. Itulah sebabnya mungkin lebih mudah untuk membuat perubahan pada Mac dan berfungsi pada skrin yang lebih besar.

Cara Mengubah Nisbah Aspek di iMovie pada Mac

Sekiranya anda tidak mempunyai iMovie di Mac anda, anda boleh memuat turunnya di sini. Untuk mengubah nisbah aspek video di iMovie pada Mac anda, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka program iMovie pada Mac anda.

 2. Klik pada butang “+” di sudut kiri atas skrin anda.

 3. Pilih "Filem" dari menu lungsur turun.

 4. Muat naik video dari Mac anda.

  Catatan: Anda juga boleh menyeret dan melepaskan klip video dari penyemak imbas terus ke garis masa iMovie.

 5. Klik pada ikon "Pangkas" di bar alat atas.

 6. Seret tepi tetingkap yang dipangkas ke seluruh video anda.

 7. Setelah selesai, klik pada ikon centang biru di sudut kanan atas video anda.
 8. Pilih ikon "Kongsi" di sudut kanan atas.

 9. Simpan video ke peranti anda.

Aplikasi iMovie hanya membolehkan anda memilih antara nisbah aspek skrin lebar 16: 9 untuk video HD dan nisbah aspek 4: 3 standard untuk video SD. Untuk menyesuaikan bahagian video anda yang akan berada dalam bingkai, klik di pinggirnya dan gerakkan ke seberang skrin.

Cara lain untuk memilih nisbah aspek video adalah dengan memuat naik video anda, dan kemudian mengklik tab "Fail" di bahagian atas skrin anda. Dari sana, pergi ke "Project Properties." Anda dapat memilih antara nisbah aspek skrin lebar dan standard.

Walau bagaimanapun, kaedah ini mungkin tidak berfungsi untuk semua versi iMovie, tetapi perlu dicuba.

Cara Mengubah Nisbah Aspek di iMovie pada iPad

Proses mengubah nisbah aspek video di iMovie di iPad anda serupa dengan cara anda melakukannya di iPhone anda. Oleh kerana anda menggunakan skrin yang lebih besar, mungkin lebih mudah. Anda boleh memuat turun aplikasi dari App Store dan mula mengedit dengan segera. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Lancarkan iMovie pada iPad anda.
 2. Pilih pilihan "+ Buat Projek".
 3. Ketuk butang "Filem" di tetingkap baru.
 4. Muat naik video dari gulungan kamera iPad anda.
 5. Ketik garis masa video.
 6. Pilih ikon kaca pembesar di sudut kanan atas skrin anda.
 7. Cubit video untuk diperbesar. Untuk memperkecil, gunakan jari anda untuk menyeret bingkai video ke tepi luar skrin.
 8. Pilih "Selesai."
 9. Pergi ke butang "Kongsi" untuk menyimpan video anda.

Itu sahaja yang ada. Anda akan menemui video yang diedit dalam gulungan kamera iPad anda.

Bagaimana Mengubah Nisbah Aspek di iMovie untuk IGTV?

Sekiranya anda ingin membuat video IGTV Instagram, ia mesti mempunyai dimensi 1080 x 1920 piksel atau nisbah aspek 9:16. Ini adalah nisbah aspek yang sama yang diperlukan untuk cerita Instagram dan video TikTok. Ini pada dasarnya bertujuan untuk menutup seluruh skrin telefon pintar anda.

Sebelum menyiarkan IGTV, anda akan mendapat pratonton. Video pratonton ini mempunyai nisbah aspek 4: 5, jadi jangan bingung apabila anda melihatnya. Dimensi akan disesuaikan sebaik sahaja anda menyiarkannya di Instagram.

Sekiranya anda ingin menggunakan iMovie untuk mengubah nisbah aspek video anda, anda harus memilih nisbah aspek 16: 9. Oleh kerana kebalikan dari 9:16, praktik biasa adalah menggunakan nisbah aspek sebaliknya untuk memuat naik video secara mendatar. Penonton mungkin perlu memutar telefon mereka untuk melihat video dengan lebih jelas, tetapi kualitinya akan sepadan.

Anda boleh menggunakan aplikasi iMovie di Mac anda untuk membuat video IGTV, dan kemudian menghantarnya ke iPhone anda. Begini caranya:

 1. Buka iMovie pada Mac anda.

 2. Klik pada ikon "+" di sudut kiri atas skrin anda.

 3. Pilih "Filem."

 4. Muat naik video IGTV anda ke iMovie.

 5. Klik pada tab "File" di menu atas.

 6. Pilih "Project Properties" dari menu drop-down.

 7. Pilih nisbah aspek skrin lebar.

 8. Pilih butang kongsi di sudut kanan atas skrin anda.

 9. Hantar video ke iPhone anda.

Anda boleh menggunakan iCloud untuk memindahkan video atau menghantarnya dengan ciri AirDrop. Setelah video tersebut berada di telefon anda, anda boleh memuat naiknya ke Instagram dengan segera. IGTV secara automatik akan menyesuaikan video agar sesuai dengan skrin telefon anda.

Kaedah ini jauh lebih baik daripada memutar video, yang menjadikannya lebih kecil dan sukar dilihat.

Ubah Dimensi Video Anda dengan Kesukaan Anda

Walaupun tidak wajib, mengubah nisbah aspek video anda akan sesuai dengan mana-mana peranti atau aplikasi yang anda gunakan untuk memuat naiknya. Walaupun iMovie tidak menawarkan pilihan nisbah aspek tertentu, anda boleh menggunakannya untuk mengubah dimensi secara manual. Melakukan ini akan membolehkan anda memotong video dengan cara yang anda mahukan.

Adakah anda pernah menukar nisbah aspek video dengan iMovie? Adakah anda menggunakan kaedah yang sama seperti yang dinyatakan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.