PC & Mudah Alih

Lancarkan Chrome Secara Langsung dalam Mode Penyamaran dengan Pintasan Tersuai

Google Chrome telah lama menyokong ciri penyemakan imbas peribadi yang dipanggil Mod Inkognito. Semasa melayari dalam Mode Penyamaran, Chrome menyekat fungsi penjejakan tempatan tertentu untuk mengelakkan pengguna komputer lain yang sama belajar tentang laman web yang dikunjungi semasa sesi. Ini termasuk menghapus sebarang kuki yang dimuat semasa sesi Mode Inkognito, menonaktifkan sambungan pihak ketiga, dan mematikan sementara fungsi sejarah laman web Chrome.

Lancarkan Chrome Secara Langsung dalam Mode Penyamaran dengan Pintasan Tersuai

Berkaitan: Pengguna iPhone dan iPad dapat menyekat penjejakan penyemak imbas tempatan dengan mengaktifkan mod Penyemak Imbas Peribadi di iOS.

Mod Inkognito berguna untuk menyembunyikan aktiviti penyemakan imbas pengguna dari pengguna tempatan lain dari komputer yang sama, seperti ketika membeli hadiah ulang tahun rahsia, menjalankan perniagaan peribadi di komputer rakan, atau melihat kandungan dewasa. Walau bagaimanapun, Mod Inkognito tidak boleh dikelirukan dengan penyemak imbas atau keselamatan dalam talian. Laman web yang dikunjungi pengguna semasa berada dalam Mode Penyamaran masih dapat mengenal pasti pengguna melalui alamat IP, dan banyak bentuk virus dan perisian hasad dalam talian masih akan menjangkiti komputer jika dimuat turun atau dijalankan.

Oleh itu, banyak pengguna mendapat nilai dalam Mode Penyamaran Chrome, dan sering mengakses ciri tersebut. Namun, untuk melakukannya, pengguna mesti melancarkan penyemak imbas terlebih dahulu dan kemudian mulakan sesi Mod Inkognito baru dengan melalui menu Chrome atau pintasan papan kekunci (Control-Shift-N untuk Windows dan Linux, Perintah-Shift-N untuk OS X).

Sekiranya anda sering memasuki Mod Inkognito Chrome, anda dapat menyimpan satu langkah dengan membuat pintasan Chrome khusus yang melancarkan penyemak imbas dengan Mod Inkognito yang sudah diaktifkan.

Dalam semua versi Windows yang disokong, ini dapat dilakukan dengan mudah dengan penambahan pilihan baris perintah ke jalan pintas Chrome. Dalam contoh kami, Chrome dipasang di lokasi lalai pada PC yang menjalankan Windows 8.1. Cukup ganti jalan fail yang betul jika anda memasang Chrome di tempat lain.

Untuk menambahkan pilihan baris perintah ke Chrome, kita perlu menggunakan jalan pintas. Sebilangan besar pengguna mungkin sudah mempunyai jalan pintas Chrome di desktop atau bar tugas Windows mereka. Dalam contoh kami, kami menggunakan pintasan Chrome yang terdapat di desktop.

Pintasan Mod Inkognito Google Chrome

Klik kanan pada pintasan Chrome, pilih Hartanah, dan pastikan anda berada di Jalan pintas tab.

Pintasan Mod Inkognito Google Chrome

Di Windows, pengguna dapat menambahkan petunjuk baris perintah yang sesuai ke jalur Target aplikasi untuk menetapkan parameter dan pilihan pelancaran tertentu. Untuk melancarkan Chrome dalam Mode Penyamaran, arahan baris perintah adalah, tidak mengejutkan, "-sognognito". Kita perlu menambahkannya di hujung jalan Sasaran pintasan Chrome, di luar tanda petikan. Anda boleh mengetiknya sendiri atau, jika anda memasang Chrome 32-bit ke lokasi lalai, cukup salin dan tampal yang berikut ke dalamnya Sasaran kotak, menimpa apa yang ada:

"C: Fail Program (x86) GoogleChromeApplicationchrome.exe" -incognito

Pintasan Mod Inkognito Google Chrome

Tekan okey untuk menyimpan perubahan dan menutup tetingkap Properties pintasan. Anda kini mahu menamakan semula jalan pintas (mis., "Chrome - Penyamaran") sehingga anda dapat membezakan antara Chrome "standard" dan pintasan Mod Inkognito baru anda. Sebilangan pengguna juga mungkin lebih suka menukar ikon pintasan untuk membantu membezakan antara keduanya secara visual (berikut adalah pautan ke ikon Mode Penyamaran yang bagus).

Sekiranya, atas sebab tertentu, anda ingin berhenti memberikan akses mudah ke Mod Penyamaran Chrome, hapus pintasan yang baru anda buat. Chrome akan terus berjalan tidak terjejas oleh perubahan tersebut.