PC & Mudah Alih

Cara Meningkatkan Resolusi Gambar Yang Ada Dengan Paint.NET

Apabila kita membincangkan resolusi gambar, kita biasanya menyatakannya dalam bentuk titik per inci (DPI). DPI merujuk kepada cetakan fizikal gambar; jika gambar anda 800 piksel dengan 1100 piksel dan diskalakan pada 100 DPI, maka mencetak gambar akan menghasilkan cetakan 8 ″ x11 ″.

Cara Meningkatkan Resolusi Gambar Yang Ada Dengan Paint.NET

Imej yang dipaparkan pada layar umumnya ditunjukkan pada ukuran asalnya; bahawa gambar 800 x 1100 piksel akan mengambil 800 x 1100 piksel di layar (atau hanya akan dipaparkan sebahagiannya jika lebih besar daripada layar dalam satu dimensi atau lebih).

Anda sebenarnya tidak dapat meningkatkan resolusi fail gambar yang ada di Paint.NET (atau dalam program penyuntingan gambar lain). Setelah gambar dibuat, gambarnya terperinci dan setinggi mungkin.

Tidak seperti "Star Trek", kita belum memiliki teknologi "pembesaran dan penambahbaikan" yang ajaib yang membolehkan skrin paparan mengambil bintik abu-abu empat piksel kecil di layar dan entah bagaimana mengubahnya menjadi Klingon yang agak kabur tetapi masih terperinci sepenuhnya kapal penjelajah, atau apa sahaja.

Kita boleh mengecilkan fail gambar dan menjadikannya kurang beresolusi tinggi, tetapi kita tidak dapat meningkatkan resolusi… sekurang-kurangnya belum.

Yang dapat kita lakukan adalah mengubah resolusi cetakan gambar sehingga akan dicetak pada tahap perincian maksimumnya.

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk melakukannya dengan perisian cat Paint.NET, perisian penyuntingan gambar dan gambar percuma yang berjalan di kedua-dua Mac dan PC.

Pertama, buka Paint.NET dan kemudian pilih foto untuk diedit dengan mengklik Fail dan Buka. Kemudian klik Imej dan pilih Ubah saiz dari menu itu. Itu membuka tetingkap dalam gambar tepat di bawah.

resolusi gambar

Tetingkap itu merangkumi Resolusi kotak yang memberitahu anda resolusi gambar sama ada titik per inci atau sentimeter. Pilih piksel / inci dari menu lungsur. Itu juga akan menukar nilai ukuran Cetak di bawahnya menjadi inci.

Sekarang masukkan nilai yang lebih tinggi di Resolusi kotak untuk meningkatkan res DPI. Perhatikan bahawa memperluas resolusi juga menurunkan nilai ukuran Cetak tepat di bawahnya. Sekarang gambar akan mencetak lebih banyak titik setiap inci. Oleh itu, meningkatkan resolusi juga mengurangkan dimensi gambar semasa anda mencetaknya.

resolusi gambar3

Sebilangan besar pencetak inkjet mungkin mempunyai DPI sekitar 300 hingga 600. Periksa spesifikasi pencetak anda untuk perincian DPI. Kemudian konfigurasikan resolusi agar sesuai dengan nilai DPI maksimum pencetak untuk cetakan kualiti terbaik dari dokumen Paint.NET anda.

Menyesuaikan resolusi tidak akan memberi kesan pada gambar yang terbuka di Paint.NET. Dimensinya akan tetap sama. Untuk menyesuaikan dimensi gambar di tetingkap Paint.NET, anda harus mengubah nilai ukuran Pixel sebagai gantinya.

Klik okey untuk menutup tingkap. Kemudian tekan Ctrl + P pada PC atau Perintah-P pada Mac untuk membuka kotak dialog Cetak, kemudian klik Cetak untuk mencetak dokumen Paint.NET.

Dengan resolusi yang dimaksimumkan, gambar akan dicetak pada skala yang lebih kecil dan lebih tajam dan lebih tajam daripada gambar dengan resolusi yang lebih rendah.

Jadi sekarang anda boleh meningkatkan resolusi gambar di Paint.NET untuk pencetakan berkualiti terbaik. Sekiranya boleh, cetak gambar dengan kertas foto beresolusi tinggi untuk meningkatkan lagi kualiti hasil akhir cetak. Sangat penting untuk menggunakan kertas foto beresolusi tinggi jika anda mencetak foto yang ingin anda lukis.

Sekiranya anda ingin belajar menggunakan Paint.NET, pakej perisian penyuntingan gambar dan gambar percuma, anda mungkin ingin melihat beberapa tutorial TechJunkie Paint.NET, termasuk ini:

  • Cara Memilih dan Mengendalikan Teks di Paint.net
  • Cara Memutar Pemilihan di Paint.NET
  • Cara Memutihkan Gigi di Paint.net

Adakah anda mempunyai petua dan trik untuk menggunakan Cat untuk menyiapkan foto untuk dicetak? Sekiranya ada, sila tinggalkan komen di bawah!