Media Sosial

Bagaimana Mengetahui Jika Profil Instagram adalah Akaun Perniagaan Instagram

Semua orang tahu bahawa Instagram adalah salah satu aplikasi media sosial yang paling popular hari ini. Ia adalah rangkaian sosial perkongsian foto dan video yang dimiliki oleh Facebook, Inc. Berjuta-juta orang menggunakan Instagram setiap hari untuk menyiarkan gambar dan mengikuti orang lain, seperti rakan, keluarga, atau selebriti kegemaran mereka.

Bagaimana Mengetahui Jika Profil Instagram adalah Akaun Perniagaan Instagram

Tetapi tahukah anda bahawa terdapat beberapa jenis akaun Instagram? Betul, anda boleh memiliki akaun peribadi, akaun perniagaan, atau akaun pencipta.

Cara Memberitahu Jenis Akaun Instagram Anda

Kebanyakan orang membuat akaun peribadi. Tetapi jika anda tidak ingat pilihan yang anda pilih, atau mungkin seseorang membuat akaun untuk anda, ada cara untuk memeriksa ini. Mengetahui jenis akaun yang anda ada sangat mudah. Ini adalah langkah-langkah yang perlu anda lakukan:

 1. Di sudut kanan atas, terdapat Menu ikon (ini adalah tiga garis mendatar).

 2. Seterusnya, ketik pada Tetapan pilihan, yang ada di bahagian bawah menu.

 3. Navigasi di Tetapan menu untuk mencari pilihan bernama Akaun.

 4. Di bahagian bawah menu ini, akan ada pilihan untuk beralihke jenis akaun tertentu.

Catatan: anda akan melihat pelbagai pilihan bergantung pada jenis akaun anda yang ada. Contohnya, jika anda mempunyai Akaun Perniagaan, maka pilihan yang ditunjukkan adalah Tukar ke Akaun Peribadi dan Tukar ke Akaun Pencipta. Berdasarkan ini, jenis akaun anda adalah jenis yang tidak ditunjukkan, kerana tidak ada alasan untuk "beralih" ke jenis akaun yang sama.

Oleh itu, anda dapat mengetahui jenis akaun Instagram anda dengan cepat.

Perbezaan: Akaun Peribadi vs Perniagaan

Menurut Instagram, terdapat lebih daripada 25 juta profil perniagaan di platform ini. Tetapi mengapa anda mesti mempunyai akaun perniagaan? Jenis akaun ini berfungsi seperti akaun peribadi tetapi dengan faedah tambahan. Ciri terpenting yang terdapat dalam akaun perniagaan termasuk:

 1. Dapatkan Dapatan butang
 2. Buat Promosi pilihan
 3. Keupayaan untuk menambah kenalan masuk Profil Perniagaan Anda tab

Dapatkan Dapatan

Dengan akaun perniagaan, anda mendapat akses ke analitik. Di papan pemuka analisis, anda akan melihat pelbagai metrik yang memberitahu anda lebih banyak mengenai pengikut anda dan prestasi siaran anda. Mengetuk ikon Dapatkan Wawasan akan menunjukkan metrik berikut:

 1. Interaksi
 2. Lawatan profil
 3. Jangkau
 4. Tayangan
 5. Tahap pertunangan
 6. Teg pada hashtag berjenama

Ini adalah analisis profil keseluruhan anda.

Anda juga akan menemui metrik untuk cerita anda, keseluruhan dan individu. Mereka adalah:

 1. Tayangan
 2. Jangkau
 3. Ketukan ke hadapan
 4. Belakang
 5. Keluar

Ini menunjukkan kepada anda bagaimana reaksi masyarakat terhadap cerita anda.

Selain itu, anda juga mendapat metrik kandungan seperti berikut:

 1. Panggilan
 2. Komen
 3. E-mel
 4. Pertunangan
 5. Ikut
 6. Dapatkan arah
 7. Tayangan
 8. Suka
 9. Jangkau
 10. Disimpan

Buat Promosi

Dengan akaun perniagaan, anda dapat membeli iklan Instagram. Sebelum profil perniagaan tiba di Instagram, anda harus melalui alat iklan Facebook. Pada masa ini, pemegang akaun perniagaan Instagram hanya boleh mengetik pada pos tertentu dan memilih pilihannya Mempromosikan.

Dapatkan Kenalan

Pilihan lain yang disertakan dengan profil perniagaan ialah menambahkan kenalan. Ini bermaksud bahawa anda dapat mengisi maklumat hubungan anda, dan orang lain akan melihatnya di profil anda. Dengan ini, orang boleh menanyakan perniagaan anda dengan mudah pada bila-bila masa. Pastikan maklumat hubungan anda tepat!

Membuat Akaun Perniagaan

Ia mudah. Anda boleh bermula dari awal (pastikan memilih akaun perniagaan) atau beralih. Untuk yang terakhir, ikuti langkah yang sama seperti yang dijelaskan untuk mengesahkan jenis akaun anda, tetapi kali ini tekan pada Tukar ke Akaun Perniagaan pilihan. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Buka Instagram Menu.

 2. Ketik Tetapan.

 3. Ketik Akaun.

 4. Pilih Tukar ke Akaun Profesional.

 5. Pilih Perniagaan akaun.

 6. Isi semua Butiran kenalan diperlukan.

 7. Sekarang, Instagram akan meminta anda untuk sambung ke halaman perniagaan Facebook (pastikan anda mempunyai akses Pentadbir di sana).

 8. Pilih Seterusnya dan selesai!

Bagaimana Mengetahui Sekiranya Seseorang Mempunyai Akaun Perniagaan?

Semasa anda melihat profil Instagram, mungkin berguna untuk mengetahui apakah anda berurusan dengan perniagaan atau individu. Cara termudah untuk memberitahu adalah dengan mencari Kontakbutang t. Sekiranya anda dapat menghubungi atau menghantar e-mel kepada mereka, mereka menjalankan akaun perniagaan. Juga, jika profil memaparkan maklumat tambahan seperti kategori perniagaan atau lokasi fizikal, itu adalah tanda akaun perniagaan juga.

Akaun Pencipta Instagram

Penambahan terbaru untuk platform Instagram adalah akaun pencipta. Pilihan ini baru diperkenalkan pada tahun 2019, menawarkan beberapa pilihan menarik dan berguna. Akaun pencipta ini dilengkapi dengan alat dan ciri yang sangat berguna untuk pengaruhnya. Sekiranya anda lebih daripada seorang artis atau pengeluar kandungan, atau mungkin cita-cita anda adalah untuk menjadi pengaruhnya, inilah jenis akaun yang boleh anda perolehi.

Faedah Akaun Pencipta

Akaun pencipta memberi anda lebih banyak pandangan tentang pengguna anda dan dilengkapi dengan alat yang hebat untuk menguruskan catatan dan mesej anda. Ia menawarkan ciri-ciri seperti data pertumbuhan terperinci, di mana anda dapat melihat:

 1. Jumlah harian yang diikuti dan tidak diikuti (sebaliknya, akaun perniagaan hanya melihat nombor mingguan).
 2. Data demografi, seperti usia dan lokasi khalayak anda.
 3. Papan Pemuka Pencipta Instagram

Dengan akaun peribadi atau perniagaan, anda hanya mempunyai satu peti masuk utama. Akaun pencipta menawarkan anda tiga! Anda mendapatkan:

 1. Peti Masuk Utama: mengandungi mesej yang ingin anda terima dan diberitahu.
 2. Peti Masuk Umum: mesej yang tidak anda mahukan pemberitahuan.
 3. Minta Peti Masuk: mesej daripada orang yang tidak anda ikuti.

Ikuti Kami di Instagram

Pertukaran antara jenis akaun di Instagram tidak pernah semudah ini. Setiap jenis akaun mempunyai khalayak sasaran dan ciri khasnya sendiri, dan tidak ada yang menghalang anda daripada mencuba semuanya!

Kami harap panduan ini dapat membantu anda. Jangan lupa untuk memberikan komen dan beritahu kami cara meningkatkan kandungan kami lebih jauh!