Media Sosial

Adakah Instagram Mempunyai Mod Gelap?

Instagram telah jauh dari awal yang sederhana pada tahun 2010, kini menjadi salah satu aplikasi paling popular di luar sana. Lebih daripada 300 juta orang menggunakan platform perkongsian gambar dan video.

Adakah Instagram Mempunyai Mod Gelap?

Pada akhir 2019, setelah kemas kini Mode Gelap iOS 13, Instagram melancarkan mod gelap untuk aplikasinya. Pemilik iPhone di iOS 13 atau lebih baru dan pengguna Android di Android 10 atau lebih baru boleh, dengan versi terbaru Instagram, menggunakan mod gelap di Instagram. Terdapat juga cara untuk mengubah skema warna Instagram melalui aplikasi pihak ketiga atau pelanjutan penyemak imbas dari era mod pra-gelap Instagram.

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara mengatur mod gelap di Instagram pada peranti iOS, Android, dan desktop anda.

kaedah gelap

Mengaktifkan Mod Gelap Pada iOS

Terdapat beberapa cara mudah untuk mengaktifkan mod gelap pada iPhone dan iPad anda di iOS 13. Kami hanya akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya di iPhone kerana prosesnya sama seperti pada kedua-dua peranti.

Kaedah Satu: Pusat Kawalan

 1. Dari mana-mana skrin di iPhone atau iPad anda, geser buka Pusat Kawalan. Pada iPhone 8 dan yang lebih lama (Touch ID), anda melakukannya dengan meleret ke atas dari bahagian bawah skrin. Pada iPhone X dan yang lebih baru (Face ID), serta iPad yang dikemas kini ke iOS 13, anda meleret ke bawah dari sudut kanan atas skrin.

 2. Di dalam Pusat Kawalan, tekan dan tahan Kecerahan gelangsar.

 3. The Kecerahan gelangsar akan tumbuh, mengambil keseluruhan skrin. Ketik gelembung kiri bawah untuk menghidupkan Mod Gelap dan ketik sekali lagi untuk membelok Mod Gelap mati. Apabila dihidupkan, Instagram juga akan berada dalam mod gelap.

Kaedah Kedua: Tetapan Paparan

 1. Buka Tetapan aplikasi pada peranti iOS anda.

 2. Ketik Paparan & Kecerahan.

 3. Anda boleh bertukar antara Cahaya dan Gelap mod di bahagian atas skrin. Instagram akan beralih ke mod mana sahaja yang anda tetapkan.

Kaedah Ketiga: Menetapkan Jadual

 1. Buka Tetapan aplikasi pada peranti iOS anda.

 2. Ketik Paparan & Kecerahan.

 3. Anda akan melihat suis togol yang berbunyi Automatik betul-betul di bawah Cahaya dan Gelap pilihan. Apabila anda menghidupkan suis ini, peranti iOS anda akan bertukar antara satu sama lain secara automatik Cahaya dan Gelap mod bergantung pada jam berapa hari itu (Gelap pada waktu malam, Cahaya ketika hari itu). Instagram akan berubah dengan tetapan ini secara automatik.

 4. Anda boleh menetapkan masa yang anda mahu beralih antara dua mod dengan memilih Pilihan secara langsung di bawah Automatik togol.

Kaedah Ketiga: Mod Gelap Pada iPhone Menggunakan Smart Invert

Sekiranya anda memiliki iPhone, anda boleh menggunakan bawaan Balik Pintar ciri untuk menukar warna latar belakang semua aplikasi ke mod gelap yang mesra malam. Fitur ini mudah disiapkan, dan walaupun memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri, Anda dapat menggunakannya ketika berada di ruangan dengan sedikit cahaya atau pada waktu malam tanpa menggoreng bola mata. Inilah cara anda menyiapkannya:

 1. Buka Tetapan.

 2. Navigasi ke Kebolehcapaian.

 3. Pilih Saiz Paparan & Teks.

 4. Pilih antara Balik Pintar dan Balik Klasik pilihan. Pilih satu, dan warna di skrin anda akan terbalik. (Latar belakang putih akan menjadi hitam, dan huruf hitam akan kelihatan putih. Warna dan sorotan lain akan mengekalkan warna aslinya.)

Anda juga boleh menyediakan Pintasan Kebolehcapaian jadi anda boleh menghidupkan ciri dengan mengetuk butang Utama tiga kali.

Mod Gelap Instagram Untuk peranti Android

Sebilangan telefon pintar Android dilengkapi dengan mod gelap bawaan, tetapi anda mungkin perlu memuat turun aplikasi pihak ketiga untuk kebanyakannya. Dengan begitu, walaupun anda memasang aplikasi mod gelap, aplikasi tersebut mungkin tidak berfungsi di akaun Instagram anda. Bermula dengan Android 10, mod gelap mula mempengaruhi pelbagai aplikasi - walaupun tidak semuanya. Sekiranya anda mempunyai 10 atau lebih, pertimbangkan untuk mencuba mod gelap terbina dalam terlebih dahulu.

Mod Gelap Android

Menetapkan telefon Android 10 anda ke mod gelap akan membuat banyak skrin kelihatan hitam dengan teks putih. Harap maklum bahawa ini akan mengubah pelbagai aplikasi menjadi mod gelap. Teks, kenalan, dan latar belakang album foto anda, misalnya, akan berwarna hitam dengan teks putih. Beberapa aplikasi, seperti Facebook dan Amazon, akan terus kelihatan sama, tetapi Instagram adalah salah satu aplikasi yang akan beralih ke mod gelap.

Prosesnya cukup mudah, dan anda akan dapat beralih antara mod putih dan gelap seperti yang anda perlukan.

 1. Akses Tetapan.

 2. Ketik Paparan.

 3. Anda akan melihat togol di sebelah "Tema gelap" di dalam Paparan menu. Aktifkan ini, dan paparan anda akan berubah menjadi mod gelap dengan serta-merta.

 4. Log masuk ke Instagram untuk memastikan perubahan ini berlaku.

Gunakan Sambungan Penyemak Imbas Mata Malam Untuk Desktop

Tapi tunggu! Bagaimana jika anda tidak selalu Instagram menggunakan peranti mudah alih? Nasib baik, ada jalan, dengan pelanjutan penyemak imbas Night Eye. Night Eye bukan sahaja akan menyediakan mod gelap yang indah untuk Instagram, tetapi anda juga dapat menggunakannya untuk laman web lain untuk memudahkan melayari lewat malam pada pengintip lama.

Sambungan Night Eye adalah pelbagai platform dan akan berfungsi pada mana-mana peranti yang menjalankan penyemak imbas yang disokong. Senarai penyemak imbas yang disokong benar-benar mengagumkan, termasuk Edge, Firefox, Chrome, Safari, Opera, dan beberapa yang lain. Pelanjutan itu membolehkan anda menetapkan laman web untuk berjalan dalam salah satu daripada tiga mod - Gelap, Ditapis, dan Normal.

Memasang pelanjutan penyemak imbas Night Eye sangat mudah:

 1. Pergi ke //nighteye.app/

 2. Pilih penyemak imbas yang sesuai dari menu "Pasang" di laman Night Eye.

 3. Ini akan membawa anda ke halaman khusus penyemak imbas: ketuk "Tambah Sambungan" atau butang serupa untuk menambahkan peluasan.

Night Eye mempunyai pelbagai lapisan perkhidmatan, mulai dari yang gratis hingga yang murah. Versi pelanjutan percuma adalah milik anda untuk digunakan selama-lamanya, satu-satunya batasan ialah anda hanya dapat menggunakannya di lima laman web tertentu. Anda juga boleh membeli langganan tahunan dengan harga $ 9, yang menghilangkan had 5 laman web. Sebagai alternatif, anda boleh menjatuhkan $ 40 sebagai pembayaran sekali sahaja untuk mendapatkan penggunaan Night Eye tanpa had selama-lamanya.

Mod Gelap Instagram Dapat Menyelamatkan Mata Anda

Ingat, terlalu banyak masa skrin mempunyai banyak implikasi negatif terhadap penglihatan dan kesihatan anda secara keseluruhan. Telah terbukti bahawa orang yang menghabiskan lebih dari empat jam melihat telefon mereka mengalami keletihan dan sakit kepala, belum lagi mata berair dan masalah lain. Sediakan mod gelap pada telefon anda dan sekurang-kurangnya anda dapat memastikan bahawa kerosakannya minimum.

Tidak menjadi masalah sama ada anda menggunakan Instagram atau aplikasi lain; jika latar belakang berwarna putih, mata anda akan merasakan ketegangan setelah beberapa lama. Perkara menjadi lebih sukar di mata anda jika anda menatap layar di dalam bilik yang gelap, jadi sebaiknya anda memasang atau menghidupkan mod gelap dalam keadaan seperti itu.

Untuk Lebih Banyak Maklumat Mod Gelap, Lihat Sumber Ini:

Inilah panduan kami untuk mod gelap di Chrome.

Kami mendapat petunjuk mengenai penyelesaian masalah mod gelap pada Windows 10.

Pernah tertanya-tanya adakah YouTube mempunyai mod gelap?

Memeriksa e-mel anda pada pukul 3 pagi? Lebih baik melihat adakah Outlook mempunyai mod gelap!

Untuk pencinta Mac di luar sana, kami mendapat tutorial untuk mengaktifkan Mode Gelap di Safari.