Media Sosial

Bagaimana Anda Tahu Sama ada Mesej Langsung Instagram Anda Telah Dibaca?

Walaupun Instagram bermula sebagai aplikasi perkongsian foto yang sederhana, aplikasi ini telah berkembang menjadi platform yang sangat fleksibel dengan sejumlah fitur hebat, menghiburkan, dan menyenangkan untuk digunakan.

Bagaimana Anda Tahu Sama ada Mesej Langsung Instagram Anda Telah Dibaca?

Salah satu ciri tersebut ialah ciri Pesanan Langsung (DM), yang ditambahkan pada akhir tahun 2013. Sejak itu, DM telah menjadi standard komunikasi untuk pengguna media sosial yang berat.

Bagi anda yang telah mengalami penderitaan menunggu sejumlah masa yang tidak habis-habisnya untuk mendapatkan balasan kepada DM, ada kemungkinan untuk memadamkan sekurang-kurangnya beberapa keperitan menunggu.

Dalam artikel ini, anda akan melihat bagaimana untuk mengetahui sama ada mesej langsung Instagram anda telah dibaca. Walaupun itu tidak akan membantu anda menerima balasan lebih awal, anda sekurang-kurangnya akan mengetahui bahawa pihak lain menyedari mesej anda.

Cara Menggunakan Pemesejan Langsung Instagram

Sekiranya anda tidak pernah menggunakan DM Instagram, mari kita tinjau terlebih dahulu cara kerjanya. Sekiranya anda sudah tahu, sila ke bahagian seterusnya.

DM sangat berguna dan mudah (berbeza dengan beberapa ciri Instagram lain, yang memerlukan tutorial mereka sendiri). DM Instagram tidak menawarkan apa-apa yang tidak ditawarkan oleh aplikasi sembang yang lain, tetapi dengan menyediakan perkhidmatan di dalam aplikasi, anda dan rakan anda dapat berdialog pada fokus gambar tanpa perlu beralih antara aplikasi.

Cara Menghantar Mesej Langsung ke Rakan / Profil yang Diikuti di Instagram

 1. Buka Instagram dan log masuk.

 2. Pilih "Utusan" ikon (kapal terbang kertas) di kanan atas aplikasi. Ini membuka Instagram Direct dan memaparkan senarai sambungan Instagram anda. Sekiranya anda mempunyai DM yang menunggu, akan ada nombor di hujung ikon utusan.
 3. Ketik pada "Profil" yang ingin anda hantarkan mesej, atau ketik "Edit" ikon (pensil dan kertas) di sudut kanan atas untuk menulis dalam nama pengguna seseorang yang tidak ada dalam senarai "Rakan" anda.

 4. Untuk menambahkan gambar dari galeri peranti anda, ketuk “imej" ikon (persegi dengan gunung dan matahari) di sebelah kanan sebelum anda menaip mesej, atau pilihannya hilang.
 5. Untuk menambahkan foto segera, ketuk ikon "kamera" di sebelah kiri sebelum anda mengetik mesej, atau pilihannya hilang.
 6. Untuk menambahkan pelekat animasi atau GIF, ketuk ikon "pelekat" (kotak yang dikupas dengan wajah tersenyum) di sebelah kanan sebelum anda mengetik mesej anda atau ikon yang sama di sebelah kiri setelah menaip mesej anda.
 7. Tuliskan mesej anda di kotak teks, kemudian tekan "Hantar."

DM Instagram berfungsi lebih kurang sama dengan pemesejan dalam aplikasi sembang biasa yang lain; mesej dihantar secara dalaman dalam platform aplikasi (tidak dihantar secara luaran seperti dengan pesanan SMS) dan penerima biasanya melihat DM dengan serta-merta.

Cara Menghantar Mesej Langsung ke Mana-mana Profil di Instagram

Kaedah lain untuk mengakses sistem DM adalah dengan melihat profil seseorang. Perkara ini sangat berguna apabila anda menemui seseorang / organisasi / perniagaan dengan kandungan yang anda sukai atau kenali dan ingin menghubungi mereka.

 1. Ketuk ikon profil pengguna untuk membuka halaman profil mereka.

 2. Pilih "Mesej" dari butang di tengah skrin.

 3. Untuk memulakan, tambahkan gambar galeri anda terlebih dahulu (jika ada) dengan mengetuk "imej" ikon (persegi dengan gunung dan matahari) di sebelah kanan. Anda tidak dapat menambahkan gambar galeri setelah menaip di ruangan komen, kecuali anda mengundurkan ruang belakang.
 4. Untuk menambahkan foto baru, ketuk "Kamera" ikon di sebelah kiri sebelum menaip sebarang teks. Pilihan ini hilang ketika teks ada, jadi ruang belakang untuk menghapus teks apa pun dan dapatkan ikonnya kembali.
 5. Untuk menambahkan pelekat animasi atau GIF, ketuk "Pelekat" ikon (kotak dikupas dengan wajah tersenyum) di sebelah kanan sebelum anda mengetik mesej anda atau ikon yang sama di sebelah kiri setelah menaip mesej anda.
 6. Tulis mesej seperti biasa, jika belum selesai, tekan "Hantar."

Tidak seperti beberapa platform, di mana mesej dari orang yang tidak tersambung dianggap agak disyaki, DM Instagram selalu dihantar terus ke peti surat penerima. Instagram melakukan ini untuk meningkatkan tahap penglibatan antara penggunanya.

Cara Memberitahu jika Seseorang Telah Membaca Mesej Langsung Anda

Instagram memberikan maklum balas segera untuk memberitahu anda bahawa mesej telah dibaca (atau sekurang-kurangnya dilihat) oleh penerimanya. Sekiranya mesej itu bersifat peribadi (satu persatu), anda akan melihat statusnya menggunakan langkah-langkah berikut.

 1. Di laman "Beranda" Instagram, ketuk "Mesej" ikon (kapal terbang kertas) di bahagian kanan atas.
 2. Buka mesej terakhir anda yang dihantar dengan mengetuk profil yang sesuai dalam senarai.
 3. Tatal (jika berkenaan) ke bahagian bawah. Status muncul di bawah mesej terakhir anda.

Bergantung pada jenis mesej dan hubungan antara anda dan penerima, penerimaan bacaan anda mungkin berbeza.

Mengikuti

Dengan andaian anda mengikuti seseorang, dan mereka mengikuti anda, anda akan dapat melihat pegangan Instagram mereka di sebelah ikon 'Dilihat' di sudut kiri bawah mesej anda (seperti yang dilihat dalam tangkapan skrin di bawah) .

Kumpulan

Sekiranya anda berminat dengan mesej kumpulan anda, anda akan melihat nama pengguna di sebelah ‘Dilihat’ di sudut kiri bawah menunjukkan bahawa mereka telah membaca mesej anda

Tidak Mengikuti

Sekiranya anda mengirim pesanan ke akaun peribadi dan mereka masih belum menerima permintaan ikuti anda, anda dibiarkan dalam kegelapan sehingga status berikut berubah. Apabila anda mengirim permintaan teman ke salah satu akun ini, itu akan muncul sebagai 'permintaan pesan' dan terserah kepada pengguna apakah akan menerimanya. Anda tidak akan menerima pemberitahuan apa pun jika mereka menolak permintaan anda.

Bolehkah saya mematikan resit baca di Instagram?

Malangnya tidak. Satu-satunya pilihan yang anda ada untuk membaca mesej tanpa memberi tahu pengirimnya adalah meletakkan telefon anda dalam Mod Pesawat, membaca mesej, menutup Instagram, dan mematikan semula Mode Pesawat.

Bolehkah seseorang melihat jika saya membaca mesej mereka berkali-kali?

Tidak, hanya ada satu resit yang dibaca dan yang muncul ketika anda pertama kali membaca mesej.

Mengapa saya melihat kapal terbang kertas berkelip semasa saya menghantar mesej?

Ikon kapal terbang kertas yang muncul di sebelah mesej anda bermaksud mesej anda sedang dihantar.

Bolehkah seseorang melihat jika saya memadamkan mesej?

Sekiranya anda menahan mesej yang telah anda kirim di Instagram, anda akan mendapat pilihan untuk 'Menghantar'. Walaupun penerima mungkin sudah melihat dan membaca kandungannya, mereka tidak akan dapat melihatnya lagi.

Bolehkah saya menyekat seseorang daripada menghantar pesanan kepada saya tanpa menyekat akaun mereka?

Walaupun anda tidak dapat menyekat seseorang daripada mengirimi anda DM tanpa menyekat profilnya sepenuhnya, anda boleh mematikan perbualan mereka. Ini berguna jika seseorang menghantar spam kepada anda, atau anda tidak mahu membaca mesej mereka. Buka DM orang itu dan ketik nama pengguna orang itu di penjuru kiri sebelah atas Instagram. Dari sini, alihkan pilihan untuk Membisukan Mesej. Pengguna lain masih dapat mengirimi anda mesej, tetapi anda tidak akan mendapat pemberitahuan dari mereka.

Adakah terdapat cara lain untuk mengetahui sama ada mesej langsung Instagram anda telah dibaca? Ada cara lain untuk mengelakkan penghantaran resit baca? Beritahu kami mengenai mereka di bawah!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found