PC & Mudah Alih

iPhone X - Cara Menukar Skrin Kunci

Mengambil tetapan skrin Kunci pada iPhone X anda sangat berguna. Sebagai contoh, anda boleh menyembunyikan pemberitahuan dari skrin dan mendapatkan keselamatan tambahan dalam surat-menyurat peribadi dan perniagaan anda.

iPhone X - Cara Mengubah Skrin Kunci

Ada juga yang ingin memberi layar Kunci bakat khas dengan menyusun gambar orang tersayang. Walau apa pun, sangat mudah untuk membuat perubahan dan menyesuaikan skrin mengikut pilihan anda.

Tulisan berikut memberi anda beberapa kaedah yang telah dicuba untuk mendapatkan yang terbaik dari skrin iPhone X Lock.

Matikan Pusat Kawalan

Sekiranya anda terus mengaktifkan Pusat Kawalan, sesiapa sahaja yang mendapat akses ke iPhone X anda juga dapat mengakses beberapa tetapan dengan mudah. Oleh itu, ramai pengguna lebih suka menjauhkan Pusat Kawalan kerana keselamatan. Inilah caranya:

1. Tetapan Akses

Ketuk ikon roda gigi untuk mengakses Tetapan dan arahkan ke ID Wajah & Kod Laluan.

2. Masukkan ID Wajah & Kod Laluan

Anda akan diminta memasukkan kod laluan anda untuk masuk ke dalam menu.

3. Toggle Off Control Center

Tekan butang di sebelah Pusat Kawalan untuk melumpuhkannya di skrin Kunci anda. Pilihannya terletak di bawah "Benarkan Akses Ketika Dikunci".

Lumpuhkan Pemberitahuan Skrin Kunci

Seperti yang ditunjukkan dalam pengenalan, pemberitahuan skrin kunci membolehkan anda melihat pratonton mesej, e-mel, dan menjadualkan peringatan. Diakui, ciri ini sangat berguna, tetapi jika anda menginginkan keselamatan tambahan, pastikan untuk mematikannya.

1. Pergi ke Tetapan

Sebaik sahaja anda memasuki menu Tetapan, sapu ke bawah dan ketuk Pemberitahuan untuk tindakan lebih lanjut.

2. Pilih Pemberitahuan

Anda akan dapat melihat semua aplikasi berkemampuan pemberitahuan. Ketuk aplikasi apa pun dan matikan butang di sebelah "Show on Lock Screen".

Catatan: Anda perlu mengulangi proses untuk setiap aplikasi yang ingin berhenti memaparkan peringatan di layar Kunci.

Tukar Masa Kunci Auto

Secara lalai, skrin Kunci muncul di iPhone anda setelah dua minit tidak aktif. Anda tentu saja dapat mengunci telefon pada bila-bila masa, tetapi jika anda membiarkan telefon tanpa pengawasan, penguncian selama dua minit mungkin terlalu lama.

1. Tekan Aplikasi Tetapan

Di bawah Tetapan, cari Paparan & Kecerahan dan ketuk untuk membukanya.

2. Pilih Auto-Lock

Pilih masa yang disukai dengan mengetuk salah satu pilihan. Tidak ada alasan untuk tidak memilih penguncian 30 saat kecuali anda benar-benar memerlukan iPhone agar tidak terkunci lebih lama.

Dapatkan Kertas Dinding Baru

Salah satu kaedah yang paling popular untuk menukar skrin Kunci anda ialah menukar kertas dindingnya. Mendapatkan kertas dinding baru adalah berjalan-jalan di taman dan inilah yang perlu anda lakukan:

1. Ketik Tetapan

Pilih Wallpaper dari menu Tetapan dan tekan Pilih Wallpaper Baru.

2. Pilih Jenis Kertas Dinding

Terdapat empat pilihan untuk dipilih. Kertas dinding dinamik mempunyai gerakan yang keren, Stills adalah gambar HD biasa, dan wallpaper Hidup bernyawa ketika disentuh. Terakhir, pilihan Perpustakaan membolehkan anda memilih gambar dari Roll Camera anda.

3. Tetapkan Imej

Ketuk gambar untuk memilihnya dan skala mengikut pilihan anda, kemudian tekan Set dan pilih Set Lock Screen.

Skrin Akhir

Hebatnya iPhone X membolehkan anda mengubah tetapan skrin Kunci untuk meningkatkan keselamatan dan penampilannya. Dengan begitu banyak pilihan yang berbeza, tweak yang akan anda gunakan adalah masalah pilihan peribadi.

Bagaimana anda menyesuaikan skrin Kunci iPhone X anda? Beritahu kami dalam komen di bawah.