PC & Mudah Alih

Cara Memperbaiki Format Fail Tidak Disokong di Kinemaster

KineMaster adalah alat penyuntingan video yang sangat baik untuk telefon pintar. Dengan aplikasi ini, anda dapat menjadikan video anda kelihatan lebih baik seolah-olah mereka diedit oleh profesional. Ia menawarkan banyak fungsi, dari hamparan hingga peralihan, dan semuanya tersedia di telefon anda.

Cara Memperbaiki Format Fail Tidak Disokong di Kinemaster

Tidak perlu beralih ke PC anda apabila anda ingin membuat video yang hebat lagi. KineMaster melakukan sihir dengan format video yang berbeza. Untuk mengetahui yang mana, dan bagaimana menangani format yang tidak disokong, teruskan membaca artikel ini.

Apakah Format Fail yang Disokong?

Kinemaster boleh didapati di App Store dan Google Play Store. Ia menyokong format video, audio, dan gambar yang berbeza.

Format video yang disokong adalah MP4, 3GP, dan MOV. Anda boleh mengimport format audio berikut: WAV, MP3, M4A, dan AAC.

Format gambar yang boleh anda gunakan termasuk JPEG, BMP, PNG iklan WebP. Format GIF juga tersedia, tetapi hanya sebagai gambar. Apabila anda menyimpan video anda, aplikasi mengeksportnya dalam format MP4.

Bagaimana jika telefon memberitahu anda bahawa format fail yang anda coba gunakan tidak disokong? Inilah cara menyelesaikan masalah ini.

muat turun

Memperbaiki Masalah Format Fail yang Tidak Disokong

Masalah ini boleh berlaku semasa anda cuba memuat naik video ke aplikasi. Sekiranya dalam format yang salah, ia tidak akan dimuat naik, dan anda tidak akan dapat mengusahakannya. Namun, sebelum anda cuba menyelesaikan masalah format, periksa apakah video tersebut mempunyai nisbah aspek yang sesuai. Jika anda memilih, misalnya, 16: 9, pastikan video yang anda cuba muat naik dalam format yang sama.

Sekiranya anda ingin menambahkan video dalam format yang salah, gunakan aplikasi pihak ketiga untuk menukar video ke format fail yang disokong sehingga anda dapat memuat naiknya ke KineMaster. Sekiranya anda pengguna iOS, kami mengesyorkan aplikasi iConv. Sekiranya anda mempunyai Android, cubalah Video Converter & Compressor.

Fail Tidak Disokong Kinemaster

Apakah Masalah Umum Lain di KineMaster?

Terdapat beberapa masalah lain yang mungkin anda hadapi semasa menggunakan KineMaster. Inilah cara memperbaikinya.

1. Ralat Gagal Codec Init

Kesalahan ini juga berkaitan dengan format yang tidak disokong. Aplikasi mungkin mengesan resolusi telefon anda dengan tidak betul, dan mungkin tidak sesuai dengan video yang anda edit. Ikuti langkah-langkah ini untuk menyelesaikan masalah.

 1. Mulakan semula telefon anda.
 2. Lancarkan aplikasi KineMaster dan buka Tetapan.
 3. Pilih Maklumat Keupayaan Peranti.
 4. Ketik Lagi (ikon tiga titik) di sudut kanan atas.
 5. Ketik Analisis Prestasi Perkakasan dan jalankan.
 6. Tunggu sehingga selesai dan hidupkan semula telefon.

2. Ralat Mengeksport pada Android

Sebelum apa-apa, jika anda menerima mesej ini, pastikan terdapat cukup ruang dalam memori telefon anda.

Kunjungi Gedung Google Play untuk mengetahui kemas kini KineMaster yang tersedia kerana versi apl yang ketinggalan zaman mungkin menyebabkan masalah.

Pastikan anda tidak menggunakan perekam skrin semasa aplikasi mengeksport video anda. Perakam skrin boleh mengganggu proses dan menghentikan galeri telefon anda daripada menerima video.

Cuba jangan menggunakan aplikasi video apa pun sehingga video anda disimpan ke telefon anda untuk mencegahnya mengganggu proses eksport.

3. Tidak Mengesan Media

Beberapa perkara boleh menyebabkan KineMaster tidak mengenali media dari telefon anda. Mungkin anda baru memasangnya, jadi belum mengindeks semuanya.

Sekiranya, setelah menghidupkan semula telefon anda, aplikasi masih tidak mengesan media dalam simpanan, mungkin anda belum memberikan kebenaran yang diperlukan agar aplikasi berfungsi dengan betul. Inilah cara untuk memeriksanya.

 1. Buka aplikasi Tetapan.
 2. Tatal untuk mencari Aplikasi atau Pengurus Aplikasi.
 3. Pilih Semua Apl.
 4. Cari KineMaster dan ketik untuk membuka.
 5. Pilih Izin dan izinkan aplikasi mengakses fail media.

Sekiranya aplikasi tidak berfungsi sama sekali, menghapusnya dan memasangnya semula mungkin berfungsi. Menghapus cache, data aplikasi, dan kuki juga dapat membantu. Di laman web rasmi KineMaster, anda boleh mengisi borang dan meminta sokongan sekiranya anda tidak dapat menyelesaikan masalah ini.

Jadilah Pro dengan KineMaster

KineMaster adalah aplikasi yang sangat baik yang akan menjadikan anda kelihatan profesional. Namun, ia tidak sempurna. Anda mungkin menghadapi beberapa bug di sana-sini, tetapi pembaikan ini akan membantu anda menyelesaikan masalah itu secepat mungkin dan terus mengusahakan projek anda.

Adakah anda pernah mencuba salah satu pembaikan ini di telefon anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.