Alat

Ulasan Dell Inspiron 6400

£ 629 Harga semasa dikaji

Kami menguji sebilangan besar notebook Centrino Duo berharga £ 850 ke atas di Labs bulan ini, tetapi Dell Inspiron 6400 menyelinap dengan baik di bawah radar: pada harga £ 629, ini adalah notebook Centrino Duo termurah yang pernah kami lihat. Dan itu walaupun pemproses T2500 Core 2GHz dan skrin lebar 16:10 dengan resolusi 1.680 x 1.050.

Ulasan Dell Inspiron 6400

Ia juga bukan mesin berpenampilan buruk. Dengan badan perak yang dihiasi dengan iBook-esque putih, jelas ditujukan untuk jenis rumah yang telah selesai dengan lantai kayu oak yang indah. Ia juga dibina dengan baik, tetapi terasa setiap gram berat 2.85kgnya dan, walaupun tingginya 39mm, juga besar: ini bukan notebook yang kami pilih untuk melakukan perjalanan setiap hari.

Walau bagaimanapun, anda akan dapat menggunakannya dari jauh tanpa perlu risau tentang hayat bateri. Dalam penggunaan cahaya, dengan lampu latar ditetapkan ke tahap rendah tetapi dapat dibaca, cahaya ini bertahan selama lebih dari lima jam. Apabila pemproses didorong ke had, ia berjaya satu jam, 41 minit, jadi anda akan sampai di antara keduanya bergantung pada apa yang anda lakukan.

Memainkan DVD adalah contoh yang baik: ia berterusan selama dua setengah jam sebelum bateri habis. Itulah berita yang sangat baik, kerana salah satu kekuatan terbesar 6400 adalah ketika bermain filem: pembesar suara cukup kuat untuk memenuhi ruangan kecil, sementara layar kelihatan hebat berkat kemasannya yang berkilau. Kami juga kagum dengan sudut pandang yang luas, yang membolehkan beberapa orang menonton layar sekaligus.

Walaupun begitu, skrin mempunyai beberapa kegagalan kecil. Ia mempunyai sedikit butiran, jadi kulit putih tidak kelihatan putih murni tetapi sedikit keruh, dan pada ulasan kami, lampu latar tidak cukup kuat di sebelah kanan. Walau bagaimanapun, kritikan yang memalukan itu tidak dapat dilakukan, dan kami juga tidak menganggap penyelesaian berkilauannya mengganggu; jika kita membandingkan skrin Dell ini dengan majoriti yang ada dalam ujian kumpulan, ia akan keluar dengan kuat.

Kami juga dimenangkan oleh resolusi hebatnya. Sekiranya anda suka bekerja dengan beberapa tetingkap yang terbuka sekaligus, anda akan mula bertanya-tanya bagaimana anda mengatasi tanpa 1.680 x 1.050 piksel, dan ini juga sesuai ketika bekerja dengan hamparan. Malah, Dell menyertakan butang tatal yang terdapat di pad sentuh: geserkan jari anda ke bahagian paling kanan, misalnya, dan halaman akan menatal ke bawah.

Satu-satunya kekecewaan adalah butang tetikus, yang mempunyai rasa lembap dan tidak responsif; mereka nampak murah berbanding mesin yang lain. Papan kekunci dihormati dan bukan hebat, dengan kekunci sedikit spongey yang dikompensasi oleh susun aturnya yang sangat baik - sebagai contoh, terdapat kekunci yang berasingan untuk operasi seperti halaman ke atas dan halaman ke bawah.

Dell bermaksud Inspiron 6400 sebagai mesin hiburan serba boleh. Terdapat banyak pilihan kawalan main balik di bahagian depan dan OSnya adalah Windows XP Media Center Edition, walaupun kegunaannya agak terhambat oleh kekurangan TV tuner atau alat kawalan jauh.

Anda boleh menambahkan penala TV USB dengan cukup mudah, tetapi peningkatan yang lebih mendesak adalah untuk penulis DVD (tambah £ 40 tanpa VAT pada harga) dan bukannya pemacu kombo yang disediakan. Hard disk adalah pesaing lain untuk peningkatan. Kapasiti nominal 60GB berkurang menjadi hanya 52.8GB di bawah Windows; kerana sesiapa sahaja yang merobek pustaka muzik mereka akan mengesahkan, itu akan segera hilang.

Dell juga mengorbankan kemampuan bermain permainan dalam upaya untuk membuat harganya tepat, jadi pilihlah notebook seperti Evesham Voyager C550 RD jika ini adalah keutamaan. Anda pasti tidak akan kecewa dengan kepantasan penggunaan Inspiron pada umumnya: kedua-dua inti ini bermaksud anda hampir tidak akan dapat melihat jam pasir, dan ia menghadapi tugas seperti menggunakan penapis foto. Skornya 0.99 dalam penanda aras kami - hanya 1 peratus lebih perlahan daripada mesin desktop Pentium D 3.2GHz - akan lebih tinggi dengan memori 1GB dan bukannya 512MB (yang dibekalkan melalui dua modul 256MB, jadi tidak ada slot percuma).

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found