Ulasan

Kajian PC Medion RIM1000 Ultra Mobile

£ 799 Harga semasa dikaji

Percubaan terbaru untuk mencuba hidup dalam konsep PC ultra mudah alih (UMPC) berasal dari Medion, dan ini adalah yang pertama yang kami lihat dengan pengguna daripada pandangan mereka daripada orang perniagaan.

Kajian PC Medion RIM1000 Ultra Mobile

RIM1000 pada dasarnya adalah tablet gaya slate dengan papan kekunci QWERTY slaid-out di bawahnya. Kami telah melihat faktor bentuk ini sebelumnya, di kedua-dua telefon bimbit dan siri UX yang lebih berfokus pada perniagaan Sony, tetapi terdapat beberapa sentuhan baru - skrin lebar 6.5 inci, misalnya, dan kemasukan reka bentuk mekanisme gelongsor.

Papan kekunci juga sedikit. Ia dipisahkan menjadi dua bahagian dalam usaha untuk menghentikannya sehingga terasa sesak, menjadikan kunci lebih mudah dicapai dengan ibu jari anda. Hampir boleh menaip dengan cara biasa dengan jari anda; bersiaplah untuk melakukan beberapa latihan, sebahagiannya kerana bar ruang hanya di satu sisi. Kunci itu sendiri adalah ukuran yang berpatutan, dengan tepi miring untuk menentukannya dengan lebih jelas dan tindakan mengklik yang pasti.

Salah satu masalah terbesar dengan UMPC adalah menavigasi Windows, sistem operasi yang selalu dirancang dengan mempertimbangkan tetikus. RIM1000 adalah casis UMPC pertama yang kami lihat yang berusaha menyelesaikan masalah dengan pad sentuh (di sudut kanan bawah). Menggunakan satu ibu jari dan yang lain pada butang klik kiri dan kanan, sangat berkesan, jika tidak selalu tepat.

Walaupun begitu, anda boleh menggunakan jari anda sepanjang masa atau, jika tidak, stylus. Tetapi sementara permukaan skrin sentuh dapat menahan cap jari dengan baik, menggunakan stylus terasa seperti mengikis kuku jari anda ke papan hitam yang melekit.

Layar berjalan pada resolusi asli 800 x 480 piksel, tetapi banyak aplikasi tidak dapat diturunkan secara efektif ke tingkat seperti itu. Anda dapat mencapai skala hingga 1.024 x 600 atau 1.024 x 768, tetapi anda membayar dengan jelas dan nisbah aspek yang salah.

Dengan menjalankan Vista Home Premium, anda mendapat semua kebaikan PC tablet yang diberikannya, seperti pengenalan tulisan tangan yang tepat dan ikon desktop yang mesra sentuhan. Anda juga mendapat manfaat dari Pengalaman Origami baru, pelancar program yang dioptimumkan untuk sentuhan yang dibangunkan pada Pek Sentuh Windows XP untuk UMPC. Kami dengan senang hati mengatakan bahawa ini menyelesaikan sebahagian besar aduan asal kami mengenai UMPC - peralihan antara antara muka dan program luaran lebih lancar dan anda jarang dibuang ke Windows.

Tetapi pengalamannya kurang menggembirakan di tempat lain. Walaupun kebanyakan PC moden merosakkan kita untuk prestasi, menggunakan Medion untuk sementara waktu mengingatkan kita akan masa lalu yang buruk. Pemproses C7-M VIA mungkin mengagumkan kecekapan kuasa, tetapi dengan kelajuan operasi 1GHz, cakera keras yang perlahan dan hanya 768MB RAM, RIM1000 sangat perlahan. Dan maksudnya ia bergelut dengan menu Mula.

Penanda aras kami mengambil masa beberapa hari untuk berjalan (menjaringkan jumlah keseluruhan 0.12) dan walaupun but biasa memerlukan lebih dari dua minit. Seolah-olah itu tidak cukup buruk, grafik UniChrome Pro II VIA tidak mampu menangani kebaikan seperti Aero Glass atau ciri pratonton langsung - sesuatu yang hampir dapat dilakukan oleh cip grafik bersepadu moden yang lain.

Kami tidak akan keberatan semua ini jika ada faedah lain, tetapi kelayakan kuasa rendah C7-M tidak diterjemahkan ke dalam apa-apa yang luar biasa: seluruh unit menjadi tidak selesa panas walaupun dibiarkan diam, dan bateri penggunaan cahaya kami melihat jangka masa hanya 2jam 15minit. Tidak ada banyak keselamatan yang dapat dijumpai dalam sisa perkakasan: sementara Bluetooth dan Wi-Fi dialu-alukan, tidak ada penala GPRS, GPS atau TV.

Kami juga mempunyai kebimbangan mengenai susun atur butang: kami menghargai banyak butang pintasan, tetapi dengan output D-SUB dan salah satu daripada dua port USB di bahagian bawah unit, anda tidak dapat menggunakannya dengan RIM1000 pada mini- berdiri. Medion pasti berharap orang akan melabur di stesen sambungan pilihan.