PC & Mudah Alih

Cara Mematikan Timpunan di Helaian Google

Overwrite, atau overtype seperti yang kadang-kadang disebutnya, adalah salah satu daripada dua mod kerja yang dimiliki oleh mana-mana komputer. Ini adalah ketika teks yang anda taip menimpa teks yang ada dan bukannya mendorongnya seperti yang berlaku dalam mod Sisipkan.

Cara Mematikan Timpunan di Helaian Google

Ini boleh berlaku di mana-mana program, aplikasi, atau perisian, termasuk Helaian Google. Tetapi bagaimana ini berlaku di tempat pertama? Dan bagaimana anda mematikan penimpaan dalam Helaian Google atau di tempat lain dalam hal ini? Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara beralih dari satu mod kerja ke mod yang lain.

Cari Kekunci Masukkan

Inilah masalah dengan penggantian - ia berlaku entah dari mana. Selalunya, ini kerana kebanyakan orang secara tidak sengaja menekan butang "Masukkan" pada papan kekunci mereka semasa mereka menaip.

Sebenarnya, banyak orang tidak menyedari bahawa hampir setiap papan kekunci mempunyai butang "Masukkan". Dan walaupun mereka sedar, mereka mungkin tidak semestinya tahu untuk apa.

Jadi, bagaimana dengan kunci "Masukkan"? Ini adalah ciri beralih yang beralih dari Mod Sisip ke Mod Ganti dan sebaliknya.

Anda juga akan menyedari bahawa ketika anda beralih dari mod Sisip ke Mod Timpa, kursor anda tiba-tiba hilang dari sel Helaian Google anda, walaupun anda mengkliknya.

Mod Sisipkan adalah Mod standard yang kami gunakan ketika mengetik teks apa pun, dan sebenarnya jarang orang memerlukan mod ganti sama sekali.

Oleh itu, mematikan mod ganti tidak dapat dilakukan dengan mudah. Tetapi ada beberapa masalah yang mungkin anda hadapi.

masukkan

Bagaimana Sekiranya Anda Tidak Mempunyai Kunci Sisip?

Seperti disebutkan, kebanyakan papan kekunci akan mempunyai kunci sisipan, tetapi tidak semuanya. Adakah ini bermakna anda tidak boleh beralih dari mod Sisip ke Mod Ganti? Sama sekali tidak, ada jalan pintas untuk itu.

Sekiranya anda cuba memasukkan data ke dalam spreadsheet Google Spreadsheet dalam Mode ganti, anda cukup menekan "Shift + 0".

Tetapi inilah caranya, anda harus mematikan Num Lock di pad nombor anda dan menggunakan "0" pada pad. Anda mungkin akan melihat singkatan "Ins" di bawah sifar yang menandakan operasi ini.

Pastikan anda memegang dua kunci ini pada masa yang sama. Kemudian kembali dan periksa sama ada ganti suara dimatikan dalam hamparan anda.

Sekiranya anda menggunakan Google Chromebook, kunci Sisipkan diganti dengan kombinasi Kunci Carian dan kekunci titik ditekan pada masa yang sama.

Dan bagi mereka yang mempunyai komputer riba dan desktop Mac, kekunci Masukkan disimulasikan dengan menekan kekunci Fn + Enter.

Matikan Timpa

Mod Ganti di Bar Formula

Ketika datang ke Helaian Google, anda mungkin mengalami masalah menimpa ketika memasukkan teks di bar formula. Tetapi hanya jika anda cuba mengedit formula yang ada.

Menekan kekunci Masukkan atau menggunakan pintasan Mod Sisip tidak akan berfungsi di sini. Tidak ada jaminan untuk menyelesaikan masalah ini kerana kadang-kadang ciri ini agak sukar.

Tetapi ada sesuatu yang boleh anda cuba. Anda boleh mengklik mana-mana sel rawak dan tekan kekunci Masukkan. Dan kemudian kembali untuk mencuba dan mengedit formula sekali lagi. Ini boleh berfungsi sebagai butang set semula sekiranya masalah penimpaan bar formula biasanya tidak berlaku.

Helaian Google

Bolehkah Anda Melumpuhkan Mod Menimpa secara Kekal?

Menekan terus kekunci Masukkan boleh menyebabkan beberapa kerosakan serius dari semasa ke semasa. Anda mungkin tidak menyedari teks yang anda taip menimpa teks lain.

Terutama ketika anda bekerja dengan banyak data di Helaian Google, risiko mengambil maklumat penting secara tidak sengaja dapat menjadi perhatian.

Tetapi setakat ini, tidak ada cara untuk menonaktifkan fitur ini secara kekal di komputer anda, atau produk G Suite seperti Helaian Google.

Menimpa Mod Ganti

Kekunci Sisipan bukanlah sesuatu yang difikirkan oleh kebanyakan orang semasa menggunakan papan kekunci mereka setiap hari. Tetapi sebilangan besar daripada kita mendapati diri kita berada dalam mod penimpaan yang sering ditakuti sekurang-kurangnya sekali atau dua kali.

Apabila anda melihat kursor anda hilang semasa anda bekerja di spreadsheet, hentikan apa yang anda lakukan dan cari kunci Masukkan. Sebagai alternatif, gunakan jalan pintas yang berlaku untuk sistem operasi yang anda gunakan. Dan tidak, sayangnya, buat masa ini, anda tidak dapat mematikan mod ganti secara kekal.

Adakah anda sering menekan kekunci Masukkan secara tidak sengaja pada papan kekunci anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found