PC & Mudah Alih

Cara Melumpuhkan Pembundaran di Helaian Google

Semasa bekerja dengan nombor, penting untuk mendapatkan nilai yang tepat. Secara lalai, Helaian Google akan membulatkan paparan nilai yang dimasukkan sama ada ke atas atau ke bawah, melainkan anda memformat helaian dengan betul.

Cara Melumpuhkan Pembundaran di Helaian Google

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menghentikan pembundaran nombor Helaian Google, untuk memasukkan nilai yang tepat.

Paparan Dibundarkan, tetapi Nilainya Tetap

Yang pertama anda fahami adalah bahawa walaupun Helaian Google kelihatan membulatkan nombor ke atas atau ke bawah, ia hanya dilakukan secara visual. Itu tidak akan mengubah nilai sebenar nombor yang dimasukkan. Walaupun begitu, sel yang diformat sebagai mata wang akan selalu menunjukkan dua tempat perpuluhan secara lalai, kecuali jika diformat khusus.

helaian google

Menggunakan Fungsi TRUNC ()

TRUNC (), atau Truncate, adalah fungsi yang terdapat di dalam Helaian Google yang memungkinkan paparan tempat perpuluhan tanpa membundarkan ke atas atau ke bawah. Mana-mana tempat perpuluhan yang tidak dipaparkan akan mengekalkan nilainya, mereka tidak ditunjukkan. Ini adalah kaedah paling mudah untuk menunjukkan nombor tepat tanpa perlu menentukan format nombor tersuai.

Penggunaannya juga agak mudah. Cukup ketik skrip ke dalam sel di mana anda mahu nombor yang tidak dibulatkan ditunjukkan. Sintaks kod adalah seperti berikut:

Kodnya adalah '= TRUNC (Nilai, [Tempat])' di mana:

'=' Adalah baris perintah yang memberitahu Google Helaian bahawa ini adalah skrip format.

'TRUNC' adalah perintah yang menentukan bahawa apa pun yang dimasukkan akan dipotong.

‘Nilai’ adalah jumlah yang ingin anda tunjukkan yang tidak akan dibundarkan

'Tempat' adalah bilangan perpuluhan yang anda mahu ditunjukkan.

Contohnya: jika anda ingin memaparkan 123.45678 tanpa membundarkan ke atas atau ke bawah, kodnya adalah = TRUNC (123.45678,5). Sekiranya anda hanya mahu menunjukkan 123.456 kodnya adalah = TRUNC (123.45678,3) dan seterusnya.

Sudah tentu, anda boleh memasukkan pemboleh ubah di bahagian nilai sehingga anda tidak perlu memasukkan nombor secara manual. Sebagai contoh, jika anda ingin memangkas nilai nombor dalam sel A1 yang menunjukkan hingga lima perpuluhan, rumus adalah = TRUNC (A1,5). Sekiranya anda ingin memaparkan nilai terpotong dari jumlah dua sel, anda boleh memasukkan prosesnya sebagai = TRUNC (A1 + A2,5).

Nilainya juga boleh menjadi skrip lain. Sebagai contoh, jumlah beberapa sel, A1 hingga A10 akan ditulis sebagai = SUM (A1: A10). Sekiranya anda ingin menunjukkannya terpotong menjadi enam tempat perpuluhan, rumus adalah = TRUNC (SUM (A1: A10), 6). Cukup hilangkan tanda sama dengan proses kedua supaya anda tidak mendapat ralat.

Nilainya juga boleh menjadi nombor yang terdapat di helaian lain. Contohnya, anda mahu menunjukkan nilai terpotong pada nombor A1 Lembaran 2 hingga lima tempat perpuluhan. Anda boleh menaip formula sebagai = TRUNC (Sheet2! A1,5). ‘!’ Adalah petunjuk bahawa data yang anda cuba dapatkan ada di helaian lain. Sekiranya helaian lain telah diganti namanya, sebagai contoh, produk bukan lembaran2, maka anda akan memasukkan formula sebagai = TRUNC (produk! A1,5) sebagai gantinya.

Berhati-hati dengan sintaks yang anda gunakan semasa menaip formula. Kod tersebut mungkin tidak peka huruf besar kecil, tetapi salah meletakkan koma atau tanda kurung akan menyebabkan fungsi mengembalikan kesalahan. Sekiranya anda mendapat ralat #NAME, ini bermaksud bahawa Helaian Google menghadapi masalah untuk mencari nilai yang anda masukkan. Periksa kod anda dengan mengkliknya dan melihat tetingkap nilai tepat di atas helaian. Ini adalah kotak teks panjang dengan fx di sebelah kanannya. Sekiranya sel mempunyai formula, ia akan selalu dipaparkan di sini.

Memformat Mata Wang

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, sel yang diformat untuk memaparkan mata wang hanya akan menunjukkan hingga dua tempat perpuluhan kecuali diformat sebaliknya. Melakukan ini agak mudah, tetapi tidak akan jelas bagi mereka yang tidak menggunakan Helaian dengan kerap.

Untuk memformat sel untuk memaparkan lebih dari dua perpuluhan yang tidak dibulatkan ke atas atau bawah, lakukan yang berikut:

  1. Klik pada sel yang ingin anda format.

  2. Klik pada Menu Format di bar menu atas.

  3. Arahkan kursor ke Nombor untuk memaparkan pilihan lebih lanjut.

  4. Tuding Lebih Banyak Format di bahagian bawah menu.

  5. Klik pada format nombor Custom.

  6. Masukkan format Nombor yang ingin anda gunakan.

Senarai format nombor akan memaparkan beberapa jenis, dan bagaimana nombor akan dipaparkan jika anda menggunakan setiap jenis. Sekiranya anda ingin menggunakan format mata wang, ketik ‘$’ sebelum hashtag. Sebagai contoh, jika anda ingin memaparkan mata wang dengan pemisah seribu hingga tiga perpuluhan, ketik '$ #, ####. ###'. Setiap hashtag mewakili nombor yang berpotensi. Menambah atau mengurangkan bilangan hashtag yang anda mahukan.

Sekiranya anda ingin menggunakan mata wang yang berlainan semasa mengarahkan kursor ke Lebih Banyak Format, pilih Lebih Banyak Mata Wang dan bukannya format Nombor tersuai. Ubah mata wang yang sedang Anda gunakan, kemudian lanjutkan untuk mengubah format Nomor khusus seperti yang ditunjukkan dalam petunjuk di atas.

Alat Mudah tetapi Tidak Terlihat Segera

Mendapatkan nilai nombor yang tepat di Helaian Google agak mudah jika anda tahu caranya. TRUNC (), dan pilihan format Nombor khusus, mungkin tidak begitu jelas bagi pengguna biasa, tetapi mereka adalah alat yang bagus untuk dimiliki.

Adakah anda mempunyai petua lain mengenai cara menghentikan Helaian Google membundarkan nombor tertentu? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found