PC & Mudah Alih

Cara Menukar Ukuran Slaid di Slaid Google

Slaid Google adalah alat yang sangat baik untuk membuat persembahan. Ini membolehkan anda membawa projek anda ke tahap yang sama sekali berbeza dengan memasukkan lembaran kerja, risalah, dan banyak lagi.

Cara Menukar Ukuran Slaid di Slaid Google

Walau bagaimanapun, untuk memanfaatkan sepenuhnya pilihan ini, anda memerlukan pemahaman menyeluruh mengenai Slaid Google. Dan salah satu ciri penting untuk membuat persembahan yang paling berkesan adalah mengetahui cara menukar ukuran slaid. Dalam artikel ini, anda akan belajar bagaimana melakukannya begitu sahaja, serta belajar bagaimana membuat slaid hadir dengan betul.

Cara Mengubah Ukuran Slaid di Slaid Google pada PC

Mengubah saiz slaid di Google Slides pada PC agak mudah. Prosesnya terdiri daripada langkah-langkah berikut:

 1. Navigasi ke laman web untuk Slaid Google dan buka yang ada atau buat persembahan baru.

 2. Di bar menu, pergi ke "Fail".

 3. Klik pada "Penyediaan halaman" untuk melihat pilihan halaman.

  • Anda akan melihat kotak pop timbul Penyediaan halaman dengan menu drop-down ukuran halaman. Ukuran lalai untuk halaman Slaid Google ialah 16: 9.
 4. Klik pada menu drop-down dan pilih ukuran halaman yang disukai. Sebagai alternatif, anda boleh pergi ke pilihan "Custom" dan memasukkan dimensi halaman secara manual. Apa sahaja pilihan yang anda pilih, tekan "Terapkan" setelah anda memilih ukuran yang diinginkan.

Satu hal yang harus Anda perhatikan mengenai metode ini adalah, ketika memilih ukuran "Custom", Anda harus mengetahui ukuran yang tepat yang Anda inginkan. Pilih jenis unit - seperti sentimeter, inci, titik, atau piksel - dan masukkan nilai yang tepat.

Pilihan dalam menu "Penyediaan halaman" mempunyai batasan tertentu. Contohnya, jika anda ingin menukar saiz slaid anda ke format A3 atau A4, ukuran tersebut tidak ditawarkan di menu lungsur. Untuk ukuran halaman ini, anda harus memilih "Custom" dan masukkan nilai berikut:

 • Saiz halaman A3 selebar 11.7 inci dan panjang 16.5 inci

 • Lebar halaman A4 berukuran 8.3 inci dan panjangnya 11.7 inci

Cara Mengubah Ukuran Slaid di Slaid Google pada Aplikasi iPhone

Malangnya, anda tidak dapat menukar saiz slaid secara langsung dari aplikasi iPhone anda. Namun, itu tidak bermaksud tidak ada pilihan untuk pengguna iPhone. Anda boleh menggunakan komputer anda untuk menyesuaikan tetapan halaman untuk persembahan anda dan mengaktifkannya pada kali anda membuka slaid pada iPhone anda. Gunakan kaedah berikut:

 1. Cari dan salin alamat persembahan anda di telefon anda. Sekiranya anda hanya mengerjakan persembahan dari komputer anda, anda tidak perlu melakukan langkah ini.
 2. Di komputer, buka penyemak imbas anda dan pergi ke alamat persembahan.

 3. Cari menu "Fail" di sebelah kiri tetingkap dan pilih pilihan "Penyediaan halaman".

 4. Menu pop timbul akan muncul. Di atasnya, anda dapat memilih ukuran slaid dari menu lungsur. Ukuran lalai adalah 16: 9, dan anda boleh memilih untuk mengubahnya menjadi salah satu ukuran yang ditawarkan. Jika ukuran yang anda inginkan tidak ada di menu, pergi ke "Custom" dan masukkan nilai yang diinginkan secara manual.

 5. Tekan "Terapkan" untuk menyimpan perubahan. Kali berikutnya anda membuka persembahan di iPhone anda, slaid akan menjadi ukuran yang telah anda pilih.

Perhatikan bahawa ukuran halaman umum tertentu tidak ada sebagai pilihan dalam menu lungsur. Sekiranya anda mahu slaid anda berada di halaman A3 atau A4, anda harus menyiapkannya dengan pergi ke "Custom". Berikut adalah ukuran untuk ukuran halaman tersebut:

 • A3 berukuran 11.7 x 16.5 inci

 • A4 berukuran 8.3 x 11.7 inci

Cara Mengubah Ukuran Slaid di Slaid Google pada Aplikasi Android

Aplikasi Slaid Google telefon Android tidak mempunyai pilihan untuk menukar saiz slaid. Anda hanya dapat membuat perubahan melalui komputer, tetapi pada kali berikutnya anda membuka aplikasi Google Slides di telefon, aplikasi tersebut akan memaparkan persembahan dengan ukuran slaid yang telah anda pilih.

Inilah cara menukar saiz slaid di Slaid Google di komputer anda:

 1. Buka persembahan yang ingin anda ubah dalam penyemak imbas anda.

 2. Klik "Fail" dan kemudian pada "Penyediaan halaman."

 3. Klik persediaan halaman. Di tetingkap pop timbul yang muncul, akan ada menu drop-down dengan pelbagai ukuran halaman untuk dipilih. Pilih salah satu pilihan yang ditawarkan atau pergi ke "Custom" untuk memasukkan dimensi halaman secara manual.

 4. Apabila anda memilih ukuran halaman yang anda suka, klik "Terapkan".

Anda akan menemui beberapa ukuran halaman yang berbeza di menu lungsur. Walau bagaimanapun, beberapa pilihan, seperti A3 dan A4, kurang. Untuk mengatur slaid anda ke ukuran ini, pilih "Custom" dari drop-down dan masukkan dimensi halaman ini:

 • Untuk A3, masukkan 11.7 inci pada kotak pertama, dan 16.5 inci pada kotak kedua.

 • Untuk A4, masukkan 8.3 dan 11.7 inci pada kotak pertama dan kedua masing-masing.

Cara Mengubah Ukuran Slaid di Slaid Google pada iPad

Sama seperti dengan aplikasi iPhone, tidak boleh mengubah ukuran slaid pada iPad melalui aplikasi. Walau bagaimanapun, anda masih boleh membuat perubahan menggunakan penyemak imbas anda - ia boleh menjadi Safari atau penyemak imbas pilihan lain. Kaedah untuk menukar saiz slaid pada iPad anda dengan cara ini terdiri daripada beberapa langkah mudah:

 1. Buka aplikasi Google Slides di iPad anda dan cari bar pilihan "Pilihan".
 2. Pergi ke "Kongsi & eksport" dan ketuk "Salin pautan".
 3. Sekarang anda telah menyalin pautan persembahan ke papan keratan. Keluar dari aplikasi dan buka penyemak imbas anda.
 4. Tampal pautan persembahan ke bar alamat di penyemak imbas anda dan pergi ke halaman persembahan.
 5. Di menu "File", buka dialog "Penyediaan halaman". Anda akan melihat tetingkap pop timbul dengan menu ukuran halaman.
 6. Pilih salah satu saiz slaid yang ditawarkan atau pilih ukuran tersuai. Setelah anda berpuas hati dengan pilihan anda, tekan "Terapkan" untuk menyimpan perubahan.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya membuat slaid 8.5 hingga 11 di Slaid Google?

Ukuran huruf "surat" atau 8,5 x 11 inci sangat umum, terutama di A.S., yang dianggap sebagai standard. Anda dapat dengan mudah menetapkan ukuran halaman Anda menjadi "huruf" di Slaid Google dengan menggunakan penyemak imbas komputer anda.

Inilah kaedah untuk melakukan perkara itu:

1. Pergi ke Slaid Google di penyemak imbas anda.

2. Buka yang ada atau buat persembahan baru.

3. Arahkan ke "File" di bar menu, kemudian ke "Penyediaan halaman."

4. Di tetingkap pop timbul yang muncul, pilih "Custom" dari menu drop-down. Menu akan menunjukkan 16: 9 sebagai ukuran halaman lalai.

5. Setelah anda melihat pilihan ukuran halaman, masukkan 8.5 pada yang pertama, dan 11 di kotak kedua. Pastikan unit yang digunakan berukuran inci - bukan sentimeter, titik, atau piksel.

6. Pilih "Terapkan" di kanan bawah untuk menyimpan perubahan.

Bagaimana saya memastikan bahawa saiz slaid baru tidak terdistorsi?

Imej dan teks dapat kelihatan terdistorsi pada slaid setelah anda mengubah ukuran halaman. Masalah ini boleh muncul kerana beberapa pilihan tidak disiapkan dengan betul. Untuk memastikan slaid anda muncul dengan betul, periksa parameter berikut:

• Nisbah aspek

• Pilihan saiz gambar

• Meregangkan gambar untuk menutup slaid

Anda boleh menyelesaikan masalah penyelewengan dengan mengunci nisbah aspek untuk gambar anda.

Mendapatkan Slaid Google Anda dengan Ukuran yang Betul

Anda boleh memberikan persembahan yang sangat berkesan menggunakan Slaid Google, terutamanya jika anda tahu cara mengaturnya agar sesuai dengan paparan. Sekarang setelah anda mengetahui cara mengubah ukuran slaid di Google Slides, ini tidak menjadi masalah.

Apakah ukuran slaid yang anda sukai untuk persembahan anda? Adakah anda berjaya menukar ukuran agar sesuai dengan keperluan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found