PC & Mudah Alih

Cara Sembunyikan Ikon Taskbar Pusat Tindakan di Windows 10

Microsoft sering menyebut Windows 10 sebagai versi terakhir Windows yang akan mereka hantar, tetapi itu tidak semestinya benar. Walaupun syarikat pada masa ini tidak mempunyai rancangan untuk mengirim "Windows 11" atau pengganti resmi lain ke OS mereka yang diterima dengan baik, Windows 10 sering menerima kemas kini utama selain patch yang lebih kecil yang dilancarkan secara berkala. Pelepasan utama pertama adalah Kemas kini Ulang Tahun, pertama kali dilancarkan pada bulan Ogos 2016, dan sejak itu, banyak kemas kini utama dihantar dari Microsoft, termasuk Pembaruan Pencipta dan Pencipta Kejatuhan, dan Kemas kini Mei 2019 baru-baru ini.

Cara Sembunyikan Ikon Taskbar Pusat Tindakan di Windows 10

Pertama kali dihantar dengan versi asal Windows 10, Action Center adalah ciri Windows 10 yang memberi pengguna akses cepat ke tetapan sistem umum dan pemberitahuan aplikasi. Secara lalai, antara muka Pusat Tindakan tetap tersembunyi sehingga pengguna mengklik ikon bar tugas Pusat Tindakan atau, untuk peranti skrin sentuh, meleret masuk dari sebelah kanan paparan. Dengan Kemas kini Ulang Tahun Windows 10 pada bulan Ogos 2016, Pusat Tindakan kini menjadi lebih ketara. Antaramuka utama tetap tersembunyi sehingga dipanggil, tetapi ikon bar tugas Pusat Tindakan sekarang jauh lebih menonjol.

Ikon telah dipindahkan ke sebelah kanan jam bar tugas, dan kini memaparkan lencana yang menunjukkan jumlah pemberitahuan atau amaran baru. Perubahan ini disambut baik oleh mereka yang sering menggunakan Pusat Tindakan, tetapi bagi pengguna yang tidak melakukannya, mereka hanya membuat gangguan pada bar tugas. Syukurlah, mungkin menyembunyikan Pusat Tindakan sepenuhnya di bar tugas dengan perjalanan pantas ke Tetapan. Inilah cara untuk melakukannya.

Pertama, penting untuk diperhatikan bahawa arahan dan tangkapan skrin berikut berdasarkan pada Kemas kini Ulang Tahun Windows 10, versi 1607, yang dikeluarkan pada awal Ogos 2016. Kemas kini ini merangkumi sejumlah perubahan reka bentuk dan fungsi, jadi pastikan anda menjalankan sekurang-kurangnya versi ini jika antara muka Windows anda sendiri tidak sesuai dengan tangkapan skrin kami. Perhatikan juga bahawa lencana Pusat Tindakan yang disebutkan di atas hanya dapat dilihat apabila menggunakan ukuran bar tugas lalai. Lencana tidak akan ditampilkan jika pengguna telah mengaktifkan pilihan "gunakan butang bar tugas kecil".

Buang Ikon Petugas Pusat Tindakan

Untuk membuang ikon bar tugas Pusat Tindakan, klik kanan pada ruang kosong di bar tugas dan pilih Bar tugas Tetapan. Ini akan membawa anda terus ke bahagian Taskbar pada aplikasi Tetapan Windows 10. Sebagai alternatif, anda boleh melancarkan Tetapan terus dari Menu Mula dan kemudian menavigasi ke Pemperibadian> Taskbar.

Dalam Tetapan Bar Tugas, tatal ke bawah dalam senarai pilihan di sebelah kanan sehingga anda melihat Hidupkan atau matikan ikon sistem. Klik pada teks ini untuk melihat pilihan ikon bar tugas anda.

Anda akan melihat senarai pelbagai ikon sistem yang dapat dipaparkan di bar tugas anda. Pilihan yang ada akan berbeza-beza berdasarkan kemampuan peranti anda. Sebagai contoh, peranti Windows 10 tanpa bateri, seperti PC desktop tradisional, tidak akan dapat memaparkan maklumat kuasa.

Cari pilihan untuk Pusat Tindakan dan klik atau ketuk togol yang sesuai untuk mematikannya. Ikon Pusat Tindakan akan segera hilang dari bar tugas desktop anda. Tidak perlu reboot atau logout untuk menyimpan perubahan anda.

Sekiranya anda berpuas hati sekarang bahawa ikon Pusat Tindakan hilang, anda boleh menutup Tetapan. Anda masih akan menerima pemberitahuan dan makluman berdasarkan pilihan anda di Tetapan> Sistem> Pemberitahuan & Tindakan, tetapi anda tidak akan mempunyai ikon Pusat Tindakan yang menggerakkan bar tugas anda. Sekiranya anda ingin mengaktifkan semula ikon Pusat Tindakan, kembalilah ke Tetapan> Pemperibadian> Bar tugas> Hidupkan atau matikan ikon Sistem dan hidupkan kembali suis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found