PC & Mudah Alih

Cara Mengaburkan Latar Belakang dalam Foto

Mendapatkan foto yang sempurna setiap masa mungkin sukar. Salah satu kaedah termudah untuk meningkatkan kualiti gambar anda dengan cepat adalah mengaburkan latar belakangnya.

Cara Mengaburkan Latar Belakang dalam Foto

Artikel ini akan memberitahu anda bagaimana mengaburkan latar belakang dalam foto dengan cepat dan di pelbagai platform yang berbeza. Sekiranya anda seorang penggemar fotografi, anda boleh menggunakannya sebagai petua cepat untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik dengan cepat.

Cara Mengaburkan Latar Belakang dalam Foto pada iPhone

IPhone anda mempunyai mod terpasang yang mengaburkan latar belakang foto anda dengan cekap. Ia dipanggil mod Portrait.

Semasa anda berada di aplikasi Kamera, arahkan ke mod Potret pada pemilihan mod kamera utama di bahagian bawah layar.

Semasa menggunakan mod Potret, pastikan subjek anda berada di antara dua hingga lapan kaki dari anda dan anda mempunyai pencahayaan yang mencukupi di tempat kejadian. Mod potret mungkin tidak berfungsi dalam cahaya redup.

Semasa anda menyusun foto, kamera anda siap untuk mengambil gambar anda dengan sempurna sekiranya anda melihat perkataan Natural Light atau Depth Effect di skrin anda. Ia juga akan menunjukkan kotak fokus kuning di sekitar wajah subjek anda. Muka subjek akan menjadi fokus, dan latar belakangnya kabur secara automatik.

Sekiranya anda ingin menyesuaikan kabur, klik pada butang f kecil di sudut kanan atas. Themenu di bahagian bawah akan membolehkan anda mengubah fokus kamera. Nombor f yang lebih besar akan menunjukkan lebih banyak butiran latar belakang dan dapat meningkatkan penampilan pakaian subjek anda.

Setelah anda mengambil gambar anda, model iPhone yang lebih baru dapat mengedit kabur ini dengan lebih jauh.

Selain itu, anda boleh menggunakan aplikasi seperti After Focus. Ini akan membolehkan anda mengedit foto anda dan menambahkan kabur dengan cepat, memberikan sentuhan yang lebih profesional kepada gambar anda.

Untuk mengedit gambar di After Focus, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi dan pilih Pilih Foto. Sebagai alternatif, anda boleh mengambil gambar secara langsung di aplikasi dan mengeditnya.

 2. Ketik Fokus ikon di bahagian bawah skrin.

 3. Lukis garis dengan jari anda di dalam kawasan yang ingin anda fokuskan. Anda tidak perlu terlalu tepat.

 4. Kemudian, ketik Latar belakang ikon.

 5. Lukis garis di seberang latar. Sekali lagi, anda tidak perlu tepat mengenai perkara ini. Setelah selesai, aplikasi akan memilih kawasan yang menjadi tumpuan dan kawasan latar belakang. Sekiranya ini tidak sesuai dengan keinginan anda, anda perlu menggambar semula garis untuk menyesuaikannya.

 6. Sekiranya anda tidak dapat mencapai pilihan kawasan yang betul, pergi ke Pemilihan Manual pilihan di kanan atas. The Pensil ikon akan memunculkan Pilihan Manual skrin. Ini akan membolehkan anda memilih kawasan secara manual, dibantu oleh proses pemilihan pintar sebelumnya.

 7. Setelah selesai, kawasan merah akan menjadi tumpuan, dan selebihnya akan menjadi latar belakang kabur.

 8. Ketik Anak panah Kanan ikon di sebelah kanan atas. Ini akan menunjukkan kepada anda gambar yang diedit.

 9. Sekiranya anda perlu membuat penyesuaian, kembali dengan menggunakan Anak Panah Kiri Tunggal ikon.

 10. Pilih Kabur pilihan yang anda mahu gunakan. Yang mudah Kabur Lensa akan berfungsi dengan baik sekiranya anda seorang pemula.

 11. Sekiranya anda ingin menambahkan gerakan ke tempat kejadian, gunakan Gerakan kabur pilihan. Ini akan mengaburkan latar sehingga subjek kelihatan bergerak.

 12. Setelah selesai menyesuaikan kabur latar belakang anda, simpan gambar dengan menekan Anak panah ke bawah pada menu atas, kemudian tekan Ya.

Pilihan lain yang tersedia adalah menggunakan vignette blur melalui aplikasi bernama Snapseed. Untuk menggunakannya, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi dan ketuk skrin. Pilih Buka dari Peranti dalam menu atau mengambil gambar terus dari aplikasi.

 2. Ketik Alat.

 3. Sekarang, pilih Kabur Lensa.

 4. Laraskan dua bulatan putih di skrin. Skrin dalaman akan menjadi fokus, sementara apa sahaja di luar akan kabur. Kekaburan akan beralih antara dua bulatan.

 5. Anda boleh menggunakan jari anda untuk menyeret atau mengubah ukuran bulatan mengikut kehendak anda.

 6. Leret ke atas atau ke bawah untuk memunculkan menu pilihan kabur. Ini akan membolehkan anda menyesuaikan kesan kabur mengikut keinginan anda.

 7. Kekuatan Kabur mempengaruhi besarnya kabur. Peralihan berubah seberapa pantas gambar berubah antara kawasan yang tajam dan kabur. Kekuatan Vignette akan mengubah bahagian tepi foto dengan menjadikannya lebih gelap.

 8. Setelah selesai mengubah kesan mengikut keinginan anda, pilih tanda semak di kanan bawah.

 9. Simpan gambar dengan mengklik Eksport.

 10. Klik Salinan untuk mengekalkan gambar asal dan membuat salinan yang diedit yang boleh anda ubah kemudian.

Cara Mengaburkan Latar Belakang dalam Foto pada Android

Sekiranya anda menggunakan peranti Android, prosesnya sangat serupa. Sebilangan besar kamera yang lebih baru akan mempunyai mod Potret bawaan yang dapat anda akses dengan menavigasi menu pemandangan di sudut kanan atas.

Selain itu, telefon Android juga mempunyai akses ke aplikasi After Focus dan Snapseed, seperti yang dibincangkan di atas, sehingga anda dapat menggunakannya di telefon anda untuk mengubah gambar dengan mudah setelah anda mengambilnya.

Aplikasi seperti Background Defocus dapat membantu anda dengan memberi anda pengganti aplikasi kamera. Aplikasi ini memberi tumpuan kepada foto di mana anda mahukannya. Sekiranya anda ingin mengedit gambar selepas itu, gunakan perisian penyuntingan yang disebutkan di atas.

Menggunakan aplikasi adalah cara terbaik untuk meningkatkan kemampuan kamera telefon anda yang ada, dan terdapat banyak aplikasi yang tersedia untuk melakukannya untuk anda.

Cara Mengaburkan Latar Belakang dalam Foto pada PC Windows

Sekiranya anda menggunakan PC Windows, anda boleh mendapatkan aplikasi lalai untuk melakukan kesan kabur.

Aplikasi Cat adalah salah satu aplikasi tradisional yang disertakan dalam setiap versi Windows. Walaupun tidak mempunyai pilihan kabur yang ditentukan, masih mungkin untuk mencapai kesan yang serupa dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Lancarkan Cat dan pilih foto yang ingin anda edit.

 2. Buat segi empat tepat di sekitar kawasan yang ingin anda kaburkan.

 3. Jadikan segi empat tepat telus. Semasa memilih warna, pilih Warna 2, kemudian pergi ke Fail untuk memilih antara pelbagai pilihan warna.

 4. Apabila anda berpuas hati dengan pilihannya, simpan gambar.

Pilihan yang lebih baik untuk manipulasi gambar adalah Microsoft Word. Walaupun tidak terkenal dengan kemampuan memproses gambarnya, MS Word 2010 dan yang lebih baru memiliki mesin yang bagus untuk penyuntingan gambar, termasuk mengaburkan latar belakang. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Import gambar yang ingin anda kaburkan ke dalam dokumen dengan mengklik Masukkan> Gambar> Masukkan Gambar Dari dan kemudian memilih lokasi.

 2. Sila buat salinan gambar supaya anda dapat mengaburkannya.

 3. Sekarang, pilih Format Gambar tab di menu untuk gambar kedua.

 4. Kemudian, klik pada Kesan Artistik dan pilih Kabur. Laraskan kesannya mengikut keperluan.

 5. Setelah gambar kabur anda siap, anda perlu mengeluarkan latar belakang dari gambar asal.

 6. Pilih gambar asal, kemudian pergi ke tab Format Alat Gambar.

 7. Pilih Keluarkan Latar Belakang ciri. Alat ini secara automatik akan cuba mengesan di mana latar belakangnya dan menghapusnya. Sekiranya tidak berfungsi seperti yang anda suka, gunakan pilihan pemilihan manual: Tandakan Kawasan yang Perlu Dijaga dan Tandakan Kawasan yang akan Dibuang.

 8. Klik pada Simpan Perubahan untuk menyelesaikan membuang latar belakang.

 9. Tampal gambar asal tanpa latar ke dalam gambar yang kabur. Laraskan ukurannya agar sesuai dengan betul. Gambar yang dipangkas harus dilapisi di atas latar depan yang kabur, jadi hanya latar belakang kabur gambar kedua yang ditunjukkan.

 10. Simpan gambar dengan mengklik kanan, kemudian pilih Simpan Sebagai Gambar.

Windows 10 juga dilengkapi dengan aplikasi Foto, yang mempunyai pilihan bawaan untuk penyuntingan gambar. Untuk mengaburkan latar belakang gambar di sana, ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Foto.

 2. Cari gambar yang ingin diedit, kemudian buka.

 3. Pilih Edit & Buat pilihan di bahagian atas, kemudian pilih Edit.

 4. Pilih Pelarasan di bahagian atas.

 5. Memohon Vignet kesan seperti yang diperlukan. Anda juga boleh membuat penyesuaian tambahan pada foto dari menu ini.

 6. Pilih Simpan satu salinan untuk mengekalkan gambar asal dan membuat salinan yang diedit.

Cara Mengaburkan Latar Belakang dalam Foto pada Mac

Sekiranya anda menggunakan Mac, anda boleh menggunakan aplikasi Foto sahamnya untuk membuat perubahan pada gambar anda. Ini adalah alternatif yang cekap apabila anda tidak mahu memuat turun perisian penyuntingan, walaupun ia akan memberikan hasil yang lebih rendah daripada alat pengeditan profesional.

Anda mesti memasang macOS X atau yang lebih baru untuk menggunakan ciri ini kerana versi lama tidak mempunyai alat ini. Untuk menggunakannya, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Foto.
 2. Sila pilih gambar yang ingin anda edit dan buka.
 3. Klik pada Edit butang di bar alat.
 4. Tekan R untuk menggunakan Tetap semula ciri.
 5. Zum ke kawasan yang ingin anda kaburkan.
 6. Seret kursor ke kawasan yang ingin anda kaburkan. Mulakan dengan bahagian gambar yang sudah kabur.

Sekiranya anda ingin menggunakan perisian yang lebih profesional, kami sarankan mencari alat penyunting foto untuk dimuat turun. Terdapat pelbagai pilihan untuk Windows dan macOS.

Cara Mengaburkan Latar Belakang dalam Foto di Chromebook

Malangnya, Chromebook tidak dapat mengaburkan latar belakang foto secara lalai. Namun, anda boleh menggunakan alat mudah seperti perisian penyuntingan Pixlr yang tersedia untuk digunakan pada penyemak imbas Chrome anda. Ini membolehkan anda mendapatkan foto yang kelihatan profesional dengan mudah.

Cara Mengaburkan Latar Belakang dalam Foto dengan Photoshop

Sekiranya anda ingin belajar bagaimana mengaburkan gambar di Photoshop, berikut adalah cara melakukannya:

 1. Pertama, anda perlu memotong subjek dari latar belakang. Untuk melakukannya, gunakan Alat Pemilihan Pantas.

 2. Buat pilihan di sekitar subjek. Lebih baik kita pergi sedikit ketika melakukan ini.

 3. Pilih Pilih, kemudian Topeng.

 4. Pilih alat yang kelihatan berus rambut (kedua dari atas).

 5. Lekatkan rambut subjek untuk memastikan anda telah memilih semua yang anda perlukan dengan secukupnya.

 6. Gunakan alat ketelusan untuk melihat apakah anda telah memilih semuanya dari latar belakang dengan betul.

 7. Klik Tunjukkan Tepi, kemudian tingkatkan jejari tepi sehingga anda dapat melihatnya dengan jelas pada gambar.

 8. Belok Tunjukkan Tepi mati untuk melihat apakah ini meningkatkan pemilihan subjek.

 9. Pilih Lapisan Baru dengan Layer Mask pilihan, kemudian klik okey.

 10. Klik Mata ikon dalam menu lapisan untuk menyembunyikan subjek dari gambar.

 11. Pilih lapisan latar belakang.

 12. Ctrl + Klik (Windows) atau Cmd + Klik (Mac) pada topeng lapisan tersembunyi untuk memuatkan pilihan. Kami akan menggunakannya untuk melicinkan tepi antara subjek dan latar belakang.

 13. Pilih Pilih, kemudian Ubah suai, kemudian Kembangkan. Dalam pilihan piksel, pilih 10 piksel.

 14. Dan sekarang, isi kawasan yang dipilih dengan latar belakang yang sedar kandungan, jadi tekan Shift + Padam / Shift + Ruang Belakang (Windows).

 15. Pilih Kandungan-Sedar, kemudian klik okey.

 16. Tekan Ctrl + D untuk menyahpilih.

 17. Sekarang anda tinggal dengan gambar latar, dipenuhi dengan kandungan yang menyedari kandungan tempat subjeknya dulu.

 18. Jadikan lapisan subjek kelihatan dengan menekan Mata ikon di sebelahnya. Ini akan membantu anda melihat hasilnya semasa anda pergi.

 19. Dengan lapisan latar belakang yang dipilih, pergi ke Tapis, kemudian Galeri Penapis, kemudian Kabur Padang.

 20. Pin yang dilambangkan dengan bulatan akan ditunjukkan pada gambar. Anda boleh menggunakan ini untuk memilih mengubah kekuatan kabur.

 21. Sekiranya anda ingin menambahkan titik fokus tambahan, klik pada gambar. Tekan Ctrl / Perintah kunci. Sambil menahan kekunci, klik dua kali untuk menetapkan kabur titik fokus menjadi sifar.

 22. Anda boleh menyesuaikan kabur dengan menggunakan menu di sebelah kanan.

 23. Setelah selesai mengaburkan, klik Okey untuk memohon.

 24. Shift + Klik lapisan lapisan untuk melihat sebelum dan selepasnya.

Cara Mengaburkan Latar Belakang dalam Foto menggunakan GIMP

Sekiranya anda sudah biasa dengan GIMP, program manipulasi gambar sumber terbuka, ikuti bersama untuk mengetahui cara mengaburkan latar belakang foto anda menggunakannya.

 1. Buka GIMP dan pilih Fail dari menu.
 2. Kemudian, klik pada Buka, pilih gambar yang ingin anda edit, dan klik Buka untuk mengesahkan.
 3. Seterusnya, di bawah Lapisan, klik kanan nama gambar dan pilih Lapisan pendua.
 4. Namakan semula lapisan Latar belakang.
 5. Sekarang, gunakan Laluan, Pilih kabur, atau Pilih Percuma alat untuk menentukan latar depan gambar.
 6. Salin gambar, pilih Lapisan> Lapisan Baru dari menu, dan kemudian namakan Latar depan.
 7. Pilih Bergerak alat dari Kotak alat dan klik di luar latar depan.
 8. Kemudian, klik pada Lapisan Latar Belakang dan pilih Penapis.
 9. Dari sini, anda boleh memilih Kabur sederhana, Gerakan kabur, atau Kabur Gaussian untuk latar belakang anda.

Cara Mengaburkan Latar Belakang dalam Foto dengan Perkhidmatan Web Dalam Talian

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan photoshop, terdapat perkhidmatan dalam talian yang akan berfungsi. Alat dalam talian seperti Fotor akan membolehkan anda mendapatkan gambar yang kelihatan profesional dalam masa yang singkat tanpa perlu memuat turun perisian tambahan pada peranti anda.

Pergi ke laman web dan muat naik gambar yang ingin diedit, kemudian ikuti arahan bagaimana mendapatkan hasil terbaik untuk foto anda.

Cerah sebagai Hari

Sekiranya anda ingin mengaburkan latar belakang foto anda, kami harap anda hanya menemui jalan penyelesaian dalam artikel ini. Mempelajari cara menggunakan kesan untuk mengedit gambar anda sangat berharga jika anda ingin memanfaatkan sepenuhnya gambar anda.

Perisian penyuntingan gambar apa yang anda gunakan? Apa pilihan yang anda gunakan untuk mengaburkan latar belakang? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.