PC & Mudah Alih

Cara Mengubah Warna Latar Belakang di GIMP

Program penyuntingan gambar adalah alat yang sangat baik bagi orang untuk menyatakan kreativiti mereka. Sama ada anda melakukan ini sebagai hobi, atau tugas anda untuk membuat visual yang menakjubkan, anda mungkin tersandung pada GIMP.

Cara Mengubah Warna Latar Belakang di GIMP

Alat percuma ini menarik perhatian banyak orang sejak dulu. Percuma dan memberikan anda banyak ciri untuk menjadikan idea anda menjadi kenyataan. Dari pilihan asas hingga pilihan yang lebih rumit, anda boleh melakukan banyak perkara dengan program ini.

Mengapa tidak kita mulakan dengan sesuatu yang semudah menukar warna latar? Teruskan membaca untuk mengetahui cara melakukannya.

Menukar Warna Latar Belakang di GIMP

Terdapat beberapa cara untuk mengganti warna latar dalam program ini. Yang mana yang akan anda pilih bergantung pada seberapa kompleks latar belakang gambar anda - jika gambar itu mengandungi satu warna atau lebih. Anda mungkin perlu mempunyai tangan yang mantap untuk mengikuti arahan ini, tetapi anda boleh menyelesaikannya dalam masa kurang dari lima minit.

Pemalam Alpha

Pemalam alpha adalah kaedah yang sangat baik dan mudah untuk menggantikan satu warna latar dengan yang lain. Sangat selesa apabila anda menggunakan logo atau gambar ringkas yang serupa. Ia berfungsi dengan baik dengan latar belakang satu warna dan memberikan ketepatan tinggi, tanpa baki piksel dari warna sebelumnya.

Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Navigasi ke bar tugas di bahagian atas dan pilih Penapis.
 2. Dari menu lungsur turun, pilih Warna, kemudian Warna ke Alpha.

 3. Klik kanan pada gambar - ia mesti berwarna kelabu. (Jika tidak, cuba tingkatkan GIMP anda ke versi yang lebih baru)

 4. Pilih warna latar dengan Alat Pemilih Warna yang akan anda pilih dari menu di sebelah kiri.

 5. Tetingkap dengan warna latar belakang yang dipilih akan muncul. Seret warna latar belakang yang ada dari tetingkap pop timbul ini ke pemalam Warna ke Alpha. Sekiranya ini tidak sesuai untuk anda, klik kanan pada medan warna di tetingkap Color to Alpha dan klik pada Foreground.

 6. Setelah warna dalam pemalam adalah warna yang anda cuba ganti, pilih OK. Perubahan akan berlaku, dan anda tidak seharusnya melihat warna latar belakang yang lama lagi.
 7. Pilih New Layer dari menu Layer di taskbar dan pilih warna baru.

 8. Klik pada Lapisan Bawah, dan itu sahaja! Warna latar baru mesti ada sekarang.

Alat Pilih Foreground

Kaedah berikut berfungsi dengan baik, terutamanya jika terdapat garis yang jelas antara objek dan latar belakang.

 1. Buka gambar yang diingini dan kemudian klik kanan pada lapisan.

 2. Pilih Tambah Saluran Alpha.

 3. Dari menu ini, pilih Foreground Select Tool.

 4. Dalam langkah ini, anda tidak memerlukan ketelitian yang tinggi. Anda hanya perlu menggariskan objek latar depan secara kasar, tetapi pastikan anda mendekati batas.

 5. Tekan enter.
 6. Pilih ukuran berus dan cat objek latar depan, tetapi mengganggu garisan. Sertakan semua warna dan warna yang terdapat dalam gambar.

 7. Tekan enter.
 8. Program ini akan memilih bahagian latar belakang gambar sahaja. Gunakan Free Select Tool untuk melukis garis yang lebih tepat di sekitar objek latar depan. Semasa menambah atau membuang bahagian gambar, jangan lupa untuk mengatur Mode ke Tambah atau Kurang dari Pilihan Semasa. (Pilihan semasa anda adalah latar belakang)

 9. Tekan Delete untuk membuang latar belakang semasa.

 10. Tambahkan lapisan baru dan letakkan di bawah lapisan latar depan.

Alat Fuzzy

Ini adalah alat lain yang dapat membantu anda mengganti latar belakang satu warna dengan warna baru. Untuk melakukan ini, ikuti langkah-langkah yang kami terangkan di bawah.

 1. Buka gambar yang diingini di GIMP dan cari alat Fuzzy di menu Tools di sebelah kiri.

 2. Anda juga boleh memilih Pilih mengikut warna dan memilih warna latar belakang dengan mengklik padanya.

 3. Setelah warna latar dipilih, tekan Delete pada papan kekunci anda atau pilih Hapus dari menu Edit bar tugas.

 4. Foto anda kini mempunyai latar belakang yang telus, dan anda bebas mengisinya dengan apa sahaja yang anda suka. Ini boleh menjadi warna pepejal atau gambar lain.
 5. Sekiranya anda hanya mahu mengganti warna lama dengan yang baru, pilih alat Bucket Fill dari panel dan pilih warna baru.

 6. Warnakan latar belakang dengan bayangan baru dengan mengkliknya. Jangan lupa menyimpan gambar baru!

Kaedah ini berfungsi dalam semua versi GIMP. Sekiranya anda tidak dapat menggunakannya, cuba yang lain. Sekiranya anda mempunyai masalah, anda mungkin perlu meningkatkan versi GIMP anda ke versi yang lebih baru - ini mungkin dapat menghilangkan potensi bug.

Cara Menukar Warna Latar Belakang menjadi Lutsinar di GIMP

Adakah anda perlu menjadikan latar belakang telus? Anda juga boleh melakukan ini dengan GIMP. Ikuti arahan ini mengenai cara melakukannya dengan Path Tool.

 1. Ia bermula dengan menambahkan saluran alpha, seperti yang terlihat pada bahagian di atas: klik kanan pada lapisan dan kemudian pilih Tambah Saluran Alpha.
 2. Pilih Path Path dari panel di sebelah kiri.

 3. Gariskan objek latar depan secara manual yang ingin anda simpan. Garis besar akan berfungsi dengan baik jika anda meletakkan garis di dalam yang utama.

 4. Sekiranya anda melakukan kesilapan, gunakan CTRL + Z atau CMD + Z untuk mengurungkan langkah terakhir.
 5. Apabila anda kembali ke titik pertama anda, tekan Enter. Ini akan memilih objek yang digariskan.

 6. Navigasi ke bar tugas dan klik Pilih.

 7. Pilih Balik dari menu lungsur turun.

 8. Sekarang latar belakang anda dipilih, tekan Delete pada papan kekunci, dan ia akan dikeluarkan.

Pada bahagian di bawah, anda akan melihat lebih banyak cara untuk menukar warna latar belakang menjadi telus. Biasanya tidak melakukan langkah terakhir, menambahkan lapisan baru, dan menetapkannya sebagai latar belakang.

Cara Mengeluarkan Warna Latar Belakang di GIMP

Apabila anda memikirkannya, terdapat beberapa cara untuk membuang latar belakang di GIMP. Terserah anda untuk memilih yang paling sesuai dengan anda. Anda boleh menggunakan salah satu kaedah yang dijelaskan sebelumnya untuk menghilangkan warna latar dan tidak menggantinya dengan yang baru, jadi kami tidak akan mengulangi arahan dari atas. Sebagai gantinya, kami akan menerangkan Alat Pilih Gunting, yang boleh anda gunakan untuk tujuan yang sama.

 1. Dengan mengklik kanan pada lapisan, tambahkan saluran Alpha ke foto anda.

 2. Pilih alat Pilih Gunting. Dari Pilihan Alat, pilih batas Interaktif.

 3. Jatuhkan titik sauh ke gambar anda dengan mengklik dan melepaskan tetikus anda. Jatuhkan titik di tepi objek latar depan pada gambar. Anda akan melakukannya dengan betul jika anda menggerakkan tetikus di sepanjang garis antara objek dan latar belakang. Anda akan melihat garis muncul, menghubungkan titik.

 4. Pastikan garis sejajar dengan tepat ke tepi objek latar depan. Gunakan sebilangan titik sauh yang diperlukan. Sekiranya anda menggunakan jurang yang lebih panjang antara titik, garis mungkin tidak selaras dengan baik, jadi lebih baik menjaga jarak pendek.
 5. Setelah anda memilih keseluruhan objek latar depan, tekan Enter.

 6. Gunakan perintah papan kekunci, CTRL + I atau CMD + I, untuk memilih latar belakang gambar anda dan tekan Delete untuk menghapusnya.

Catatan: Anda boleh menggunakan Pen Tool dan melakukan perkara yang sama dengan Gunting.

Mengeluarkan Latar Belakang Putih

Namun, jika anda ingin membuang latar putih, ada cara lain:

 1. Buka gambar dengan latar belakang putih.

 2. Klik pada Lapisan dan kemudian pilih Ketelusan, di mana anda akan mengklik Tambah Saluran Alpha.

 3. Sekarang pilih Warna dan kemudian Warna ke Alpha.

 4. Di tetingkap dialog baru, pilih Penitis dan kemudian latar belakang putih.

 5. Sekiranya sempadan antara objek dan latar belakang jelas, langkah ini mungkin cukup untuk menjadikan latar belakang telus.
 6. Sekiranya memerlukan penyesuaian, cari Transparency Threshold, dan klik pada dropper di sebelahnya.

 7. Pilih tempat paling gelap di latar belakang yang ingin anda padamkan. Ia berguna untuk menghilangkan bayangan.
 8. Langkah terakhir adalah mencari Ambang Opacity dan klik pada dropper di sebelahnya, selepas itu anda harus mengklik tempat paling ringan pada objek latar depan. Dengan cara ini, anda akan memastikan anda hanya membuang latar belakang.

 9. Setelah selesai, pilih OK.

Ketahuilah bahawa anda boleh menggunakan kaedah ini untuk mengubah warna latar belakang gambar. Selepas langkah terakhir, buat lapisan baru. Klik pada Bucket Fill Tool dan pilih warna baru. Pastikan anda meletakkannya di bawah warna asal, dan begitulah.

Cara Mengubah Warna Latar Belakang Lapisan di GIMP

Sebilangan besar gambar di GIMP mempunyai beberapa lapisan, bergantung pada jumlah elemen yang terdapat pada foto. Itulah sebabnya anda perlu melakukan langkah terakhir ketika menukar warna latar - letakkan lapisan latar di bawah objek latar depan.

Semasa menukar warna latar atau menambahkan gambar sebagai latar belakang, biasanya anda mulai dengan menambahkan saluran alfa, yang menunjukkan ketelusan lapisan. Sekiranya nilai alpha piksel tinggi, warna di bawahnya akan kurang kelihatan. Sekiranya rendah, anda akan dapat melihat warna di bawah lapisan ini.

Katakan anda ingin menukar warna latar lapisan di GIMP. Sekiranya demikian, anda boleh menggunakan kaedah yang dijelaskan dalam artikel ini dan menyelesaikan langkah-langkahnya dengan membuat lapisan baru dan memilih warna yang sesuai.

Cara Menambah Latar Belakang di GIMP

Menambah latar belakang berfungsi sama seperti menukar warnanya. Dengan membuat lapisan baru, anda boleh memilih untuk menjadikannya warna pepejal atau gambar lain.

Berikut adalah tiga cara untuk membuat lapisan baru:

 1. Anda boleh mengklik tab Lapisan di bar tugas di bahagian atas. Dari menu lungsur turun, pilih Lapisan Baru. Di tetingkap pop timbul, tetapkan parameter untuk lapisan baru dan simpan penyesuaian anda.
 2. Gunakan jalan pintas: CTRL + V atau klik Edit di bar tugas dan kemudian Tampal untuk membuat pilihan terapung. Ini adalah lapisan sementara yang boleh anda pasangkan ke lapisan yang ada atau menjadikannya lapisan biasa. Sekiranya anda mahu mengikat lapisan ke lapisan yang sudah anda miliki, klik Layer dan kemudian Anchor Layer.
 3. Anda juga boleh menggunakan pilihan Lapisan Pendua di tab Lapisan. Ini akan membuat salinan lapisan yang sedang dipilih, tepat di atas yang asal.

Sekiranya sebelumnya anda telah menghapus latar belakang dari gambar anda, tambahkan yang baru dengan membuat lapisan baru dan tambahkannya di bawah lapisan latar depan. Kemudian, anda boleh memilih Bucket Fill Tool (atau Shift + B) untuk mewarnainya.

Cara Menggambar Semula Foto di GIMP

Latar belakang bukan satu-satunya perkara yang boleh anda ubah dalam GIMP. Program ini juga membolehkan anda mengecat semula apa sahaja dalam foto dengan pelbagai cara. Anda hanya perlu memastikan bahawa anda telah memilih objek yang betul dan lapisan yang sesuai. Setelah memilih item yang ingin anda warnai semula, gunakan pilihan Color to Alpha untuk menjadikan objek itu telus terlebih dahulu, dan kemudian pilih warna yang diinginkan.

Sekiranya warna asli tidak terlalu berbeza dari yang anda mahukan, klik Warna, dan ubah pilihan Warna, Ketepuan, atau Ringan untuk mendapatkan warna yang diinginkan.

Bersenang-senang dengan GIMP

Dengan begitu banyak pilihan, tinggal tinggal satu perkara lagi. Pilih kaedah yang paling sesuai untuk keperluan anda dan nikmati mencipta sihir di GIMP. Anda dapat menguji semua idea anda dengan cepat dan menukar warna sehingga anda menjumpai idea yang sempurna. Belum lagi bahawa menukar latar belakang dan warna objek adalah mudah kerana dapat menjimatkan masa.

Adakah anda sudah mencuba kaedah ini? Mana yang paling sesuai untuk anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.