PC & Mudah Alih

Cara Melumpuhkan Sembang di Pasukan Microsoft

Microsoft Teams adalah kaedah terbaik untuk mengatur pertemuan jarak jauh dengan rakan sekerja atau pelajar. Kadang kala, anda mungkin mahu menghalang ahli pasukan bertukar-tukar mesej sembang peribadi antara satu sama lain. Untuk perjumpaan perniagaan, ini dapat membantu memastikan perbualan tetap tepat dan mengelakkan kehilangan maklumat penting. Untuk kerja sekolah, ini adalah untuk mengelakkan gangguan dan membuat pelajar sentiasa fokus dalam pelajaran.

Walaupun Microsoft Teams dibuat khusus untuk membolehkan berbual dalam kumpulan, anda mungkin masih mahu membatasi kemampuan ini. Petunjuk berikut memperincikan cara mematikan sembang di Microsoft Teams untuk masa-masa yang anda mahu mematikan fungsi ini.

Cara Melumpuhkan Sembang di Pasukan Microsoft pada PC Windows 10, Mac, atau Chromebook

Sekiranya anda ingin mematikan fungsi sembang untuk Microsoft Teams di komputer, anda perlu menjadi pemilik Pasukan. Pilihan ini menghadkan fungsi pemesejan hanya untuk pemilik pasukan dan melarang ahli daripada tidak dapat berbual. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Microsoft Teams.

 2. Di menu di sebelah kiri, klik pada Pasukan yang anda mahu sembangnya dilumpuhkan.

 3. Klik pada menu More Options di sudut kanan atas skrin Pasukan. Ini harus menjadi ikon tiga titik.

 4. Di menu lungsur turun, pilih Urus Saluran.

 5. Anda seharusnya berada di tetingkap Tetapan Saluran. Di tab Kebenaran, klik Hanya Pemilik yang boleh menghantar mesej.

 6. Navigasi ke luar tetingkap ini.

Dengan tetapan ini, hanya ahli pasukan yang telah ditetapkan sebagai pemilik yang dapat menggunakan sembang tersebut. Sekiranya anda ingin menukar penunjukan ahli, lakukan perkara berikut:

 1. Klik pada nama Pasukan dari menu di sebelah kiri.

 2. Klik pada ikon More Options, di sebelah kanan nama pasukan. Ini akan menjadi ikon tiga titik kemudian klik pada Manage Team.

 3. Pada tetingkap yang muncul, pastikan anda berada di tab Ahli. Nama Tab disenaraikan di bahagian atas menu.

 4. Dari senarai ahli pasukan, klik pada anak panah dropdown di bahagian paling kanan setiap kotak ahli. Tukar jawatan dari Ahli menjadi Pemilik. Orang ini kini dapat berbual.

 5. Yang sebaliknya juga berlaku. Mengubah bekas Pemilik menjadi Anggota akan mematikan kemampuan mereka untuk menggunakan sembang di halaman pasukan.

Anda juga dapat mengakses penyediaan dasar sembang yang lebih terperinci dengan menggunakan Pusat Pentadbiran Microsoft Teams. Anda perlu mempunyai akaun Microsoft kerja atau sekolah untuk membuka fungsi ini. Juga, akaun anda harus ditetapkan sebagai Pentadbir Global, atau anda tidak akan dapat membuat perubahan pada tetapan pasukan. Sekiranya anda mempunyai akaun pentadbir dan ingin mengubah tetapan sembang, lakukan perkara berikut:

 1. Buka Halaman Pusat Pentadbiran Microsoft.
 2. Pada menu di sebelah kiri, anda akan melihat semua tetapan yang tersedia. Klik pada Dasar Pemesejan.
 3. Klik Tambah untuk membuat Dasar pemesejan baru.
 4. Namakan dasar baru. Lebih baik memberikannya nama deskriptif sehingga anda dapat memberikannya dengan mudah kemudian.
 5. Anda akan melihat sekumpulan togol yang membolehkan anda memilih dan memilih tetapan khusus untuk dasar ini. Semasa anda ingin membuang sembang, cari togol Sembang, kemudian matikan.
 6. Setelah selesai memilih tetapan, klik Simpan.

Sekarang kerana anda mempunyai kebijakan pemesejan yang melarang pengguna menggunakan fungsi sembang, yang tinggal hanyalah menetapkan anggota pada dasar tersebut. Untuk melakukan ini, ikuti arahan berikut:

 1. Pada tetingkap Halaman Pusat Pentadbiran Microsoft Teams, klik pada pilihan Dasar Pemesejan pada menu di sebelah kiri.
 2. Klik pada dasar yang baru anda buat.
 3. Dari menu di atas dasar, klik pada Urus Pengguna.
 4. Tetingkap pop timbul akan muncul yang membolehkan anda memilih pengguna yang akan mengikuti kebijakan pemesejan ini. Taipkan nama ahli, kemudian klik Tambah.
 5. Klik pada Memohon. Pengguna yang menjadi sebahagian daripada dasar pemesejan ini sekarang akan dilarang menggunakan sembang.

Sekiranya anda mempunyai banyak ahli dan menambahkannya satu persatu tidak sesuai, anda juga boleh menetapkan dasar pemesejan menggunakan menu Pengguna. Untuk membuat ini:

 1. Di menu di sebelah kiri halaman Pusat Pentadbiran Microsoft Teams, klik pada Pengguna.
 2. Anda akan ditunjukkan senarai semua pengguna dalam pasukan. Anda boleh memilih semuanya atau menggunakan penapis menggunakan ikon corong ke kanan atas untuk memilih ahli tertentu.
 3. Setelah memilih pengguna yang akan dilarang berbual, klik Edit Tetapan. Ikon harus berada di kiri atas senarai ahli.
 4. Pada kotak lungsur Dasar Pemesejan, pilih dasar yang anda buat.
 5. Klik Terapkan untuk menyimpan semua perubahan anda.
 6. Semua ahli yang telah ditugaskan untuk polisi sekarang akan dilarang menggunakan sembang.

Cara Melumpuhkan Sembang di Pasukan Microsoft dari Android atau iPhone

Fungsi sembang tidak dapat diedit menggunakan aplikasi mudah alih Microsoft Teams. Sekiranya anda ingin melumpuhkan sembang untuk ahli atau menetapkan Dasar Pemesejan, anda harus menggunakan aplikasi versi desktop. Sila rujuk arahan yang diberikan di atas untuk menguruskan hak sembang.

Sekiranya ini adalah pilihan yang anda cari, pastikan aplikasi anda sentiasa dikemas kini. Walaupun tidak ada kata resmi dari Microsoft, seseorang dapat menganggapnya akan muncul dan diperbaharui pada suatu saat.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah beberapa pertanyaan umum mengenai ciri Microsoft Teams Chat.

Bolehkah saya memadam sejarah sembang di Pasukan?

Secara lalai, anda dapat mengedit atau menghapus sebarang mesej sembang yang sudah dihantar. Batasannya adalah melainkan anda pemilik saluran, anda hanya boleh menghapus mesej yang anda hantar. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

1. Buka saluran tempat anda menghantar mesej anda.

2. Cari mesej yang ingin anda hapus, kemudian arahkan kursor ke atasnya.

3. Dalam menu yang muncul, klik pada ikon Pilihan Lebih. Ini akan kelihatan seperti tiga titik.

4. Klik Padam.

Sekiranya anda pemilik pasukan, anda boleh menghalang pengguna untuk menghapus mesej yang dihantar. Untuk melakukannya:

1. Di menu di sebelah kiri, pilih Pasukan yang anda pemiliknya.

2. Klik pada ikon tiga titik di sebelah kanan nama pasukan.

3. Klik pada Manage Team.

4. Dari menu di bahagian atas senarai ahli, klik pada Tetapan.

5. Klik pada kebenaran Ahli.

6. Klik pada Memberi pilihan untuk menghapus mesej mereka dan Beri pilihan kepada ahli untuk mengedit mesej mereka.

7. Navigasi ke luar tingkap. Perhatikan bahawa pemilik masih boleh menghapus sejarah sembang mereka.

Pilihan yang sama dapat diakses dengan menggunakan Halaman Pusat Pentadbiran Microsoft dan pilihan Dasar Pemesejan. Untuk membuat ini:

1. Pada Halaman Pusat Pentadbiran Microsoft, klik pada Dasar Pemesejan pada menu di sebelah kiri.

2. Klik pada Tambah untuk membuat kebijakan baru atau klik Edit untuk mengubah pengaturan pada kebijakan yang sudah ada.

3. Dari senarai pilihan, klik pada togol untuk Hapus mesej yang dihantar dan Edit mesej yang dihantar.

4. Klik Simpan.

5. Anda kini boleh memberikan pengguna kepada dasar ini. Sesiapa yang berada di bawahnya tidak akan dapat menghapus atau mengedit mesej yang telah mereka hantar.

Bagaimana cara mematikan pemberitahuan sembang di Microsoft Teams?

Sekiranya anda ingin menonaktifkan pemberitahuan agar tidak muncul setiap kali orang menghantar pesanan kepada anda di Microsoft Teams, anda boleh mematikan amaran dalam tetapan anda. Sekiranya anda mahu melakukan ini, ikuti langkah berikut:

1. Pada tetingkap Microsoft Teams anda, klik pada ikon pengguna anda. Ini akan berada di sebelah kiri atas Skrin Pasukan Microsoft.

2. Dari menu lungsur turun, klik pada Tetapan.

3. Di menu di sebelah kiri, klik pada Pemberitahuan.

4. Anda akan ditunjukkan tetapan individu untuk setiap jenis mesej. Klik pada anak panah dropdown untuk setiap tetapan kemudian pilih Mati jika ada. Beberapa tetapan seperti sebutan Peribadi tidak dapat dimatikan. Anda hanya boleh menghadkannya kepada sepanduk sahaja dan bukannya diberitahu melalui sepanduk dan e-mel.

Bagaimana cara membuang seseorang dari sembang Microsoft Teams?

Anda boleh membuang orang yang berada dalam kumpulan sembang anda hanya jika pentadbir atau pemilik pasukan anda membenarkan pilihan ini dalam tetapan. Sekiranya pilihan ini diaktifkan, anda boleh membuang orang dalam sembang dengan:

1. Di kotak sembang, klik pada ikon yang menunjukkan bilangan orang dalam kumpulan sembang.

2. Menu dropdown akan muncul yang menunjukkan nama semua peserta.

3. Arahkan kursor ke nama orang yang ingin anda alih keluar dari kumpulan sembang.

4. Klik pada x di sebelah kanan nama pengguna.

5. Klik mengesahkan pada tetingkap pop timbul.

6. Pengguna yang tinggal dalam sembang akan dimaklumkan bahawa pengguna telah dikeluarkan dari kumpulan.

7. Semua catatan pengguna yang dikeluarkan akan tetap berada dalam sejarah sembang. Mereka masih dapat membaca mana-mana catatan yang dibuat sebelum dikeluarkan, walaupun mereka tidak dapat melihat siaran baru. Sekiranya anda mengedit mana-mana catatan yang dibuat sebelum pengguna dikeluarkan, mereka akan dapat melihat pengeditannya.

Menguruskan Aliran Mesyuarat dengan Berkesan

Mengehadkan kemampuan sembang Microsoft Teams membolehkan ahli kumpulan menumpukan perhatian pada topik yang sedang dihadapi. Fungsi ini harus digunakan dengan hemat, namun, sebagai titik penggunaan Microsoft Teams adalah untuk memudahkan komunikasi sejak awal. Tetapi dengan aplikasi dasar pemesejan yang terkawal, anda dapat menguruskan aliran mesyuarat Microsoft Teams anda dengan berkesan.

Adakah anda tahu cara lain untuk melumpuhkan sembang di Microsoft Teams? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.