PC & Mudah Alih

Cara Mengaktifkan Mod Gelap pada Zum

Terima kasih kepada ciri mod gelap pada komputer dan peranti mudah alih, orang akhirnya dapat mengurangkan ketegangan mata dari skrin yang terang. Itu benar terutamanya apabila menggunakan peranti anda pada waktu malam dalam keadaan hampir gelap. Mengikut trend ini, banyak aplikasi mengintegrasikan ciri ini juga, mewujudkan ekosistem dengan silau skrin yang berkurang.

Cara Mengaktifkan Mod Gelap pada Zum

Sejauh aplikasi Zoom, mod gelap baru-baru ini datang ke peranti mudah alih. Dengan sokongan asli untuk mod gelap pada komputer Mac OS X sahaja, pengguna Windows tidak lagi menunggu. Nasib baik, ada cara untuk mengaktifkan mod gelap pada hampir semua sistem yang mungkin anda gunakan.

Cara Mengaktifkan Mod Gelap untuk Zum pada iPhone

Sehingga baru-baru ini, aplikasi mudah alih Zoom tidak mempunyai ciri untuk membolehkan mod gelap. Ini mempengaruhi kedua-dua peranti Android dan iOS. Berkat kemas kini Ogos 2020, kini anda dapat mengaktifkan mod gelap menggunakan tetapan sistem telefon anda.

Melakukan ini pada peranti iPhone dan iPad anda lebih mudah daripada sebelumnya.

Buka aplikasi Tetapan pada peranti iOS anda.

Ketik pilihan Paparan & Kecerahan.

Di bahagian atas menu Paparan & Kecerahan, anda akan melihat pilihan Penampilan.

Ketik ‘Gelap’

Secara lalai, mod Cahaya dihidupkan. Cukup ketuk Gelap dan keseluruhan penampilan iPhone anda akan menjadi gelap seketika.

Sekarang apabila anda membuka aplikasi Zoom pada peranti anda, anda akan melihatnya juga menjadi gelap. Sekiranya anda ingin kembali ke mod Cahaya, cukup ulangi langkah di atas dan pilih Cahaya.

Sekiranya anda lebih suka beralih antara mod Cahaya dan Gelap dengan kerap, anda boleh melakukannya dengan lebih mudah.

Tarik ke bawah menu Pusat Kawalan dengan menggesekkan jari anda dari sudut kanan atas skrin.

Ketik dan tahan kawalan Kecerahan dari pusat kawalan.

Anda akan melihat ikon penampilan yang membolehkan anda beralih dari penampilan Cahaya ke Gelap dan sebaliknya. Cukup ketik ikon ini dan anda sudah bersedia.

Sudah tentu, perubahan ini secara automatik akan mempengaruhi aplikasi Zoom iOS juga.

Cara Mengaktifkan Mod Gelap untuk Zum pada Peranti Android

Sama seperti aplikasi Zoom untuk iOS, peranti Android dapat menggunakan mod gelap aplikasi sekarang. Yang harus anda lakukan ialah mengaktifkan mod gelap pada peranti anda dan Zoom akan mematuhi tetapan ini secara automatik.

Buka menu Tetapan pada peranti Android anda.

Ketik pilihan Paparan dan Kecerahan.

Tepat di bahagian atas menu Paparan, anda akan melihat pilihan Cahaya dan Gelap.

Ketik Gelap untuk mengaktifkan mod gelap dan hanya itu.

Apabila anda membuka Zum pada telefon pintar atau tablet Android anda, ia akan menggunakan mod gelap berdasarkan pilihan sistem anda.

Sekiranya anda ingin lebih menyesuaikan pengalaman mod gelap anda, anda dapat mengetuk pilihan tetapan mod Gelap di menu Paparan. Ini memberi anda tiga pilihan.

  • Hidupkan seperti yang dijadualkan membolehkan anda mengatur waktu sistem anda harus bertukar secara automatik antara mod Gelap dan Cahaya.
  • Memohon ke kertas dinding cukup jelas, tetapi hanya akan berfungsi dengan kertas dinding lalai sistem.
  • Akhirnya, terdapat pilihan penapis warna Adaptive. Ini secara automatik menghidupkan ciri penapis cahaya Biru untuk waktu antara matahari terbenam dan matahari terbit. Berkat ini, anda dapat mengurangkan tekanan pada mata anda lebih-lebih lagi, terutama pada waktu petang. Untuk menggunakan pilihan ini, anda juga harus menghidupkan pilihan Lokasi. Dengan cara ini, penapis cahaya Biru akan diselaraskan dengan zon waktu anda, jadi ia tahu kapan matahari terbenam dan matahari terbit berlaku di lokasi anda.

Cara Mengaktifkan Mod Gelap untuk Zum pada Mac

Berbeza dengan aplikasi mudah alih, ketika menggunakan komputer Mac, anda dapat menghidupkan mod gelap terus dari aplikasi Zoom anda. Oleh kerana ini adalah ciri terbina dalam, ini sepenuhnya bebas dari tetapan sistem. Sudah tentu, ada pilihan untuk menyelaraskan mod gelap aplikasi secara automatik dengan yang aktif di sistem anda.

Untuk menghidupkan Mode Gelap dalam Zum, ikuti langkah berikut:

Buka aplikasi Zoom pada Mac anda.

Klik ikon Tetapan di sudut kanan atas antara muka aplikasi.

Di menu di sebelah kiri, klik Umum.

Di bahagian Tema, pilih Gelap dan itu sahaja.

Semasa memilih tema Zoom seperti yang dijelaskan dalam Langkah 4 di atas, anda akan melihat ada satu lagi pilihan selain Light and Dark. Pilihan Gunakan Tetapan Sistem membolehkan anda melakukan apa yang dinyatakan. Seperti yang disebutkan di atas, ini sangat berguna apabila anda ingin menyelaraskan tema Zoom dengan penampilan komputer anda.

Kemudian, bila-bila masa anda menggunakan Mod Gelap di komputer anda, Zoom juga akan menjadi gelap. Perkara ini sangat berguna jika anda telah menetapkan tema pada komputer anda secara automatik bergantian bergantung pada waktu. Pada waktu siang, komputer akan menggunakan Tema Cahaya dan akan bertukar menjadi gelap selepas matahari terbenam.

Sekiranya anda tidak pasti cara menghidupkan pertukaran tema automatik dalam tetapan Mac anda, ikuti langkah-langkah di bawah:

  1. Klik logo Apple di sudut kiri atas skrin.

  2. Klik Keutamaan Sistem.

  3. Klik Umum.

  4. Pilihan pertama ialah Penampilan. Tepat di sebelahnya anda akan melihat tiga pilihan: Cahaya, Gelap, dan Auto.

  5. Pilih Auto. Sebaik sahaja anda melakukannya, keseluruhan antara muka Mac anda akan disesuaikan dengan tema mana pun yang harus digunakan pada masa ini.

  6. Tutup menu Umum dan anda sudah bersedia.

Kini setiap kali komputer anda menyesuaikan penampilannya berdasarkan waktu, Zoom akan mengikutinya dengan mod Gelap.

Cara Mengaktifkan Mod Gelap untuk Zum pada PC Windows 10

Tidak seperti aplikasi Zoo ”untuk Mac, aplikasi Windows 10 tidak disertakan dengan pilihan Mode Gelap bersepadu. Walaupun kelihatan seperti berita buruk, namun ada jalan penyelesaian untuk masalah ini. Lebih kurang.

Selain menggunakan aplikasi desktop Zoom, anda juga dapat menggunakan versi dalam talian melalui penyemak imbas internet. Sekiranya anda menggunakan Google Chrome, anda akan dapat mengaktifkan mod gelap penyemak imbas pada aplikasi dalam talian. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa anda tidak dapat menggunakan Mode Gelap dalam Zum semasa dalam mesyuarat.

Untuk mengubah penampilan Zum dalam talian menjadi warna yang lebih gelap, lakukan perkara berikut:

Buka Google Chrome di komputer anda. Pergi ke //zoom.us.

Klik Log masuk di sudut kanan atas skrin.

Log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan Zoom anda.

Sekarang buka tab baru di Google Chrome dan salin pautan ini ke bar alamat:

chrome: // flags / # allow-force-dark. Setelah anda menyalinnya, tekan Enter pada papan kekunci anda.

‘Force Dark Mode untuk Kandungan Web’

Ini akan membuka halaman dengan pilihan eksperimen untuk Google Chrome. Di sini anda akan melihat bahawa pilihan Force Dark Mode for Web Contents diserlahkan dengan warna kuning.

Klik ‘Lalai’

Tepat di sebelah pilihan ini terdapat menu drop-down yang sekarang ditetapkan ke Default. Klik.

Dari pilihan drop-down pilih Enabled dengan inversi terpilih dari semuanya.

Kini tiba masanya untuk memulakan semula Chrome. Anda melakukannya dengan hanya menutup semua tetingkap Chrome yang aktif. Sebelum melakukannya, pastikan anda menyimpan sebarang kerja yang mungkin anda ada di tingkap dan tab yang telah anda buka.

Apabila semuanya ditutup, mulakan Google Chrome sekali lagi.

Pergi ke halaman Zum dan log masuk ke akaun anda. Sekarang anda harus melihat bahawa antara muka Zoom telah berubah menjadi Mode Gelap juga.

Untuk kembali ke mod biasa untuk Zoom dan laman web lain, ikuti langkah-langkah di atas. Satu-satunya perbezaan kali ini adalah pada Langkah 9. Di sini anda harus menukar Diaktifkan dengan nilai inversi semuanya yang dipilih menjadi Lalai.

Cara Mengaktifkan Mod Gelap untuk Zum pada Chromebook

Malangnya, aplikasi Zoom untuk Chrome OS tidak menyokong Mode Gelap. Di sisi terang, antara muka aplikasi kebanyakannya berwarna kelabu gelap sehingga tidak akan membanjiri mata anda dengan warna terang. Satu-satunya perkara yang terang di antara muka adalah menu Tetapan.

Sudah tentu, jika anda mahu, anda boleh menggunakan Zoom secara langsung di Google Chrome dan menerapkan Mode Gelap. Untuk melakukannya, cukup ikuti langkah-langkah seperti yang dijelaskan di bahagian sebelumnya untuk mengaktifkannya di Windows 10.

Zum dalam Gelap

Mudah-mudahan, anda sekarang tahu cara mengaktifkan Dark Mode pada aplikasi Zoom anda. Bergantung pada peranti yang anda gunakan, anda akan lebih berjaya dalam maksud anda. Walau apa pun, anda pasti akan membuat peningkatan pada antara muka Zoom, sehingga menyelamatkan mata anda dari tekanan yang tidak perlu. Terutama ketika bekerja dalam keadaan cahaya rendah.

Adakah anda berjaya menghidupkan Mode Gelap pada Zoom? Peranti mana yang anda gunakan? Sila kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found