PC & Mudah Alih

Cara Memperbaiki Mata Merah di Foto Google

Foto Google adalah aplikasi atau perkhidmatan yang bagus untuk menyimpan gambar anda dengan selamat di Cloud. Tetapi adakah anda tahu mungkin juga membuat sedikit pengeditan pada foto? Terdapat sekumpulan alat kecil yang membolehkan anda mengubah ketepuan, nisbah, dan orientasi, tetapi Foto Google tidak mempunyai masalah mata merah.

Cara Memperbaiki Mata Merah di Foto Google

Alat ini terdapat di Picasa. Walau bagaimanapun, aplikasi ini telah dihentikan dan perisiannya tidak berubah sejak saat itu. Oleh itu, anda perlu mencari cara kreatif untuk menghilangkan masalah "mata merah" sebelum anda memuat naik gambar ke Foto Google.

Perbaiki Mata Merah - Kaedah Mencuba dan Diuji

Untuk mempermudahnya, kami telah mengkategorikan petua mengikut sistem operasi: iOS, Android, Windows, dan macOS. Tumpuannya adalah menggunakan alat asli, tetapi jika tidak ada, deskripsi merangkumi aplikasi pihak ketiga.

iOS

Sebelum peluncuran iOS 13, iPhone menampilkan butang bawaan untuk menghilangkan "mata merah" dari gambar. Yang perlu anda lakukan hanyalah membuka foto, ketuk Edit di sudut kanan atas layar, dan tekan ikon mata di sebelah kiri. Kemudian anda mengetuk mata dan kemerahannya hilang secara ajaib.

Seperti yang dinyatakan, ciri ini tidak dapat dijumpai di iOS 13. Mungkin ada dua sebab untuk ini. Pertama, bahawa alat penyuntingan asli telah menjalani baik pulih besar, sebahagian menutup beberapa aplikasi pihak ketiga. Ini bermaksud bahawa ikon mata mungkin muncul hanya apabila perisian mengenal pasti masalah.

melaraskan

Kemudian ada kemungkinan Apple membuang alat itu sama sekali kerana sangat sukar untuk menangkap "mata merah" pada iPhone walaupun dalam cahaya rendah. Mengingat algoritma pengambilan gambar yang maju, perisian mungkin akan menyingkirkan "mata merah" secara automatik, menjadikan alat ini berlebihan.

Sekiranya anda benar-benar memerlukan editor yang baik dengan alat penghapusan mata merah, periksa Lightroom Mobile untuk iOS.

Android

Keadaannya agak rumit dengan telefon pintar Android kerana pengeluarnya mengubah sistem operasi mengikut keperluan mereka. Contohnya, siri telefon pintar Samsungs S mempunyai alat penyingkiran mata merah yang terpasang. Tidak menghairankan, ciri ini sepertinya tidak tersedia di telefon pintar Pixel Google.

Bagaimanapun, ada dua perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah mata merah yang menjengkelkan. Matikan lampu suluh dan berisiko mengeluarkan gambar atau menggunakan salah satu aplikasi pihak ketiga. Tanpa ragu, Photoshop Express adalah alat yang bagus untuk menghilangkan "mata merah". Sebenarnya, ini adalah salah satu aplikasi penyuntingan terbaik, secara keseluruhan.

Sekiranya anda mencari sesuatu yang disesuaikan dengan pengeditan mata, Modiface Eye Color Studio adalah aplikasi yang bagus. Anda dapat memperbaiki kemerahan, mengubah warna mata, dan memberi diri anda iris seperti reptilia. Tetapi pastikan aplikasi tidak membuat mata kelihatan tidak wajar sebelum anda memuat naiknya ke Foto Google.

Tingkap

Versi Microsoft Office yang lebih lama disertakan dengan Pengurus Gambar, aplikasi kecil yang membolehkan anda memperbaiki "mata merah" dan melakukan pengeditan lain. Namun, versi Office yang lebih baru, mulai 2013 dan seterusnya, membuang alat untuk memasukkan fungsi Pengurus Gambar ke Word, PowerPoint, dan Outlook.

Walau bagaimanapun, tidak ada masalah mata merah dan anda mungkin ingin menyelamatkan diri daripada masalah mengimport gambar ke Office sebelum menghantarnya ke Foto Google. Sekali lagi, bantuan datang dari aplikasi pihak ketiga. Mereka yang serius dalam fotografi boleh menggunakan Adobe's Lightroom atau Photoshop, tetapi program ini mahal dan sedikit berlebihan untuk rata-rata joe.

Remove Red Eyes adalah alat kecil dari pejabat Microsoft yang tidak memerlukan kemahiran menyunting foto lanjutan dan percuma. Ia tidak menawarkan fungsi lain, tetapi boleh dikatakan cara terpantas untuk memperbaiki foto anda di PC.

Sekiranya anda menginginkan lebih banyak perisian penyuntingan foto anda, silakan periksa GIMP. Ia mempunyai fungsi seperti Photoshop tanpa UI yang membebankan.

macOS

Perkara lebih mudah dilakukan pada Mac kerana alat penyingkiran mata merah sudah terpasang dengan aplikasi Foto asli. Ini berlaku untuk lelaran perisian dari macOS X dan seterusnya. Yang perlu anda lakukan hanyalah membuka foto, klik Edit di sudut kanan atas skrin dan alat penyingkiran mata merah muncul di bar alat di sebelahnya.

gambar google

Tetapi kadangkala tersembunyi. Jika demikian, klik pada Lihat di bar menu dan periksa pilihan "Selalu Tunjukkan Kawalan Mata Merah". Bagaimanapun, anda kini boleh mengklik alat, memilih ukuran berus dan kemudian mengklik mata untuk membuat pembetulan. Perkara yang hebat ialah alat ini boleh dipasang pada Auto dan cukup bagus untuk menghilangkan kemerahan.

Pilihan Penyuntingan Foto Google

Alat untuk menyunting Foto Google agak terhad, tetapi semestinya cukup untuk menyiapkan gambar anda untuk media sosial dan perkongsian. Buka gambar dan tekan ikon slaid di bahagian bawah untuk membuka wizard penyuntingan.

Pertama, anda boleh memilih salah satu penapis lalai yang meningkatkan gambar dengan mengubah tepu, rona, warna, dan ketajaman. Mengetuk ikon gelangsar sekali lagi memunculkan kawalan warna dan cahaya manual. Menggerakkan gelangsar utama mempengaruhi keseluruhan gambar dan anda dapat mengetuk anak panah untuk lebih banyak penyesuaian.

membetulkan mata merah

Terdapat juga alat pemangkasan, yang terletak di kanan bawah skrin. Perkara yang menarik ialah anda mendapat darjah pemotongan dan juga pemotongan automatik, di mana anda boleh memilih nisbah aspek yang berbeza.

mata merah

Siapa Ada Mata Merah

Sangat mengejutkan bahawa Foto Google tidak menyertakan penghapusan mata merah dengan alat penyuntingannya, tetapi ini adalah sesuatu yang mungkin berubah dengan kemas kini yang akan datang. Sehingga masa itu, anda tahu alat mana yang harus digunakan untuk menghilangkan "mata merah" dalam foto.

Berapa kerap anda mendapat "mata merah" dalam foto anda? Kamera apa yang anda gunakan untuk mengambil gambar? Beritahu kami lebih banyak di bahagian komen di bawah.