Internet

Cara Membuat Pembahagi Vertikal dalam Pengertian

Menggunakan aplikasi untuk membantu anda mengatur aliran kerja, idea, atau aktiviti harian anda tidak pernah semudah ini - terima kasih kepada Notion. Walau bagaimanapun, menguasai beratus-ratus alat yang ditawarkan platform yang mantap ini sedikit sukar pada mulanya.

Mungkin anda baru mula menggunakan Notion, dan anda buntu mencari cara untuk membuat pembahagi menegak di halaman anda.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya. Kami juga akan memberi anda langkah terperinci mengenai beberapa ciri menarik lain - seperti memasukkan beberapa lajur dan garis atau membahagikan halaman anda secara mendatar. Kami juga akan memberi anda petua tentang cara menjadikan teks anda lebih menarik untuk dibaca.

Cara Membuat Pembahagi Vertikal dalam Pengertian

Membahagi kandungan anda secara menegak akan membantu anda memisahkan idea yang berbeza atau memberi gambaran keseluruhan yang lebih baik mengenai setiap bahagian teks. Ini semestinya ciri yang berguna untuk dimiliki.

Walau bagaimanapun, Notion tidak mempunyai ciri khusus yang akan membolehkan anda memisahkan kandungan anda dengan garis secara fizikal - tetapi kami di sini untuk menunjukkan trik yang hanya akan dilakukan.

Perkara terbaik adalah bahawa ia sangat mudah dibuat:

 1. Lancarkan Notion pada PC atau Mac anda.

 2. Klik pada butang "Halaman Baru" di sebelah kiri bawah antara muka Notion. Sekiranya anda sudah mempunyai halaman yang ingin anda tambah pembahagi menegak, teruskan, dan buka halaman itu.

 3. Klik pada ikon + (plus) yang muncul semasa anda mengarahkan kursor ke sebelah kiri margin untuk menambahkan blok kandungan baru.

 4. Kotak kandungan kecil akan dibuka. Sekarang tatal ke bahagian "Blok Asas" dan cari blok "Kutipan".

 5. Klik padanya untuk memasukkan baris petikan. Ini akan menjadi pembahagi menegak anda. Sekarang kita hanya perlu melakukan sedikit penyesuaian.

 6. Blok petikan secara lalai hanya akan mengambil satu baris teks. Anda mungkin memerlukannya lebih besar daripada itu. Cukup tahan Shift dan tekan Enter. Garis akan terus turun, jadi berhenti menekan 'Enter' ketika mencapai panjang yang diinginkan.

 7. Untuk memindahkan pembahagi menegak ke tengah halaman, cukup ketikkan beberapa teks di bawah dan seret kandungan itu ke kiri garis pembahagi. Sekarang anda boleh menulis atau memasukkan blok kandungan baru di kedua-dua sisi baris.

Petua Pro: Anda juga boleh membuat Quote in Notion dengan mengetik tanda petik (“) dan menekan Space. Sekiranya demikian, lompat ke langkah keenam.

Cara Membuat Pelbagai Lajur dalam Pengertian

Menyusun data anda dalam lajur adalah kaedah terbaik untuk menjadikannya lebih mudah dibaca. Dengan Notion, anda hanya perlu menyeret dan melepaskan sepotong kandungan ke sisi untuk membuat lajur.

Walau bagaimanapun, anda harus tahu bahawa lajur tidak dapat dilihat pada peranti telefon. Ini logik kerana ukuran skrin yang lebih kecil. Oleh itu, harap lihat lajur kanan anda di sebelah kiri jika anda menggunakan Notion di telefon anda. Berbilang lajur anda akan menunjukkan satu di bawah yang lain.

Anda akan dapat melihat lajur secara normal pada iPad.

Sekarang inilah cara membuat beberapa lajur dalam Notion:

 1. Lancarkan Notion pada PC atau Mac anda.

 2. Buka halaman yang ingin anda masukkan beberapa lajur. Sekiranya anda ingin memulai halaman baru, cukup klik pada pilihan "Halaman Baru" di sebelah kiri bawah layar.

 3. Pilih bahagian teks yang ingin anda pindahkan ke lajur baru. Untuk halaman baru, cukup tambahkan beberapa kandungan yang boleh anda seret.

 4. Seret teks atau kandungan ke seluruh halaman. Anda melakukannya dengan memegang simbol dua garis putus-putus menegak di sebelah kiri sebelah kiri di sebelah garis teks tertentu. Ini akan menjadi pegangan anda untuk menyeret dan melepaskan kandungan.

 5. Semasa anda menyeret teks ke sebelah kanan halaman, anda akan melihat garis panduan biru muncul. Cukup lepaskan teks apabila garis menjadi menegak (jika tidak, teks akan berada di bawah dan bukan di sisi halaman.)

  Anda baru sahaja membuat lajur baru di Notion!

 6. Pilih bahagian teks yang lain dan ulangi langkahnya seberapa banyak yang anda mahukan. Anda boleh membuat dua, tiga, empat, atau seberapa banyak lajur yang anda perlukan di seluruh halaman.

Ciri ini sangat berguna bukan hanya apabila anda ingin memisahkan satu teks menjadi lajur. Anda juga boleh membuat bahagian bersebelahan dengan menggunakan tajuk yang berbeza. Contohnya, anda boleh mempunyai teks di satu sisi, dan kalendar di satu sisi. Atau senarai tugasan di sebelah kiri, dan kalendar di sebelah kanan. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa pilihan anda tidak terkira di sini!

Catatan: Malangnya, pada ketika ini, Notion tidak memasukkan pembahagi menegak secara lalai antara lajur. Sekiranya anda mahu lajur anda dipisahkan dengan garis, anda harus mengikuti langkah di atas dari "Cara Membuat Pembahagi Vertikal dalam Pengertian." Ulangi langkahnya seberapa banyak yang diperlukan untuk membuat beberapa lajur. Jika tidak, lajur anda hanya akan dipisahkan dengan ruang kosong yang kecil. Ini tidak boleh menjadi masalah melainkan anda benar-benar perlu membuat lajur anda dibahagi secara fizikal dengan garis.

Cara Memasukkan Garis dalam Pengertian

Anda boleh membahagikan teks anda ke bahagian yang berbeza dengan menambahkan baris (disebut pembahagi dalam Notion). Ini adalah satu lagi ciri berguna yang akan meningkatkan keseluruhan format halaman anda dalam aplikasi.

Kaedah 1

Cara termudah dan terpantas untuk memasukkan garis dalam Notion adalah dengan jalan pintas. Yang perlu anda buat ialah ketik tiga (-), dan pembahagi anda akan muncul secara automatik.

Kaedah 2

Cara cepat lain untuk memasukkan pembahagi dalam Notion adalah dengan mengetik slash (/), diikuti dengan "div". Kemudian klik enter.

Kaedah 3

Anda juga boleh mengikuti langkah-langkah ini untuk menambahkan baris:

 1. Arahkan kursor ke margin sebelah kiri di mana baris teks anda bermula.

 2. Klik pada butang + untuk menambah blok kandungan baru.

 3. Tinjau bahagian "Blok asas" dan klik "Pembahagi."

 4. Ini akan menambahkan garis mendatar yang akan membahagikan kandungan anda secara visual.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah beberapa soalan tambahan yang mungkin berguna untuk membahagikan blok kandungan anda dalam Notion.

Apakah Pembahagi Vertikal dan Mendatar dalam Pengertian?

Pembahagi menegak dan mendatar dalam Notion adalah ciri berguna yang boleh anda gunakan untuk memisahkan kandungan anda secara visual.

Anda boleh membahagikan teks anda secara menegak dengan dua cara: dengan membuat lajur atau dengan menambahkan petikan. Petikan akan menjadi pilihan yang lebih baik jika anda mahu ruangan anda dipisahkan oleh garis. Jika tidak, kami mengesyorkan membuat lajur. Mereka hanya mempunyai daya tarikan yang lebih minimalis.

Malangnya, versi Notion semasa tidak membenarkan penambahan baris antara lajur, tetapi pembangunnya mungkin mempertimbangkan untuk menambahkan pilihan ini pada masa akan datang.

Untuk membahagikan teks anda secara mendatar, anda boleh menambahkan pembahagi. Ini adalah garis mendatar yang membentang dari kiri ke kanan bahagian blok kandungan anda dan memisahkannya dari bahagian isi yang lain.

Anda juga boleh menambahkan pembahagi mendatar tepat setelah Tajuk halaman anda untuk membuatnya lebih menonjol. Ini menjadikan halaman anda kelihatan lebih tersusun dan teratur.

Bagaimana Saya Membuat Teks Saya Lebih Menarik untuk Dibaca dalam Gagasan?

Sama ada anda menggunakan Notion selama seminggu atau setahun, selalu ada cara menarik baru untuk menyusun teks anda. Pokoknya, Notion adalah seperti kotak LEGO - ia memberikan semua yang anda perlukan untuk membuat perkara baru, dan terserah kepada anda untuk memutuskan bagaimana anda ingin menggunakan bahan yang disediakan.

Inilah sebabnya mengapa terdapat banyak cara untuk menjadikan teks anda lebih menarik untuk dibaca. Sekiranya kita membincangkan struktur teks anda secara visual dengan cara yang lebih asli, anda boleh bermain dengan pembahagi, lajur, dan petikan sehingga anda membina struktur teks yang sempurna. Anda juga boleh menambah senarai togol, jadual, kalendar, gambar, video, dan yang lainnya.

Anda boleh menandai teks anda dengan warna yang berbeza, jadi lebih mudah mencari maklumat. Contohnya, jika anda menyalin teks dari internet untuk projek penyelidikan, anda boleh menandakan bahagian yang paling anda minati dengan warna hijau. Atau anda boleh mengetengahkan perkataan atau frasa yang anda fikir boleh anda gunakan dalam karangan anda.

Sekiranya anda pergi ke templat di sebelah kiri bawah skrin, anda boleh menemui beratus-ratus idea mengenai cara mengatur dan menggambarkan kandungan anda dengan lebih baik, jadi lebih menarik untuk dibaca.

Akhirnya, anda selalu boleh mengunjungi halaman Notion untuk mengetahui perkara baru dan bagaimana memanfaatkan Notion sepenuhnya.

Bagaimana Anda Menambah Pembahagi ke Halaman dalam Pengertian?

Pengertian membolehkan anda menambahkan pembahagi mendatar untuk memisahkan blok isi yang berbeza. Untuk menambahkan pembahagi ke halaman Notion, ikuti langkah-langkah di atas dari "Cara Memasukkan Garis dalam Notion."

Mengoptimumkan Blok Pengertian Anda

Sekarang, anda mungkin sudah mengetahui mengapa Notion adalah salah satu aplikasi produktiviti terbaik di luar sana. Aplikasi ini bukan sahaja dapat membantu anda mengatur semua aspek dalam kehidupan anda, tetapi juga akan membuat anda sentiasa menginginkan lebih banyak perkara. Lebih banyak teks, senarai yang perlu dilakukan, lebih banyak acara untuk dirancang ...

Mengetahui bagaimana mengatur kandungan anda sangat mustahak agar aplikasi produktiviti ini berfungsi dengan baik untuk anda. Itulah sebabnya kami telah menunjukkan kepada anda cara memisahkan blok anda secara visual di Notion sehingga tersusun dengan sempurna. Anda dapat melihat betapa mudahnya membuat pembahagi menegak, lajur, dan garis di halaman anda.

Bagaimana anda mahu membahagikan teks anda dalam Notion? Adakah anda lebih suka membuat lajur atau petikan untuk memisahkan kandungan anda secara menegak? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.