Internet

Cara Membuka Fail ACSM

eBook telah mengubah revolusi membaca. Sebagai permulaan, mereka ringan, mudah alih dan boleh dibuka di semua peranti anda. Tetapi kadangkala eBook memuat turun sebagai fail ACSM.

Cara Membuka Fail ACSM

Anda tidak boleh membuka fail ACSM dengan mengklik dua kali atau mengetuk dua kali padanya. Namun tanpa fail, anda tidak dapat membaca e-book anda.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuka fail ACSM di berbagai peranti sehingga anda dapat membaca eBook kegemaran anda bila-bila masa yang anda mahukan.

Panduan - Cara Membuka Fail ACSM

Untuk membuka fail ACSM, anda harus memuat turun dan memasang Adobe Digital Edition, aplikasi yang dibina untuk membaca eBook dan jenis penerbitan dalam talian yang lain. Selain itu, anda memerlukan ID Adobe yang dibuat melalui laman web Adobe rasmi.

Setiap kali anda cuba membuka fail ASCM, Adobe Digital Editions mengesahkan ID anda untuk menentukan sama ada anda mempunyai kebenaran yang diperlukan untuk menukar fail tersebut menjadi eBook yang boleh dibaca. Sebaik sahaja kebenaran diberikan, eBook memuat turun dalam format PDF atau ePub.

Sekarang mari kita gariskan langkah-langkah tepat yang perlu anda ikuti untuk membuka fail ACSM pada Windows.

Cara Membuka Fail ACSM di Windows

Sebelum anda dapat membuka fail ACSM menggunakan Adobe Digital Edition (ADE), anda perlu mempunyai ID Adobe. Sekiranya tidak, inilah cara anda boleh membuatnya:

 1. Lawati laman web Adobe rasmi dan klik "Log masuk".

 2. Dari halaman yang dihasilkan, pilih "Dapatkan ID Adobe."

 3. Masukkan alamat E-mel anda dan kemudian klik "Daftar."

Setelah anda mempunyai ID Adobe, teruskan seperti berikut:

 1. Muat turun dan pasang Edisi Digital Adobe.

 2. Untuk mengesahkan komputer anda dengan Edisi Digital Adobe, Jalankan Edisi Digital Adobe, kemudian masukkan ID dan kata laluan Adobe anda.

 3. Muat turun fail ACSM yang ingin anda tukar.
 4. Seret dan lepaskan fail ke tetingkap ADE. Sebagai alternatif, klik kanan pada fail ACSM, pilih "Buka dengan", dan kemudian pilih "Adobe Digital Systems."

 5. ACSM anda menukar ke ePub atau PDF secara automatik.

Cara Membuka Fail ACSM pada Mac

Sekiranya anda memiliki Mac, membuka fail ACSM adalah mudah.

 1. Muat turun dan pasang Edisi Digital Adobe untuk peranti Mac.

 2. Pautkan ID Adobe anda ke ADE. Untuk melakukannya, jalankan Adobe Digital Editions dan kemudian masukkan ID dan kata laluan Adobe anda.

 3. Muat turun fail ACSM yang ingin anda tukar.

 4. Seret dan lepaskan fail ke tetingkap ADE.

 5. ACSM anda menukar ke ePub atau PDF secara automatik.

Cara Membuka Fail ACSM di iPhone

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana anda dapat membaca fail ACSM di iPhone, anda akan senang mengetahui bahawa sebenarnya terdapat banyak cara untuk menyelesaikannya.

Yang pertama melibatkan penyahsulitan fail ACSM untuk membuang Adobe DRM - sistem pengurusan hak milik yang memastikan bahawa anda hanya dapat membuka buku yang dilindungi dengan Adobe Digital Editions. Setelah anda melakukan ini, anda dapat membuka buku anda dengan pembaca ePub atau PDF lain di pasaran.

Mungkin anda berfikir bahawa pilihan ini bukan untuk anda kerana melibatkan penerangan, dan anda mungkin bukan ahli sihir teknologi. Jangan risau. Terdapat aplikasi yang dapat membantu anda menyahsulitkan fail ACSM hanya dengan beberapa klik.

Mari kita lihat dengan tepat bagaimana anda dapat memperoleh e-book yang boleh dibaca secara bebas jika semua yang anda miliki adalah fail ACSM.

 1. Muat turun dan pasang ADE pada peranti Mac atau Windows anda.

 2. Buka fail ACSM menggunakan ADE. Apabila ADE melihat fail anda, fail tersebut mesti memuat turun fail PDF atau ePub secara automatik. Selepas itu, anda seharusnya dapat membaca eBook anda tepat di peranti anda.

 3. Kini tiba masanya untuk menyahsulit eBook anda untuk membuang perlindungan Adobe DRM. Untuk melakukan ini, anda perlu memuat turun dan memasang PDF ePub DRM Remove, aplikasi pihak ketiga. |

 4. Setelah dimuat turun, jalankan Penghapusan DRM PDF ePub. Aplikasi ini dilengkapi dengan antara muka yang mesra pengguna, dan anda dapat mengimport semua eBook Edisi Digital hanya dengan satu klik. Untuk membuang perlindungan DRM dari eBook, seret dan lepaskan ke tetingkap penukaran, dan kemudian klik pada "Hapus DRM." Dalam beberapa saat, anda mesti mempunyai EPub atau PDF di folder output. Folder keluaran berwarna biru dan terletak di kanan bawah.

 5. Pindahkan buku-buku yang disulitkan ke iPhone anda dan baca dengan iBooks.

Pilihan kedua melibatkan aplikasi membaca pihak ketiga. Dalam kes ini, anda tidak perlu bekerja dengan desktop anda. Semua boleh dilakukan dengan betul di iPhone anda. Inilah cara anda dapat melakukannya:

 1. Lawati App Store anda.

 2. Muat turun dan pasang ADE untuk iPad. Anda hanya boleh memasukkan "ADE" di bar carian.

 3. Selepas pemasangan, muat turun fail ACSM dan buka dengan ADE untuk iPhone.

ADE untuk iPad boleh menjadi cara yang baik untuk membaca buku yang dilindungi DRM langsung di iPad anda, tetapi sebilangan pengguna mendapati paparannya agak menginginkan, sebab itulah kami memberikan pilihan lain.

Terdapat aplikasi yang dibina khusus untuk membaca eBook dalam format PDF dan ePub pada peranti iPhone. Dan mereka melakukannya walaupun eBook dilindungi DRM. Salah satu aplikasi tersebut ialah aplikasi Bluefire untuk iPhone. Jadi, bagaimana ia berfungsi?

 1. Muat turun dan pasang Bluefire Reader pada iPhone.
 2. Buka fail ACSM anda di komputer anda dan gunakan ADE untuk mendapatkan eBook dalam format ePub atau PDF.
 3. Gunakan iTunes untuk memindahkan eBook ke iPhone anda.
 4. Setelah dipindahkan, Bluefire Reader pada iPhone anda seharusnya mengesan dan memaparkan semua eBook pada peranti anda secara automatik.
 5. Untuk membuka eBook, cukup ketuk padanya dan masukkan ID dan kata laluan Adobe anda.

Cara Membuka Fail ACSM di Android

Perkara yang baik mengenai peranti Android ialah ia disokong oleh Adobe. Ini bermakna anda boleh memindahkan eBook yang telah dibuka kuncinya di komputer ke peranti Android anda dan membukanya secara langsung tanpa masalah. Satu-satunya perkara yang perlu anda ingat ialah kelayakan Adobe ID anda tidak berubah, sama ada anda menggunakan desktop atau peranti mudah alih.

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan ID Adobe anda di semua peranti anda, anda boleh memilih untuk membuang perlindungan Adobe DRM menggunakan Epubor Ultimate. Begini caranya:

 1. Muat turun dan pasang ADE pada peranti Mac atau Windows anda.

 2. Buka fail ACSM menggunakan ADE, yang seharusnya memuat turun fail PDF atau ePub secara automatik.

 3. Muat turun dan pasang Epubor Ultimate.

 4. Setelah dipasang, jalankan Epubor Ultimate. Untuk membuang perlindungan DRM dari eBook, seret dan lepaskan ke tetingkap penukaran, dan kemudian klik "Tukar."

 5. Pindahkan buku yang anda didekripsi ke peranti Android anda dan baca dengan Aplikasi Buku Google Play.

Cara Membuka Fail ACSM di Linux

Sekiranya komputer anda berjalan di Linux, berikut adalah cara anda mendapatkan PDF yang boleh dibaca dari fail ACSM:

 1. Muat turun dan pasang Edisi Digital Adobe untuk Windows.
 2. Jalankan Edisi Digital Adobe dan kemudian masukkan ID dan kata laluan Adobe anda. Sekiranya anda tidak mempunyai ID Adobe, daftarlah untuk mendapatkannya.
 3. Muat turun fail ACSM yang ingin anda tukar.
 4. Seret dan lepaskan fail ke tetingkap ADE. ACSM anda harus menukar ke ePub atau PDF secara automatik.

Cara Membuka Fail ACSM di iPad

Ketika datang ke iPad dan iPhone, alat yang sama berlaku ketika anda ingin membuka fail ACSM. Pertama, anda boleh menyahsulitkan fail ACSM dan mendapatkan e-book yang boleh dibaca secara bebas yang tidak terikat dengan perlindungan DRM. Inilah cara anda dapat mencapainya:

 1. Muat turun dan pasang ADE pada peranti Mac atau Windows anda.
 2. Buka fail ACSM menggunakan ADE dan muat turun eBook sebenar.
 3. Muat turun dan pasang PDF ePub DRM Remove.
 4. Jalankan Pembuangan DRM PDF ePub. Untuk membuang perlindungan DRM dari eBook, seret dan lepaskan ke tetingkap penukaran, dan kemudian klik "Hapus DRM."
 5. Pindahkan buku-buku yang diuraikan ke iPad anda dan baca dengan iBooks.

Sebagai alternatif, anda boleh memilih untuk menjaga perlindungan DRM dengan bekerja dengan aplikasi Bluefire Reader:

 1. Muat turun dan pasang Bluefire Reader pada iPad.
 2. Buka fail ACSM anda di komputer anda, dan gunakan ADE untuk mendapatkan eBook dalam format ePub atau PDF.
 3. Gunakan iTunes untuk memindahkan eBook ke iPad anda.
 4. Setelah dipindahkan, Bluefire Reader di iPad secara automatik dapat mengesan dan memaparkan semua eBook pada peranti anda.
 5. Untuk membuka eBook, cukup ketuk padanya dan masukkan ID dan kata laluan Adobe anda.

Cara Membuka Fail ACSM di Kindle

Untuk membuka fail ACSM di Kindle, anda harus menukar fail menjadi format Kindle. Untuk melakukan ini, anda memerlukan ePubor Ultimate. Inilah cara anda harus meneruskan:

 1. Muat turun dan pasang ADE pada peranti Mac atau Windows anda.
 2. Buka fail ACSM menggunakan ADE, dan muat turun fail PDF atau ePub.
 3. Muat turun dan pasang Epubor Ultimate.
 4. Jalankan Epubor Ultimate untuk membuang perlindungan DRM dari eBook. Untuk melakukannya, seret dan lepaskan eBook ke tetingkap penukaran, dan kemudian klik "Tukar." Pilih Kindle / azw3 sebagai format pilihan.
 5. Pindahkan buku berformat anda ke peranti Kindle anda melalui USB.

Cara Membuka Fail ACSM di Chromebook

Anda boleh membuka fail ACSM di Chromebook, tetapi anda harus sedikit kreatif untuk melakukannya kerana Chromebook tidak serasi dengan Edisi Digital Adobe. Ini bermakna anda tidak dapat memuat turun dan memasang ADE seperti yang anda lakukan pada peranti Windows atau Mac.

Oleh itu, apa yang perlu anda lakukan ialah menyahsulitkan eBook yang dilindungi DRM menggunakan alat seperti ePubor ultimate. Tetapi ePubor Ultimate hanya berfungsi pada komputer Windows atau Mac. Ini bermakna anda perlu bekerja dengan salah satu daripadanya. Setelah e-book yang disulitkan siap, muat naik ke Google Drive anda dan kemudian buka di Chromebook anda.

Cara Membuka Fail ACSM dalam bentuk PDF

Untuk membuka fail ACSM dalam PDF, anda mempunyai dua pilihan:

 1. Muat turun dan pasang ADE pada peranti anda. ADE secara automatik menukar fail ACSM menjadi PDF.

 2. Gunakan aplikasi pihak ketiga seperti aplikasi Bluefire Reader.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bagaimana Saya Menukar Fail ACSM ke EPUB?

Muat turun dan pasang Edisi Digital Adobe pada peranti anda dan gunakannya untuk membuka eBook sebenar di ePub.

2. Program Apa yang Akan Membuka Fail ACSM?

Adobe Digital Editions adalah alat proprietari yang digunakan untuk membuka dan membaca fail ASCM.

3. Bagaimana Menukar Edisi Digital Adobe ke PDF?

Setelah memasang Adobe Digital Editions pada peranti anda, anda boleh membuka mana-mana e-book dalam bentuk PDF.

4. Bagaimana Saya Mendekripsi Fail ACSM?

• Muat turun dan pasang ADE pada peranti Mac atau Windows anda.

• Buka fail ACSM menggunakan ADE, dan muat turun fail PDF atau ePub.

• Muat turun dan pasang Epubor Ultimate.

• Jalankan Epubor Ultimate untuk menyahsulitkan eBook anda dan membuang perlindungan DRM.

Baca eBook Tanpa Had

Tujuan nombor satu fail ACSM adalah melindungi dokumen digital, tetapi boleh menimbulkan masalah jika anda menggunakan banyak peranti. Tetapi seperti yang telah kita lihat dalam artikel ini, anda dapat dengan mudah mendekripsi ACSM dan mendapatkan dokumen sebenar hanya dengan beberapa klik ketika menggunakan peranti apa pun. Tidak ada yang boleh menghalangi anda untuk menikmati kandungan daripada penerbit kegemaran anda sambil tetap membantu mereka dikenali kerana karya mereka.

Berapa kerap anda menggunakan Edisi Digital Adobe untuk membuka dan membaca fail ACSM?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.