Permainan

Cara Membuka Pintu Besi di Minecraft

Pintu adalah antara barang pertahanan pertama yang dibina setiap pemain di Minecraft. Mereka melindungi anda pada malam-malam pertama anda, membiarkan anda melihat ke luar, sambil menambahkan estetika ke pangkalan kediaman anda.

Cara Membuka Pintu Besi di Minecraft

Tidak seperti pintu kayu, pintu besi berfungsi sedikit berbeza. Tidak semudah dibuka seperti berjalan ke sana dan mengetuk atau mengklik kanan pintu. Pintu besi adalah bahagian mekanik Redstone. Oleh itu, anda harus memaksa mereka untuk membuka dan menutup.

Cara Membuka Pintu Besi di Minecraft

Selepas anda memasang pintu besi di Minecraft, anda mempunyai beberapa cara untuk mengaktifkannya. Pemain boleh menggunakan butang, tuas, plat tekanan, wayar perjalanan, dan pelbagai mekanisme Redstone kompleks untuk automasi.

Perenggan berikut akan memperincikan pilihan anda ketika berurusan dengan pintu besi tunggal dan dua.

Cara Membuka Pintu Besi Dengan Redstone di Minecraft

Litar Redstone adalah kaedah yang baik untuk mencetuskan pelbagai tindakan di Minecraft sambil menekan satu butang, menarik satu tuil, dan sebagainya.

Sekiranya anda ingin mengetahui cara membuka pintu besi pada masa yang sama di Minecraft, anda harus belajar membuat litar Redstone.

Untuk pintu besi sebelah atau pintu berganda, mekanik permainan standard menghubungkan butang ke pintu di sisinya. Oleh itu, anda tidak boleh, misalnya, menekan butang dinding kiri untuk membuka pintu di sebelah kanan.

Sekiranya anda mempunyai sistem pintu dua, anda boleh membukanya pada masa yang sama demi keselesaan. Litar Redstone membolehkan anda melakukan ini.

Untuk reka bentuk yang paling mudah, anda memerlukan bahan berikut:

 • 10 keping habuk Redstone
 • Dua pintu besi
 • Dua obor Redstone
 • Empat plat tekanan

Inilah reka bentuk litar:

 1. Gali lubang selebar empat blok dan panjang lima blok, gunakan blok di bawah pintu sebagai titik tengah.

 2. Letakkan blok biasa di sisi setiap pintu, pastikan satu blok di bawahnya.

 3. Di bahagian dalam blok itu letakkan obor Redstone.
 4. Letakkan debu Redstone dalam bentuk U di kedua-dua sisi blok bawah tanah.

 5. Pastikan plat pemasangan dipasang pada blok di hadapan pintu dan di atas litar Redstone di bawahnya.
 6. Melangkah ke plat tekanan dan sekarang anda akan membuka kedua pintu secara serentak.

Terdapat pelbagai variasi berdasarkan konsep termudah ini, tetapi ini adalah cara yang baik untuk memulakan sebelum anda mengumpulkan bahan untuk membuat pengulang, piston, dan blok Redstone lain yang digunakan dalam mekanisme kawalan jarak jauh.

Cara Membuka Pintu Besi Menggunakan Tuas

Menggunakan tuas adalah cara yang sejuk untuk membuka pintu di Minecraft. Ia kelihatan agak realistik dan mempunyai kelebihan tambahan apabila membiarkan pintu terbuka untuk anda cepat keluar atau keluar.

 1. Buat tuas.

 2. Letakkan tuas di dinding di blok di sebelah pintu besi anda.

 3. Klik kanan butang jika bermain di PC atau Mac.

 4. Tekan butang LT semasa bermain di Xbox.
 5. Tekan butang L2 pada alat kawalan PlayStation.
 6. Gunakan butang ZL untuk Nintendo Switch dan Wii U
 7. Ketik tuas di telefon bimbit.

Sekiranya anda ingin menutup pintu secara automatik, anda mesti menggunakan butang atau plat tekanan untuk mencetuskan pintu. Semasa menggunakan tuas, anda hanya boleh menutup pintu setelah anda menekan tuas ke atas.

Meletakkan tuas ke dalam tidak akan mencetuskan tuas luar dan akan menutup pintu untuk anda.

Cara Membuka Pintu Besi Menggunakan Butang

Anda boleh menggunakan blok yang anda mahu buat butang. Sebaiknya, anda akan menggunakan sesuatu yang lebih sukar untuk dihancurkan atau menyedihkan pada pelayan awam. Perhatikan bahawa kesedihan sangat disukai dalam komuniti permainan, jadi lakukan dengan risiko anda sendiri.

 1. Buat butang.

 2. Letakkan butang di blok yang bersebelahan dengan pintu.

 3. Klik kanan butang semasa bermain di PC atau Mac.

 4. Tekan butang LT semasa bermain di Xbox.
 5. Tekan butang L2 semasa bermain di PlayStation.
 6. Gunakan butang ZL untuk Nintendo Switch atau Wii U
 7. Ketik butang untuk Pocket Edition Minecraft

Ingatlah untuk meletakkan butang di sisi lain dinding untuk membuka pintu dari dalam.

Cara Membuka Pintu Besi Menggunakan Plat Tekanan

Menggunakan plat tekanan adalah cara bebas untuk mencetuskan pintu. Ini juga mungkin mekanisme pertama yang digunakan oleh kebanyakan pemain ketika kekurangan sumber daya pada awal permainan.

 1. Buat plat tekanan yang anda mahukan.

 2. Letakkan plat tekanan di blok di hadapan pintu besi.

 3. Langkah di atas plat tekanan.

 4. Pintu tetap terbuka semasa anda berada di plat tekanan dan untuk waktu yang singkat setelah anda melangkah keluar.

Seperti halnya mekanisme butang, pintu besi akan ditutup jika menggunakan plat tekanan. Tambahkan pinggan lain di dalam untuk keluar semula.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Penduduk Desa Membuka Pintu Besi di Minecraft?

Menggunakan pintu besi adalah satu-satunya cara untuk memastikan anda dapat menjauhkan penduduk dari bangunan. Mana-mana mekanisme Redstone yang digunakan untuk memastikan pintu terkunci akan menyelesaikan masalah penduduk kampung berkeliaran di tempat yang tidak sepatutnya.

Penduduk kampung tidak boleh menggunakan butang atau tuas untuk membuka pintu besi.

Bagaimana Penduduk Kampung Membuka Pintu Besi di Minecraft?

Walaupun cukup mudah untuk mengamankan bangunan dengan pintu besi, ada pengecualian. Mekanisme pencetus pintu tertua - plat tekanan, tidak akan menghalang penduduk kampung.

Seorang penduduk kampung boleh memijak plat tekanan di luar pintu dan memasuki bangunan. Sebaiknya gunakan tuas dan butang di luar dan tinggalkan plat tekanan di dalamnya. Itu akan membolehkan anda keluar dengan mudah tanpa mengambil terlalu banyak tindakan.

Bolehkah Pillagers Membuka Pintu Besi di Minecraft?

Penagih boleh merosakkan pintu kayu. Mereka tidak akan berusaha untuk melakukannya kecuali ketika berusaha menjangkau pemain yang disasarkan semasa serbuan.

Namun, mereka tidak dapat mengaktifkan pintu besi yang berfungsi pada mekanisme kuasa Redstone seperti butang dan litar.

Sekiranya pintu besi mempunyai plat tekanan di depan, maka penyerang boleh mencetuskan pintu dengan menginjak piring. Cara lain bagi perampas untuk mengaktifkan pintu besi adalah dengan mencetuskan kabel wayar.

Bolehkah Zombi Membuka Pintu Besi di Minecraft?

Zombi tidak dapat mengaktifkan kebanyakan mekanisme yang membolehkan pemain menggunakan pintu besi. Walaupun, sama seperti perampok dan penduduk kampung, jika zombie menginjak plat tekanan, ia dapat membuka pintu besi yang disambungkan ke piring.

Mereka tidak boleh memecahkan pintu besi atau kayu. Hanya ada peluang kecil bahawa permainan itu menghasilkan zombie dengan kemampuan memecahkan pintu pada tetapan Kesukaran sukar, dan walaupun begitu, zombie tidak akan dapat memecahkan pintu besi.

Bolehkah Monsters Membuka Pintu Besi di Minecraft?

Secara teori, raksasa mana pun boleh mencetuskan pintu besi dan membukanya jika mempunyai plat tekanan. Item seperti plat tekanan batu berinteraksi dengan semua perusuh dan watak pemain.

Menariknya, plat tekanan berat atau kayu berinteraksi dengan lebih banyak mekanik permainan. Malah item, bola, atau anak panah boleh mencetuskan plat kayu dan tekanan. Ini dapat mewujudkan keadaan ketika perampas atau pemanah menembak plat tekanan dan dapat membuka pintu dari jauh.

Selain menginjak plat tekanan, raksasa di Minecraft tidak dapat membuka pintu besi, dan mereka tidak dapat menggunakan mekanisme pengunci serbuk Redstone.

Bagaimana Anda Membuat Pintu Sahaja Anda Boleh Dibuka di Minecraft?

Anda boleh menggunakan litar Redstone untuk merancang kunci kata laluan anda sendiri. Dengan berbuat demikian, anda boleh membuat kombinasi tuas unik yang membuka pintu anda. Sekiranya anda satu-satunya yang mengetahui susunan tuas yang betul, hanya anda yang boleh membuka pintu anda.

Di pelayan awam, pemain lain masih boleh membuat anda sedih dan merosakkan mekanisme atau pintu rumah anda. Sekarang anda sudah tahu bagaimana membuat litar sederhana yang membolehkan anda memijak plat tekanan dan membuka dua pintu besi.

Sekarang mari kita lihat contoh kunci kata laluan.

• Bina tembok selebar 12 blok dan tinggi dua blok di sebelah bangunan yang dikehendaki.

• Letakkan 12 tuas di baris blok bawah.

• Nomborkan tuas anda dengan tepat, sehingga anda dapat mengingat kombinasinya dengan lebih mudah.

• Di belakang dinding, mulailah meletakkan satu baris pengulang Redstone di sebelah setiap blok dengan tuas.

• Reka kata kunci anda.

• Di belakang setiap tuas yang dipilih, letakkan dua blok normal yang memanjang di luar barisan pengulang.

• Di ruang terbuka di antara blok biasa, letakkan dua blok pengulang di permukaan tanah.

• Letakkan obor pada setiap blok normal pertama di belakang tuas yang anda pilih.

• Lukiskan litar Redstone yang menghubungkan baris terakhir pengulang dan blok normal.

• Sambungkan obor dengan litar Redstone permukaan tanah.

• Sambungkan litar Redstone ke pintu anda.

• Tarik tuas mengikut urutan yang anda pilih dan pintu akan terbuka.

Ringkas, Namun Kompleks

Membina pintu sangat mudah, dan anda tidak perlu menggunakan mekanisme yang kompleks untuk mengoperasikannya. Namun, setelah anda menginginkan beberapa ciri berkualiti, anda harus mula memahami dan melaksanakan rangkaian Redstone.

Nasib baik komuniti Minecraft menawarkan banyak maklumat lengkap mengenai cara mengoptimumkan rangkaian yang terperinci.

Beritahu kami dalam komen di bawah kaedah kegemaran anda untuk menghidupkan pintu besi dan pintu berkembar anda. Sejauh mana anda mengambil reka bentuk anda?