Media Sosial

Cara "Unstuck" Halaman Facebook yang Tidak Boleh Anda Tidak Suka

Malangnya, anda tidak boleh menyukai halaman yang tidak dapat diakses, sama ada kerana kunci sementara, akaun yang dihapus, atau halaman yang dihapus. Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang boleh anda cuba jika halaman tersebut aktif tetapi anda menghadapi masalah untuk tidak menyukainya. Sekiranya anda ingin mengetahui mengapa anda tidak boleh menyukai halaman mati atau mengetahui apa yang boleh anda cuba untuk halaman aktif, teruskan membaca!

Bagaimana untuk

Tidak Suka Halaman Facebook Tidak Ada

Di Facebook, anda boleh "menyukai" sesuatu yang disiarkan oleh seseorang sebagai kemas kini status, foto, aplikasi, dan sebagainya. Satu masalah penting yang telah ada sejak Facebook dibuat adalah sejarah "Suka" anda di halaman yang anda suka yang tidak dapat anda tidak suka. Pasti, halaman yang paling disukai tidak mungkin, tetapi halaman yang tidak lagi tersedia meninggalkan status "Suka" anda sebagai cap kekal ke profil anda.

Halaman aktif membolehkan anda tidak suka dan suka sebanyak yang anda mahukan dengan pergi ke profil anda dan menuju ke bahagian "Suka". Anda boleh mengklik elipsis menegak (tiga titik menegak) dan memilih "Tidak suka" atau klik pada pautan halaman untuk membukanya dan klik "Tidak suka." Malangnya, halaman mati tidak menawarkan pilihan untuk tidak menyukainya menggunakan elipsis atau halaman sebenarnya.

Selain itu, tidak ada pop timbul ketika mengarahkan kursor ke pautan halaman mati dalam senarai "Suka" yang membolehkan anda mengklik "Suka" untuk tidak menyukainya.

Jadi, apa yang boleh anda lakukan untuk tidak seperti halaman yang tidak ada di Facebook? Jawapannya tidak ada. Anda terjebak dengan cap pada profil anda selama-lamanya, sekurang-kurangnya buat masa ini. Namun, status "buat masa ini" telah wujud selama bertahun-tahun. Jelas, Facebook tidak mempunyai niat untuk menyelesaikan masalah popular atau tidak dapat menambahkan ciri ke kod yang ada berdasarkan reka bentuknya. Oleh itu, anda tidak boleh mendapatkan "Suka" pada halaman yang tidak ada dengan cara apa pun. Ya, ada tuntutan yang anda boleh, tetapi sebenarnya ia tidak berjaya. Maklumat lanjut terdapat di bawah.

Masalah tidak menyukai Halaman Facebook Aktif

Sebaliknya, halaman aktif boleh memberi anda masalah seperti ketika anda tidak suka dan ia kembali ke status suka atau anda tidak dapat mengubah statusnya sama sekali.

Apa yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki perubahan yang tidak seperti kembali ke status suka atau memperbaiki Facebook yang tidak membiarkan anda menyukai atau tidak menyukai halaman aktif? Jawapannya mungkin atau mungkin tidak berfungsi, bergantung pada senario tertentu anda.

Tidak Suka Facebook Terus Berubah Kembali kepada Suka

Pada masa lalu, banyak pengguna Facebook menyebut bahawa mereka terjebak dengan "Suka" di halaman dan tidak dapat melepaskannya kerana ia kembali ke status sebelumnya.

Mereka akan mengklik ikon "Suka" berwarna biru untuk tidak menyukai halaman atau siaran, dan ia akan berubah menjadi kelabu tetapi secara automatik kembali ke status "Suka" berwarna biru sekali lagi.

Sekiranya anda mencari di internet untuk mencari masalah dengan tidak menyukai halaman Facebook, anda pasti telah melihat banyak komen ini. Mengapa masalah ini disebut di sini? Ini kerana masalah ini terutama berlaku semasa peralihan 2020 ke susun atur halaman Facebook baru dengan fungsi baru.

Pengguna terperangkap dalam masalah ketidakcocokan lama / baru semasa peningkatan Facebook 2020 di mana beberapa halaman dan akaun berada di sistem lama sementara yang lain dipindahkan atau "dalam pemindahan" ke susun atur Facebook baru. Jangan biarkan perkara itu mengelirukan anda dan membuat anda berfikir bahawa anda boleh mendapatkan "Suka" anda terhenti berdasarkan komen lama mengenai masalah ini. Bagaimanapun, tidak ada yang pernah ada penyelesaian sebenarnya.

Bagi keadaan lain di mana perubahan yang tidak seperti pada status seperti, ada beberapa perkara yang boleh anda cuba, walaupun tidak ada jaminan, dan ini bergantung pada keadaan anda. Inilah yang boleh anda lakukan untuk mengenal pasti punca masalah dan semoga dapat memperbaikinya.

  1. Cuba lancarkan Facebook di telefon bimbit anda menggunakan aplikasi dan penyemak imbas. Cuba lancarkan facebook di beberapa penyemak imbas di PC, tablet atau komputer riba anda. Ini membantu menentukan sama ada peranti menjadi masalah.
  2. Cuba log keluar dari Facebook dari semua peranti, lancarkan semula laman web atau aplikasi, dan periksa apakah masalahnya masih ada.
  3. Cuba imbas peranti Malware dengan menggunakan beberapa alat antivirus / perisian hasad untuk mendapatkan hasil terbaik.
  4. Sekiranya aplikasi Facebook menyebabkan masalah, cuba bersihkan simpanan, cache, dan sejarah telefon. Kadang-kadang, cache dan sejarah menyebabkan masalah dengan tindakan aplikasi, dan fungsi, dan ruang yang rendah juga boleh mempengaruhi fungsi.
  5. Sekiranya laman web Facebook (dalam penyemak imbas) menyebabkan masalah, cuba muat semula penyemak imbas atau kosongkan cache dan sejarah. Lancarkan semula Facebook dan log masuk untuk memeriksa sama ada masalah masih ada.

Catatan: Kadang-kadang, anda cuba menyukai atau tidak menyukai halaman dan tidak mengubah ikon. Sebagai contoh, ia sering berubah pada pelayan Facebook dan orang lain dapat melihat aktiviti tersebut. Peranti anda tidak berfungsi dengan baik pada ketika itu.

Tidak Boleh Menyukai Halaman Facebook Kerana Masalah Pengalihan

Senario lain di mana pengguna Facebook cuba mendapatkan “Likes” mereka yang tidak disekat melibatkan pengalihan semasa pergi ke halaman yang disukai dari profil mereka. Masalah ini juga merupakan sebahagian dari peralihan susun atur Facebook yang baru pada tahun 2020 ketika Facebook cuba mengarahkan orang ke halaman yang baru dirancang dan mereka mendapat pemberitahuan "Terlalu banyak pengalihan ...". Apa pun, masalah pengalihan juga dilaporkan sejak 2012 oleh banyak pengguna, kecuali dalam keadaan yang berbeza.

Sebagai permulaan, Facebook tidak pernah membenarkan pengalihan dalaman atau pengguna dalam aplikasi atau dalam talian, kecuali apabila mereka memerlukannya. Satu pengecualian adalah semasa peralihan lama / baru Facebook 2020 ketika pemilik halaman diarahkan ke halaman baru yang gagal dimuat, diakhiri dengan yang disebut "Halaman ini tidak berfungsi ... Facebook mengarahkan anda terlalu banyak kali ..." pemberitahuan. Reka bentuk halaman baru itu belum berfungsi dengan baik.

Selain daripada isu pengalihan di atas pada tahun 2020, mereka yang mengalami halaman suka pergi ke URL yang berbeza menghadapi masalah peretasan penyemak imbas dan perisian hasad. Walaupun mereka membuang fail yang dijangkiti, jejak sering ditinggalkan semasa proses penyingkiran atau tidak dikesan. Facebook tidak boleh dipersalahkan. Dengan kata lain, itu bukan di dalam Facebook; terdapat dalam peranti anda. Mengapa senario ini disebut di sini? Penting untuk mengetahui tentang masalah ini kerana semasa membuat carian dalam talian untuk mendapatkan kesukaan anda, anda akan mendapati ia disebut berulang kali.

Beberapa jawapan dalam talian untuk pengalihan halaman Facebook telah menyebut trik untuk berjaya tidak seperti halaman. Satu penyelesaian penting termasuk menangkap URL asal semasa proses pengalihan atau melihat URL asal di halaman yang lebih baru. Anda akan melihat URL asal dan kemudian menyalin / menampalnya ke penyemak imbas anda. Proses itu semestinya membiarkan anda tidak seperti halaman ini, tetapi bertarikh pada tahun 2012. Senario yang sama disebut dalam artikel ini pada tahun yang sama. Jelas, ia tidak berfungsi hari ini pada tahun 2021 atau penyelesaiannya masih akan disenaraikan di sini. Facebook tidak menunjukkan URL "Diarahkan dari…".

Tidak menyukai Halaman Facebook yang Dihapus yang Ditunjukkan di Profil Anda

Tidak mahu halaman Facebook yang dihapus disebutkan di atas, dan tidak kira apa yang anda cuba, anda tidak boleh menghapus status "Suka".

Beberapa pengguna FB telah berusaha mencari aktiviti tersebut dengan pergi ke "Sambungan -> Halaman, suka dan minat halaman." Sayangnya, halaman yang dikeluarkan tidak muncul di kawasan itu — diuji pada 4 Ogos 2021, tetapi halaman tersebut tetap berada di bahagian "Suka" profil anda.

Yang lain telah mencuba membuang aktiviti lain dari halaman yang disukai menggunakan menu "Activity" mereka, tetapi itu juga tidak menghilangkan status seperti dari halaman yang dihapus.

Menggunakan Facebook "Lama" untuk Tidak Seperti Halaman yang Dihapus

Percubaan lain untuk tidak menyukai halaman Facebook yang dihapuskan melibatkan pemasangan add-on penyemak imbas atau pelanjutan yang menukar halaman web dari Facebook "Baru" ke "Lama".

Menu Facebook "Lama" membolehkan anda menghapus suka dari halaman yang dihapus. Masalah dengan menggunakan pelanjutan penyemak imbas hari ini adalah bahawa Facebook, atas sebab tertentu, membuat perubahan untuk mengelakkan aplikasi tersebut melakukan apa yang mereka ingin lakukan. Tujuh sambungan "Facebook Lama" berbeza dicuba di Firefox, Chrome, dan Opera, seperti ‘Tukar reka bentuk ke versi lama untuk Facebook ™,’ ’Tata Letak Lama untuk Facebook,‘ ‘Tata Letak Lama untuk Facebook2020,’ dan banyak lagi. Tidak ada satu pun tambahan yang dapat menukar Facebook baru ke Facebook lama. Sebilangan besar penerbit menambahkan komen yang berkaitan dengan peluasannya (ada yang bekerja pada tahun 2020) dan menyebut bahawa mereka sedang berusaha memperbaikinya.

Seperti yang anda lihat, tidak ada cara yang mungkin (pada 5 Ogos 2021) untuk membuang suka pada profil anda dari halaman yang tidak lagi tersedia. Namun, anda berpotensi memperbaiki masalah seperti status "Tidak seperti" yang kembali ke "Suka" dalam keadaan tertentu. Walau apa pun, tujuan artikel ini adalah untuk memberitahu anda tentang percubaan yang gagal dan penyelesaian yang tidak dapat digunakan untuk menjimatkan masa dan kesulitan mengujinya atau bahkan menyusun komen mesin pencari. Pada catatan terakhir, ada kalanya masalah pelayan wujud atau peranti bertindak dan membawa kepada masalah yang mungkin atau tidak dapat anda perbetulkan, seperti pengalihan dari peretasan atau tidak suka yang tidak akan diaktifkan.