PC & Mudah Alih

Cara Membayar Tunai Dengan Grab

Grab telah mengalahkan Asia Tenggara. Sebagai salah satu alternatif Uber atau Lyft yang paling popular, ia telah memperluas rangkaian perkhidmatannya untuk memasukkan dompet tanpa tunai untuk pelbagai pembayaran yang lebih baik. Walaupun aplikasi GrabPay baru dapat digunakan di samping perkhidmatan GrabCar atau secara bebas, beberapa pengguna masih lebih suka menggunakan wang tunai lama untuk membayar perkhidmatan teksi mereka. Namun, adakah itu masih boleh dilakukan?

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan bagaimana anda dapat membayar perjalanan Grab dengan wang tunai, walaupun anda tidak mempunyai baki dompet di aplikasinya.

Tetapkan Dapatkan Wang Tunai Semasa Tempahan

Beberapa negara seperti Singapura dan Malaysia masih membenarkan pembayaran secara tunai untuk perjalanan GrabCar. Pengguna boleh memilih kaedah pembayaran ini terus dari aplikasi mereka semasa membuat tempahan. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka aplikasinya.

 2. Masukkan destinasi anda untuk menempah perjalanan.

 3. Leret ke atas untuk melihat kaedah pembayaran. Kaedah yang dipilih sekarang dipaparkan di skrin.
 4. Ketuk pilihan pembayaran, kemudian pilih "Tunai."

 5. Sebaik sahaja anda dalam perjalanan, bayar pemandu dengan jumlah wang yang tepat untuk menampung tambang.

Menggunakan wang tunai untuk perjalanan GrabCar tidak disokong di semua negara. Anda mungkin tidak dapat menggunakan aplikasi tanpa dompet GrabPay yang berdaftar. Sekiranya anda tidak melihat pilihan pembayaran tersedia, daftarkan dompet standard GrabPay dengan mengikuti arahan dalam aplikasi.

Pengulangan aplikasi GrabCar sebelumnya membolehkan anda membuat pembayaran secara langsung dengan wang tunai. Di negara-negara tertentu, seperti Filipina, transaksi hanya tunai dikeluarkan dan pilihan "cash-in with driver" baru telah menggantikannya. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan pilihan ini untuk membayar dan menempah perjalanan anda dengan berkesan walaupun anda tidak mempunyai baki.

Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka aplikasi GrabCar.

 2. Semasa menempah perjalanan, jika kaedah pembayaran lalai sebelumnya adalah "Tunai", ia akan diganti dengan "Tunai dengan pemandu."
 3. Sekiranya anda belum menggunakan wang tunai sebagai pilihan pembayaran, anda boleh memilihnya dengan meleret ke atas dari bawah.
 4. Anda perlu memasang "Standard Wallet" melalui GrabPay, walaupun anda berhasrat membayar dengan wang tunai.
 5. Pilih kaedah pembayaran "Cash-in with driver" semasa membuat tempahan dan tempah perjalanan.

 6. Ketuk sepanduk "Cash-in" berwarna biru di bahagian bawah sebaik sahaja anda mahu masuk. Pemandu perlu menerima permintaan itu.

 7. Jumlah minimum tunai masuk adalah PHP100, sementara maksimum adalah PHP1000 (Pesos Filipina). Had lain mungkin berlaku di negara-negara di mana Grab tersedia.
 8. Hantarkan wang tunai kepada pemandu dan tunggu pengesahan.
 9. Dompet GrabPay anda harus mempunyai dana yang sama yang ditambahkan ke dompet. Anda boleh menggunakan dana ini untuk membayar tunggakan ini dan seterusnya.
 10. Perhatikan bahawa perubahan tunai tidak akan diberikan untuk transaksi ini.

Ciri tunai masuk berfungsi dengan membolehkan pemandu memindahkan dana dari akaun dompet mereka ke milik anda dan menerima wang tunai anda sebagai balasan. Sekiranya anda mahukan jumlah yang lebih tinggi daripada yang maksimum, anda perlu membuat banyak transaksi tunai dengan pemandu. Pemandu mungkin tidak mempunyai wang tunai yang mencukupi untuk melakukan banyak wang tunai dalam jangka masa yang singkat. Pemandu GrabCar kadang-kadang menambah baki dompet mereka untuk memindahkan dana.

Gunakan Skrin Grab Trip untuk Membayar Wang Tunai

Sekiranya anda memasuki GrabCar dan menyedari anda tidak mempunyai cukup wang di dompet GrabPay untuk membayar perjalanan, anda boleh menggunakan ciri "Cash-in with driver" yang disebutkan di atas untuk mendapatkan dana segera ke dalam dompet anda. Ciri tunai mungkin tidak tersedia bergantung pada negara anda atau pemandu, kerana pemandu memerlukan dana di dompet mereka untuk memindahkan dana.

Anda boleh mengubah kaedah pembayaran semasa dalam perjalanan:

 1. Buka aplikasi GrabCar.

 2. Pergi ke perjalanan semasa anda dalam perjalanan dan leret ke atas untuk melihat kaedah pembayaran.
 3. Tukar ke "Tunai dengan pemandu."

 4. Pilih sepanduk biru di bahagian bawah. Pemandu perlu mengesahkan transaksi, tetapi bebas untuk menolak sekiranya mereka tidak mempunyai dana yang mencukupi.

 5. Hantarkan wang tunai kepada pemandu apabila diminta oleh aplikasi.
 6. Anda mesti melihat jumlah dana yang sama memasuki dompet standard GrabPay anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai cukup wang untuk membayar tambang, anda boleh beralih ke kaedah tanpa tunai lain, seperti kad kredit atau debit. Pada tahun 2020, GrabCar beralih menggunakan kaedah pembayaran tanpa tunai untuk perjalanan, dengan satu-satunya pilihan tunai adalah ciri tunai dengan pemandu dalam perjalanan.

Anda mungkin tidak meminta wang tunai kepada pemandu kecuali anda menaiki kenderaan dengan mereka.

Di Mana Lain untuk Menggunakan Wang Tunai untuk Dapatkan?

GrabPay secara terbuka mempromosikan hanya kaedah pembayaran tanpa tunai, sama ada melalui e-wallet atau kad kredit dan debit. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menggunakan ciri tunai di luar GrabCar. Kedai 7-Eleven dengan mesin CliQQ dapat melakukan pemindahan wang tunai. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Buka GrabPay.
 2. Ketuk "Pembayaran", kemudian "Tunai".

 3. Pilih pilihan "Dalam Kedai". Anda sekarang perlu memasukkan jumlah wang tunai yang ingin anda pindahkan ke dompet anda (minimum PHP200).

 4. Ketuk "Pilih kaedah pembayaran pilihan" kemudian pilih kedai dari senarai.

 5. Ketik untuk mengesahkan.
 6. Aplikasi ini akan memaparkan nombor rujukan pembayaran. Taipkan nombor ini ke dalam mesin CliQQ (pilih pilihan "Grab" pada mesin dan ikuti arahannya).
 7. Bayar jumlah wang tunai yang dipilih kepada juruwang.

Beralih Dari Wang Tunai ke Kaedah Lain

Sekiranya anda memasuki GrabCar dan menyedari bahawa anda tidak mempunyai cukup wang untuk transaksi tunai atau pemindahan wang tunai dalam perjalanan, anda boleh beralih ke kaedah pembayaran yang lain. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka aplikasinya.

 2. Pergi ke perjalanan semasa anda.
 3. Leret ke atas untuk membawa panel kaedah pembayaran.
 4. Tukar kaedah pembayaran ke kaedah yang lain.

 5. Beritahu pemandu bahawa anda telah menukar.
 6. Bayar perjalanan sewajarnya.

Sebaik sahaja anda beralih dari kaedah tunai atau kaedah tunai ke kaedah tanpa sentuh, anda tidak boleh beralih kembali. Sekiranya kaedah pembayaran baru tidak mempunyai dana yang tersedia, anda akan diberitahu untuk mengisi dompet GrabPay anda atau membayar dengan cara lain.

Soalan Lazim Bayar Tunai

Bolehkah Saya Menggunakan Wang Tunai untuk Dapatkan di Amerika Syarikat?

Grab hanya tersedia di negara-negara Asia Tenggara terpilih. Pengguna hanya dapat menggunakan "cash-in with driver driver" Grab di negara tempat mereka mendaftarkan akaun.

Dapatkan, dan secara meluas, kaedah pembayaran tunai, tidak tersedia di Amerika Syarikat.

Namun, anda boleh mendaftarkan akaun dengan Grab menggunakan maklumat hubungan USA anda, dan menyediakan akaun tersebut sebaik sahaja anda memasuki negara yang menggunakan GrabCar. Anda boleh menggunakan semua kaedah pembayaran yang tersedia yang biasanya disokong oleh negara, yang mungkin atau tidak termasuk pilihan tunai.

Bolehkah Anda Menggunakan Wang Tunai di Luar Negara?

Anda pada masa ini mesti berada di negara tempat anda mendaftarkan akaun untuk menggunakan ciri tunai atau tunai sahaja yang berkaitan. Contohnya, jika anda mendaftar di Filipina, anda tidak boleh menggunakan wang tunai semasa berkeliling Singapura.

Wang Tunai Tidak Perlu Digunakan

Dengan lebih banyak negara beralih dari pembayaran tunai ke pembayaran tanpa sentuh, penyelesaian seperti pilihan tunai telah menjadi asas. Perubahan masa depan pada aplikasi GrabCar dan GrabPay mungkin sepenuhnya menghapuskan kaedah tunai sahaja, tetapi buat masa ini, pengguna selamat menggunakan wang tunai dalam perjalanan Grab.

Bagaimana anda membayar perjalanan Grab? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.