PC & Mudah Alih

Cara Menonton Ringkasan Musim di Netflix

Dengan begitu banyak rancangan TV yang tersedia di Netflix, anda dapat dengan mudah melupakan apa yang berlaku pada musim sebelumnya. Terutama jika persembahan mempunyai waktu rehat yang lebih lama daripada biasa.

Itulah sebabnya mendapatkan rekap musim penuh adalah penting untuk mengejar ketinggalan ketika musim baru muncul dalam talian. Dengan cara ini, anda tidak akan merasa kehilangan semasa separuh pertama tayangan perdana. Tetapi di mana anda boleh mendapatkan ringkasan ini? Nasib baik, Netflix memikirkan penggunanya dan menyediakan rangkuman musim. Dan jika anda tidak dapat mencarinya di Netflix, ada pilihan lain juga.

Bagaimana Menonton Ringkasan untuk Musim di Netflix?

Memahami betapa pentingnya untuk mengingatkan penonton tentang peristiwa lalu, Netflix memastikan anda mendapat rangkuman musim sebelumnya. Terlebih lagi, mereka akan memainkannya untuk anda sebelum anda memulakan tayangan perdana musim baru. Sekiranya anda terlepas rangkuman atau hanya ingin mengingatkan diri sendiri tentang peristiwa masa lalu, ikuti langkah di bawah untuk mencarinya:

Buka Netflix dan pilih rangkuman musim rancangan.

Pergi ke Episod Dan Maklumat.

Klik ‘Treler & Lebih Banyak’

Di bawah senarai musim di menu di sebelah kiri, anda akan melihat Trailer & Lagi. Pilihlah.

Bergantung pada pertunjukan, semestinya ada senarai trailer, rangkuman musim, dan beberapa tambahan rancangan, seperti wawancara, dll.

Pilih rekap untuk musim yang anda mahukan dan hanya itu.

Sekiranya anda mengakses Netflix dari desktop atau komputer riba, pilihan Trailer & Lagi akan muncul di menu utama di bawah karya seni pertunjukan. Ini mestilah antara Episod dan Pilihan Lain Seperti Ini. Cukup tatal ke bawah sehingga anda melihat episod itu berulang.

Sekiranya anda tidak melihat pilihan Trailer & Lagi, ini menunjukkan bahawa tidak ada kandungan tambahan untuk rancangan itu selain episod itu sendiri. Ini tidak biasa, kerana tidak setiap rancangan TV di Netflix mempunyai musim berulang. Sememangnya, jika anda mencari tajuk Netflix Originals, mereka akan memastikan untuk mengisinya dengan semua barang yang mereka ada. Ini termasuk trailer, video promo, rangkuman musim, serta kandungan bonus, seperti klip video sorotan.

Satu lagi perkara hebat mengenai Netflix ialah saluran YouTube rasmi mereka. Ini membolehkan anda mencari rangkuman yang mungkin anda perlukan, serta semua kandungan tambahan yang tidak tersedia di aplikasinya. Untuk mengelakkan menelusuri semua video, cukup gunakan pilihan Cari di sebelah tab Tentang. Taipkan nama rancangan yang anda cari dan tekan enter. Oleh kerana carian ini bukan carian YouTube global, carian hanya akan memberikan hasil untuk kandungan di saluran Netflix.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah sumber berguna di luar sana yang merakam musim pertunjukan?

Sekiranya Netflix tidak mempunyai rangkuman musim untuk rancangan yang ingin anda tonton, ada sumber lain yang boleh anda lawati. Mulai dari artikel rekap ringkas hingga video YouTube khusus, internet penuh dengan rangkuman untuk Anda tonton. Anda juga boleh memilih jenis rekap yang anda cari. Anda mungkin ingin melihat ringkasan keseluruhan musim atau mengetahui apa yang berlaku dalam salah satu episod. Walau apa pun, beberapa sumber seterusnya akan memenuhi rasa ingin tahu anda untuk sebarang rancangan yang mungkin anda fikirkan.

Wikipedia

Walaupun tidak begitu jelas, Wikipedia adalah salah satu sumber utama untuk rangkuman rancangan TV. Yang mesti anda buat hanyalah mencari tajuk rancangan TV, buka halamannya, dan cari bahagian Plot.

Sebelum anda meneruskan, penting untuk diperhatikan bahawa tidak semua rancangan TV mempunyai struktur yang sama dengan halaman Wikipedia mereka. Sebilangan besar hanya akan menyenaraikan musim di halaman utama rancangan TV, mendorong anda untuk pergi ke halaman khusus musim ini. Sekiranya anda ingin tahu mengenai plot episod tertentu, anda mungkin juga perlu melayari halamannya yang berasingan. Walaupun ini kelihatan seperti banyak navigasi, ini pasti merupakan struktur terbaik kerana memberikan banyak maklumat mengenai semua peringkat persembahan.

Sebaliknya, sebilangan rancangan TV boleh mempunyai semua maklumat yang berkaitan dalam satu halaman. Sekiranya demikian, anda mungkin akan menemui musim yang disertakan bersama episodnya. Dan di bawah setiap episod, mungkin ada gambaran plot. Pada kesempatan yang jarang berlaku, pertunjukan mungkin kekurangan halaman khusus untuk setiap musimnya, meningkatkan peluang untuk tidak dapat mendapatkan rangkuman musim melalui Wikipedia.

Nasib baik, kebanyakan rancangan popular mempunyai halaman dengan semua maklumat yang berkaitan. Semasa anda membuka entri Wikipedia rancangan, periksa kotak Isi dan cari senarai musim. Apabila anda mengklik musim yang anda cari, anda akan menavigasi lebih jauh halaman ke entri itu. Sekiranya musim mempunyai halaman sendiri, anda akan melihat pautan di bawah tajuk entri.

Apabila anda membuka halaman musim, lihat bahagian Plot untuk mengetahui apa yang berlaku pada musim itu. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih mendalam, lihat senarai episod, dan klik episod yang anda ingin tahu. Sekali lagi, baca bahagian Plot untuk perincian mengenai episod tertentu itu.

Fandom.com

Selain entri Wikipedia mereka, semua rancangan hebat juga mempunyai halaman Fandom mereka sendiri. Untuk mencari rancangan, buka penyemak imbas web anda dan ketik fandom.com dan kemudian tajuk rancangan. Contohnya, untuk mencari halaman Stranger Things Fandom, cari perkara asing fandom.com. Bergantung pada penyemak imbas mana yang anda gunakan, halaman fandom rancangan akan terbuka. Sekiranya tidak, pilih sahaja dari halaman hasil.

Setelah berada di halaman yang diinginkan, cari tab Musim di menu teratas halaman. Apabila anda mengarahkan tetikus ke atas pilihan, senarai musim akan muncul. Klik pada mana sahaja yang anda mahukan dan halaman khusus akan dibuka.

Apabila anda membuka halaman musim, anda boleh membaca bahagian Sinopsis atau Ringkasan Plot. Sinopsis memberi anda ikhtisar ringkas mengenai apa yang akan berlaku pada musim itu. Untuk membaca lebih terperinci, lihat ringkasan plot. Di sana anda akan menemui setiap perincian yang relevan dari musim itu untuk mempersiapkan anda untuk yang seterusnya.

Sekiranya anda ingin mengetahui apa yang berlaku dalam salah satu episod, anda juga boleh melakukannya. Arahkan kursor ke tab Musim di menu atas, kemudian musim yang anda cari, dan senarai episod akan muncul. Sekarang klik episod yang anda mahukan dan hanya itu. Sekali lagi, anda boleh membaca sinopsis dan ringkasan plot untuk mendapatkan semua perinciannya.

Sudah tentu, rancangan tertentu mungkin tidak mempunyai halaman Fandom. Sekiranya demikian, anda harus beralih kepada beberapa sumber alternatif.

Burung Nasar

Vulture memberi tumpuan kepada pelbagai liputan budaya filem, televisyen, seni, dan banyak lagi. Walaupun terdapat banyak kedai lain yang serupa, bahagian rangkuman TV mereka adalah sesuatu yang pasti membezakannya. Menawarkan rangkuman untuk hampir semua rancangan yang dapat dibayangkan, ini adalah alternatif yang cukup baik untuk Wikipedia dan Fandom.

Perkara pertama yang anda akan perhatikan di halaman ringkasan mereka adalah menu lungsur turun yang membolehkan anda memilih rancangan yang anda mahukan. Setelah melakukannya, anda akan melihat senarai semua artikel yang berkaitan dengan rancangan itu. Sekarang adalah mudah untuk memilih rekap tepat yang anda cari dan baca.

RecapGuide

Membandingkannya dengan entri lain dalam bahagian ini, RecapGuide melakukan keseluruhan perkara recap sedikit berbeza. Di sini anda tidak akan menemui rangkuman bertulis atau suntingan video dari musim dan episod rancangan ini. Sebaliknya, anda akan melihat sekilas setiap episod, tangkapan skrin mengikut tangkapan skrin. Menggunakan proses automatik mengambil tangkapan skrin pada selang waktu tertentu, ini adalah cara yang bagus untuk mengingatkan anda tentang apa yang berlaku dalam episod tersebut. Anda boleh menggeser tetikus ke kiri ke kanan untuk mendapatkan paparan tayangan slaid yang cepat. Terdapat juga pilihan untuk menatal ke bawah halaman untuk melihat setiap tangkapan layar sendiri.

Walaupun ini adalah alat yang baik untuk mengingatkan diri anda tentang peristiwa masa lalu, ia tidak akan berfungsi dengan baik jika anda sebenarnya belum menonton episod tersebut. Oleh kerana tangkapan skrin ini tidak menumpukan pada titik plot utama, melainkan pada cap waktu tertentu, gambar tersebut mungkin tidak sesuai dengan konteks. Sudah tentu, jika anda menonton episod, ini adalah kaedah yang baik untuk mengisi tempat kosong, dengan cepat mengikuti peristiwa yang anda lupakan.

Man of Recaps

Walaupun membaca ringkasan musim akan membolehkan anda menganalisis semua perinciannya, menonton video rekap boleh dikatakan cara paling mudah untuk melakukannya. Itulah sebabnya Man of Recaps mendedikasikan saluran YouTubenya untuk tujuan ini. Membimbing anda sepanjang musim dengan penuturan suara-nya, anda juga dapat menyaksikan coretan peristiwa yang sedang dibincangkannya.

Salah satu rangkuman yang sangat berguna di saluran ini adalah untuk tujuh musim pertama Game of Thrones. Sebelum memulakan musim kelapan dan terakhir, ini membuktikan cara yang baik untuk mengingatkan diri anda tentang semua yang berlaku pada masa itu. Panjangnya hanya tiga puluh minit, yang sempurna.

Adakah Semua Musim Berulang?

Malangnya tidak. Bergantung pada rancangan TV, ada kemungkinan bahawa walaupun ada rekap untuk musim sebelumnya, tidak akan ada video rekap untuk musim terakhir. Sebabnya tidak ada episod baru yang sesuai dengan yang anda perlukan untuk menyusun semula peristiwa sebelumnya.

Merakam Rancangan Netflix Anda

Mudah-mudahan, anda berjaya mencari jalan untuk melihat apa yang berlaku pada musim-musim sebelumnya dalam rancangan kegemaran anda. Tidak kira sama ada anda menonton rangkuman di Netflix atau membacanya dalam talian, mengingatkan diri anda tentang peristiwa lalu akan membantu anda memberi tumpuan kepada kandungan baru. Bersenjata dengan pengetahuan itu, anda kini bersedia untuk menyelami petualangan segar bersama pahlawan anda.

Adakah anda berjaya menemui rangkuman musim untuk rancangan kegemaran anda di Netflix? Alat manakah yang paling sesuai untuk anda? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.